Ухвала
від 15.05.2023 по справі 240/2283/23
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

15 травня 2023 року м. Житомир справа № 240/2283/23

категорія 106020000

Суддя Житомирського окружного адміністративного суду Попова О. Г., розглядаючи позовну заяву ОСОБА_1 до Державного космічного агентства України, в особі філії Центр прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля про визнання дій протиправними, зобов`язання вчинити дії,

встановив:

До Житомирського окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 до Державного космічного агентства України, в особі філії Центр прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля із позовом, в якому просить визнати дій протиправними, зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою суду від 25.04.2023 року позов прийнято до провадження, призначено до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи та визначено відповідачу строк для подання відзиву на позов.

Через відділ документального забезпечення від 09.05.2023 від Державного космічного агенства України (далі-ДКА) надійшло клопотання, в якому зазначено, що позивач, звертаючись до суду із адміністративним позовом, визначив відповідача фактично іншу особу, яка є окремою юридичною особою.

Ознайомившись зі вказаним клопотанням та адміністративною справою, після відкриття провадження в справі, судом з`ясовано, що провадження в адміністративній справі було відкрито за позовною заявою, яка не відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України, зважаючи на наступне.

Згідно з ч. 4 ст. 46 Кодексу адміністративного судочинства України відповідачем в адміністративній справі є суб`єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Позивачем визначено, що відповідачем - Державне космічне агентство України, в особі філії Центр прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля.

Як зазначено ДКА, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ЦПОСІ та КНП (код ЄДРПОУ ВП: 26038098) є філією (відокремленим підрозділом у визначенні ч. 1 ст. 95 Цивільного кодексу України) Національного центру управління та випробувань космічних засобів (код ЄДРПОУ: 24507442), що є окремою юридичною особою.

Відповідно до Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 23.12.2022 № 259778596143 Державне космічне агентство України присвоєно ідентифікаційний код 00041482; місцезнаходження юридичної особи: Україна, 01010, місто Київ, вул. Острозьких Князів, будинок 8 корпус 30 (виписка додається).

Так, відповідно до абз. абз. З, 4, ч. 1 ст. 21 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади», територіальні органи центрального органу виконавчої влади можуть утворюватись, ліквідовуватись, реорганізовуватись керівником центрального органу виконавчої влади як структурні підрозділи апарату центрального органу виконавчої влади за погодженням з міністром, який спрямовує та координує діяльність центрального органу виконавчої влади, та Кабінетом Міністрів України. Територіальні органи центрального органу виконавчої влади створюються у випадках, коли їх створення передбачено положенням про центральний орган виконавчої влади, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Положенням про Державне космічне агентство України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.05.2015 № 281, взагалі не передбачено створення територіальних органів ДКА ні із статусом окремої юридичної особи ні із статусом самостійного структурного підрозділу у складі ДКА.

Отже, відповідачем фактично визначена інша особа - Центр прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля (ЦПОСІ та КНП), з визначеною п. 2 ч. 5 ст. 160 КАС України інформацією про ЦПОСІ та КНП, окрім правильного визначення інформації про найменування юридичної особи, до якої належить ЦПОСІ та КНП, як відокремлений підрозділ.

А тому, враховуючи те, що позивачами заявлені позовні вимоги до неналежного відповідача, позивачу необхідно визначитись із відповідачем, зазначивши вірно його назву, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України та його місцезнаходження.

Підсумовуючи все наведене вище, суд приходить до висновку, що при подачі позову до суду позивачем не дотримано вимог ст.ст.160, 161 КАС України, а провадження в справі було відкрито за позовною заявою, яка не відповідає вказаним вимогам КАС України.

Відповідно до частини 13 статті 171 КАС України, суддя, встановивши після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 160, 161 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Враховуючи вищевикладене, позовну заяву слід залишити без руху із встановленням позивачу строку для усунення недоліків шляхом надання до суду:

-уточненої позовної заяви (її копії для відповідача), в якій уточнити склад учасників справи: вказати належного відповідача.

Керуючись статтями 160, 161, 169, 243, 248, 256 КАС України, суд

ухвалив:

Позовну заяву ОСОБА_1 залишити без руху.

Позивачу усунути зазначені в ухвалі суду недоліки протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху надіслати особі, яка її подала, не пізніше наступного дня після її постановлення.

У разі якщо недоліки позовної заяви не будуть усунуті у строк, встановлений судом, позовну заяву буде повернуто позивачу.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Суддя О.Г. Попова

Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено17.05.2023
Номер документу110855641
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо проходження служби

Судовий реєстр по справі —240/2283/23

Рішення від 11.07.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 01.06.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 15.05.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 25.04.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 03.04.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 30.01.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні