Ухвала
від 11.05.2023 по справі 138/617/23
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/617/23

Провадження №:2/138/382/23

УХВАЛА

10 травня 2023 року м. Могилів-Подільський

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Холодової Т.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Паламарчук І.В.,

представника позивача адвоката Середюк О.В.,

представника відповідача адвоката Левицького О.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі судових засідань Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області цивільну справу за позовом Приватного Сільськогосподарського підприємства "Деметра плюс" до ОСОБА_1 про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою та стягнення матеріальної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Могилів-Подільського міськрайонного суду перебуває вказана цивільна справа.

Ухвалою Могилів-Подільського міськрайонного суду від 17.03.2023 відкрито провадження у справі, ухвалено розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання, направлено відповідачу копію позовної заяви з доданими до неї матеріалами та надано строк для подання відзиву.

10.05.2023 в підготовчому засіданні представник позивача адвокат Середюк О.В. просила залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Фермерське господарство «Основа роду». Своє клопотання мотивувала тим, що Приватним Сільськогосподарським підприємством «Деметра плюс» укладено договір суборенди земельної ділянки, належної відповідачу та про усунення перешкод в користуванні якою просить позивач, з Фермерським господарством «Основа роду» з метою спільної діяльності по вирощуванню сільськогосподарських культур. При цьому договір суборенди діє протягом дії основного договору оренди, укладеного між сторонами у справі. Таким чином, рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Фермерського господарства «Основа роду», яке на думку позивача на даний час є користувачем земельної ділянки, яка належить ОСОБА_1 .

Представник відповідача адвокат Левицький О.І. в підготовчому засіданні заперечував щодо залучення Фермерського господарства «Основа роду» в якості третьої особи з тих підстав, що вказане підприємство має звертатись до суду з самостійними позовними вимогами щодо усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою. Крім того, представник відповідача зазначив, що на час звернення позивача з даною позовною заявою строк дії договору суборенди земельної ділянки, яка належить ОСОБА_1 закінчився 09.09.2022. При цьому після відкриття провадження в даній справі, в період між судовими засіданнями, до Державного реєстру речових прав було внесено зміни та в графі Реєстрація виправлень іншого речового права внесено виправлення, в якому змінено дату закінчення дії договору суборенди, укладеного між ПСП «Деметра плюс» та ФГ «Основа роду» з 09.09.2022 на безстрокове. За вказаних обставин заява представника позивача є необґрунтованою, а вказані дії, на думку представника відповідача, направлені на затягування розгляду справи.

Заслухавши думку сторін та дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до такого висновку.

Частина 3 ст. 53 ЦПК України визначає, що якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Частинами 4та 5вказаної статтіпередбачено,що узаявах прозалучення третіхосіб ів заявахтретіх осібпро вступу справуна стороніпозивача абовідповідача зазначається,на якихпідставах третіхосіб належитьзалучити доучасті усправі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Як вбачається з Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Приватне Сільськогосподарське підприємство «Деметра плюс» уклало договір оренди належної відповідачу земельної ділянки. В подальшому, а саме 09.09.2020, позивач уклав договір суборенди вказаної земельної ділянки з Фермерським господарством «Основа роду», відомості про реєстрацію такого права внесено до реєстру на підставі рішення державного реєстратора від 14.09.2020. При цьому строк дії вказаного договору суборенди - до кінця терміну дії основного договору оренди. Також 11.10.2022 державним реєстратором внесено виправлення в запис про реєстрацію договору суборенди замість дати закінчення дії договору 09.09.2022 вказано безстроково та додано запис в графу Додаткові відомості про інші речові права, а саме: Договір суборенди укладено до кінця терміну дії основного договору оренди.

За таких підстав суд відхиляє заперечення представника відповідача, що вказані виправлення були внесені після звернення позивача з позовом до суду, оскільки позов поданий до суду 07.03.2023, а з Інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно вбачається, що виправлення вносились 11.10.2022. При цьому докази скасування вказаних виправлень представником відповідача надані не були.

Зважаючи на викладене та на те, що обґрунтовуючи позов, позивач посилається, що строк дії договору оренди земельної ділянки укладений між позивачем та відповідачем не закінчився в силу Закону, а також на зміст позовних вимог, предметом яких є усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, суд вважає, що Фермерське господарство «Основа роду» слід залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, оскільки рішення у справі може вплинути на його права та обов`язки.

За таких обставин та враховуючи, що заява представника позивача про залучення третьої особи заявлена до закінчення підготовчого провадження, суд вважає, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню. При цьому, відповідно до п. 13 ч. 2 ст. 197 ЦПК України, суд вважає за необхідне визначити третій особі строк для надіслання до суду пояснень щодо позову.

Крім того, відповідно до ч. 3 ст. 189 ЦПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження по справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи до розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Таким чином, з урахуванням викладених вище обставин, з метою розгляду справи в строки, передбачені ЦПК України, суд прийшов до висновку про необхідність продовження строку підготовчого провадження на 30 днів.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 198 ЦПК України суд відкладає підготовче засіданнязокрема у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, а відтак є підстави для відкладення підготовчого судового засідання.

Керуючись ст.ст. 53 ч. 3, 4, 5, 189 ч. 3, 197 ч. 2 п. 4, 13, 198 ч. 2 п. 2, 212, 258-261 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву представника позивача адвоката Середюк Олени Василівни про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача задовольнити.

Залучити до участі у справі Фермерське господарство «Основа роду» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Зобов`язати представника позивача адвоката Середюк О.В. надати суду копію позовної заяви з доданими до неї документами для направлення третій особі Фермерському господарству «Основа роду».

Копію ухвали разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї документів направити Фермерському господарству «Основа роду» (вул. Колгоспна, 17-в, смт Стрижавка Вінницький район, Вінницька область).

Визначити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для надіслання:

до суду - пояснення щодо позову і всіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду).

позивачу, відповідачу - копію пояснення щодо позову та доданих до нього документів.

При цьому третя особа має додати до пояснення документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснення щодо позову і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Продовжити на 30 днів строк проведення підготовчого провадження у справі за позовом Приватного Сільськогосподарського підприємства "Деметра плюс", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Фермерське господарство «Основа роду» до ОСОБА_1 про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою та стягнення матеріальної шкоди.

Відкласти підготовче засідання на 30 травня 2023 року на 11 год. 00 хв.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає.

Суддя Т.Ю. Холодова

Повний текст ухвали складено 11.05.2023

Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110783190
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод в користуванні земельною ділянкою та стягнення матеріальної шкоди

Судовий реєстр по справі —138/617/23

Рішення від 21.09.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Рішення від 14.09.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні