Рішення
від 08.05.2023 по справі 911/496/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" травня 2023 р. м. Київ Справа № 911/496/23

Господарський суд Київської області у складі судді Рябцевої О.О., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін матеріали справи

за позовом Акціонерного товариства «Оператор ринку», м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Віп Інтерпрайс Груп», Київська обл., м. Бровари

про стягнення 6794,08 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Акціонерне товариство «Оператор ринку» звернулось до господарського суду Київської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Віп Інтерпрайс Груп» про стягнення 6794,08 грн, з яких 6348,38 грн заборгованості та 445,70 грн пені.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем зобов`язання за договором № 650/03 від 19.10.2021 про участь у ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку, укладеним між позивачем та відповідачем, а саме щодо оплати наданих позивачем у січні-лютому 2022 року послуг, чим порушено умови п. 3.3, п. 3.5 договору щодо сплати фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР, у зв`язку з чим позивач просить суд стягнути 6348,38 грн заборгованості. Враховуючи наявну заборгованість відповідача, позивачем на підставі п. 4.2 Договору нараховано 445,70 грн пені.

Ухвалою господарського суду Київської області від 06.03.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у даній справі; розгляд справи постановлено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи; запропоновано відповідачу протягом 15 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі подати до суду: заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження; клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін; відзив на позов з документальним обґрунтуванням його висновків.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідно до частини п`ятої статті 252 ГПК України сторонами до суду не подано.

Відповідач не скористався правом, наданим статтею 165 ГПК України, та відзив до суду не надіслав, хоча про розгляд справи відповідач був належним чином повідомлений відповідно до пункту 5 частини шостої статті 242 ГПК України, що підтверджується наявним в матеріалах справи поштовим поверненням рекомендованого повідомлення № 0103283102797 про вручення поштового відправлення судової кореспонденції на адресу відповідача, вказану в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до частини другої статті 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності суд

ВСТАНОВИВ:

Закон України від 13.04.2017 № 2019-VIII "Про ринок електричної енергії" визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

За визначенням пункту 54 частини першої статті 1 Закону України "Про ринок електричної енергії" оператор ринку - юридична особа, що забезпечує функціонування ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку та організацію купівлі-продажу електричної енергії на цих ринках, а також має право організовувати та проводити електронні аукціони з купівлі-продажу електричної енергії за двосторонніми договорами на підставі відповідних ліцензій, що видаються Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Наказом Міністерства енергетики України від 20.12.2021 № 344 затверджено статут Акціонерного товариства «Оператор ринку» у новій редакції та пунктом 1.1 вказаного статуту визначено, що Акціонерне товариство «Оператор ринку» є юридичною особою, що утворене як акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого закріплюються в державній власності, внаслідок реорганізації шляхом перетворення державного підприємства «Оператор ринку» в приватне акціонерне товариство відповідно до Закону № 2019-VIII та розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 № 534-р «Про перетворення державного підприємства «Оператор ринку» в акціонерне товариство». Товариство є правонаступником усіх прав та обов`язків державного підприємства «Оператор ринку».

Пунктом 3.1 статуту Акціонерного товариства «Оператор ринку», затвердженого наказом Міністерства енергетики України від 20.12.2021 № 344, встановлено, що метою діяльності товариства є забезпечення функціонування ринку електричної енергії «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку електричної енергії, організації купівлі-продажу електричної енергії на ринку електричної енергії, організація та проведення електронних аукціонів з купівлі-продажу електричної енергії за двосторонніми договорами, а також одержання прибутку від провадження господарської діяльності для задоволення інтересів акціонерів та працівників Товариства в межах і на умовах, визначених законодавством та цим статутом.

Згідно з підпунктами 1, 2 пункту 3.3 статуту Акціонерного товариства «Оператор ринку», затвердженого наказом Міністерства енергетики України від 20.12.2021 № 344, предметом діяльності Товариства є: забезпечення функціонування ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку; організація купівлі-продажу електричної енергії ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку.

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 2 Закону України "Про ринок електричної енергії" основні умови діяльності учасників ринку електричної енергії та взаємовідносин між ними визначаються нормативно-правовими актами, що регулюють впровадження цього Закону, зокрема, правилами ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку.

Абзацом дев`ятим частини другої статті 2 Закону України "Про ринок електричної енергії" передбачено, що правила ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку розробляються і адмініструються оператором ринку та затверджуються Регулятором.

Згідно з частиною четвертою статті 2 Закону Закону України "Про ринок електричної енергії" правила ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку визначають, зокрема, порядок реєстрації учасників ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, порядок та вимоги до забезпечення виконання зобов`язань за договорами купівлі-продажу електричної енергії на цих ринках, порядок організації та проведення торгів, порядок визначення ціни на електричну енергію, у тому числі у разі неконкурентної поведінки, порядок проведення розрахунків на цих ринках, порядок визначення вартості послуг оператора ринку та порядок її оплати, порядок розкриття інформації та оприлюднення інформації, порядок врегулювання спорів між оператором ринку та учасниками ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, порядок внесення змін до правил ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку.

Відповідно до пунктів 2.1.1, 2.1.2 Правил ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 308 (далі - Правила РДН/ВДР, у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) учасники ринку, що бажають стати учасниками РДН/ВДР, повинні: надати ОР заяву про участь у РДН та ВДР; укласти договір про участь у РДН та ВДР. Учасник ринку набуває статусу учасника РДН/ВДР з дати набрання чинності договором про участь у РДН та ВДР.

ТОВ «Віп Інтерпрайс Груп» звернулось до АТ «Оператор ринку» з заявою про участь у ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку за вих. № 1/01-10 від 01.10.2021.

Пунктами 2.1.5 2.1.8 Правил РДН/ВДР визначено, що ОР протягом двох робочих днів з дня отримання заяви про участь у РДН/ВДР перевіряє повноту та актуальність наданої заявником інформації.

Якщо повнота та актуальність інформації заявника підтверджена, ОР готує та надає заявнику проєкт договору про участь у РДН та ВДР для підписання у двох примірниках.

Після отримання ОР підписаного зі сторони заявника договору про участь у РДН та ВДР у двох примірниках ОР за 2 робочі дні:

1) підписує та реєструє договір;

2) реєструє учасника РДН/ВДР;

3) інформує Регулятора та інших учасників РДН/ВДР про реєстрацію нового учасника РДН/ВДР шляхом розміщення відповідної інформації на власному вебсайті.

ОР надсилає заявнику один примірник договору протягом чотирьох робочих днів з дати реєстрації договору.

Договір про участь у РДН та ВДР набирає чинності з дати, зазначеної у ньому.

З матеріалів справи вбачається, що 19.10.2021 ДП «Оператор ринку» зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю «Віп Інтерпрайс Груп» учасником РДН/ВДР та поінформовано Регулятора та інших учасників РДН/ВДР про реєстрацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Віп Інтерпрайс Груп» учасником РДН/ВДР шляхом оприлюднення на власному веб-сайті реєстру нових учасників РДН/ВДР.

19.10.2021 між Державним підприємством "Оператор ринку" (ОР) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Віп Інтерпрайс Груп» (учасник) укладено договір № 650/03 про участь у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку (далі - договір).

Відповідно до пункту 1.1 договору ОР забезпечує функціонування ринку "на добу наперед" (далі - РДН) та внутрішньодобового ринку (далі - ВДР), створює організаційні, технологічні, інформаційні та інші умови для здійснення регулярних торгів за Правилами ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 308 (далі - Правила РДН/ВДР), укладання і виконання договорів про купівлю-продаж електричної енергії на РДН/ВДР та розрахунків за ними, а учасник використовує такі умови з метою участі у торгах, купівлі-продажу електричної енергії та врегулювання відповідних фінансових зобов`язань згідно з Правилами РДН/ВДР.

Згідно з підпунктом 1 пункту 2.3 договору учасник зобов`язаний дотримуватися вимог чинного законодавства України, виконувати Правила РДН/ВДР, Правила ринку, умови договорів, що укладатимуться на РДН/ВДР та інших нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії.

Відповідно до підпункту 8 пункту 2.3 договору учасник зобов`язаний оплачувати послуги ОР у встановлені цим договором строки.

Пунктом 3.1 договору сторони погодили, що оплата послуг ОР, що надаються за цим договором і пов`язані із провадженням діяльності зі здійснення функцій оператора ринку, складається з фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР та платежу за здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР.

Пунктом 3.2 договору встановлено, що ОР розраховує розміри фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР відповідно до Правил РДН/ВДР та повинен оприлюднити їх на власному веб-сайті не пізніше двох днів до введення в дію.

Так, пунктом 4.4.3 Правил РДН/ВДР передбачено, що ОР розраховує та погоджує з Регулятором розміри фіксованого платежу за користування програмним забезпеченням ОР та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР відповідно до Порядку розрахунку розміру фіксованого платежу за користування програмним забезпеченням ОР та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР, що є додатком 9 до цих Правил, та оприлюднює їх на власному вебсайті не пізніше двох днів до введення в дію.

Пунктом 3.3 договору, який кореспондує положенням підпункту 4.4.4 Правил РДН/ВДР, встановлено, що фіксований платіж за участь у РДН/ВДР оплачується щомісяця шляхом здійснення повної попередньої оплати. ОР у перший робочий день кожного календарного місяця надає учаснику рахунок на сплату фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР за відповідний місяць. ОР надає учаснику РДН/ВДР перший рахунок на сплату фіксованого платежу у перший робочий день, наступний після дати укладення договору про участь а РДН/ВДР. У випадках відновлення, призупинення або припинення учасником участі у РДН/ВДР не з першого числа календарного місяця, оплата фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР здійснюється у повному обсязі (за повний місяць).

Згідно з пунктом 3.5 договору учасник зобов`язаний оплатити рахунки, що надаються ОР відповідно до пункту 3.3 цього договору, протягом трьох робочих днів з дати їх формування. Вказаний пункт договору кореспондує положенням підпункту 4.4.6 Правил РДН/ВДР.

Відповідно до пункту 3.7 договору ОР надає учаснику акт приймання-передачі наданих послуг за формою, наведеною в додатку 1 до цього договору, та інші фінансові документи в терміни, передбачені Правилами РДН/ВДР.

Згідно з пунктом 8.1 договору даний договір набирає чинності з моменту підписання сторонами цього договору та діє до 31 грудня поточного року включно, у якому була надана заява про укладення договору.

Пунктом 8.4 договору передбачено, що розірвання договору не звільняє сторони від повного виконання ними своїх зобов`язань за цим договором, у тому числі в частині розрахунків, що виникли до його розірвання.

Укладений сторонами договір № 650/03 від 19.10.2021 за своєю правовою природою є договором про надання послуг.

Відповідно до частини 1 статті 901 ЦК України за договором про надання послуг сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

За правилами частини 1 статті 903 ЦК України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Постановою НКРЕКП від 17.11.2021 № 2236 погоджено розрахований Акціонерним товариством "Оператор ринку" фіксований платіж за участь на ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку в розмірі 2645,16 грн (без ПДВ).

01.01.2022 Акціонерним товариством «Оператор ринку» виставлено Товариству з обмеженою відповідальністю «Віп Інтерпрайс Груп» рахунок-фактуру № 8278720140 на оплату вартості послуг оператора ринку (фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР) за січень 2022 року в сумі 3174,19 грн, у тому числі ПДВ 529,03 грн.

Також 01.02.2022 Акціонерним товариством «Оператор ринку» виставлено Товариству з обмеженою відповідальністю «Віп Інтерпрайс Груп» рахунок-фактуру № 8278720240 на оплату вартості послуг оператора ринку (фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР) за лютий 2022 року в сумі 3174,19 грн, у тому числі ПДВ 529,03 грн.

Вказані рахунки-фактури були сформовані та направлені відповідачу через програмне забезпечення ОР - систему XMtrade/PXS, що узгоджується з положеннями підпунктів 1.6.1, 1.6.2 Правил РДН/ВДР.

Згідно з пунктом 4.4.6 Правил РДН/ВДР учасники РДН/ВДР зобов`язані оплатити рахунки, що формуються відповідно до пункту 4.4.4 цієї глави, протягом трьох робочих днів з дати їх формування.

Проте, відповідач не оплатив виставлені позивачем рахунки у строки, встановлені пунктом 3.5 договору, чим порушив вимоги пункту 4.4.6 Правил РДН/ВДР.

Пунктом 4.4.7 Правил РДН/ВДР визначено, що ОР до п`ятого числа кожного місяця формує та надсилає поштою учасникам РДН/ВДР (або за письмовим зверненням учасника РДН/ВДР іншим прийнятним для ОР та учасника РДН/ВДР засобом комунікації) акти приймання-передачі наданих послуг за попередній (звітний) місяць у паперовому вигляді, підписані уповноваженою особою ОР, у двох примірниках.

Учасник РДН/ВДР після отримання акта приймання-передачі наданих послуг на РДН/ВДР повинен підписати його та повернути один примірник поштою (або за письмовим зверненням учасника РДН/ВДР іншим прийнятним для ОР та учасника РДН/ВДР засобом комунікації) не пізніше ніж до кінця місяця, наступного за звітним.

04.02.2022 АТ «Оператор ринку» засобами поштового зв`язку направило Товариству з обмеженою відповідальністю «Віп Інтерпрайс Груп» для підписання акт приймання-передачі наданих послуг за січень 2022 року, що підтверджується доданим до матеріалів справи списком рекомендованих відправлень № 1709 та фіскальним чеком від 04.02.2022.

Акт приймання-передачі наданих послуг за лютий 2022 року був направлений відповідачу через програмне забезпечення оператора ринку, що підтверджується відповідним витягом.

Вказані акти приймання-передачі не підписані відповідачем, поряд з цим суд враховує, що внаслідок підписання останніх у учасника ринку РДН/ВДР не виникає обов`язку сплати фіксованого платежу. Такий обов`язок у учасника ринку РДН/ВДР відповідно до пункту 4.4.6 Правил РДН/ВДР виникає з моменту формування оператором ринку рахунку, що складаються відповідно до пункту 4.4.4 Правил РДН/ВДР.

З матеріалів справи вбачається, що 10.11.2021 позивачем на адресу відповідача направлено лист № 01-22/2899, у якому повідомлено, що відповідно до пункту 2.4.4 Правил РДН/ВДР ОР за власної ініціативи призупиняє участь ТОВ «Віп Інтерпрайс Груп» у ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку з 11.11.2021 у зв`язку з несплатою послуг ДП «Оператор ринку».

За змістом пункту 4.4.9 Правил РДН/ВДР у разі призупинення участі на РДН та ВДР учасника РДН/ВДР за його заявою ОР за час дії такого призупинення не нараховує учаснику РДН/ВДР плату за послуги ОР.

Зважаючи на те, що позивачем з власної ініціативи призупинено учать відповідача на РНД та ВДР, нарахування фіксованого платежу за січень та лютий 2022 року є правомірним.

У листі від 10.10.2022 № 03-31/1406 АТ «Оператор ринку» повідомило ТОВ «Віп Інтерпрайс Груп», що відповідно до пункту 2.4.5 Правил РДН/ВДР договір про участь у ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку від 19.10.2021 № 650/03 розривається з 11.10.2022.

25.01.2023 позивачем на адресу ТОВ «Віп Інтерпрайс Груп» направлено вимогу від 18.01.2023 № 01-42/119 про сплату фіксованого платежу за участь на РДН/ВДР, в якій він просив в триденний термін з моменту отримання письмової вимоги та рахунків-фактур сплатити заборгованість по сплаті фіксованого платежу за січень, лютий 2022 року у розмірі 6348,38 грн. При цьому, разом з вимогою позивачем повторно направлено відповідачеві рахунки-фактури.

Вказана вимога залишена відповідачем без задоволення.

Частиною 1 статті 530 ЦК України передбачено, якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Згідно з приписами статтей 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Оскільки заборгованість відповідача перед позивачем у сумі 6348,38 грн за послуги (фіксований платіж за участь у РДН/ВДР за січень, лютий 2022 року) на підставі договору № 650/03 від 19.10.2021 на час прийняття рішення не погашена, розмір вказаної заборгованості відповідає фактичним обставинам справи, то позовна вимога про стягнення з відповідача на користь позивача 6348,38 грн боргу підлягає задоволенню у повному обсязі.

Також, позивач просить суд стягнути з відповідача 445,70 грн пені, нарахованої на суму заборгованості 3174,19 грн за період з 11.01.2022 по 10.07.2022 та на суму заборгованості 3174,19 грн за період з 05.02.2022 по 04.08.2022.

Згідно з частиною першою 1 статті 230 ГК України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно до частини першої статті 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пунктом 4.2 договору передбачено, що у разі прострочення учасником строку оплати послуг ОР, установленого цим договором, з наступного дня після закінчення строку оплати учаснику нараховується пеня у розмірі 0,1 % від суми простроченого платежу (але не більше облікової ставки НБУ, яка діє на день прострочення) за кожен день прострочення.

Відповідно до частини шостої статті 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Оскільки наданий позивачем розрахунок пені є арифметично вірним, пеня нарахована з дотриманням вимог частини шостої статті 232 ГК України, то позовна вимога позивача про стягнення з відповідача 445,70 грн пені підлягає задоволенню.

З огляду на викладене, позовні вимоги Акціонерного товариства «Оператор ринку» підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судовий збір відповідно до ст.ст. 123, 129 ГПК України покладається судом на відповідача.

Керуючись ст. ст. 123, 129, 240-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Віп Інтерпрайс Груп» (07400, Київська обл., м. Бровари (з), вул. Київська, 290, код 42620638) на користь Акціонерного товариства «Оператор ринку» (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 27, код 43064445) 6348,38 грн (шість тисяч триста сорок вісім грн 38 коп.) боргу, 445,70 грн (чотириста сорок п`ять грн 70 коп.) пені та 2684,00 грн (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири грн 00 коп.) судового збору.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 20 днів з дня складення повного судового рішення, шляхом подання апеляційної скарги відповідно до ст. ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено 10.05.2023.

Суддя О.О. Рябцева

Дата ухвалення рішення08.05.2023
Оприлюднено12.05.2023
Номер документу110771354
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 6794,08 грн

Судовий реєстр по справі —911/496/23

Рішення від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 22.02.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні