Ухвала
від 11.05.2023 по справі 127/9743/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/9743/23

Провадження №1-кс/127/3841/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2023 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області підполковника поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУ ГУНП у Вінницькій області підполковник поліції ОСОБА_3 ч звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Національного наукового центру « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Клопотання мотивованотим,що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020020000000164 від 15.05.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Національного наукового центру « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Далі Підприємство), яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , є державним сільськогосподарським статутним суб`єктом підприємницької діяльності, що здійснює дослідну, господарську та комерційну діяльність з метою досягнення економічних результатів та одержання прибутку, діє на основі державної форми власності, як самостійний суб`єкт господарювання та є юридичною особою.

Підприємство несе відповідальність за своїми зобов`язаннями в межах належного йому майна згідно з чинним законодавством. Майно підприємства є державною власністю.

Директор та головний бухгалтер підприємства несуть персональну відповідальність за додержанням порядку ведення оперативного та бухгалтерського обліку і статистичної звітності результатів виробничо-фінансової та іншої господарської діяльності.

Згідно статуту господарства, безоплатна передача майна, яке знаходиться на балансі Господарства на баланс іншої наукової установи, організації, підприємств, які перебувають у віданні Академії, здійснюються з дозволу Академії та в установленому законом порядку. Підприємству заборонено без Президії Академії безоплатно передавати в будь-якій формі закріплене за ним державне майно іншим установам, організаціям, підприємствами, а також громадянам.

Станом на 2015 рік у Підприємства на праві постійного користування відповідно до державного акту серія ІІ-ВН № 000473 від 23.03.1999 перебували земельні ділянки, які надані для дослідних і навчальних цілей.

Протягом 2015 та 2017 років ІНФОРМАЦІЯ_3 було прийнято ряд постанов, про надання згоди щодо припинення права постійного користування Підприємства ряду земельних ділянок, загальною площею 86,5 га, шляхом добровільної відмови відповідно до ст. 141, ст. 142 Земельного кодексу України.

Згідно п. «в» ч. 1 ст. 150 Земельного кодексу України до особливо цінних земель належать, окрім іншого, землі дослідних полів науково-дослідних установ і навчальних закладів, відповідно до ч. 2 даної статті припинення права постійного користування земельними ділянками особливо цінних земель, визначених у пунктах «в» і «г» частини першої цієї статті, з підстави добровільної відмови від користування ними або шляхом їх вилучення здійснюється за погодженням з Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 9 ст. 149 Земельного кодексу України Кабінет Міністрів України вилучає земельні ділянки державної власності, які перебувають у постійному користуванні, в тому числі, у випадках визначених ст. 150 Земельного кодексу України.

Незважаючи на вимоги статей 149, 150 Земельного кодексу України в період 2015 2020 років ІНФОРМАЦІЯ_4 за відсутності погодження Верховної ради України та рішення Кабінету Міністрів України винесено ряд наказів про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою та надання у власність безоплатно земельних ділянок, які перебували у постійному користуванні Підприємства відповідно до державного акту серія ІІ-ВН № 000473 від 23.03.1999.

На даний час виникла необхідність у наданні тимчасового доступу до документів, які знаходяться у Державному підприємстві « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Національного наукового центру « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме до:

-договори наукового супроводу укладені між підприємством та дослідними установами (Інститутами) в період з 1998 року по день винесення ухвали про тимчасовий доступ до документів;

-звіти (висновки, протоколи) про результати наукових досліджень, а також графічні матеріали з прив`язкою до місцевості щодо розташування земельних ділянок на яких відповідні дослідження проводились.

Адреса Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Національного наукового центру « ІНФОРМАЦІЯ_2 »: АДРЕСА_1 .

Зазначені вище документи мають важливе значення для швидкого, повного та неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, оскільки відомості, що в них містяться необхідні для встановлення осіб винних у вчиненні кримінального правопорушення, а також за їх допомогою можна встановити наявність або відсутність обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, тому слідчий просить клопотання задовольнити.

В судове засідання слідчий не зявився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Представник Державного підприємства« ІНФОРМАЦІЯ_1 » Національногонаукового центру« ІНФОРМАЦІЯ_2 »в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений завчасно та належним чином, тому відповідно до ч. 4 ст.163КПК України клопотання розглядається у його відсутність.

Дослідивши матеріали клопотання слідчого, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування задопомогою технічнихзасобів кримінальногопровадження підчас розглядупитань слідчимсуддею,крім вирішенняпитання пропроведення негласнихслідчих (розшукових)дій,та всуді підчас судовогопровадження єобов`язковим.У разінеприбуття всудове засіданнявсіх осіб,які берутьучасть усудовому провадженні,чи вразі,якщо відповіднодо положеньцього Кодексусудове провадженняздійснюється судомза відсутностіосіб,фіксування задопомогою технічнихзасобів кримінальногопровадження всуді нездійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

При вирішенні питання щодо надання дозволу на вилучення зазначених в клопотанні документів, слідчий суддя враховує норми ч.7 ст. 163 КПК України, та вважає, що слідчим не доведено наявності необхідності у вилученні оригіналів документів.

Враховуючи викладене, зважаючи на те, що документи знаходяться у Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Національного наукового центру « ІНФОРМАЦІЯ_2 » можуть бути отримані органами досудового розслідування лише в порядку тимчасового доступу до речей і документів, а також мають значення для встановлення всіх обставин кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 161,162,163,164, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СУ ГУНП у Вінницькій області підполковнику поліції ОСОБА_3 , а також слідчим слідчої групи, дозвіл на тимчасовий доступ до документів дозвіл на тимчасовий доступ до документів, тобто можливість ознайомитись з ними та вилучити їх належним чином завірені копії, які знаходяться у Державному підприємстві « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Національного наукового центру « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме: договори наукового супроводу укладені між підприємством та дослідними установами (Інститутами) в період з 1998 року по день винесення ухвали про тимчасовий доступ до документів; звіти (висновки, протоколи) про результати наукових досліджень, а також графічні матеріали з прив`язкою до місцевості щодо розташування земельних ділянок на яких відповідні дослідження проводились.

Адреса Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Національного наукового центру « ІНФОРМАЦІЯ_2 »: АДРЕСА_1 А

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала залишається в силі протягом двох місяців з дня її постановлення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу110804766
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ

Судовий реєстр по справі —127/9743/23

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вишар І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні