Рішення
від 15.05.2023 по справі 147/309/23
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 147/309/23

Провадження № 2/147/136/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2023 року смт Тростянець

Тростянецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Мудрак А.М.

з участю секретаря Чудак Г.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області, третя особа Державне підприємство дослідне господарство «Олександрівське» ННЦ «Інститут землеробства» НААН України, про визнання права власності на квартиру в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в:

15 березня 2023 року представник позивача адвокат Конякін М.С. звернувся до суду в інтересах ОСОБА_1 з позовом до Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області, третя особа Державне підприємство дослідне господарство «Олександрівське» ННЦ «Інститут землеробства» НААН України, про визнання права власності на квартиру в порядку спадкування за законом. В обгрунтування позовної заяви покликаються на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла матір позивачки ОСОБА_2 . Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно у вигляді квартири, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Право на дану квартиру виникло у спадкодавця відповідно до того, що це було службове житло та за життя ОСОБА_2 звернуласьз заявоюпро приватизаціюданої квартири,але незавершила процесприватизації знезалежних віднеї причин.ОСОБА_2 подала у встановленому порядку заяву про приватизацію квартири, однак померла до прийняття компетентним органом рішення про приватизацію. Спадкоємцем до майна померлої ОСОБА_2 відповідно до закону є ОСОБА_1 , так як у встановлений законом строк звернулась до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. 12.01.2023 позивачка звернулася до приватного нотаріуса Вірської А.І з питанням про оформлення свідоцтва про право на спадщину, але отримала відмову в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на вищезазначену квартиру, але було роз`яснено право звернутись до суду з позовом про визнання права власності на вказану квартиру за позивачкою. Правовстановлюючі документи відсутні в зв`язку з тим, що за життя ОСОБА_2 не встигла оформити належним чином право власності на належне житло.

Ухвалою судді від 17 березня 2023 року прийнято позовну заяву та призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження до підготовчого засідання.

Ухвалою суду від 13 квітня 2023 року витребувано від приватного нотаріуса Тростянецького нотаріального округу Вірської А.І. належним чином завірену копію спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . Закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до розгляду по суті.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, представник позивача адвокат Конякін М.С. подав до суду заяву про розгляд справи без участі позивача та його представника, позов підтримує та просить задовольнити.

Представник позивача Тростянецької селищної ради в судове засідання не з`явився, 30.03.2023 подано до суду заяву про розгляд справи без участі представника за наявними у справі матеріалами, не заперечують щодо задоволення позовних вимог.

Представник третьої особи ДП ДГ «Олександрівське» ННЦ «Інститут землеробства» НААН України в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлені про дату та час розгляду справи, заяв про відкладення не надходило.

Згідно з ч.3ст. 211 ЦПК Україниучасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності; якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

З врахуванням вимог ч.2ст. 247 ЦПК Україниу зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч.1ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч.1ст. 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтями15,16 ЦК Українивстановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у випадку його порушення, невизнання або заперечення, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права або інтересу.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце смерті с. Демківка, Гайсинський район, Вінницька область, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим повторно 25.05.2022 Тростянецьким відділом ДРАЦС у Гайсинському районі Вінницької області ЦЗМУМЮ (м.Хмельницький) (а.с.7).

Родинний зв`язок позивача з померлою підтверджено свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим 23.11.1986 Олександрівською сільською радою Тростянецького району Вінницької області на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , де в графі мати записана ОСОБА_2 (а.с.8). В подальшому позивач змінила прізвище на ОСОБА_4 у зв`язку з одруженням, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_3 від 27.10.2007 (а.с.9).

Позивач вчасно звернулась до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, що підтверджено витягом про реєстрацію в спадковому реєстрі №69692772 від 09.08.2022 (а.с.34).

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 13.01.2023 №4/02-31 приватний нотаріус Вірська А.І. відмовила ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері ОСОБА_2 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно(а.с.19).

Позивач при зверненні до суду стверджує, що право на дану квартиру виникло у спадкодавця відповідно до того, що це було службове житло та за життя Налисник ОД звернулась з заявою про приватизацію даної квартири, але не завершила процес приватизації з незалежних від неї причин.

На підтвердження належності права на квартиру за ОСОБА_2 в якості доказів суду надано копію заяви від ХІ.08, поданої ОСОБА_2 на ім`я директора ДПДГ «Олександрівське» А.В.Тучику. Згідно з візою на заяві зазначено «До розгляду на профкомі, погодити і вирішити позитивно» (а.с.22).

Згідно з відповіддю ДП ДГ «Олександрівське» від 21.12.2022 на адвокатський запит поданий адвокатом Конякіним М.С. відомо, що у них відсутні у розпорядженні документи та інформація підтверджуючі розгляд заяви ОСОБА_2 та відповідно прийнятого рішення. (а.с.24).

З наданої домової книги для прописки (реєстрації) громадян, які проживають у буд. АДРЕСА_2 вбачається, ОСОБА_2 з 24 лютого 1982 року та на момент смерті була зареєстрована та проживала в даній квартирі (а.с.25-28).

Згідно з копією трудової книжки серії НОМЕР_4 заповненою 19.07.1979, встановлено, що ОСОБА_2 з 03.03.1981 працювала в радгоспі «Олександрівский» до 05.05.2018 (а.с.29).

Крім того, про користування даною квартирою ОСОБА_2 свідчить договір про налаштування газопроводу та квитанція про оплату, а також той факт, що станом на 2022 рік особові рахунки в тому числі і на квартплату були оформлені на ОСОБА_2 (а.с.30-33).

Відповідно до технічного паспорта на квартиру АДРЕСА_3 (а.с.13-18) та звіту про незалежну оцінку, вартість двокімнатної квартири АДРЕСА_3 , становить 80937,00 грн. (а.с.20, 21).

За змістом ст. ст. 1, 3, 8 Закону України «Про приватизацію державного житловогофонду» приватизація державного житлового фонду здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина, який постійно мешкає у квартирі (будинку), відносно якої вирішується питання про передачу у власність.

Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України №396 від 16 грудня 2009 року затверджено Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність, яким визначено порядок передачіквартирбагатоквартирних будинків,одноквартирних будинків,жилих приміщеньу гуртожитках,кімнат уквартирах таодноквартирних будинках,де мешкаютьдва ібільше наймачів,які використовуютьсягромадянами на умовах найму, у власність громадян.

Таким чином, для проведення процедури приватизації громадянином до органу приватизації подається відповідний перелік документів, у тому числі оформлена заява на приватизацію квартири.

Частиною п`ятою пункту 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995 року №20 «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» зазначено, що в разі непередання квартири (будинку) у власність наймачеві, його спадкоємці вправі вимагати визнання за ними права власності на неї лише в тому разі, коли наймач звертався з належно оформленою заявою про це до відповідного органу приватизації або власника державного чи громадського житлового фонду, однак вона не була розглянута в установлений строк або в її задоволенні було незаконно відмовлено за наявності підстав і відсутності заборон для передачі квартири наймачеві.

Тобто судом встановлено, що ОСОБА_2 подала у встановленому порядку заяву про її приватизацію, однак померла до прийняття компетентним органом рішення про приватизацію, тобто за життя набула право на вищевказане майно, однак не встигла оформити його належним чином.

Відповідно дост. 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зст. 1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Оглянувши спадкову справу №88/2022 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , встановлено, що дійсно позивач ОСОБА_1 вчасно звернулась до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини (а.с.53), інших спадкоємців немає (а.с.52-60).

Позивач вчасно звернулась до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, однак отримала відмову в зв`язку з відсутністю документа, що підтверджує право власності спадкодавця на зазначене майно.

Згідно з п.3.1 Листа ВССУ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Таким чином, оскільки встановлено, що позивач ОСОБА_1 є єдиною спадкоємицею за законом, а її права на майно оспорюються з підстав відсутності правовстановлюючих документів, позов слід задовольнити та визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 .

Керуючись ст. ст.247, 259,263-265,268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області, третя особа Державне підприємство дослідне господарство «Олександрівське» ННЦ «Інститут землеробства» НААН України, про визнання права власності на квартиру в порядку спадкування за законом -задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , в порядку спадкування за законом право власності на квартиру АДРЕСА_3 , право на яку належало ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Вінницького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне ім`я сторін:

позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 ;

відповідач Тростянецька селищна рада Гайсинського району Вінницької області, адреса: вул. Соборна, 77, смт Тростянець, Гайсинський район, Вінницька область, код ЄДРПОУ 04326224.

третя особа - Державне підприємство дослідне господарство «Олександрівське» ННЦ «Інститут землеробства» НААН України, адреса: с. Олександрівка, Гайсинський район, Вінницька область, код ЄДРПОУ 00724755.

Суддя А.М. Мудрак

Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено17.05.2023
Номер документу110842967
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на квартиру в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —147/309/23

Рішення від 15.05.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Мудрак А. М.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Мудрак А. М.

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Мудрак А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні