Рішення
від 04.05.2023 по справі 191/421/23
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/421/23

Провадження № 2/191/106/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2023 року м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої судді Окладнікової О.І.,

за участі секретаря судового засідання Заламай О.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Виконавчий комітет Білолуцької селищної ради Новопсковського району Луганської області, про внесення змін до актового запису про народження дитини,

ВСТАНОВИВ:

31.01.2023 року до суду через систему «Електронний суд» звернулася ОСОБА_1 із позовною заявою до відповідача про внесення змін до актового запису про народження дитини.

В обґрунтування уточнених позовних вимог позивач посилалася на те, що у 2017 році вона звернулася до Троїцького районного суду Луганської області із заявою, в якій просила суд: позбавити батьківських прав ОСОБА_2 у відношенні малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; видалити відомості про батька в актовому записі про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , серії НОМЕР_1 , складеного Виконавчим комітетом Білолуцької селищної ради Новопсковського району Луганської області від 16 вересня 2014 року, згідно вимог ст. 135 СК України; після набрання рішенням суду законної сили, відповідно до ч. ст. 164 СК України, надіслати його органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження; судовий збір покласти на відповідача.

В обґрунтування заявлених вимог зазначила, що з відповідачем по справі вона проживала деякий час однією сім`єю без реєстрації шлюбу. У цей період часу, а саме 27 серпня 2014 року, проте від іншого чоловіка, вона народила дитину, яку відповідач визнав своєю, надавши своє прізвище « ОСОБА_4 » та по-батькові « ОСОБА_5 », що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , актовий запис №19 складений виконавчим комітетом Білолуцької селищної ради Новопсковського району Луганської області 16.09.2014. Проте, відразу після народження дитини, позивач з відповідачем почали проживати окремо один від одного, який матеріально дитину не забезпечував, вихованням дитини не займався, а 27.10.2015 відповідач уклав шлюб з іншою жінкою та в цьому шлюбі народилась їх дитина. Позивач вважає, що відповідач від самого народження її дитини відмовився від неї та усіма своїми діями та вчинками показує байдужість до сина, про що також свідчить його нотаріально посвідчена заява від 18.01.2017 року, в якій він не заперечує проти позбавлення його батьківства.

21.02.2017 року рішення Троїцького районного суду Луганської області ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , позбавлено батьківських прав відносно малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач зазначає, що оскільки відповідач взагалі не є біологічним батьком дитини, систематично ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків щодо виховання і утримання дитини, а також чинить опір у наданні відповідного дозволу та оформлення проїзних документів для виїзду дитини у супроводі матері за межі України з метою лікування, оздоровлення, відпочинку, збільшення кругозору, а тому просить внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , змінивши прізвище дитини з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_6 », по-батькові з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_7 », зазначивши батьком дитини ОСОБА_8 , згідно вимог ст.135 СК України.

Згідно Розпорядження Верховного Суду № 1/0/9-22 від 06.03.2022 року «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» територіальну підсудність Троїцького районного суду Луганської області визначено за Синельниківським міськрайонним судом Дніпропетровської області.

Ухвалою суду від 10.02.2023 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання по справі.

Ухвалою суду від 30.03.2023 року підготовче провадження по справі закрито та призначено справу до судового розгляду по суті.

У сьогоднішнє судове засідання позивач не з`явилася, просила розглядати справу без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання повторно не з`явився, про день, час та місце слухання справи повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, надали суду заяву про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримують.

Суд, дослідивши наявні у справі докази, надавши їм правову оцінку, вважає, що висунуті позовні вимоги задоволенню не підлягають, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено такі фактичні обставини та зміст спірних правовідносин.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 16.09.2014 року Виконавчим комітетом Білолуцької селищної ради Новопсковського району Луганської області, встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в смт. Білолуцьк Новопсковського району Луганської області народився ОСОБА_3 , батьками якого зазначено ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с.9).

Рішенням Троїцького районного суду Луганської області від 21.02.2017 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , позбавлено батьківських прав відносно малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.23-24).

Згідно частини першої статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст.16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч.1 ст.19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану регулюється Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженими постановою Кабінету міністрів України від 12.01.2011 № 96/5 (далі - Правила).

Пунктом 2.1 Правил визначено, що заява про внесення змін до актового запису цивільного стану за формою, наведеною в додатку 1, подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених статтею 53 Сімейного кодексу України, також до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про шлюб (крім випадків, коли актовий запис про шлюб складено дипломатичним представництвом або консульською установою України).

Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території України, подають заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за межами цієї території на їх вибір.

Громадяни України, які переселилися з тимчасово окупованої території України, подають заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану до відділу державної реєстрації актів цивільного стану на їх вибір.

Підпунктом 2.13.1 пунктом 2.13 Правил визначено, що підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до п. 2.14. Правил, підставою для внесення відповідних відміток в актові записи цивільного стану, у тому числі про анулювання та поновлення, є рішення суду про усиновлення (удочеріння), про позбавлення або поновлення батьківських прав, про розірвання шлюбу, визнання шлюбу недійсним, поновлення шлюбу після його розірвання у випадку, передбаченому статтею 118 Сімейного кодексу України, анулювання актових записів цивільного стану, у яких зазначено про необхідність проставлення відмітки у відповідному актовому записі цивільного стану, визнання розірвання шлюбу фіктивним.

Згідно п. 2.16.5. Правил, відомості про усиновлення, скасування усиновлення, визнання усиновлення недійсним, позбавлення та поновлення батьківських прав вносяться до паперового носія актового запису цивільного стану та Державного реєстру актів цивільного стану в день надходження копії відповідного рішення суду до відділу державної реєстрації актів цивільного стану або в день її пред`явлення особою, зазначеною в рішенні суду, або уповноваженою нею особою.

Відповідно до п.2.18 Правил, зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану, крім випадків, встановлених у п.2.28 цього розділу.

Отже, повноваження щодо внесення змін до актових записів цивільного стану належать виключно органам реєстрації актів цивільного стану.

Суди не вправі втручатися в діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування при здійсненні ними функцій та повноважень, визначених законодавством, не вправі перебирати на себе їх функції.

Позбавлення особи батьківських прав є підставою для внесення відповідних відміток до актового запису про народження, але аж ніяк не змін щодо прізвища, по-батькові і, тим більше, зазначення батька згідно вимог ч.1 ст.135 СК України, яка передбачає, що при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 щодо внесення змін до актового запису про народження дитини є необґрунтованими і такими, що не підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 1, 3, 5, 7, 9-13, 81, 89, 263-265, 273, 354-355 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Виконавчий комітет Білолуцької селищної ради Новопсковського району Луганської області, про внесення змін до актового запису про народження дитини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складення повного рішення.

Повне рішення складено 12.05.2023 року.

Суддя О.І. Окладнікова

Дата ухвалення рішення04.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110809451
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —191/421/23

Рішення від 04.05.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Окладнікова О. І.

Рішення від 04.05.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Окладнікова О. І.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Окладнікова О. І.

Ухвала від 10.02.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Окладнікова О. І.

Ухвала від 03.02.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Окладнікова О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні