Ухвала
від 11.05.2023 по справі 740/2807/23
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/2807/23

Провадження № 1-кс/740/544/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2023 року м.Ніжин

Слідчий суддя Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Ніжина скаргу в.о. голови ГО «ІНСТИТУТ ГЕОПОЛІТИЧНОГО ВИМІРУ» ОСОБА_3 на бездіяльність Ніжинського РВП ГУ НП в Чернігівській області, яка полягає у невнесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

встановила:

09.05.2023 ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області зі скаргою на бездіяльність Ніжинського РВП ГУ НП в Чернігівській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в якій просив зобов`язати службових осіб Ніжинського РВП ГУ НП в Чернігівській області внести відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч.3,5 ст.27 ч.4 ст.191 КК України до ЄРДР за заявою (повідомленням) про кримінальне правопорушення від 13.04.2023.

У судове засідання особа, яка подала скаргу не з`явилася, до суду подано заяву від 11.05.2023, в якій адвокат ОСОБА_4 просив здійснювати розгляд скарги без його участі як представника скаржника та висловив позицію на підтримку поданої скарги та прохання її задовольнити.

Уповноважена особа Ніжинського РВП ГУ НП в Чернігівській області у судове засідання не з`явилася, 11.05.2023 слідчим ОСОБА_5 подано заяву, в якій, останній просив проводити розгляд скарги без участі представника Ніжинського РВП ГУ НП в Чернігівській області та залишити її без розгляду та у задовленні відмовити.

Враховуючи положення ст.306 КПК України, та з метою дотримання розумних строків розгляду скарги, що є одним з пріоритетних завдань кримінального провадження, здійснення якого має забезпечити, зокрема, слідчий суддя на досудовому провадженні, слідчий суддя вважає можливим провести розгляд скарги за відсутності представника особи, бездіяльність якої оскаржується та особи, яка подала скаргу.

Згідно ч.4 ст.107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

На підставі положень ч.1 ст.304 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність За змістом ч.1 ст.214 КПК України, бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 години після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Так, із змісту скарги та доданих документів вбачається, що 13.04.2023 в.о. голови ГО «ІНСТИТУТ ГЕОПОЛІТИЧНОГО ВИМІРУ» ОСОБА_3 подав до ГУ НП в Чернігівській області заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3,5 ст.27 ч.4 ст.191 КК України. Згідно трекінкової інформації «Укрпошта» поштове відправлення було отримане адресатом 26.04.2023.

Згідно отриманої скаржником інформації канцелярії СУ ГУНП в Чернігівській області, заяві було присвоєно вхідний №1165 та після розгляду начальником відділення розслідування злочинів у сфер господарської та службової діяльності матеріали заяви направлені за територіальною підслідністю до Ніжинського РВП ГУНП в Чернігівській області.

На час розгляду скарги, інформації про внесення відоместей про вчинене кримінальне правопорушення за завою в.о. голови ГО «ІНСТИТУТ ГЕОПОЛІТИЧНОГО ВИМІРУ» ОСОБА_3 від 13.04.2023 слідчому судді не надано.

Відповідно до положень ст.ст.214, 303КПК України предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні та вказана заява чи повідомлення повинна містити достатні дані про наявність ознак кримінально - караного діяння.

Системний аналіз положень ч.1 ст.214 КПК, ч.1 ст.2 КК та приписів Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженого наказом Генерального прокурора від 30 червня 2020 року за № 298, у їх взаємозв`язку, свідчить про те, що реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення та можуть об`єктивно свідчити про вчинення такого кримінального правопорушення.

За ч.1 ст.303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені зазначені в скарзі дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, зокрема: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником.

Відповідно до вимог ч.1 ст.214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

За змістом цієї норми, обов`язок прийняти та зареєструвати заяву або повідомлення про кримінальні правопорушення покладено на слідчого, прокурора та інших службових осіб, що уповноважені на їх прийняття. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, незалежно від того, чи відносяться розслідування фактів про повідомлені кримінальні правопорушення до територіальної юрисдикції або процесуальної компетенції органу, до якого надійшла заява чи повідомлення.

У той же час наявність або відсутність події кримінального правопорушення та складу злочину в діях особи може бути встановлено лише в ході проведення досудового розслідування згідно з розділом ІІІ КПК України. Стадія його досудової перевірки, або в інший спосіб, законодавством не передбачена.

Згаданий обов`язок слідчого не вимагає оцінки ним такої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Слідча суддя також не уповноважена оцінювати фактичні обставини, зазначені у повідомленні скаржниці, з огляду на стадію кримінального провадження. Слідча суддя зазначає, що КПК України не передбачено іншого процесуального реагування на повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, окрім як внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР у строки, визначені ч.1 ст.214 КПК України.

Кримінальним процесуальним законодавством не встановлено порядок та зміст викладу відомостей про кримінальні правопорушення в заявах або повідомленнях. Проте, надаючи оцінку таким відомостям, прокурор, слідчий, за змістом ст.214 КПК України, повинні переконатися у наявності в них даних, що вказують на об`єктивні ознаки підготовки, вчинення, приховування кримінального правопорушення.

За наявності у заяві чи повідомленні об`єктивних даних (а не суто гіпотетичних чи уявних), які вказують на можливий факт вчинення певного діяння, яке має ознаки кримінального правопорушення, вони повинні обов`язково бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Такими даними є фактичне існування доказів, що підтверджують реальність конкретної події злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину).

Слідчий суддя вважає, що в заяві містяться відомості, які підлягають внесенню до ЄРДР і є підставою для їх перевірки шляхом проведення досудового розслідування.

Якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК України, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим вирішення питання про порядок здійснення досудового розслідування або закриттям кримінального провадження відповідно до ст.284 КПК України.

Відповідно до ст.307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: зобов`язання вчинити певну дію.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення скарги та зобов`язання відповідної службової особи Ніжинського РВП ГУ НП в Чернігівській області внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Керуючись положеннями статей 306,307,309 КПК України, слідчий суддя

постановила:

скаргу задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Ніжинського РВП ГУ НП в Чернігівській області внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою в.о. голови ГО «ІНСТИТУТ ГЕОПОЛІТИЧНОГО ВИМІРУ» ОСОБА_3 від 13.04.2023.

Копії ухвали направити до Ніжинського РВП ГУ НП в Чернігівській області для виконання, прокурору Ніжинської окружної прокуратури для контролю.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110787796
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —740/2807/23

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Гагаріна Т. О.

Ухвала від 09.05.2023

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Гагаріна Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні