Рішення
від 11.05.2023 по справі 677/181/23
КРАСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Красилівський районний суд Хмельницької області

Справа № 677/181/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

11.05.2023 м.Красилів

Красилівський районний суд Хмельницької області у складі:

головуючого - судді Вознюка Р.В.,

за участі секретаря судового засідання Федченко Л.В.

справа № 677/181/23,

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Лампка Агро»,

предмет позову розірвання договору оренди землі,

представник позивача Машталєр І.С.,

розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду справу.

І. Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача

08.02.2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом в якому просить розірвати договір оренди землі, укладений між ним та товариством з обмеженою відповідальністю «Лампка Агро» (надалі ТОВ «Лампка Агро») від 15.08.2015 року.

Позивач свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що він є власником земельної ділянки площею 1 га, кадастровий номер 6822782400:02:002:0004, цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території Глібківської сільської ради Красилівського району Хмельницької області.

15.08.2015 року між позивачем та ТОВ «Лампка Агро» було укладено договір оренди землі (далі - Договір), за умовами якого орендодавець (Позивач по справі) надав, а орендар (Відповідач по справі) прийняв в строкове платне користування земельну ділянку для здійснення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Глібківської сільської ради за межами населеного пункту. Договір укладений строком на 7 років та зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 22.05.2016 року №14659978.

Пунктами 9-14 Договору встановлено порядок нарахування, розмір та строк виплати орендної плати, відповідно до яких орендна плата виплачується у розмірі 4,5% від грошової оцінки земельної ділянки, що складає 1191,44 грн. у грошовій або натуральній формі за домовленістю. Орендна плата вноситься щороку до 31 грудня кожного року. Передача продукції та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами.

Відповідно до акта прийому-передачі земельної ділянки від 15.08.2015 року Орендодавець передав, а Орендар прийняв у користування та володіння вищевказану земельну ділянку.

Разом з тим, в порушення умов Договору, ТОВ «Лампка Агро» не сплачено орендної плати позивачу за 2018 - 2022 роки, що є систематичною несплатою орендної плати в розумінні положень п. «д» ч.1 ст. 141 ЗК України.

Таким чином відповідач упродовж п`яти платіжних періодів поспіль (за 2018 -2022 роки) не виплачував позивачу орендну плату відповідно до умов Договору, і як наслідок, позивач з вини відповідача систематично не отримує орендну плату у строки, передбачені Договором оренди землі. Внаслідок порушення відповідачем своїх договірних зобов`язань, позивач значною мірою позбавлений того, на що розраховував, як орендодавець, при укладенні договору оренди землі, а саме - можливості щороку своєчасно, а саме до 31 грудня кожного року, отримувати орендну плату за користування земельною ділянкою, чим істотно порушені його права своєчасно розпорядитися належною йому орендною платою, оскільки обов`язок Орендаря щодо своєчасної виплати орендної плати кореспондується з правом Орендодавця своєчасно отримати орендну плату, що визначено пунктом 28 Договору, статтею 24 Закону України «Про оренду землі».

Зважаючи на вищезазначене, просить суд задовольнити позов та розірвати договір оренди землі від 15.08.2015 року.

Відповідач відзив на позов до суду не подав.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи

В судове засідання учасники справи не з`явилися, про дату, час та місце проведення судового розгляду повідомлені належним чином.

Представник позивача адвокат Машталєр І.С. подала до суду заяву, у якій вимоги позову підтримала, просила договір оренди розірвати, справу розглядати у її та позивача відсутність.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з`явився, відзив на позов не подав, про причини неявки суд не повідомив.

ІІІ. Процесуальні дії у справі

08.02.2023 відкрито провадження у справі.

07.03.2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

У відповідності до ст. 280 ЦПК України, за відсутності заперечень з боку позивача проти такого вирішення справи, суд вважає можливим розглянути справу на підставі наявних в ній даних та доказів в порядку заочного розгляду.

Розгляд справи здійснювався за відсутності учасників справи без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

IV. Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 1 га, цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 6822782400:02:002:0004, розташована на території Глібківської сільської ради Красилівського району Хмельницької області, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії ЯЕ №053168 (а.с.9).

15.08.2015 року між позивачем та ТОВ «Лампка Агро» укладено договір оренди землі, за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для здійснення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 1 га, кадастровий номер 6822782400:02:002:0004, яка знаходиться на території Глібківської сільської ради за межами населеного пункту.

Згідно пункту 7 Договору строк дії договору оренди землі становить 7 років.

Пунктами 9-14 Договору встановлено порядок нарахування, розмір та строк виплати орендної плати, відповідно до яких орендна плата виплачується у розмірі 4,5% від грошової оцінки земельної ділянки, що складає 1191,44 грн. у грошовій або натуральній формі за домовленістю. Орендна плата вноситься щороку до 31 грудня кожного року. Передача продукції та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами.

Пунктом 42 Договору визначено, що цей договір набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №332390470 від 09.02.2023 року право оренди ТОВ «Лампка Агро» зареєстровано 22.05.2016 року за №14659978, підстава договір оренди землі від 15.08.2015 року.

Згідно з ч. 5 ст. 12 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» відомості Державного реєстру прав вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою, доки їх не скасовано у порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно до акта прийому-передачі земельної ділянки Орендодавець передав, а Орендар прийняв у користування та володіння земельну ділянку з кадастровим номером 6822782400:02:002:0004 площею 1 га.

Відповідно до статті 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ст. 792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом, зокрема Земельним кодексом України (далі - ЗК України), Законом України «Про оренду землі» (ч. 2 ст. 792 ЦК України).

Відповідно ст. 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно зі ст. 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно з ч. 2 ст. 125 ЗК України (у редакції, чинній на час підписання первинного договору оренди та його державної реєстрації) редакції право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди та його державної реєстрації.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про оренду землі» (у редакції, чинній державної реєстрації договору оренди) об`єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом.

V. Оцінка суду

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно із статтею 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 21 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Приписами статті 22 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що орендна плата справляється у грошовій формі. За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати.

За положеннями статті 24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до ч.1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Пунктом «д» частини першої статті 141 ЗК України передбачено таку підставу припинення права користування земельною ділянкою як систематична несплата земельного податку або орендної плати.

У постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 06 березня 2019 року у справі № 183/262/17 (провадження № 61-41932сво18) зроблено правовий висновок щодо підстав для розірвання договору оренди землі з урахуванням пункту «д» частини першої статті 141 ЗК України, а саме підставою для розірвання договору оренди землі є систематична несплата орендної плати (два та більше випадки). При цьому, систематична сплата орендної плати не у повному обсязі, визначеному договором, тобто як невиконання, так і неналежне виконання умов договору, є підставою для розірвання такого договору, оскільки згідно зі статтею 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Отже, аналіз змісту статей 24, 25 Закону України «Про оренду землі» та пункту «д» частини першої статті 141 ЗК України дає підстави для висновку, що підставою для розірвання договору оренди землі є систематична несплата орендної плати. Зазначені положення закону вимагають систематичної (два та більше випадки) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підставу для розірвання договору оренди. При цьому факт несплати орендної плати стосується випадків як невиплати орендної плати у цілому, так і її виплата у розмірі меншому ніж визначено договором (без урахування індексації, індексу інфляції тощо).

Відповідно до статті 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 27.11.2018 року в справі № 912/1385/17 (провадження № 12-201гс18) сформульовано такий правовий висновок: «враховуючи, що до відносин, пов`язаних з орендою землі, застосовуються також положення ЦК України, слід дійти висновку, що при вирішенні судом питання щодо розірвання договору оренди землі за обставин систематичного невнесення орендної плати, застосуванню також підлягають положення частини другої статті 651 ЦК України. Відповідна правова позиція була викладена Верховним Судом України також у постанові від 11 жовтня 2017 року в справі № 6-1449цс17 і підстав для відступу від неї, як і від висновку в справі № 910/16306/13, Велика Палата Верховного Суду не вбачає.

Стаття 611 ЦК України передбачає різні правові наслідки порушення зобов`язання, до яких належать, зокрема, припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом або розірвання договору, зміна умов зобов`язання, сплата неустойки, відшкодування збитків і моральної шкоди. Застосування такого правового наслідку, як розірвання договору судом, саме з підстави істотності допущеного порушення договору, визначеної через іншу оціночну категорію - значну міру позбавлення того, на що особа розраховувала при укладенні договору, - відповідає загальним засадам цивільного законодавства, до яких за пунктом 6 частини першої статті 3 ЦК України належать, зокрема, справедливість, добросовісність та розумність».

Зазначений підхід до вирішення питання щодо можливості розірвання договору судом з підстави істотності допущеного орендарем порушення договору шляхом систематичної несплати орендної плати є сталим та підтверджується релевантною практикою суду касаційної інстанції. Зокрема, аналогічний правовий висновок викладено у постановах Верховного Суду від 17.03.2021 року у справі № 689/1101/18 (провадження № 61-10292св20), від 27.10.2021 року у справі № 573/1833/20 (провадження № 61-7138св21), від 22.11.2021 року у справі № 341/609/20 (провадження № 61-10091св 21), від 24.11.2021 року у справі № 357/15284/18 (провадження № 61-13518св21), від 08.12.2021 року у справі № 357/452/21 (провадження № 61-7721св21).

Пунктами 9-14 Договору встановлено порядок нарахування, розмір та строк виплати орендної плати, відповідно до яких орендна плата виплачується у розмірі 4.5% від грошової оцінки земельної ділянки, що складає 1191,44 грн. у грошовій або натуральній формі за домовленістю. Визначено, що орендна плата вноситься щороку до 31 грудня кожного року. Передача продукції та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами.

У пункті 36 Договору сторони погодили, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Пунктом 37 договору передбачено, що розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається. Умовою розірвання договору в односторонньому порядку є: невиконання умов договору оренди однією із сторін.

Згідно з ч. 3 ст. 12 та ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Разом з тим, відповідачем не надано суду будь-яких належних та допустимих доказів на спростування позовних вимог ОСОБА_1 та виконання ним умов договору оренди землі від 15.08.2015 року в частині сплати позивачу орендної плати за 2018-2022 роки.

Доказів сплати орендарем орендної плати в натуральній формі, в порядку визначеному пунктом 12 Договору, матеріали справи також не містять.

За відсутності доказів протилежного, суд доходить висновку, що відповідач систематично (більше двох разів) допускав порушення умов договору щодо сплати орендної плати, а саме - мала місце несплата передбаченої договором орендної плати 2018-2022 роках.

Таким чином, зважаючи на те, що ТОВ «Лампка Агро» належно не виконувало своїх зобов`язань щодо оплати орендної плати, систематично не сплачуючи її, за договором оренди землі від 15.08.2015 року, що є істотним порушенням договору та в силу ч.1 ст.32 Закону України «Про оренду землі», ст.141 ЗК України, ст. 651 ЦК України та є підставою для його розірвання, суд доходить висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 про розірвання договору оренди землі є законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

VI. Розподіл судових витрат між сторонами

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позов задоволено, то з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1073,60 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 16, 526, 530, 611, 629, 651 ЦК України, ст. 141 ЗК України; Законом України «Про оренду землі», ст.ст. 12, 13, 81, 141, 264-265, 280-282 ЦПК України суд, -

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Розірвати договір оренди землі, укладений між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю «Лампка Агро» від 15.08.2015 року, зареєстрований 22.05.2016 року Красилівською районною державною адміністрацією Хмельницької області за № 14659978.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Лампка Агро» на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 1073 гривень 60 копійок.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано до Красилівського районного суду Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі подання апеляційної скарги позивачем заочне рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Лампка Агро», місцезнаходження: 31036, Хмельницька область, с. Великі Зозулинці, вул. Леніна, 10, код ЄДРПОУ: 33129725.

Суддя Р. В. Вознюк

Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110811272
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди землі, представник позивача Машталєр І.С., розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду справу. І

Судовий реєстр по справі —677/181/23

Рішення від 11.05.2023

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні