Ухвала
від 11.05.2023 по справі 698/484/19
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/484/19

Провадження № 6/698/5/23

УХВАЛА

11 травня 2023 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Баранова О.І.,

секретаря Триліс Я.О.,

розглянувши в судовому засіданні в залі суду в селищі Катеринопіль заяву заступника керівника Звенигородської окружної прокуратури про заміну сторони (стягувача) її правонаступником у виконавчому провадженні (в порядкуст.442 ЦПК України) у цивільній справі за позовом заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Управління соціального захисту населення Катеринопільської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів, -

ВСТАНОВИВ:

До Катеринопільського районного суду Черкаської області надійшла заява заступника керівника Звенигородської окружної прокуратури про заміну сторони (стягувача) її правонаступником у виконавчому провадженні (в порядкуст.442 ЦПК України).

На обґрунтування поданої заяви зазначено, що рішенням Катеринопільського районного суду Черкаської області від 02.10.2019 року позов заступника керівника Звенигородської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Управління соціального захисту населення Катеринопільської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів задоволено повністю та з ОСОБА_1 на користь держави в особі Управління соціального захисту населення Катеринопільської районної державної адміністрації стягнуто надмірно сплачену тимчасову допомогу у сумі 69264 грн. 13 коп.

13.12.2019 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження щодо боржника ОСОБА_1 на підставі виконавчого листа №698/484/19 від 28.10.2019 року.

На даний час в Катеринопільському відділу державної виконавчої служби у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) виконавче провадження №60856195 від 13.12.2019 року щодо ОСОБА_1 залишається не виконаним.

Крім цього, в Катеринопільському відділу державної виконавчої служби у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) щодо ОСОБА_1 перебуває зведене виконавче провадження №49159487 від 28.10.2015 року, до якого було приєднано вищезазначене виконавче провадження.

Вивчення матеріалів виконавчого провадження встановлено, що стягувачем є Управління соціального захисту населення Катеринопільської районної державної адміністрації, яке на даний час ліквідоване.

Правонаступником Управління соціального захисту населення Катеринопільської районної державної адміністрації є Управління соціального захисту населення Звенигородської районної державної адміністрації.

За таких обставин просять суд змінити сторону стягувача у виконавчому провадженні з Управління соціального захисту населення Катеринопільської районної державної адміністрації на правонаступникаУправління соціального захисту населення Звенигородської районної державної адміністрації.

Учасники справи в судове засідання не з`явилися. Відповідно до ч.3 ст.442 ЦПК України неявка учасників справи не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява про заміну сторони стягувача підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як передбачено ч. 1ст. 442 ЦПК Україниу разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець (ч. 2ст. 442 ЦПК України).

Відповідно до пункту 4 розділу II «Прикінцевих і перехідних положень» Закону України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» від 19.09.2019 № 113-ІХ, а також відповідно до наказів Генерального прокурора від 17.02.2021 № 39 «Про окремі питання забезпечення початку роботи окружних прокуратур» та від 17.02.2021 № 2ш з 15 березня 2021 року Звенигородську місцеву прокуратуру виключено із структури та штатного розпису Черкаської обласної прокуратура, а натомість встановлено у штатному розписі Звенигородську окружну прокуратуру Черкаської області.

Частиною 1статті 512 Цивільного кодексу Українирегламентовані підстави заміни кредитора у зобов`язанні, до яких зокрема законодавцем віднесені такі випадки:

- передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);

- правонаступництва;

- виконання обов`язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем);

- виконання обов`язку боржника третьою особою.

Судом встановлено і підтверджується матеріалами справи, що відповідно до рішення Катеринопільського районного суду Черкаської області від 02.10.2019 року позов заступника керівника Звенигородської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Управління соціального захисту населення Катеринопільської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів задоволено повністю та з ОСОБА_1 на користь держави в особі Управління соціального захисту населення Катеринопільської районної державної адміністрації стягнуто надмірно сплачену тимчасову допомогу у сумі 69264 грн. 13 коп., про що 28.10.2019 року було видано відповідний виконавчий лист.

13.12.2019 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження щодо боржника ОСОБА_1 на підставі виконавчого листа №698/484/19 від 28.10.2019 року.

У той же час, відповідно дорозпорядження КМУ від 16.12.2020 року № 1635 «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій»Катеринопільську районну державну адміністрацію було реорганізовано шляхом приєднання до Звенигородської районної державної адміністрації, структурним підрозділом якої є Управління соціального захисту населення Звенигородської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ: 03195895).

У даних правовідносинах суд також бере до уваги правові висновки, викладені у постановах Верховного Суду від 31 жовтня 2018 року у справі № 2-а-3494/11 та від 27 серпня 2020 року у справі № 804/536/18, відповідно до яких заміна сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір (процесуальне правонаступництво), можлива на будь-якій стадії судового процесу, як на стадії розгляду справи, так і на стадії виконання судового рішення, яке набрало законної сили, зокрема, і до видання виконавчого листа, і відбувається виключно за відповідним рішенням суду, а не державного виконавця (що стосується заміни сторони виконавчого провадження), незалежно від того, чи виданий судом виконавчий лист на момент звернення із заявою про правонаступництво та чи пред`явлений він (виконавчий лист) до примусового виконання.

У таких висновках зазначено про необхідність врахування принципу обов`язковості судового рішення та враховувати, що виконання судового рішення є складовою частиною судового розгляду та завершальною стадією судового провадження, а незабезпечення виконання рішення суду призведе до порушення прав, гарантованихстаттею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Оскільки судом встановлено, що станом на час звернення до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, рішення Катеринопільського районного суду Черкаської області від 02.10.2019 року у справі № 698/484/19 в частині стягнення з ОСОБА_1 надмірно сплаченої тимчасової допомоги на користь держави в особі Управління соціального захисту населення Катеринопільської районної державної адміністрації не виконане, а Управління соціального захисту населення Катеринопільської районної державної адміністрації приєднано до Управління соціального захисту населення Звенигородської районної державної адміністрації, то суд приходить до обґрунтованого висновку про наявність законних підстав для задоволення вимоги про заміну сторони стягувача у виконавчому провадженні.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.1,12,15 Закону України «Про виконавче провадження»,ст. 442 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження по примусовому виконанню виконавчого листа у справі № 698/484/19 з Управління соціального захисту населення Катеринопільської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ: 03195725) на правонаступникаУправління соціального захисту населення Звенигородської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ: 03195895, місцезнаходження: 20202, Черкаська область, м. Звенигородка, вул. Софії Терещенко, буд. 40А).

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Черкаського апеляційного судучерез Катеринопільський районний суд Черкаської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали.

Суддя

Катеринопільського районного суду О.І. Баранов

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110791408
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —698/484/19

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Рішення від 02.10.2019

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 25.06.2019

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні