Ухвала
від 11.05.2023 по справі 707/944/23
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/944/23

2/707/417/23

У Х В А Л А

про продовження строків для подачі відзиву на позов та прийняття до розгляду вказаної заяви по суті справи

11 травня 2023 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області у складі:

головуючої судді Миколаєнко Т.А.,

за участі: секретаря судового засідання Проценко В.С.,

розглядаючи увідкритому судовомузасіданні взалі судуу приміщенніЧеркаського районногосуду Черкаськоїобласті впорядку спрощеногопозовного провадженняматеріали за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» про розірвання договорів оренди землі та повернення земельних ділянок, -

УСТАНОВИВ :

Позивач ОСОБА_1 засобами поштовогозв`язку звернулася до суду із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі», у якій просить суд:

-розірвати договіроренди землі № 306 від 08 вересня 2020 року,укладений міжнею, ОСОБА_1 , та Товариством з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі»;

-розірвати договіроренди землі № 307 від 08 вересня 2020 року, укладений міжнею, ОСОБА_1 , та Товариством з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі»;

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» повернути земельну ділянку загальною площею 1,1012 га, кадастровий номер 7124989000:03:003:0841, розташовану в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області, власнику ОСОБА_1 із користування Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі»;

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» повернути земельну ділянку загальною площею 1,1012 га, кадастровий номер 7124989000:03:003:0842, розташовану в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області, власнику ОСОБА_1 із користування Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі»;

- стягнути із Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» на її користь понесені судові витрати.

Ухвалою судді Черкаського районного суду Черкаської області Миколаєнко Т.А. від 31 березня 2023 року відкрито провадження у справі; вирішено проводити її розгляд у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін 11 травня 2023 року за наявними у ній матеріалами; запропоновано відповідачу протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення даної ухвали подати відзив на позовну заяву, а також всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; встановлено позивачу триденний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для подачі до суду відповіді на відзив, а відповідачу триденний строк для подачі заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів /а.с. 19-21/.

02 травня 2023 року директором ТОВ«Грін ЛендІндастрі» ШиланВ.В. подано до канцелярії суду клопотання про відкладення розгляду справи для надання сторонам часу для примирення та врегулювання спору /а.с. 26/.

У подальшому, 09 травня 2023 року, директором ТОВ «Грін Ленд Індастрі» Шилан В.В. подано до канцелярії суду відзив на позовну заяву, разом з доказами направлення його копії позивачу, у якому він просить суд відмовити позивачу у задоволенні позову в повному обсязі /а.с. 28-30/.

Окрім того,того ждня, 09травня 2023року, представник відповідача ТОВ «Грін Ленд Індастрі» - адвокат Балла В.В.,через підсистему «Електронний суд», скерував досуду клопотання, разом з доказами направлення його копії позивачу, у якому просить визнати поважними причини пропуску строку на подання відзиву на позовну заяву у даній справі та поновити вказаний строк /а.с. 36-38/.

В обґрунтування даного клопотання представник відповідача зазначив, що ухвалою Черкаського районного суду Черкаської області від 31 березня 2023 року ТОВ «Грін Ленд Індастрі» надано строк для надання до суду відзиву на позовну заяву ОСОБА_1 , однак відповідачем було пропущено вказаний процесуальний строк з незалежних від нього причин. Так, на сьогоднішній день, через війну, яка відбувається в Україні, ТОВ «Грін Ленд Індастрі» має досить обмежений штат працівників, які наразі майже всі задіяні на весняно-посівних роботах, у зв`язку з чим поштова кореспонденція не завжди обробляється у день її надходження. Разом з тим, ТОВ «Грін Ленд Індастрі» не має в своєму штаті спеціалістів у галузі права, які б могли своєчасно скласти та подати необхідні процесуальні документи, у зв`язку з чим змушене користуватись послугами адвокатів, на пошук яких необхідний додатковий час. При цьому, адвокат також потребує часу для вивчення матеріалів позовної заяви, узгодження позиції по справі з відповідачем, підготовку відзиву на позовну заяву, на що, окрім вищенаведеного, впливають постійні оголошення повітряних тривог на території України, обстріли, ракетні удари та атаки дронами по території держави зі сторони країни агресора. Окремо представник відповідача звертає увагу суду на те, що на сьогоднішній день протягом короткого часу до ТОВ «Грін Ленд Індастрі» звернулась дуже велика кількість позивачів з позовами про розірвання договорів оренди, а саме більше 80 осіб. З урахуванням наведеного, представник відповідача стверджує, що строк на подання відзиву у даній справі пропущено відповідачем з поважних та незалежних від його волі причин.

Вирішуючи питання про можливість задоволення даного клопотання, суд вважає необхідним зазначити наступне.

Як уже зазначалося, ухвалою судді Черкаського районного суду Черкаської області Миколаєнко Т.А. від 31 березня 2023 року про відкриття провадження у справі запропоновано відповідачу протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення даної ухвали подати відзив на позовну заяву, а також всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову /а.с. 19-21/.

З матеріалів справи встановлено, що відповідач ТОВ «Грін Ленд Індастрі» ухвалу суду від 31 березня 2023 року, а також копію позовної заяви разом з доданими до неї документами отримало 13 квітня 2023 року /а.с. 25/.

Згідно з вимогами частин 7, 8 статті 178 ЦПК України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За змістом статті 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду. Якщо інше не встановлено законом, заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, розглядається судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи. Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), щодо якої пропущено строк. Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу. Про відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу, яка не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається особі, яка звернулася із відповідною заявою. Ухвалу про відмову у поновленні або продовженні процесуального строку може бути оскаржено у порядку, встановленому цим Кодексом.

Суд зауважує, що єдиний винятковий випадок, коли можливим є прийняття судом заяв по суті справи з порушенням встановленого строку, - це наявність об`єктивних обставин, які унеможливлюють своєчасне вчинення такої процесуальної дії, тягар доведення яких також покладений на учасника справи (у цьому випадку на сторону відповідача).

Враховуючи аргументи представника відповідача, наведені у клопотанні, доведеність ним наявності об`єктивних обставин, які унеможливлювали своєчасне подання заяви по суті справи, керуючись принципом змагальності сторін, з метою повного і всебічного з`ясування обставин справи, суд дійшов висновку про доцільність задоволення клопотання представника відповідача та вважає необхідним продовжити процесуальний строк, встановлений судом, для подання відзиву на позов і прийняти до розгляду відзив на позовну заяву.

На підставі викладеного, керуючись ст. 12, 127, 178, 258-260 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання представника відповідача ТОВ «Грін Ленд Індастрі» - адвоката Балли Владислава Володимировича задовольнити.

Продовжити відповідачу строк на вчинення процесуальної дії, визначений ухвалою судді Черкаського районного суду Черкаської області Миколаєнко Т.А. від 31 березня 2023 року, та прийняти до розгляду відзив, що поданий до канцелярії суду 09 травня 2023 року.

З метою не порушення права позивача на подачу до суду відповіді на відзив розгляд справи відкласти до 08 години 00 хвилин 08 червня 2023 року.

Копії ухвали направити учасникам справи.

Ознайомитись з повним текстом ухвали, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі «Судова влада України» в мережі Інтернет за веб-адресою: https://ck.ck.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її складення і оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя: Т. А. Миколаєнко

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110827946
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —707/944/23

Постанова від 01.08.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Постанова від 01.08.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Рішення від 08.06.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні