Ухвала
від 11.05.2023 по справі 757/18305/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/18305/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора другого відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , про арешт майна у кримінальному провадженні № 42022000000001350 від 05.10.2022,

ВСТАНОВИВ:

05.05.2023 прокурор другого відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на майно, а саме на:

- транспортний засіб та причеп до нього, власником яких є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ДРФО НОМЕР_1 , а саме сідловий тягач VOLVO FH 13.420, д.н.з. НОМЕР_2 , білого кольору, VIN КОД НОМЕР_3 , а також напівпричеп KAESSBOHRER CS, д.н.з НОМЕР_4 , VIN код НОМЕР_5 , чорного кольору, право користуватися на які належить ТЗОВ "КВІН ТРАНС" (код СДРПОУ 44771597), юридична адреса підприємства м. Львів, вул. Балабана, буд. 21, кв. 1.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що вказане майно відповідає критеріям ст. 98 КПК України та містить відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. Метою накладення арешту є забезпечення збереження речових доказів.

З наданих в обґрунтування матеріалів вбачається, що Офісом Генерального прокурора на підставі матеріалів оперативних підрозділів здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 42022000000001350 від 05.10.2022 за фактом можливого зловживання службовим становищем, вчиненого службовими особами Держмитслужби України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території України сформувалося стійке злочинне угруповання, до складу якого входять співробітники митних органів Держмитслужби України, службові особи брокерських фірм та підприємств вигодонабувачів.

З метою особистого незаконного збагачення фігуранти розробили схеми та план для реалізації своєї подальшої злочинної діяльності та домовились про взаємодію з боку кожного з членів групи та взаємну допомогу при безпосередньому вчиненні кримінальних правопорушень, пособництві як активних так і непрямих дій.

Суть злочинної діяльності зводиться до подання митному органу, як підстави для переміщення товарів підроблених документів, які містять неправдиві відомості про приналежність окремих груп товарів до гуманітарної допомоги, що завдає матеріальної шкоди в особливо великому розмірі, у вигляді ненадходження митних платежів, яка розподіляється у вигляді надприбутку між учасниками залученими у протиправній діяльності.

Окрім цього, учасники групи заволодівають частиною вантажів, які в дійсності належать до числа гуманітарних вантажів та передаються на територію України вітчизняними та іноземними донорами, реалізуючи вказані товари кінцевим споживачам під виглядом офіційно ввезеної продукції.

У зв`язку з викладеним, в ході спільних заходів проведених співробітниками правоохоронних органів встановлено, що 18.03.2023 в зону митного контролю пункт пропуску «Краківець - Корчова» митного поста «Яворів» Львівської митниці в`їхав транспортний засіб з реєстраційним номером BC8054PB/BC7511XF під керуванням громадянина України ОСОБА_5 з товаром: «гуманітарна допомога: різний одяг (чоловічий, жіночий) - 588 місць, загальною вагою 23010,00 кілограм», який перемішувався на адресу Благодійного фонду «ВІДКРИЙ ДВЕРІ».

Як підставу для переміщення вказаного товару, громадянином України ОСОБА_5 до митного контролю подано наступні документи: міжнародна товарно-транспортна накладна (CMR) без номера віл 17.03.2023 року; лист Благодійного фонду «ВІДКРИЙ ДВЕР» №15 від 17.03.2023 року; митна декларація про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, подана громадянином ОСОБА_5 на товар гуманітарна допомога: різний одяг (чоловічий, жіночий) у кількості 588 місць, 23010,00 кілограм.

В той же час, в ході досудового слідства допитано директора благодійного фонду «Відкриті-двері» ОСОБА_6 , яка повідомила що з моменту реєстрації фонду вона не отримувала благодійної допомоги від міжнародних донорів, відповідні вантажі не передавала кінцевим отримувачам. Про обставини ввезення вантажу, у саме одягу в період 18.03.2023 в зону митного контролю посту «Яворів» їй нічого невідомо.

Враховуючи викладене, у зв`язку з невідповідністю заявлених відомостей в товаро-супровідних документах, на сьогоднішній день товар, який прямував на користь благодійного фонду «Відкриті-двері» 18.04.2023 було вилучено в межах митних процедур, а стосовно водія складено протокол про порушення митних правил в порядку ст. 483 МК України.

Прокурор зазначає, що на сьогоднішній день у сторони обвинувачення існують достатні підстави вважати, що група осіб, здійснює незаконне заволодіння гуманітарними вантажами, що прямують на користь третіх осіб, а майно яке переміщується використовується для здійснення протиправної діяльності.

Для провадження протиправної діяльності, пов`язаної з переміщенням та подальшим заволодінням товарами гуманітарного призначення використовувався транспортний засіб та причеп до нього, власниками яких є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ДРФО НОМЕР_1 , згідно ресстраційних документів на транспортні засоби є власницею сідлового тягача VOLVO FH 13.420, д.н.з. НОМЕР_2 , білого кольору, VIN КОД НОМЕР_3 , а також напівпричепу KAESSBOHRER CS, д.н.з НОМЕР_4 , VIN код НОМЕР_5 , чорного кольору, на які вона надала право користуватися ТЗОВ "КВІН ТРАНС" (код СДРПОУ 44771597), юридична адреса підприємства м. Львів, вул. Балабана, буд. 21, кв. 1.

Відповідно до постанови від 28.04.2023 вказане майно визнано речовим доказом у кримінальному провадженні.

Таким чином, вищевказане майно може містити відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, що відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

Враховуючи наведене, виникла необхідність у накладенні арешту на майно з метою збереження речових доказів.

В судове засідання прокурор та власник майна не з`явились, про місце і час розгляду клопотання повідомлені належним чином. Прокурор подав до суду заяву про розгляд вказаного клопотання у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно з нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутність осіб, які не з`явились.

Вивчивши клопотання та долучені до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить наступного висновку.

Відповідно до ч. 1ст. 131 КПК Українизахід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч. 2ст. 131 КПК України).

Згідно з ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Під час судового розгляду клопотання слідчим суддею встановлено, що Офісом Генерального прокурора на підставі матеріалів оперативних підрозділів здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 42022000000001350 від 05.10.2022 за фактом можливого зловживання службовим становищем, вчиненого службовими особами Держмитслужби України.

18.03.2023 в зону митного контролю пункт пропуску «Краківець - Корчова» митного поста «Яворів» Львівської митниці в`їхав транспортний засіб з реєстраційним номером НОМЕР_6 під керуванням громадянина України ОСОБА_5 з товаром: «гуманітарна допомога: різний одяг (чоловічий, жіночий) - 588 місць, загальною вагою 23010,00 кілограм», який перемішувався на адресу Благодійного фонду «ВІДКРИЙ ДВЕРІ», у зв`язку з невідповідністю заявлених відомостей в товаро-супровідних документах, товар який прямував на користь благодійного фонду «Відкриті-двері» 18.04.2023 було вилучено в межах митних процедур, а стосовно водія складено протокол про порушення митних правил в порядку ст. 483 МК України.

28.04.2023 винесено постанову про визнання речовим доказом вище вказаного майна.

Відповідно до ч. 3ст. 170 КПК Україниарешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Згідно з ст. 98 КПК Україниречовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.

Отже, арешт з метою забезпечення речових доказів, по суті являє форму забезпечення доказів у кримінальному провадженні та не вимагає обов`язкового повідомлення підозри у кримінальному провадженні, не пов`язується з особою, підозрюваною у вчиненні кримінального провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони:

1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди;

2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення;

3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом;

4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Відповідно до ч. 2 ст. 168 КПК України тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

З урахуванням наведеного, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання прокурора та накладення арешту на майно, оскільки вказане майно відповідає критеріям, передбаченим ст. 98, ч. 2 ст. 167 КПК України, містить відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, визнано речовим доказом у кримінальному провадженні та метою такого арешту є забезпечення зберігання речових доказів.

З урахуванням наведеного та керуючись ст.98,167, 170-173,175,309,372,392,532 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на транспортний засіб та причеп до нього, власником яких є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ДРФО НОМЕР_1 , а саме сідловий тягач VOLVO FH 13.420, д.н.з. НОМЕР_2 , білого кольору, VIN КОД НОМЕР_3 , а також напівпричеп KAESSBOHRER CS, д.н.з НОМЕР_4 , VIN код НОМЕР_5 , чорного кольору, право користуватися на які належить ТЗОВ "КВІН ТРАНС" (код СДРПОУ 44771597), юридична адреса підприємства м. Львів, вул. Балабана, буд. 21, кв. 1.

Ухвала підлягає негайному виконанню прокурором/слідчим у кримінальному провадженні № 42022000000001350 від 05.10.2022.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу110854289
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/18305/23-к

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні