Рішення
від 09.05.2023 по справі 725/1829/23
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/1829/23

Номер провадження 2/725/199/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.05.2023 року Першотравневий районний суд м.Чернівців

в складі:

головуючої судді Піхало Н. В.

за участю секретаря судового засідання Соник А.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чернівці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Житлово-будівельного кооперативу «Другий Буковинський», про стягнення грошових коштів, -

В С Т А Н О В И В:

13 березня 2023 року представник позивачів звернулася до Першотравневого районного суду м. Чернівці із вищевказаним позовом, в обґрунтування якого зазначала, що 01.12.2016 року між Житлово-будівельним кооперативом «Другий Буковинський» та асоційованими членами кооперативу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 укладено кооперативний договір №74/2016 про порядок сплати пайових внесків членом кооперативу із закріпленням за ними паю у житлово-будівельному кооперативі «Другий Буковинський».

Зокрема, за умовами вищевказаного договору, Кооператив закріпив за Пайовиками пай у пайовому фонді Кооперативу, який являє собою майнові права на квартиру на поверсі АДРЕСА_1 . Загальний розмір пайових внесків Пайовика до Кооперативу становить суму в гривнях, без податку на додану вартість в розмірі 1200000,00 грн. (один мільйон двісті тисяч гривень), що є еквівалентом 46856,70 доларів США із розрахунку курсу продажу долара США в розмірі 25,61 гривень за 1 долар США, що склався на міжбанківській валютній біржі станом на 29.11.2016 року.

При цьому, відповідно до п.3.4. договору, сторони погодили, що оплата пайового внеску здійснюється Пайовиком у національній валюті на поточний банківський рахунок Кооперативу, в терміни та порядку, що визначені Додатком №3 до вищевказаного Договору.

В подальшому, між сторонами укладено Додаткову угоду №1 від 21.12.2016 року до кооперативного договору №74/2016 від 01.12.2016 року та внесено зміни до пункту 2.1., виклавши його в наступній редакції: «Кооператив закріплює за Пайовиком пай у пайовому фонді Кооперативу, який являє собою майнові права на квартиру на поверсі АДРЕСА_2 .

Крім того, між сторонами укладено Додаткову угоду №2 від 10.04.2019 року до кооперативного договору №74/2016 від 01.12.2016 року, відповідно до якого було внесено до Договору зміни в частині визначення загального розміру пайового внеску, з подальшим викладенням у зв`язку із зміною істотних умов договору графіку по сплаті пайових внесків.

Разом з тим, 13 грудня 2021 року, між сторонами складено акт припинення дії кооперативного договору, відповідно до якого сторони засвідчили припинення дії Кооперативного Договору про порядок сплати пайових внесків членом кооперативу та закріплення за ним паю у житлово-будівельному кооперативі «Другий Буковинський» №74/2021 від 01.12.2016 року із змінами та доповненнями.

При цьому, сторони підтвердили, що у Пайовика виникає право вимоги до Кооперативу в розмірі 982 962,00 (дев`ятсот вісімдесят дві тисячі дев`ятсот шістдесят дві) гривень, що є еквівалентом 36 460,00 Доларів США із розрахунку курсу продажу Долара США, в розмірі 26,96 гривень за 1 Долар США, що склався на міжбанківській валютній біржі станом на 13.12.2021 року.

Сторони засвідчили, що повернення грошових коштів, буде відбуватися протягом 2022 року, за графіком відповідно до Додатку № 1 до Акту припинення дії Кооперативного договору, який є невід`ємною його частиною, на банківський рахунок Пайовика, у національній валюті, по курсу долара США який сформувався на міжбанківський валютній біржі, на дату, що передує даті оплати.

Також, сторони погодили, що після підписання Акту припинення дії Кооперативного договору, Кооператив має право вільно розпоряджатися паєм, який являє собою майнові права на квартиру на поверсі АДРЕСА_3 з наступними проектними характеристиками: кількість кімнат - 2, орієнтовна площа 75,00 кв.м.

При цьому, позивачами на виконання умов акту припинення дії кооперативного договору від 13 грудня 2021 року була подана заява з проханням повернути грошові кошти за реквізитами згідно додатків до даної заяви.

Разом з тим, відповідач свої зобов`язання у повному обсязі не виконав, у зв`язку із чим у нього утворилась заборгованість перед позивачами в розмірі 1253280 (один мільйон двісті п`ятдесят три тисячі двісті вісімдесят) гривень.

На підставі вищевикладеного, представник позивачів просив суд стягнути з відповідача на користь позивачів заборгованість в розмірі 1253280 (один мільйон двісті п`ятдесят три тисячі двісті вісімдесят) гривень та 12 532 гривень 80 копійок сплаченого судового збору.

У судовому засіданні представник позивачів ОСОБА_3 позовні вимоги підтримала та просила позов задовольнити з підстав зазначених у позовній заяві.

Представник відповідача ОСОБА_4 в судовому засіданні підтвердив обов`язок кооперативу повернути позивачам кошти, однак заперечував щодо задоволення позовних вимог, вказавши що грошові кошти мають бути повернуті у такому самому розмірі та у ті ж самі періоди, як були внесені пайовиками.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази по справі, приходить до наступного.

Так, відповідно до вимог частини 3 статті 12, частини 1 статті 81 Цивільного процесуального кодексу України кожнасторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Згідно з частиною 2 статті 12Цивільного процесуальногокодексу України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Вказані положення означають, що закон встановлює рівні можливості сторін і гарантує їм право на захист своїх інтересів. Принцип рівності учасників судового процесу перед законом і судом є важливим засобом захисту їх прав і законних інтересів, що унеможливлює будь-який тиск однієї сторони на іншу, ущемлення будь-чиїх процесуальних прав. Це дає змогу сторонам вчиняти передбачені законодавством процесуальні дії, реалізовувати надані їм законом права і виконувати покладені на них обов`язки.

Так, відповідно до частини 1 статті 12Цивільного процесуальногокодексу України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Принцип змагальності тісно пов`язаний з процесуальною рівністю сторін і забезпечує повноту фактичного й доказового матеріалу, наявність якого є важливою умовою з`ясування обставин справи. Відповідно до вказаного принципу, особи, зацікавлені в результаті справи, вправі відстоювати свою правоту у спорі шляхом подання доказів; участі в дослідженні доказів, наданих іншими особами шляхом висловлення своєї думки з усіх питань, що підлягають розгляду у судовому засіданні. Змагальність є різновидом активності зацікавленої особи (сторони). Особи, які беруть участь у справі, вправі вільно розпоряджатися своїми матеріальними і процесуальними правами й активно впливати на процес з метою захисту прав і охоронюваних законом інтересів.

Положеннями частин 1 та 3 статті 83Цивільного процесуальногокодексу України унормовано, що сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом (частина 7 статті 81 Цивільного процесуального кодексу України).

Так, судом встановлено, що 01.12.2016 року між Житлово-будівельним кооперативом «Другий Буковинський» та асоційованими членами кооперативу ОСОБА_1 , та ОСОБА_2 був укладений кооперативний договір №74/2016 про порядок сплати пайових внесків членом кооперативу та закріплення за ним паю у житлово-будівельному кооперативі «Другий Буковинський»(а.с.14-18).

Згідно п.2.1. договору кооператив закріплює за Пайовиком пай у пайовому фонді Кооперативу, який являє собою майнові права на квартиру на поверсі АДРЕСА_1 .

Як вбачається з пункту 2.2. майнові права на квартиру, що закріплюється за Пайовиком, володіє наступними проектними характеристиками: кількість кімнат - 5, орієнтовна площа квартири 150,0 м.кв., планування квартири та її характеристики визначено в кресленнях згідно із додатком №1 до даного Договору «Планування квартири», оздоблення квартири визначено додатком №2 до даного Договору «Паспорт оздоблення квартири».

Розмір пайових внесків Пайовика до Кооперативу формується в залежності від загальної площі паю (права на квартиру, поверхового розташування, комфортності та оздоблення квартири, інших факторів, які визначають вартість паю та регулюються Додатком № 1 та Додатком № 2 до зазначеного Договору(п.3.1. Договору).

Загальний розмір пайових внесків Пайовика до Кооперативу становить суму в гривнях, без податку на додану вартість в розмірі 1200000,00 (один мільйон двісті тисяч гривень), що є еквівалентом 46856,70 Доларів США із розрахунку курсу продажу Долара США в розмірі 25,61 гривень за 1 Долар США, що склався на міжбанківській валютній біржі станом на 29.11.2016 року (п. З.2. Договору).

Відповідно до п.3.4. оплата пайового внеску здійснюється Пайовиком у національній валюті на поточний банківський рахунок Кооперативу, в терміни та порядку, що визначені Додатком №3 до зазначеного Договору «Графік по сплаті пайових внесків».

В подальшому, 21.12.2016 року сторони прийшли до згоди внести до договору зміни додатковою угодою №1, а саме викласти в наступній редакції п.2.1. Кооператив який являє собою майнові права на квартиру на поверсі АДРЕСА_2 . (а.с.21).

Також, між сторонами було укладено додаткову угоду №2 від 10.04.2019 року до кооперативного договору №74/2016 від 01.12.2016 року, відповідно до якої сторони прийшли до згоди внести до Договору зміни , а саме в: пункт 2.1. виклали в наступній редакції: «Цим Договором Кооператив закріплює за Пайовиком пай у пайовому фонді Кооперативу, який являє собою майнові права на квартиру на поверсі АДРЕСА_2 »; пункт 2.2. виклали в наступній редакції: «Майнові права на квартиру (далі за текстом пай), що закріплюється за Пайовиком, володіє наступними проектними характеристиками: кількість кімнат - 2, орієнтовна площа квартири 75,0 м.кв., планування квартири та її характеристики визначено в кресленнях згідно із додатком №1 до даного Договору «Планування квартири», оздоблення квартири визначено додатком №2 до даного Договору «Паспорт оздоблення квартири». Під загальною площею квартири розуміється, відповідно до СНІП (2.08.01-89), сумарна площа житлових і нежитлових приміщень квартири з урахуванням лоджій, балконів, веранд, терас з відповідними коефіцієнтами»; пункті 3.2. визначено, що: «Загальний розмір пайових внесків Пайовика до Кооперативу становить суму в гривнях, без податку на додану вартість в розмірі 900000,00 (дев`ятсот тисяч) гривень, що є еквівалентом 35142,52 Доларів США із розрахунку курсу продажу Долара США в розмірі 25,61 гривень за 1 Долар США, що склався на міжбанківській валютній біржі станом на 29.11.2016 року. Грошовий еквівалент в іноземній валюті визначається сторонами відповідно до частини 2 статті 254 Цивільного кодексу України, та є еквівалентом перерахунку виконання грошових зобов`язань в порядку та на умовах визначених цим Договором»; пункт 3.3 передбачено «Розмір пайових внесків із розрахунку одного квадратного метру загальної площі паю (квартири) без податку на додану вартість становить 12000,0 грн., що є еквівалентом 468,57 Доларів США із розрахунку курсу продажу Долара США в розмірі 25,61 гривень за 1 Долар США, що склався на міжбанківській валютній біржі станом на 29.11.2016 року»(а.с.22).

Разом з тим, 13 грудня 2021 року між сторонами було складено та підписано акт припинення дії кооперативного договору, відповідно до якого сторони засвідчили припинення дії Кооперативного Договору про порядок сплати пайових внесків членом кооперативу та закріплення за ними паю у житлово-будівельному кооперативі «Другий Буковинський» № 74/2021 від 01.12.2016 року із змінами та доповненнями(а.с.23).

Зокрема, як убачається із акту припинення дії Кооперативного договору, правовими наслідками є: припинення всіх прав та обов`язків Кооперативу та Пайовика, що передбачені Статутом, Положеннями Кооперативу та іншими документами Кооперативу; виникнення права вимоги Пайовика, щодо повернення пайових внесків, за виключенням вступного внеску, та коштів сплачених на підставі договору підряду на проведення внутрішніх опоряджувальних робіт, за процедурами визначеними Статутом, Положеннями Кооперативу та Кооперативним договором; виникнення права вимоги Кооперативу, щодо повернення паю, який являє собою майнові права на квартиру на поверсі АДРЕСА_3 та всіх документів, що підтверджують права на пай та членства в Кооперативі.

Також, даним актом сторони підтвердили, що у Пайовика виникає право вимоги до Кооперативу в розмірі 982 962,00 (дев`ятсот вісімдесят дві тисячі дев`ятсот шістдесят дві) гривень, що є еквівалентом 36 460,00 Доларів США із розрахунку курсу продажу Долара США, в розмірі 26,96 гривень за 1 Долар США, що склався на міжбанківській валютній біржі станом на 13.12.2021 року.

Грошовий еквівалент в іноземній валюті визначається Сторонами відповідно до частини 2 статті 524 Цивільного кодексу України, та є еквівалентом перерахунку виконання грошових зобов`язань в порядку та на умовах визначених цим Договором.

Сторони засвідчили, що повернення грошових коштів, буде відбуватися протягом 2022 року, за графіком відповідно до Додатку № 1 до цього Акту про припинення дії кооперативного договору, який є невід`ємною його частиною, на банківський рахунок Пайовика, у національній валюті, по курсу долара США який сформувався на міжбанківський валютній біржі, на дату, що передує даті оплати.

При цьому, з матеріалів справи убачається, що відповідач у повному обсязі не виконав взяті на себе зобов`язання по поверненню паю у строк, визначений в акті припинення дії кооперативного договору та не здійснював перерахунок грошових коштів згідно графіку, у зв`язку з чим виникла заборгованість в розмірі 1253280 (один мільйон двісті п`ятдесят три тисячі двісті вісімдесят) гривень. При цьому, доказів на спростування вказаного відповідачем суду не надано.

Так, ч.1 ст.509 ЦК України визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч.1 ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст.526 ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

У ч.1 ст.530 ЦК України визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зіст.610 ЦК України, порушенням є його невиконання або виконання з порушенням умов,визначених змістом зобов`язання (незалежне зобов`язання).

Частиною 1 ст.612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив,якщо він не припустив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч.1ст.625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Враховуючи наведене, суд доходить висновку, що позов підлягає до задоволення в повному обсязі.

Відповідно дост.141ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Враховуючи те, що позов задоволено у повному обсязі, з відповідача на користь позивачів підлягає стягненню судовий збір у розмірі 12 532 гривень 80 копійок.

Керуючись ст.12,13,81,141,258,263-265,273,282,284,352,354 ЦПК України,суд,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Житлово-будівельногокооперативу «ДругийБуковинський» (кодЄДРПОУ 38595957,58000,м. Чернівці,вул.Буковинська,33) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_4 ), ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_5 ) грошові кошти в розмірі 1253280 (один мільйон двісті п`ятдесят три тисячі двісті вісімдесят) гривень.

Стягнути з Житлово-будівельногокооперативу «ДругийБуковинський» (кодЄДРПОУ 38595957,58000, м. Чернівці,вул.Буковинська,33) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_4 ), ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_5 ) витрати по сплаті судового збору у розмірі 12 532 гривень 80 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду через Першотравневий районний суд м. Чернівці протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці Н. В. Піхало

Дата ухвалення рішення09.05.2023
Оприлюднено17.05.2023
Номер документу110863719
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення грошових коштів

Судовий реєстр по справі —725/1829/23

Рішення від 09.05.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Піхало Н. В.

Рішення від 09.05.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Піхало Н. В.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Піхало Н. В.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Піхало Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні