Рішення
від 11.05.2023 по справі 349/424/23
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/424/23

Провадження № 2/349/143/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

11 травня 2023 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі судді Могили Р.Г.,

за участю секретаря судового засідання Мартиновської І.П.,

учасники судового провадження:

прокурор Тринів В.І.,

розглянув у відкритому судовому засіданнів у залі суду за правилами спрощеного позовного провадження в порядкузаочного розглядуцивільну справу№349/424/23за позовомзаступника керівника Івано-Франківськоїобласної прокуратурив інтересахдержави в особіГоловного управлінняДержгеокадастру в Івано-Франківській області,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог,щодо предметаспору -Сільськогосподарське товариствоз обмеженою відповідальністю"Уїзд" до ОСОБА_1 про конфіскацію земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

У березні 2023 року заступник керівника Івано-Франківської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про конфіскацію земельної ділянки у власність держави.

Позов обґрунтовано тим, що відповідач ОСОБА_1 є громадянином російської федерації та на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом №3390 виданого 31 жовтня 2018 року, набув право власності на земельну ділянку із цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, з кадастровим номером 2624486400:02:001:0017, площею 1,5616 га, яка знаходиться на території колишньої Уїздівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Право власності за ОСОБА_1 на дану земельну ділянку зареєстроване приватним нотаріусом Івано-Франківського районного нотаріального округу Івано-Франківської області у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 31 жовтня 2018 року за № 28673588.

Івано-Франківською обласною прокуратурою при виконанні повноважень, визначених ст.131-1 Конституції України та ст.23 Закону України «Про прокуратуру», виявлено факт порушення інтересів держави, який полягає в тому, що відповідачем порушено визначену ст.ст.80,81,145Земельного кодексуУкраїни процедурувикористання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, оскільки ОСОБА_1 , будучи іноземцем не відчужив її упродовж року після набуття права власності.

Підставою представництва прокурором інтересів держави в даних спірних правовідносинах є бездіяльність Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, як органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції держави у цих правовідносинах.

Відповідач ОСОБА_1 не подав відзиву на позовну заяву.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суддіРогатинського районногосуду Івано-Франківськоїобласті від 09 березня 2023 року задоволено заяву заступника керівника Івано-Франківської обласної прокуратури про забезпечення позову .

Накладено арешт на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,5616 га, що розташована на території Рогатинської міської ради Івано-Франківської області, кадастровий номер 2624486400:02:001:0017, яка належить ОСОБА_1 , до набрання законної сили судовим рішенням.

Заборонено ОСОБА_1 до набраннязаконної силисудовим рішеннямзмінювати цільовепризначення,здійснювати перетворення,поділ,земельної ділянки кадастровий номер 2624486400:02:001:0017, чи її об`єднання з іншими земельними ділянками.

10 березня 2023 року ухвалою судді Рогатинського районного суду Івано-Франківської області позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження, справу призначено до розгляду в судовому засіданні з викликом сторін.

Ухвалою Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 10 квітня 2023 року залучено до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Уїзд".

Прокурор Тринів В.І. в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю з підстав наведених у позовній заяві, просив задовольнити та стягнути з відповідача понесені прокуратурою судові витрати .

Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області явку свого представника у судове засідання не забезпечило, однак надіслало до суду заяву в якій зазначило, що позов підтримує.

Третя особа - Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Уїзд" явку свого представника у судове засідання не забезпечило, хоча про дату, час та місце розгляду справи було повідомлено належним чином.

Відповідач ОСОБА_1 повторно не з`явився в судове засідання , хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений у порядку, передбаченому ч.11 ст.128 ЦПК України.

Враховуючи те, що відповідач був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, в судове засідання не з`явився повторно, відзиву на позовну заяву не подав, суд провів заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положенням ст.ст.223, 280 ЦПК України.

Фактичні обставини, встановлені судом.

Заслухавши пояснення прокурора та дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку про задоволення позову повністю, з огляду на таке.

За матеріалами справи вбачається, що відповідач ОСОБА_1 , який є громадянином російської федерації, на підставі свідоцтва про право на спадщину № 3390, виданого 31 жовтня 2018 року ( спадкова справа № 141/2018 ) набув право власності на земельну ділянку, що відноситься до категорії земель сільськогосподарського призначення із цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, з кадастровим номером 2624486400:02:001:0017, площею 1,5616 га, яка знаходиться на території колишньої Уїздівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області ( а.с.18,20-23, 25,27).

Право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 2624486400:02:001:0017, зареєстроване за ОСОБА_1 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 31 жовтня 2018 року за № 28673588 ( а.с.30 -31).

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме від 05 січня 2023 року вбачається, що 12 березня 2019 року зазначену земельну ділянку ОСОБА_1 передав в оренду Сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю «Уїзд» на підставі договору оренди землі від 12 березня 2019 року. Строк дії договору 10 років.

Норми права, які застосував суд та мотиви їх застосування.

Статтею 131-1 Конституції України на прокуратуру покладено функцію представництва інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Частиною 4 ст.56 ЦПК України передбачено, що прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області у відповідності до положеньст.145 Земельного кодексу України,Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель, здійснює державний нагляд (контроль) за дотриманням органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами вимог земельного законодавства та встановленого порядку набуття і реалізації права на землю, наділене правом на подання такого роду позовів.

За матеріалами справи вбачається, що Івано-Франківською обласною прокуратурою було повідомлено Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області про необхідність вжиття заходів щодо конфіскації в судовому порядку земельних ділянок, у тому числі , яка належить ОСОБА_1 , з підстав її не відчуження протягом року з часу отримання у власність ( а.с.12,14,16,28).

Листом від 20 лютого 2023 року №3049-23 Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області повідомило Івано-Франківську обласну прокуратуру про неможливість подання позову до суду з підстав відсутності коштів для сплати судового збору.

Тому,у відповідностідост.23Закону України«Про прокуратуру» таст.56 ЦПК Українинаявні підстави для представництва прокурором інтересів держави в суді в особі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.

Статтями 13,14 Конституції України гарантовано, що земля є об`єктом права власності Українського народу, від імені якого права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Земля є основним національним багатством, що знаходиться під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Права іноземців гарантованістаттею 26 Конституції України, в якій зазначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов`язки, як і громадяни України, за винятками, встановленимиКонституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Особливості правових підстав набуття та припинення права власності на об`єкти нерухомого майна іноземцями (особами без громадянства) встановлені нормами розділу V Закону України «Про міжнародне приватне право», положеннями Цивільного кодексу України та Земельного кодексу України.

Відповідно до частин першої та другої ст. 38 Закону України «Про міжнародне приватне право» право власності та інші речові права на нерухоме та рухоме майно визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться, якщо інше не передбачено законом. Належність майна до нерухомих або рухомих речей, а також інша класифікація майна визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться.

Згідно ч. 1 ст. 39 вказаного Закону, виникнення та припинення права власності та інших речових прав визначається правом держави, у якій відповідне майно перебувало в момент, коли мала місце дія або інша обставина, яка стала підставою для виникнення або припинення права власності та інших речових прав, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свободкожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Проте попередні положення жодним чином не обмежують право держави вводити в дію такі закони, які вона вважає за необхідне, щоб здійснювати контроль за користуванням майном відповідно до загальних інтересів або для забезпечення сплати податків чи інших зборів або штрафів.

Згідно ч.1 ст.1Земельного кодексуУкраїни ( далі ЗК України ) земля в Україні є національним багатством і перебуває під особливою охороною закону.

Землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей ( ч.1 ст.22 ЗК України).

У частині п`ятій ст. 22 ЗК України зазначено, що набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення здійснюється з урахуванням вимог ст. 130 цього Кодексу, де передбачено, що іноземцям, особам без громадянства та юридичним особам заборонено набувати частки у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, членство у юридичних особах (крім як у статутному (складеному) капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення.

Частиною 4 ст. 81 ЗК України також передбачено, що землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

Частиною 5 ст.41 Конституції України визначено, що конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

Також пунктом 10 ч. 1 ст. 346 ЦК України визначено конфіскацію, як одну з підстав припинення права власності.

Згідно ч.1 ст. 354 ЦК України до особи може бути застосовано позбавлення права власності на майно за рішенням суду як санкція за вчинення правопорушення (конфіскація) у випадках, встановлених законом. Конфісковане майно переходить у власність держави безоплатно, крім випадків, визначених законом.

Відповідно до пункту «е» ч. 1 ст. ст. 140 ЗК України, однією з підстав примусового припинення права власності на земельну ділянку є невідчуження земельної ділянки іноземними особами та особами без громадянства у встановлений строк у випадках, визначених цим Кодексом.

У разі невиконання даної вимоги Закону настають наслідки, передбачені ч.ч. 2, 4 ст. 145 ЗК України, де передбачено, що така земельна ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах.

Оскільки ОСОБА_1 , будучи іноземним громадянином, упродовж року після набуття у порядку спадкування права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, не відчужив її, а лише передав в оренду, тому є всі правові підстави для її конфіскації у власність держави.

Згідно ч.1 ст.141ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки при подані позову Івано-Франківською обласною прокуратурою було сплачено судовий збір за пред`явлення позову у сумі 2684,00 грн та за заяву про його забезпечення в сумі 1342,00 грн, що підтверджується платіжними інструкціями № 334 від 03 березня 2023 року та № 335 від 03 березня 2023 року, а позов прокурора задоволено у повному обсязі, тому з відповідача на користь прокуратури необхідно стягнути судові витрати,понесені на сплатусудового збору на загальну суму 4026, 00 грн.

Щодо заходів забезпечення позову, які були визначені ухвалою судді Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 09 березня 2023 року, то суд зазначає таке.

Відповідно до ч.ч.7, 8ст.158 ЦПК Україниу разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Якщо протягом вказаного строку за заявою позивача (стягувача) буде відкрито виконавче провадження, вказані заходи забезпечення позову діють до повного виконання судового рішення.

Отже заходи забезпечення позову продовжують діяти у відповідності до положеньч.ч.7, 8ст.158 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.56,141,259, 263-265, 280-284 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов заступникакерівника Івано-Франківськоїобласної прокуратурив інтересахдержави в особіГоловного управлінняДержгеокадастру в Івано-Франківській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, щодо предмета спору - Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Уїзд" до ОСОБА_1 про конфіскацію земельної ділянки - задовольнити повністю.

Конфіскувати у власність держави в особі Головного управління Держеокадастру в Івано-Франківській області земельну ділянку з кадастровим номером 2624486400:02:001:0017, площею 1,5616 га, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території колишньої Уїздівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області (тепер територія Рогатинської територіальної громади Івано-Франківського району Івано-Франківської області), що належить на праві приватної власності громадянину російської федерації ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , паспорт іноземця, серія та номер НОМЕР_2 , виданий 29 лютого 2008 року .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Івано-Франківської обласної прокуратури ( Івано-Франківська обласна прокуратура, ЄДРПОУ 03530483, Державна казначейська служба України, м. Київ, МФО 820172, UA668201720343120001000003924 ) судові витрати,понесені на сплатусудового збору в розмірі 4026, 00 грн ( чотири тисячі двадцять шість гривень 00 копійок).

Заходи забезпечення позову, які були визначені ухвалою судді Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 09 березня 2023 року продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Якщо протягом вказаного строку за заявою позивача (стягувача) буде відкрито виконавче провадження, вказані заходи забезпечення позову діють до повного виконання судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте Рогатинським районним судом Івано-Франківської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

Заступник керівника Івано-Франківської обласної прокуратури, місцезнаходження: вул. Грюнвальдська,11 м. Івано-Франківськ, код ЄДРПОУ 03530483.

Позивач: Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, місцезнаходження: вул. Академіка А.Сахарова,34 м. Івано-Франківськ, код ЄДРПОУ 39767437.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_1 , паспорт громадянина російської федерації НОМЕР_2 , виданий 29 лютого 2008 року, місце проживання: АДРЕСА_1 російська федерація.

Третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог,щодо предметаспору:Сільськогосподарське товариствоз обмеженою відповідальністю"Уїзд", місцезнаходження: с.Уїзд Івано-Франківський район Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 03752445.

Повне судове рішення складено 15 травня 2023 року.

Суддя Р.Г. Могила

Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено17.05.2023
Номер документу110863436
СудочинствоЦивільне
Сутьконфіскацію земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —349/424/23

Рішення від 11.05.2023

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Рішення від 11.05.2023

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 10.03.2023

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 09.03.2023

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні