Рішення
від 01.05.2023 по справі 542/397/23
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

справа № 542/397/23

провадження № 2-о/542/18/23

01 травня 2023 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Кашуби М.І.,

за участю секретаря судового засідання Журавель О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Нові Санжари цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Драбинівська сільська рада, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

в с т а н о в и в :

15 березня 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просила встановити факт належності їй, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , державного акту на право приватної власності на землю серії І ПЛ № 034807, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 628 від 27 березня 2001 року, що підтверджує право власності на земельну ділянку, площею 4,27 га для ведення особистого підсобного господарства, що розташована на території Крутобалківської сільської ради Полтавського району Полтавської області.

Зазначила, що встановлення даного факту необхідно для виготовлення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Ухвалою Новосанжарського районного суду Полтавської області від 20 березня 2023 року відкрито провадження у справі, призначено судове засідання.

Заявник в судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, заявлені вимоги просила задовольнити.

Представник заявниці адвокат Плішкін Ю.С. в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, заявлені вимоги підтримував в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання теж не з`явився, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи. Від представника Драбинівської сільської ради Полтавського району Полтавської області надійшла до суду заява у якій вона зазначила, що вимоги, заявлені ОСОБА_1 визнає, просила справу розглядати 10.04.2023 за відсутності представника заінтересованої особи. У прийнятті рішення покладалася на розсуд суду.

Відповідно до частини 3 статті 211 ЦПК України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Суд, відповідно до частини 1 статті 223 ЦПК України вважає за можливе розглянути справу у відсутність учасників справи, які не з`явилися.

Згідно з частиною 2 статті 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані у справі докази, встановив обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Так, судом встановлено, що відповідно до паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого Новосанжарським РВ УМВС України в Полтавській області 15.02.1996, картки платника податків від 25.01.2005 (а.с. 4-5), прізвище, ім`я та по батькові заявниці ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У Державному акті на право приватної власності на землю щодо земельної ділянки площею 4,27 га розташованої на території Крутобалківської сільської ради Новосанжарського району серії НОМЕР_3 , виданого Крутобалківською сільською радою народних депутатів 27 березня 2001 року прізвище власника вказано « ОСОБА_2 ». У даному акті зазначені відомості про реєстрацію в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 628. (а.с. 6).

Згідно із записом у Книзі реєстрації державних актів на право приватної власності на землю на території Крутобалківської сільської Ради народних депутатів №628 у відомостях про суб`єктів права власності на земельну ділянку прізвище, ім`я та по батькові фізичної особи вказано ОСОБА_1 (а.с.15-17).

Відповідно до Витягу з державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ 0000497942023 від 20.03.2023 власником земельної ділянки з кадастровим номером 5323481800:00:001:0333 площею 4, 27 га є ОСОБА_1 . Документом, який є підставою для виникнення права є державний акт на право приватної власності на землю Крутобалківської сільської ради від 27.03.2001 № І-ПЛ 034807 (а.с. 18-20).

У зв`язку з розбіжностями в документах заявник не може оформити технічну документацію щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Згідно з частиною 1статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 55 Конституції Україникожному гарантовано право на судовий захист оспорюваних або не визнаних прав.

Стаття 293 Цивільного процесуального кодексу Українивизначає, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з пунктом 6 частини 1статті 315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до пункту 1постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

При цьому, з огляду на положення п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», при розгляді справ про встановлення факту належності правовстановлюючого документу особі, прізвище, ім`я по-батькові якої, зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям по-батькові, вказаному у свідоцтві про народження або у паспорті, з`ясуванню підлягає, зокрема, обставина неможливості внесення до правовстановлюючого документа відповідних виправлень.

Між тим, суд вважає неможливим внесення виправлень до правовстановлюючого документа.

Аналізуючи в сукупності обставини справи, надаючи оцінку зібраним у справі доказам, суд вбачає наявність підстав для задоволення заяви та приходить до висновку, що при виготовленні Державного акта на право приватної власності на землю серії І-ПЛ 034807, в написанні прізвища заявника була допущена помилка, а саме: замість « ОСОБА_3 » помилково зазначено « ОСОБА_4 ».

При цьому, доказів на спростування зазначеного висновку матеріали справи не містять.

Разом з тим, судом також встановлено, що встановлення факту, про який просить заявниця має для неї юридичне значення, а саме: для виготовлення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) у встановленому законом порядку, чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення такого факту, заявниця позбавлена можливості внести будь-які виправлення в отриманий на її ім`я Державний акт на право власності на землю, спір про право відсутній, а тому заявлена вимога є обгрунтованою та підлягає задоволенню.

Згідно з частиною 7статті 294 ЦПК Українисудові витрати заявнику не відшкодовуються.

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями4, 5,89, частиною 2 статті 247,статтями 264, 265, 268,293, частиною 7 статті294, статтями 315,319 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Драбинівська сільськарада, провстановлення фактуналежності правовстановлюючогодокументу задовольнити.

Встановити факт належності державного акта на право приватної власності на землю серії І-ПЛ № 034807, зареєстрованого 27 березня 2001 року у книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за № 628 про передачу у приватну власність земельної ділянки площею 4,27 для ведення особистого підсобного господарства, що розташована на території Крутобалківської сільської ради Новосанжарського району ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Новосанжарським РВ УМВС України в Полтавській області 15 лютого 1996 року, картка платників податків НОМЕР_1 .

Рішення суду може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду через Новосанжарський районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

заявник: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа: Драбинівська сільська рада Полтавського району Полтавської області, місцезнаходження: вул. Братів Кибкало, 31, с. Драбинівка Полтавського району Полтавської області, 39351.

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Кашуба М.І.

СудНовосанжарський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення01.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110826406
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:

Судовий реєстр по справі —542/397/23

Рішення від 01.05.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Кашуба М. І.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Кашуба М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні