Ухвала
від 11.05.2023 по справі 240/8578/21
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

(про заміну сторони на правонаступника)

11 травня 2023 року м. Житомир справа № 240/8578/21

категорія 106030000

Житомирський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Шимоновича Р.М.,

розглянувши у письмовому провадженні питання про заміну відповідача на правонаступника в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України (військова частина НОМЕР_1 ) про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити дії,

встановив:

До Житомирського окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 із позовом до Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України (військова частина НОМЕР_1 ) про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою судді Житомирського окружного адміністративного суду від 20 травня 2021 року відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

04 травня 2022 року представник позивача надіслав заяву, у якій просив замінити вибувшого відповідача Північне регіональне управління Державної прикордонної служби України (військова частина НОМЕР_1 ) на правонаступника - Адміністрацію Державної прикордонної служби України.

Адміністрація Держприкордонслужби надіслала заперечення на таку заяву, оскільки вона не є правонаступником ліквідованого Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Дослідивши вказане клопотання, суд дійшов наступного висновку.

У відповідності до статті 52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до положень частини першої статі 104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняє свою діяльність, передаючи все своє майно, права та обов`язки іншим юридичним особам - правонаступникам внаслідок реорганізації (через злиття, приєднання, поділ, перетворення) або ліквідації.

Ліквідація юридичної особи публічного права здійснюється розпорядчим актом органу державної влади, органу місцевого самоврядування або уповноваженою на це особою. У цьому акті має бути наведено обґрунтування доцільності відмови держави від виконання завдань та функцій такої особи або їх передачі іншим органам виконавчої влади. Якщо таке обґрунтування наведене, то у такому випадку має місце ліквідація юридичної особи публічного права, а якщо ні, то саме посилання на те, що особа ліквідується, є недостатнім.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про ліквідацію територіальних органів Адміністрації Державної прикордонної служби України» від 05 лютого 2020 року №43, ліквідуються як юридичні особи публічного права територіальні органи Адміністрації Державної прикордонної служби, зокрема Північне регіональне управління Державної прикордонної служби України.

В свою чергу згідно з пунктом 2 вказаної Постанови, Адміністрація Державної прикордонної служби забезпечує здійснення функцій і повноважень територіальних органів, що ліквідуються.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для заміни відповідача - Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України (військова частина НОМЕР_1 ) на правонаступника - Адміністрацію Державної прикордонної служби України.

Керуючись статтями 52, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ухвалив:

Заяву представника позивача про заміну відповідача правонаступником задовольнити.

Замінити відповідача у справі №240/8578/21 Північне регіональне управління Державної прикордонної служби України (військова частина НОМЕР_1 ) на його правонаступника Адміністрацію Державної прикордонної служби України (вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, код ЄДРПОУ 00034039).

Встановити Адміністрації Державної прикордонної служби України строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії даної ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Р.М.Шимонович

Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110818228
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —240/8578/21

Постанова від 06.12.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 05.09.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 07.08.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Рішення від 27.06.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Шимонович Роман Миколайович

Ухвала від 11.05.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Шимонович Роман Миколайович

Ухвала від 19.05.2021

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Шимонович Роман Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні