Вирок
від 11.05.2023 по справі 592/6316/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/6316/23

Провадження № 1-кп/592/404/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2023 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми у складі головуючого судді ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в залі суду угоду про визнання винуватості у кримінальному провадженні №12022200000000116 від 15.10.2022 щодо

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Охтирка, громадянина України, з середньою освітою, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 який утримується в ДУ «Сумський слідчий ізолятор» за адресою: м. Суми, проїзд Гайовий, 19, раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України,

з участю учасників судового провадження:

прокурора - ОСОБА_4 ,

обвинуваченого - ОСОБА_3 ,

захисника - адвоката ОСОБА_5 ,

установив:

ОСОБА 1 будучи особою раніше судимою за вчинення майнових злочинів, зокрема злочинів пов`язаних із заволодінням майном шахрайським шляхом, перебуваючи в установі виконання покарань, а саме в ДУ «Сумський слідчий ізолятор», не бажаючи ставати на шлях виправлення вирішив продовжити свою злочинну діяльність спрямовану на власне та в інтересах інших осіб збагачення незаконним шляхом.

Чітко усвідомлюючи, що одним із способів незаконного прибутку перебуваючи в умовах утримання в установі виконання покарань є вчинення шахрайських дій, ОСОБА 1, вирішив створити умови для реалізації задуманого та розробити чіткий план вчинення шахрайств.

Розуміючи, що реалізувати злочинний план та досягти поставленої мети в отриманні якомога більшого прибутку ОСОБА 1 самостійно не в змозі, враховуючи, що для втілення ідеї йому потрібні спільники, які будуть чітко та беззаперечно виконувати розроблений злочинний план, діяти в інтересах та бути зацікавленими в особистому та в інтересах інших осіб збагаченні незаконним шляхом.

Враховуючи необхідність в залученні інших осіб до вчинення корисливих злочинів, ОСОБОЮ 1 було залучено до незаконної діяльності, а саме заволодінні грошовими коштами шахрайським шляхом, осіб, які перебували з ним в одній камері: ОСОБУ 2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та доведено останнім розроблений злочинний план.

Таким чином, у точно не встановлений слідством час, але не пізніше початку липня 2022 року, ОСОБА 1, вжив організаційних заходів спрямованих на створення високоорганізованої закритої для оточуючих групи осіб, з внутрішньо-стійкими взаємовідносинами, побудованими на визнанні лідерства та авторитету з боку ОСОБИ 1, доведенням, розумінням і виконання кожним своєї ролі у єдиному злочинному плані для досягнення кінцевого злочинного результату у вигляді отримання від незаконної діяльності прибутку.

Проявляючи лідерські якості ОСОБА1 врахував особисті, морально-вольові і практичні якості ОСОБИ 2 та ОСОБА_3 - схильність до вчинення умисних корисливих злочинів, здатність до безумовного підкорення вказівкам, чітке розуміння спільної протиправної мети.

Поряд із цим залучення до складу організованої групи ОСОБУ 2 та ОСОБА_3 , в якості виконавців, обумовлювалось їх низькими моральними якостями, готовністю до рішучого виконання покладених на них обов`язків з метою досягнення спільного злочинного наміру.

Таким чином, ОСОБА 1, реалізуючи розроблений ним план злочинної діяльності та після завершення підготовчих дій з підбору учасників закритої для оточуючих групи осіб, довів його зміст і умови до відому, при цьому отримавши згоду від ОСОБИ 2 та ОСОБА_3 на участь у запропонованій діяльності, умови та порядок реалізації плану спільної злочинної діяльності, зокрема мети діяльності та ролей всіх учасників цієї групи та виконуваної кожним функції, тим самим на початку липня 2022 року створив організовану групу осіб у складі ОСОБИ 1, ОСОБИ 2 та ОСОБА_3 для досягнення спільного злочинного результату у вигляді постійного протиправного збагачення за рахунок незаконного заволодіння грошовими коштами громадян шахрайським шляхом за наступним злочинним планом.

Для досягнення злочинної мети, у невстановлений досудовим розслідуванням спосіб, в супереч вимогам, що встановлені особам, які утримуються в установах виконання покарань, на користування мобільними терміналами зв`язку, організував отримання по одній одиниці на кожного учасника організованої групи мобільних пристроїв, а також незаконне придбання сім-карток у кількості необхідній для досягнення злочинної мети для можливого їх одноразового використання. При цьому, мобільні термінали повинні мати технічну можливість виходу до мережі інтернет, перехід за допомогою інтернет-зв`язку на сайти за допомогою встановлених мобільних браузерів.

Таким чином наявність таких мобільних терміналів давала змогу не лише використовувати їх для здійснення телефонних дзвінків потерпілим особам, а також розміщувати на сайтах онлайн-оголошень різного характеру.

Тобто способом вчинення шахрайських дій було розміщення на сайтах, які спеціалізуються на розміщенні онлайн-оголошень з продажу товару, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_3 з метою продажу неіснуючого товару, а також онлай-сервісі пошуку попутників ІНФОРМАЦІЯ_10 для здійснення вигаданих пасажирських перевезень.

При спілкуванні з потерпілими особами використовувати вигадані імена, які зазначені в оголошеннях. Для введення в оману потерпілої особи, з метою викликання почуття довіри, спілкуватись почергово, представлятись власником майна, або диспетчером служби пасажирських перевезень так і водієм, який здійснює доставку товару, або здійснює пасажирські перевезення.

Головною обов`язковою складовою в розробленому злочинному плані було безальтернативне здійснення потерпілою особою передоплати як за неіснуючий товар, мотивуючи це використанням таких коштів для вирішення питань логістики, так і у сплаті в повному обсязі електронного квитка за пасажирські перевезення, які завідомо здійснюватись не будуть.

Усвідомлюючи, що перебуваючи в умовах ДУ «Сумський слідчий ізолятор» ОСОБА_3 , ОСОБА 1 та ОСОБА 2 позбавлені можливості самостійно розпоряджатись грошовими коштами здобутими незаконним шляхом, вирішили залучити до вчинення кримінальних правопорушень інших невстановлених в ході досудового розслідування осіб з кола раніше знайомих та таких до яких мали довіру. Вказані особи повинні були виконувати функцію зі зняття грошових коштів.

Відповідно до розподілених ролей учасників організованої групи

ОСОБА 1 та ОСОБА 2, користуючись функціями онлайн-банкінгу, використовуючи мобільні термінали, перебуваючи в умовах утримання в ДУ «Сумський слідчий ізолятор» мали змогу розпоряджатись, тобто перевіряти стан рахунку, перераховувати кошти, тощо, банківськими рахунками, які прив`язані до банківських карток банків АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», АБ «УКРГАЗБАНК», АТ «КРЕДОБАНК», АТ КБ «ПРИВАТБАНК», АТ «ОЩАДБАНК» та АТ «УНІВЕРСАЛБАНК»: НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 та які імітовані на ім`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Для вчинення злочинної діяльності учасниками угруповання використовувалися мобільні телефони, в яких активовані картки операторів мобільного зв`язку ПрАТ «ВФ Україна» та ПрАТ «Київстар». З вказаних мобільних номерів здійснювалися телефонні дзвінки, необхідні для підтримання зв`язку з потерпілими особами.

З метою конспірації діяльності організованої групи використовувані мобільні термінали мали графічний та кодовий паролі, для унеможливлення у разі викриття їх діяльності правоохоронними органами доступу до інформації, що слугувала б доказовою базою причетності членів організованої групи до вчинення шахрайських дій. Сім-картки, використані після вчинення шахрайських дій та блокноти із записами контактних та анкетних даних потерпілих осіб знищувались. При спілкуванні з потерпілими особами, члени організованої групи спонукали таких осіб перейти на спілкування до різних месенджерів, найчастіше до месенджеру «Вайбер», при цьому після вчинення шахрайських дій та досягнення поставленої мети листування у вказаному додатку видалялось.

Вищеописаним чином щодо створення організованої групи та вчинення у її складі злочинів майнового характеру, учасники злочинного угруповання під керівництвом ОСОБИ 1 у складі з ОСОБОЮ 2 та ОСОБА_3 упродовж серпня 2022 року - листопада 2022 року вчинили ряд наступних умисних корисливих злочинів.

1. Реалізовуючи злочинну діяльність, спрямовану на незаконне заволодіння грошовими коштами шахрайським шляхом, ОСОБА 1, діючи відповідно до розробленого плану, з відома ОСОБИ 2 та ОСОБА_3 , у невстановлений досудовим розслідуванням час, розмістив на онлай-сервісі пошуку попутників ІНФОРМАЦІЯ_10/ оголошення щодо пасажирських перевезень в напрямку Чернівці-Київ, встановивши контактний номер мобільного оператора зв`язку НОМЕР_7 .

29.08.2022 о 14:50 ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , будучи впевнена, що в оголошенні на онлайн-сервісі ІНФОРМАЦІЯ_10/, яке викладене ОСОБОЮ 1 стосовно пасажирських перевезень вказана достовірна інформація, з номеру НОМЕР_8 здійснила телефонний дзвінок на зазначений в оголошенні номер. Взявши слухавку ОСОБА 1, умисно, повторно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи як організатор в інтересах та у складі організованої групи, вводячи в оману потерпілу, представився ОСОБА_11 - диспетчером перевезень сервісу «Blablacar». Під час розмови ОСОБА 1 зазначив, що не є водієм транспортного засобу, який буде здійснювати пасажирське перевезення та вказав, що ці дані, які є завідомо вигаданими, надішле в електронній формі месенджером.

Будучи впевненою в отриманій інформації, а саме те, що вона є достовірною, ОСОБА_10 , о 14:55 здійснила телефонний дзвінок на мобільний номер НОМЕР_9 .

Продовжуючи вводити в оману потерпілу ОСОБА_10 , умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, виконуючи функцію виконавця в організованій групі, ОСОБА_3 , взявши слухавку повідомив потерпілій завідомо неправдиву інформацію, що є водієм транспортного засобу, який здійснює пасажирське перевезення та встановив її анкетні дані, які зазначив у голос з метою подальшого їх нотування ОСОБОЮ 2. Останній, у свою чергу, діючи відповідно до розробленого злочинного плану як виконавець у складі організованої групи, занотував її анкетні дані до паперового носія для подальшого використання з метою досягнення спільної злочинної мети - отримання незаконного прибутку.

Через декілька хвилин, а саме о 14:57 ОСОБА_10 , розраховуючи на поїздку знову зателефонувала на номер НОМЕР_8 вказаний в оголошенні, вважаючи, що спілкується з диспетчером перевезень сервісу «Blablacar». Чітко усвідомлюючи, що потерпіла ОСОБА_10 введена в оману, оскільки під час розмов у останньої не викликало будь-яких сумнівів стосовно правдивості доведеної до неї інформації, для досягнення головної мети - отримання грошових коштів, ОСОБА 1 продовжив вводити в оману потерпілу та вказав, що їй необхідно придбати електронний квиток, який у подальшому необхідно продемонструвати водію для здійснення поїздки. При цьому, діючи відповідно до розробленого плану, ОСОБА 1 спонукав потерпілу до оплати в повному обсязі вартості електронного квитка та для здійснення грошової транзакції надіслав месенджером номер банківської картки НОМЕР_1 імітованої на ім`я ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та вартість оплати у сумі 890 грн.

Погодившись на пропозицію, ОСОБА_10 29.08.2022 о 15:04 перерахувала грошові кошти у сумі 890 грн з власної банківської картки на картку НОМЕР_1 .

2. Не зупиняючись на вчиненому, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний намір, спрямований на незаконне заволодіння грошовими коштами громадян шахрайським шляхом учасники організованої групи вчинили новий корисливий злочин.

Так, у невстановлений досудовим розслідуванням час ОСОБА 1, діючи відповідно до розробленого план, з відома ОСОБИ 2 та ОСОБА_3 , розмістив на сайті онлайн-оголошень ІНФОРМАЦІЯ_11 завідомо неправдиве оголошення щодо продажу мотоблоку марки «Кентавр-10», вказавши контактний номер мобільного оператора зв`язку НОМЕР_10 .

23.09.2022 ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , будучи впевнений, що в оголошенні на онлайн-сервісі ІНФОРМАЦІЯ_11, яке викладене ОСОБОЮ 1 щодо продажу мотоблоку «Кентавр-10» вказана інформація є достовірною, маючи на меті придбати вказаний мотоблок, здійснив телефонний дзвінок з номеру НОМЕР_11 на зазначений в оголошенні номер.

На телефонний дзвінок потерпілого ОСОБА_12 відповів ОСОБА 1, який умисно, повторно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи як організатор в інтересах та у складі організованої групи, вводячи в оману потерпілого, представився власником мотоблоку та вказав, що має бажання продати його, але для пересилання необхідно сплатити передоплату в сумі 1970 грн, з метою використання цих коштів для витрат на логістичні питання.

В подальшому зв`язок з потерпілим підтримувався з використанням месенджеру «Вайбер» шляхом листування в ході якого членами організованої групи, було надано для перерахування передоплати у сумі 1970 грн банківську картку НОМЕР_3 , яку надав для використання у злочинній діяльності організованої групи ОСОБА 2.

Погодившись на умови передоплати за пересилання вантажу, а саме мотоблоку «Кентавр-10» ОСОБА_12 , будучи впевненим у наявності в особи з якою спілкувався вказаного мотоблоку, перерахував 23.09.2022 о 18:07 на банківську картку НОМЕР_3 грошові кошти у сумі 1970 грн.

Усвідомлюючи, що потерпілий введений в оману, маючи на меті отримання максимально можливого прибутку в розмірі повної вартості неіснуючого мотоблоку в сумі 15000 грн, члени організованої групи, діючи умисно, бажаючи викликати більшого почуття довіри з боку потерпілого ОСОБА_12 , на підтвердження своїх слів щодо відправлення мотоблоку, надіслали за допомогою месенджеру «Вайбер» зображення нібито завантаження товару до вантажного автомобіля та зображення накладної.

У свою чергу ОСОБА_3 , умисно, повторно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи у складі організованої групи як виконавець, здійснив пошук наявних в районі місця проживання потерпілого відділень служби доставки вантажу «Делівері», після чого надав інформацію про такі ОСОБІ 1 для подальшого використання при розмові з потерпілим ОСОБА_12 .

В подальшому, переслідуючи спільний корисливий мотив, 24.09.2022 о 11:07 з номеру мобільного оператора зв`язку НОМЕР_12 зателефонував ОСОБІ 1, який продовжуючи вводити в оману потерпілого, представився працівником служби доставки вантажу «Делівері» та вказав на необхідність оплати товару в повному обсязі у сумі 15 000 грн. у зв`язку із можливою загрозою обстрілів у місці проживання потерпілого, а саме на території Миколаївської області оскільки в іншому випадку товар доставлений не буде.

Після розмови з потерпілим, чітко усвідомлюючи, що останній введений в оману та має намір здійснити перерахування грошових коштів за пересилання неіснуючого товару, ОСОБА 1, діючи як організатор злочинної групи, звернувся до ОСОБИ 2 та попрохав його вказати на яку саме банківську картку можливо використати для нарахування грошових коштів отриманих злочинним шляхом.

Усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи в інтересах організованої групи, виконуючи функцію виконавця, ОСОБА2 вказав ОСОБІ 1 на можливість використання банківської картки НОМЕР_3 імітовану на ім`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка з відома ОСОБИ 1 була отримана банківський установі з метою користування нею в цілях злочинної групи.

Погодившись на пропозицію, ОСОБА_12 24.09.2022 о 11:48 перерахував грошові кошти у сумі 15000 грн з власної банківської картки на картку НОМЕР_3 .

Своїми умисними діями, які виразилися у незаконному заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), грошовими коштами у сумі 16 970 грн належних потерпілому ОСОБА_12 вчиненого організованою групою у складі ОСОБИ 1 та ОСОБИ 2 - ОСОБА_3 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 190 КК України, тобто шахрайство, кваліфікуючою ознакою якого є «вчинене повторно», «вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки», «вчинене організованою групою».

3. Продовжуючи реалізовувати злочинну діяльність, спрямовану на незаконне заволодіння грошовими коштами шахрайським шляхом,

ОСОБА 1, діючи відповідно до розробленого плану, з відома ОСОБИ 2 та ОСОБА_3 , у невстановлений досудовим розслідуванням час, розмістив на онлай-сервісі пошуку попутників ІНФОРМАЦІЯ_10/ оголошення щодо пасажирських перевезень в напрямку Ужгород-Харків.

01.10.2022 о 09:34 ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , будучи впевнена, що в оголошенні на онлайн-сервісі ІНФОРМАЦІЯ_10/ яке, викладене ОСОБОЮ 1 стосовно пасажирських перевезень вказана достовірна інформація, з номеру НОМЕР_13 здійснила телефонний дзвінок на зазначений в оголошенні номер.

Діючи відповідно до розробленого плану злочинної діяльності, виконуючи кожен свою роль в організованій групі, маючи на меті єдиний злочинний умисел - отримання злочинного прибутку шляхом введення в оману осіб ОСОБА 1 чітко усвідомлюючи, що на мобільний термінал, яким він користується надійшов дзвінок від потенційної потерпілої особи, передав свій телефон ОСОБА_3 .

Відповідаючи на телефонний дзвінок ОСОБА_3 умисно, повторно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи як виконавець в інтересах та у складі організованої групи, вводячи в оману потерпілу ОСОБА_13 представився водієм транспортного засобу, який буде безпосередньо здійснювати пасажирське перевезення. Вважаючи, що спілкується з водієм ОСОБА_13 зазначила, що їй потрібне ще одне пасажирське місце для її сестри ОСОБА_14 .

З метою виконання головної вимоги злочинного плану - отримання недоплати за виконання неіснуючих послуг, ОСОБА_3 вказав потерпілій ОСОБА_13 на необхідність придбання електронного квитка на проїзд, після чого встановив анкетні дані потерпілої особи та дані її сестри, занотував їх та передав ОСОБІ 1 для подальшого використання з метою вчинення відносно потерпілої особи шахрайських дій.

Продовжуючи реалізовувати злочинний план, спрямований на незаконне збагачення, ОСОБА 1 о 09:37, використовуючи номер мобільного оператора зв`язку здійснив телефонний дзвінок потерпілій ОСОБА_13 та під час розмови умисно, повторно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи як організатор в інтересах та у складі організованої групи, вводячи в оману потерпілу, представився ОСОБА_11 - диспетчером перевезень сервісу «Blablacar».

Під час розмови з потерпілою ОСОБА_13 . ОСОБА 1 наголосив, що скористатись послугами пасажирського перевезення вона та її сестра можуть лише за наявності електронного квитка, вартість якого становить 1560 грн з кожної особи.

Погодившись на пропозицію, вважаючи, що дійсно спілкується з оператором сервісу перевезень, ОСОБА_13 зазначила, що бажає сплатити грошові кошти за квитки скористувавшись послугами онлайн-банкінгу «Монобанк». Вказану інформацію ОСОБА 1 передав ОСОБІ 2, який у свою чергу, умисно, повторно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, володіючи контактною інформацією про потерпілу, використовуючи месенджер «Вайбер» надіслав ОСОБА_13 повідомлення з номером банківської картки НОМЕР_4 імітованої на ім`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В подальшому, ОСОБА_13 01.10.2022 о 09:43 здійснила дві транзакції у сумі 1560 грн з власної банківської картки на картку НОМЕР_4 на загальну суму 3620 грн.

Своїми умисними діями, які виразилися у незаконному заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), грошовими коштами у сумі 3620 грн належних потерпілій ОСОБА_13 вчиненого організованою групою у складі ОСОБИ 1 та ОСОБИ 2 - ОСОБА_3 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 190 КК України, тобто шахрайство, кваліфікуючою ознакою якого є «вчинене повторно», «вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки», «вчинене організованою групою».

4. Не зупиняючись на вчиненому, маючи на меті отримання більш значного прибутку за рахунок вчинення шахрайській дій, ОСОБА 1, чітко усвідомлюючи, що сума грошових переказів між фізичними особами значно обмежена, вирішив використовувати у діяльності організованої групи можливість створення фіктивних юридичних осіб з метою використання їх рахунків у злочинних цілях.

З метою реалізації злочинного плану, спрямованого на отримання грошових коштів шахрайським шляхом з використанням банківських рахунків фіктивних юридичних осіб ОСОБА 1, діючи в інтересах організованої групи, за невідомих слідству обставин отримав доступ до інформації Приватного підприємства «ВЕСТ ЛІОН» (ЕДРПОУ 43559156), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , а саме можливості внесення даних до деяких контактних даних, а саме зміни контактного номеру телефону вказаного підприємства та зазначив як контактний номер мобільного оператора зв`язку НОМЕР_14 , яким користується ОСОБА 2.

Реалізовуючи спільний злочинний намір, спрямований на незаконне заволодіння грошовими коштами громадян шахрайським шляхом, у невстановлений досудовим розслідуванням час ОСОБА 2, діючи відповідно до розробленого плану, з відома ОСОБИ 1 та ОСОБА_3 , розмістив на сайті онлайн-оголошень https://www.olx.ua завідомо неправдиве оголошення щодо продажу скрапленого газу, вказавши контактний номер мобільного оператора зв`язку НОМЕР_14 .

08.11.2022 представником ТОВ «Крок-Укрзалізбуд» (ЕДРПОУ 25391763) - начальником юридичного відділу ОСОБА_15 , маючи на меті придбати скраплений газ для потреб товариства, з номеру мобільного оператора зв`язку НОМЕР_15 здійснив телефонний дзвінок на номер НОМЕР_14 , яким користується ОСОБА 2.

Діючи відповідно до розробленого плану злочинної діяльності організованої групи, ОСОБА 2, умисно, повторно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, виконуючи функцію виконавця, вводячи в оману ОСОБА_15 представився чоловіком на ім`я ОСОБА_16 та зазначив, що може продати скраплений газ вартістю 22,50 грн за літр.

Враховуючи розроблений злочинний план, ОСОБА 2 вказав, що для доставки газу необхідно сплатити 8% від повної суми як передоплату за логістику.

Усвідомлюючи, що для повного введення в оману потерпілу особу, а саме представника юридичної особи, на підтвердження своїх слів ОСОБИ 2 зазначив, що надішле договір поставки, який необхідно буде підписати.

ОСОБА_15 , будучи впевненим, що спілкується з представником юридичної особи, а саме ПП «ВЕСТ ЛІОН», у володінні якої перебуває скраплений газ, надав електронну пошту для пересилання на неї в електронному вигляді договору-поставки та домовився про поставку 54000 літрів газу на загальну суму 1215000 грн з передоплатою 8% від загальної вартості за логістику, що складала 97 200 грн.

За невстановлених обставин, з невстановленого комп`ютерного обладнання, з відома ОСОБИ 1, ОСОБИ 2 та ОСОБА_3 було виготовлено договір поставки № 0402 від 08.11.2022, який в електронному вигляді надіслано на вказану ОСОБА_15 електронну пошту.

Погодившись з умовами договір поставки було підписано та надіслано назад, на невстановлену в ході досудового розслідування електронну адресу.

Діючи в інтересах організованої групи, виконуючи функції виконавця в організованій групі, ОСОБА_3 , за допомогою мережі інтернет знайшов вантажний транспортний засіб з відкритим державним номерним знаком, а саме НОМЕР_16 , інформацію про який надав ОСОБІ 1 та ОСОБІ 2 для подальшого використання при вчиненні шахрайських дій відносно представника ТОВ «Крок-Укрзалізбуд» ОСОБА_15 .

На підтвердження своїх слів, для подальшого введення в оману ОСОБА_15 , ОСОБА 2 надав йому номер мобільного оператора НОМЕР_17 , яким користується ОСОБА 1 та вказав завідомо неправдиву інформацію, стосовно останнього, а саме, що це контактний номер водія, який безпосередньо здійснює перевезення газу. Також надав ОСОБА_15 номер вантажного транспортного засобу, а саме НОМЕР_16 .

09.11.2022 о 14:18 ОСОБА_15 здійснив телефонний дзвінок на мобільний номер оператора зв`язку НОМЕР_17 будучи впевненим, що це номер водія. В свою чергу ОСОБА 1 умисно, повторно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи як організатор в інтересах та у складі організованої групи, вводячи в оману потерпілого, представився водієм транспортного засобу на ім`я ОСОБА_17 та підтвердив завідомо неправдиву інформацію стосовно перевезення газу.

Таким чином, будучи введеним в оману, 09.11.2022 ТОВ «Крок-Укрзалізбуд» перерахувало грошові кошти у сумі 97 200 грн. на рахунок НОМЕР_18 ПП «ВЕСТ ЛІОН».

Своїми умисними діями, які виразилися у незаконному заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), грошовими коштами у сумі 890 грн належних потерпілій ОСОБА_10 вчиненому організованою групою у складі ОСОБИ 1 та ОСОБИ 2 - ОСОБА_3 вчинив шахрайство, кваліфікуючою ознакою якого є «вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки», «вчинене організованою групою», а умисними діями, які виразилися у незаконному заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), грошовими коштами у сумі 16970 грн належних потерпілому ОСОБА_12 , грошовими коштами у сумі 3620 грн належних потерпілій ОСОБА_13 та грошовими коштами у сумі 97200 грн належних ТОВ «Крок-Укрзалізбуд» вчиненому організованою групою у складі ОСОБИ 1 та ОСОБИ 2 - ОСОБА_3 вчинив шахрайство, кваліфікуючою ознакою якого є «вчинене повторно», «вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки», «вчинене організованою групою», тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 190 КК України.

09.05.2023, після надання 09.05.2023 потерпілим ОСОБА_12 , 08.05.2023 потерпілою ОСОБА_13 , 01.05.2023 потерпілою ОСОБА_18 та 02.05.2023 представником потерпілого ТОВ «Крокукрзалізбуд» ОСОБА_19 письмових згод прокурору на укладення угоди, між прокурором у кримінальному провадженні - прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Сумської обласної прокуратури ОСОБА_4 та обвинуваченим ОСОБА_3 за участі захисника - адвоката ОСОБА_5 укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно змісту угоди, яка скріплена підписами сторін, підозрюваний беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, і зобов`язався беззастережно визнати обвинувачення в повному обсязі та сприяти у викритті злочинних дій інших учасників групи, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Також сторони досягли відповідних домовленостей, погоджуючись на призначення ОСОБА_3 покарання за ч. 4 ст. 190 КК України у виді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

В угоді зазначені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ст.473 КПК України, та наслідки невиконання угоди, встановленні ст.476 КПК України.

Прокурор ОСОБА_4 в судовому засіданні наполягав на затвердженні угоди про визнання винуватості і призначенні обвинуваченому узгодженої міри покарання.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину визнав повністю та беззаперечно, підтвердив, що він дійсно при вказаних в обвинувальному акті обставинах вчинив інкриміноване йому кримінальне правопорушення, погоджується із визначеним в угоді покаранням, при цьому цілком розуміє, що наслідком укладення та затвердження цієї угоди є його відмова від здійснення прав, передбачених п.1 ч.4 ст.474 КПК України, та обмеження його права оскарження вироку згідно з положеннями ст.394 та ст.424 КПК України. Просив затвердити угоду про визнання винуватості, добровільно укладену між ним та прокурором.

Захисник ОСОБА_5 також вважала можливим затвердити угоду про визнання винуватості, зазначивши, що при укладенні угоди між її підзахисним та прокурором були дотримані правила та вимоги, передбачені кримінальним процесуальним законодавством України та КК України.

Вислухавши учасників судового розгляду, дослідивши надані матеріали кримінального провадження, вирішуючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо особливо тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілі, вчинених організованою групою за умови надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення угоди, викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи, злочинних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_3 відповідно до ст. 12 КК України є особливо тяжким злочином, всі потерпілі надали прокурору письмову згоду на укладення угоди, а згідно змісту угоди ОСОБА_3 сприяв у викритті злочинних дій інших учасників групи, відтак згідно ч. 4 ст. 469 КПК України, у даному кримінальному провадженні можливе укладання угоди про визнання винуватості.

Обвинувачений ОСОБА_3 погодився на призначення узгодженого покарання, що він підтвердив під час проведення судового засідання та можливість його понести.

Роз`яснивши положення ч. 4 ст. 474 КПК України судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені зазначеною нормою, наслідки укладення та затвердження цієї угоди, передбачені ч. 1, 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Судом встановлено, що укладення угоди про визнання винуватості є добровільним, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, що підтверджено обвинуваченим у судовому засіданні.

Обвинувачений ознайомлений зі ст. 389-1 КК України, яка передбачає кримінальну відповідальність за умисне невиконання угоди про визнання винуватості.

Суд зазначає, що зміст угоди відповідає вимогам ст. 472 КПК України та положенням закону, правова кваліфікація кримінального правопорушення є правильною, умови угоди не суперечать інтересам суспільства, не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, зобов`язання взяті за угодою обвинуваченим можуть бути виконані повністю. Крім того, наявні фактичні підстави для визнання винуватості.

Обставинами, які пом`якшують покарання ОСОБА_3 відповідно до ст. 66 КК України є щире каяття, сприяння у викритті злочинних дій інших учасників групи. Обставини, які обтяжують покарання - відсутні.

Кримінальне правопорушення, вчинене обвинуваченим є особливо тяжким злочином, він на обліках у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, за місцем проживання, попереднім місцем служби характеризується позитивно, безпосередньо брав участь в антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей у 2014-2015 роках, раніше не судимий.

Узгоджені сторонами вид та міра покарання відповідають ступеню тяжкості вчиненого, даним про особу обвинуваченого, відповідають загальним засадам призначення покарання, у зв`язку з чим суд дійшов висновку про наявність правових підстав для затвердження угоди про визнання винуватості та призначення обвинуваченому узгодженого покарання.

Підстав для відмови в затвердженні угоди про визнання винуватості, передбачених ч.7 ст.474 КПК України, судом не встановлено.

Керуючись ст. 314, 374, 475 КПК України, -

ухвалив:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 09.05.2023 між прокурором у кримінальному провадженні - прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Сумської обласної прокуратури ОСОБА_4 та обвинуваченим ОСОБА_3 за участі захисника - адвоката ОСОБА_5 у кримінальному провадженні №12022200000000116 від 15.10.2022.

ОСОБА_3 визнати винуватим у пред`явленому обвинуваченні за ч. 4 ст. 190 КК України та призначити узгоджене сторонами покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років з конфіскацією майна.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_3 до набрання вироком законної сили не обирати.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Сумського апеляційного суду через Ковпаківський районний суд м. Суми протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110785767
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —592/6316/23

Вирок від 11.05.2023

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Онайко Р. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні