Ухвала
від 04.05.2023 по справі 915/220/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про заміну кредитора правонаступником

04 травня 2023 року Справа № 915/220/13-г

м. Миколаїв

Кредитори:

1) Фізична особа-підприємець Маловічко Григорій Анатолійович ( АДРЕСА_1 );

2) Товариство з обмеженою відповідальністю "Герсал" (вул. Портова, 2, м. Запоріжжя, Запорізька область, 69006);

3) Товариство з обмеженою відповідальністю "Славутич" (вул. Слободчикова, 11, с. Михайлівка, Вільнянський район, Запорізька область, 70300);

4) Товариство з обмеженою відповідальністю "Алкор ЛТД" (провул. Алкорівський, 3, м. Вільнянськ, Запорізька область, 70002);

5) Фермерське господарство "Пилипенко В.М." (вул. Гагаріна, 26, с. Антоновка, Вільнянський район, Запорізька область, 70040);

6) Вільнянська об`єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Запорізькій області (вул. Зої Космодем`янської, 2, м. Вільнянськ, Запорізька область, 70002; ел.пошта: zp.06@tax.gov.ua);

7) Миколаївське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (просп. Центральний (Леніна), 93, м. Миколаїв, 54017; e-mail: mk@fssu.gov.ua);

8) Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (вул. Морехідна, 1, м. Миколаїв, 54020; e-mail: post@mk.pfu.gov.ua);

9) Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансової компанії "ГЕЛІОС" (вул. Нижній Вал, 7-9, м. Київ, 04071; e-mail: office@helios.finance);

10) Акціонерне товариство "Перший український міжнародний банк" (вул. Андріївська, 4,м. Київ, 04070; поштова адреса: відділення ПАТ "ПУМБ" "Регіональний центр в м. Запоріжжі" (вул. 40 років Радянської України, 57, м. Запоріжжя, 69035; e-mail: info@fuib.com; ел.пошта представника: ІНФОРМАЦІЯ_2);

11) Товариство з обмеженою відповідальністю "Вільнянськагропродукт" (пер. Алкорівський, 3, м. Вільнянськ, Запорізька область, 70002);

12) Товариство з обмеженою відповідальністю фірма "Оліс ЛТД" (вул. Електрозаводська, 3, м. Запоріжжя, 69065; адреса для листування: вул. Карпенка-Карого, 47, м. Запоріжжя, 69048)

Банкрут: Українсько-німецьке спільне підприємство "Алкор" (пров. Павлова, 3-В, кв. 1, м. Миколаїв, 54022).

Ліквідатор: арбітражний керуючий Капінус Андрій Анатолійович (поштова адреса: а/с № 55, м. Миколаїв, 54017; е-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Південне міжрегіональне управління міністерства юстиції у Миколаївській області (вул. 8 Березня, 107, м.Миколаїв, 54029; е-mail: info@mk.minjust.gov.ua).

Суддя Давченко Т.М.

при секретарі Сулеймановій С.М.

представники учасників у справі у судове засідання не з`явилися

Суть спору: банкрутство Українсько-німецького спільного підприємства "Алкор"

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Господарського суду Миколаївської області перебуває справа №915/220/13-г про банкрутство Українсько-німецького спільного підприємства (УНСП) "Алкор"; постановою від 23.06.2015 припинено процедуру розпорядження майном УНСП "Алкор", визнано останнє банкрутом та відкрито відносно нього ліквідаційну процедуру; ухвалою від 23.05.2019 призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Капінуса А.А.

Провадження у справі перебуває на стадії ліквідаційної процедури, яка здійснюється відповідно приписів Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою від 27.04.2023 судом призначено розгляд клопотання Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області (вих. № б/н від 25.08.2018) про заміну сторони у справі у судове засідання на 04.05.2023.

Зазначену ухвалу було надіслано учасникам у справі про банкрутство та оприлюднено 01.05.2023 у Єдиному державному реєстрі судових рішень відповідно до положень законодавства (https://reyestr.court.gov.ua/Review/110484321).

Витративши значні ресурси, Україна створила інформаційне поле, де зацікавлена особа легко знайде інформацію про судову справу. Функціонує . На сайті судової влади доступні персоналізовані відомості про автоматичний розподіл справ та розклад засідань. Працює підсистема "Електронний кабінет" ЄСІТС. Все безкоштовно і доступно. Однак поки що не обов`язкове. Використання цих інструментів та технологій забезпечує добросовісній особі можливість звертатися до суду, брати участь у розгляді справи у зручній формі та з мінімальними витратами. Тобто держава Україна забезпечила можливість доступу до правосуддя і право знати про суд.

Таким чином, сторони не були позбавлені можливості скористатися вільним доступом до електронного реєстру судових рішень в Україні, в силу статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" та ознайомитися з ухвалами Господарського суду Миколаївської області та визначеними у них датами та часом розгляду даної справи та забезпечити представництво їх інтересів в судових засіданнях.

Ліквідатором 10.04.2023 подано суду клопотання про розгляд справи у даному судовому засіданні без його участі за наявними матеріалами. Жодних заперечень суду щодо клопотання Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області ліквідатор не висловив.

Учасники справи належним чином повідомлені про дату, час та місце проведення судового засідання.

Частина 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачає, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно приписів ст. 13 ГПК України, кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ст. 42 Господарського процесуального кодексу України участь в судових засіданнях учасників справи - це право, а не обов`язок, якщо інше не визначено законом.

На зацікавлену сторону покладається обов`язок проявляти належну увагу в захисті своїх інтересів та вживати необхідних заходів, щоб ознайомитись з подіями процесу (рішення Європейського суду з прав людини "Богонос проти Росії" від 05.02.2004).

Присутність представників учасників справи у судовому засіданні, призначеному на 27.04.2023, не визнавалась судом обов`язковою, про наявність у сторін доказів, які відсутні у матеріалах справи та без дослідження яких неможливо розглянути справу, суду не повідомлялося.

Жодних заперечень стосовно призначеного до розгляду клопотання суду не надійшло.

Згідно частини 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

З огляду на те, що судом вжиті усі належні заходи щодо повідомлення учасників у справі про дату, час та місце розгляду справи, зважаючи на тривалість розгляду клопотання Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області а також на те, що судом не визнавалася обов`язковою участь представників у судовому засіданні, суд дійшов висновку про відсутність підстав для відкладення розгляду цього клопотання, а тому вважає можливим розглянути клопотання про правонаступництво за відсутності учасників провадження у справі про банкрутство за наявними матеріалами.

Відповідно приписів ГПК України, кожна сторона повинна довести належними і допустимими доказами обставини, на які вона посилається в обґрунтування своїх вимог чи заперечень.

За результатами попереднього засідання ухвалою від 16.12.2023 суд в тому числі визнав кредиторські вимоги Миколаївського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у сумі 860,32 грн та включив їх до ІІ черги реєстру вимог кредиторів.

Після визнання боржника банкрутом судом відповідно приписів ст.38 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (у редакції Закону України від 22.12.2011р. №4212-VI) з урахуванням п. 29 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013р № 01-06/606/2013 «Про Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (у редакції Закону України від 22.12.2011р. №4212-VI) судом 10.12.2015 було затверджено реєстр вимог кредиторів, до якого в т.ч. включені вимоги Фонду у сумі 860,32 грн (ІІ черга).

Указані ухвали наразі є чинними.

Відповідно до наказу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.05.2017 №254-ос, Миколаївське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (код ЄДРПОУ 20866865) припинено шляхом приєднання до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області (код ЄДРПОУ 41318030).

Як свідчить надана копія витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, станом на 15.11.2017 року зареєстровано юридичну особу - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області (ідентифікаційний код 41318030), яке є правонаступником, зокрема, Миколаївського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ідентифікаційний код 20866865).

Станом на 04.05.2023 указані відомості є актуальними.

Згідно ст. 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Статтею 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Таким чином, дослідивши надані суду докази, оцінивши їх у відповідності з вимогами ст. 86 ГПК України, проаналізувавши вищенаведені факти та обставини у відповідності з наведеними нормами чинного законодавства, які регулюють здійснення процесуального правонаступництва, суд дійшов висновку про задоволення клопотання Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області від 25.05.2018 № б/н про заміну кредитора його правонаступником.

У зв`язку із задоволенням клопотання Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області суд вважає необхідним зобов`язати ліквідатора УНСП "Алкор" арбітражного керуючого Капінуса А.А. внести відповідні відомості до реєстру вимог кредиторів УНСП "Алкор".

Згідно із ч.2 ст.232 ГПК України процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Керуючись ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 2, 52, 232, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області задовольнити.

2. Здійснити заміну кредитора - Миколаївське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ідентифікаційний код 20866865) на його правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області (ідентифікаційний код 41318030).

3. Зобов`язати ліквідатора УНСП "Алкор" арбітражного керуючого Капінуса А.А. внести відповідні відомості щодо заміни кредитора до реєстру вимог кредиторів УНСП "Алкор"

4. Ухвалу надіслати учасникам у справі, зазначеним у вступній частині ухвали та Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області (просп. Центральний, 93, м. Миколаїв, 54017; е-mail: mk@fssu.gov.ua).

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: http://mk.arbitr.gov.ua/sud5016.

Ухвала суду відповідно до приписів ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена до Південно - західного апеляційного господарського суду у строк, визначений ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Т.М.Давченко

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення04.05.2023
Оприлюднено16.05.2023
Номер документу110845108
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —915/220/13-г

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В. С.

Ухвала від 06.09.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В. С.

Ухвала від 02.08.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т. М.

Ухвала від 25.06.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 15.05.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Постанова від 23.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні