Рішення
від 10.05.2023 по справі 455/588/23
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/588/23

Провадження № 2/455/288/2023

РІШЕННЯ

Іменем України

10 травня 2023 року м. Старий Самбір

Старосамбірський районний суд Львівської області

у складі судді Титова А.О.,

за участю секретаря судових засідань: Шайди Н.М.,

розглянувши у підготовчому засіданні в приміщенні суду цивільну справу

за позовом ОСОБА_1 ,

до Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області,

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору:

1) ОСОБА_2 ,

2) ОСОБА_3 ,

про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В обґрунтування своїх вимог позивач вказує, що 7 січня 1967 року одружилися її батько ОСОБА_4 і мама ОСОБА_5 , яка змінила своє дівоче прізвище із ОСОБА_6 на ОСОБА_7 . Від цього шлюбу у них народилося двоє дітей: дочка ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

09 лютого 1991 року позивач уклала шлюб із ОСОБА_9 , і змінила своє дівоче прізвище із ОСОБА_7 на ОСОБА_10 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 мама позивача - ОСОБА_11 розірвала шлоб із батьком позивача - ОСОБА_4 , і після розірвання шлюбу взяла собі прізвище ОСОБА_6 .

В подальшому вже після розірвання шлюбу в мами народилася дочка - ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка 21 квітня 2009 року взяла шлюб із ОСОБА_13 , і змінила своє дівоче прізвище із ОСОБА_7 на ОСОБА_14 .

ІНФОРМАЦІЯ_5 помер батько позивача - ОСОБА_4 , а ІНФОРМАЦІЯ_6 померла мама позивача - ОСОБА_5 .

Після смерті матері позивача відкрилася спадщина, до складу якої зокрема, входить право на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,15 га, що посвідчується Сертифікатом на право на земельну частку (пай) серія ЛВ №0169720 (Сертифікат зареєстровано 31.10.1997 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №174), а також житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки №72 від 20.03.2023 року, виданої виконавчим комітетом Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області, мама позивача - ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 постійно до дня смерті проживала і була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 і заповіт від її імені Добромильська міська рада та Солянуватська сільська рада не посвідчували.

Разом з померлою на день її смерті ніхто не проживав і не був зареєстрований, вона проживала одна.

Брат позивача ОСОБА_2 та сестра позивача ОСОБА_15 спадщину після смерті матері ОСОБА_5 не приймали.

В житловому будинку в АДРЕСА_1 , де до дня смерті проживала мама позивача, позивач вона провела поточний ремонт, а саме: поміняла підлогу, вікна, провела побілку кімнат, замінила огорожу, за власні кошти провела газ до даного будинку, що підтверджується довідкою виконавчого комітету Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області від 20.03.2023 року №74.

Маючи намір прийняти спадщину, 21 березня 2023 року позивач звернулася до приватного нотаріуса Самбірського районного нотаріального округу Львівської області Мельничок Світлани Євгенівни, для того, щоб подати заяву про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_5 , проте, у зв`язку із тим, що вона пропустила термін для прийняття спадщини, їй було відмовлено у подачі такої заяви і запропоновано звернутися до суду для продовження терміну для прийняття спадщини.

Позивач вказує, що пропустив строк прийняття спадщини з поважних причин, оскільки після смерті матері вона перебувала у морально пригніченому стані, зумовленому втратою близької людини, крім того, поховання матері супроводжувалося значними витратами. Добре знаючи, що нотаріальне оформлення прийняття спадщини коштує немало грошей, вона планувала зібрати необхідну суму і подати заяву про прийняття спадщини і одразу ж отримати свідоцтво про право власності на спадщину на нерухоме майно.

В травні 2022 року стан здоров`я позивача різко погіршився, їй довелося лікуватися стаціонарно з 17.05.2022 року по 08.06.2022 року включно в комунальному підприємстві «Дашівська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини» Дашівської селищної ради з діагнозом: ниркова колы», сечокам`яна хвороба, вторинний пієлонефрит, камінь с/т сечовода.

За таких обставин, позивач звернулась до суду із позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В підготовче засідання позивач та його представник не з`явилися, про час та місце слухання справи повідомлялися належним чином. Представник позивача подав на адресу суду заяву, в якій просить розгляд справи проводити у відсутності позивача і його представника, заявлені позовні вимоги підтримують, просив задовольнити в повному обсязі.

Відповідач в підготовче засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Надав суду клопотання про визнання позовних вимог, просив справу розглянути без його участі.

Треті особи в судове засідання не з`явились, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлялись належним чином.

Згідно ч. 3 ст.200ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно копії паспорту серії НОМЕР_1 , ОСОБА_8 народилася ІНФОРМАЦІЯ_8 в м. Добромиль Старосамбірського району Львівської області. Згідно копії свідоцтва про народження ОСОБА_8 серії НОМЕР_2 від 01.02.1969 року, її батьком зазначений ОСОБА_4 , як мати ОСОБА_11 .

Згідно копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 виданого 09.02.1991 року Солянуватською сільською радою Старосамбірського району Львівської області вбачається, що ОСОБА_8 уклала шлюб з ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , актовий запис №1. Після укладення шлюбу присвоєно прізвище ОСОБА_10 .

Згідно копії свідоцтва про народження ОСОБА_2 , його батьком зазначений ОСОБА_4 , як мати ОСОБА_11 .

Згідно копії свідоцтва про народження ОСОБА_16 , її батьком зазначений ОСОБА_4 , як мати ОСОБА_11 .

Згідно копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 виданого 21.04.2009 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Гайсинського районного управління юстиції Вінницької області вбачається, що ОСОБА_17 уклав шлюб з ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , актовий запис №41. Після укладення шлюбу присвоєно прізвище дружині ОСОБА_14 .

З копії свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_5 виданого 23.03.1984 року відділом ЗАГС Старосамбірського райвиконкому Львівської області ОСОБА_4 розірвав шлюб з ОСОБА_11 08.09.1981 року, актовий запис №66.

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_6 ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_11 в с. Солянуватка Старосамбірського району Львівської області, актовий запис №11.

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_7 виданого 03.12.2021 року ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_7 в с. Солянуватка Старосамбірського району Львівської області, актовий запис №166.

З довідки №72 виданої 20.03.2023 року виданої Виконавчим комітетом Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області, ОСОБА_1 про те, що її мати ОСОБА_18 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 постійно до дня смерті була зареєстрована та постійно проживала в АДРЕСА_1 . Разом з нею на день її смерті в зазначеному будинку ніхто проживав та не був зареєстрований, проживала одна.

З довідки №74 виданої 20.03.2023 року виданої Виконавчим комітетом Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області, ОСОБА_1 про те, що вона дійсно провела поточний ремонт житлового будинку в АДРЕСА_1 саме: поміняла підлогу, вікна, провела побілку кімнат, замінила огорожу, за власні кошти проводила газ до даного будинку.

З довідки№82виданої 08.06.2022рокукомунальним підприємством «Дашівська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини» Дашівської селищної ради ОСОБА_1 перебувала на стаціонарному лікуванні з 17.05.2022 року по 08.06.2022 року з діагнозом: сечокам`яна хвороба, вторинний пієлонефрит, камінь с/т сечовода.

З копії сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ЛВ №0169720 виданого члену колективного сільськогосподарського підприємства КСГП «Галичина» с. Солянуватка Старосамбірського району Львівської області на ім`я ОСОБА_19 .

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 06.04.2023 року відомості по ОСОБА_5 - відсутні.

З відповіді приватного нотаріуса Самбірського районного нотаріального округу Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Мельничок Світлана Євгенівна №28/01-16 від 21.03.2023 року позивачеві відмовлено у поданні заяви про прийняття спадщини за заповітом.

Згідно ст.1270ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини; якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до ст.1272ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно п.24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч.3 ст. 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Таким чином, скрутне матеріальне становище є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Наведений правовий висновок викладено Верховним Судом України у постанові від 26.07.2021 року у справі №405/7058/19, у постанові від 23 серпня 2017 року у справі № 6-1320цс17, у постановах Верховного Суду від 01 квітня 2019 року у справі № 643/3049/16-ц, від 11 листопада 2020 року у справі № 750/262/20, від 03 березня 2020 року у справі № 145/148/20.

Позивач пропустив встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини з поважних причин, а саме, у зв`язку із скрутним становищем, яке виникло через те, що проведення поховання померлої, тому у неї були відсутні кошти на оформлення нотаріальних дій з прийняття спадщини, а також проходження амбулаторного лікування.

Суд визнає зазначені у позовній заяві обставину пропуску строку поважною причиною та вважає за можливе визначити позивачеві додатковий строк для прийняття спадщини.

Керуючись статтями 258, 259, 263, 264, 265, 268, 272 ЦПК України, статтями 1265, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 , терміном 3 (три) місяці з дня набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення підписано без його проголошення, датою ухвалення рішення є дата складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , РНОКПП НОМЕР_8 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач Добромильська міська рада Самбірського району Львівської області, юридична адреса: м. Добромиль, пл. Ринок, будинок №1 Самбірського району Львівської області, код ЄДРПОУ 04056003.

Треті особи:

(1) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .

(2) ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 .

Суддя Титов А.О.

Дата ухвалення рішення10.05.2023
Оприлюднено15.05.2023

Судовий реєстр по справі —455/588/23

Рішення від 10.05.2023

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Титов А. О.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Титов А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні