Ухвала
від 15.05.2023 по справі 990/49/23
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

15 травня 2023 року

м. Київ

справа №990/49/23

адміністративне провадження №П/990/49/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Стрелець Т.Г.,

суддів: Стеценка С.Г., Шарапи В.М., Єзерова А.А., Тацій Л.В.,

за участю:

секретаря судового засідання - Приходько Н.І.,

представника позивача - Шупені В.М.,

представника відповідача - Пантюхової Л.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника відповідача про залучення третьої особи у справі № 9901/49/23 за позовом ОСОБА_1 до Президента України про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 08 вересня 2022 року № 638/2022 в частині припинення громадянства України у відношенні громадянина ОСОБА_1 ,-

ВСТАНОВИВ:

28 березня 2023 року до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду як суду першої інстанції надійшла позовна заява ОСОБА_1 , подана представником - адвокатом Шупенею В.М., про визнання протиправною та скасування Указу Президента України від 08 вересня 2022 року № 638/2022 в частині припинення громадянства України у відношенні громадянина ОСОБА_1 .

Верховний Суд ухвалою від 03 квітня 2023 року відкрив провадження у справі за цим позовом.

26 квітня 2023 року до Верховного Суду надійшов відзив представника Президента України на позовну заяву, в якому останній просить відмовити у задоволенні позову.

04 травня 2023 року від представника відповідача до Верховного Суду надійшло клопотання про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору на стороні відповідача - Державну міграційну службу України.

Зазначене клопотання мотивоване тим, що згідно з пунктом 1 Положення про Державну міграційну службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року №360 (далі - Положення №360), Державна міграційна служба України є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорії мігрантів.

Відповідно до підпункту 3 пункту 4 Положення № 360 вказаний орган здійснює у межах компетенції провадження з питань прийняття до громадянства України і про припинення громадянства України та подає відповідні документи на розгляд Комісії при Президентові України з питань громадянства, а також забезпечує виконання рішень Президента України з питань громадянства.

З огляду на зазначене, представник Президента України вважає, що рішення у справі № 9901/49/23 може вплинути на права, інтереси і обов`язки Державної міграційної служби України, яка вносила подання про припинення громадянства позивача, та у разі скасування спірного Указу змінить відповідні правовідносини за участю цього органу.

У судовому засіданні 15 травня 2023 року представник відповідача підтримав вказане вище клопотання та просив його задовольнити. Представник позивача не заперечував проти заявленого клопотання.

Заслухавши думку учасників справи, аналізуючи доводи, викладені у вказаному клопотанні, колегія суддів Верховного Суду дійшла висновку про наявність підстав для його задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до частини другої статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно з частиною четвертою статті 49 КАС України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина п`ята статті 49 КАС України).

Предметом позову у справі, що розглядається, є Указ Президента України від 08 вересня 2022 року № 638/2022 в частині припинення громадянства України у відношенні громадянина ОСОБА_1 .

З огляду на те, що Державна міграційна служба України є органом який вносив подання про припинення громадянства позивача, колегія суддів КАС ВС вважає, що існує її певна юридична заінтересованість в розгляді справи, а судове рішення у цій справі може вплинути на її права та обов`язки.

Тому Державну міграційну службу України необхідно залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Керуючись статтями 44, 49, 248, 266 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Президента України про залучення третьої особи задовольнити.

Залучити до участі у справі № 9901/49/23 у якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Державну міграційну службу України.

Установити третій особі десятиденний строк з дня отримання вказаної ухвали для подання до суду пояснень щодо позову та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються ці пояснення, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до них доказів учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий Стрелець Т.Г.

судді Стеценко С.Г.

Шарапа В.М.

Єзеров А.А.

Тацій Л.В.

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено16.05.2023
Номер документу110861463
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,органів,які обирають(призначають),звільняють,оцінюють членів Вищої ради правосуддя оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента України, з них:

Судовий реєстр по справі —990/49/23

Окрема думка від 30.05.2024

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Мазур Микола Вікторович

Окрема думка від 30.05.2024

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Пільков Костянтин Миколайович

Окрема думка від 30.05.2024

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Шевцова Наталія Володимирівна

Постанова від 30.05.2024

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Желєзний Ігор Вікторович

Постанова від 30.05.2024

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Желєзний Ігор Вікторович

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Желєзний Ігор Вікторович

Ухвала від 15.02.2024

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Желєзний Ігор Вікторович

Ухвала від 23.01.2023

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Желєзний Ігор Вікторович

Рішення від 04.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Рішення від 04.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні