Рішення
від 17.04.2023 по справі 478/285/23
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/285/23 Пров. №2/478/89/2023

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 квітня 2023 року смт.Казанка

Казанківський районний суд Миколаївської області, в складі:

головуючого судді Іщенко Х.В.,

за участю:

секретарясудового засідання Луговської А.І.,

розглянувши у відкритомусудовомузасіданні вприміщені судусмт.Казанка цивільнусправуза позовною заявою ОСОБА_1 до фермерського господарства «МК» про стягнення заборгованості по орендній платі, -

В С Т А Н О В И В :

13 березня 2023 року до Казанківвського районного суду Миколаївської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі ОСОБА_1 , позивач) до фермерського господарства «МК» (далі ФГ «МК») про повернення земельної ділянки та стягнення заборгованості по орендній платі.

31 березня 2023 року від позивача до суду надійшла уточнена позовна заява, в якій нею були зменшені позовні вимоги, а саме, з прохальної частини позовної заяви було виключено вимогу про повернення земельної ділянки та залишено вимогу про стягнення заборгованості по орендній платі за 2022 рік.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що вона є власником земельної ділянки з кадастровим номером 4823655100:19:000:0041, площею 7,98 га ріллі розташованої в межах території Казанківської селищної ради. 05.11.2015 року між ОСОБА_1 та ФГ «МК» строком на сім років був укладений договір оренди земельної ділянки, б/№, з кадастровим номером 4823655100:19:000:0041, право оренди якої було зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 15.02.2016 року (рішення про реєстрацію права оренди від 17.02.2016 року.

Позивач стверджує, що по закінченню строку дії договору оренди визначеного договором, вона неодноразово зверталась до відповідача з письмовими зверненнями про повернення земельної ділянки, оскільки не бажає поновлювати договір оренди на новий строк а бажає вести самостійний обробіток належної їй на праві власності земельної ділянки. Після чого відповідач умисно не виплатив їй орендну плату за 2022 рік у сумі 23940 грн., з розрахунку 3000 грн. за 1 га орендованої площі земельної ділянки. Підтвердженням правомірності наведеного розрахунку вважає платіжні документи про виплату орендної плати за попередні роки.

Посилаючись на викладене просить суд стягнути з відповідача заборгованість по орендій платі за 2022 рік в сумі 23940 грн. та понесені судові витрати.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином. Надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, підтримали позовні вимоги та просили їх задовольнити з підстав, викладених в позовній заяві.

Відповідач - представник ФГ «МК» в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином. Про причини неявки в судове засідання не повідомив, правом подати відзив на позовну заяву не скористався.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПКфіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, оскільки позивач, та представник відповідача не з`явилися до зали судового засідання.

Суд,дослідивши матеріалисправи вмежах заявленихвимог тадоведених обставин,оцінивши наданідокази,приходить до такого висновку.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Згідно з ч. 1ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 1ст. 15 ЦК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини, що визначено п. 1 ч. 1ст. 11 ЦК України.

За змістомст. 792 ЦК Українимайнові відносини, що виникають з договору найму (оренди) земельної ділянки, є цивільно-правовими, ґрунтуються на засадах рівності, вільного волевиявлення, майнової самостійності сторін договору та, крім загальних норм цивільного законодавства, щодо договору, договору найму, регулюються актами земельного законодавства -Земельного кодексуУкраїни (далі ЗК України),Законом України «Про оренду землі».

Так, відповідно до вимогстатті 124 ЗК України, передача землі в оренду здійснюється на підставі цивільно-правової угоди.

Відповідно до положень ст.2Закону України«Про орендуземлі» (далі - Закон), відносини, пов`язані з орендою землі, регулюютьсяЗемельним кодексом України,Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно достатті 1 Закону України «Про оренду землі»оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ч. 1ст. 6 Закону України «Про оренду землі»орендарі набувають право оренди земельної ділянки на підставах і в поряду, передбаченихЗК України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Відповідно достаттей 13, 15 Закону України «Про оренду землі»договір орендиземлі -це договір,за якиморендодавець зобов`язанийза платупередати орендаревіземельну ділянкуу володінняі користуванняна певнийстрок,а орендарзобов`язанийвикористовувати земельнуділянку відповіднодо умовдоговору тавимог земельногозаконодавства.Договір оренди землі укладається в письмовій формі. Змістом цього договору є права та обов`язки сторін договору, щодо використання земельної ділянки, визначення розміру орендної плати, порядок і умови її сплати, припинення договору та відшкодування збитків.

Устатті 21 Закону України «Про оренду землі»передбачено,що оренднаплата заземлю -це платіж,який орендарвносить орендодавцевіза користуванняземельною ділянкоюзгідно здоговором орендиземліта не можуть суперечити чинному на час укладення договору оренди законодавству. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Відповідно до положень статті 22 Закону України «Про оренду землі»орендна плата справляється у грошовій формі. За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватись у натуральній формі. Розріхунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати.

Згідно до положень ст. 23 Закону України «Про оренду землі»орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у власності фізичних осіб, переглядається за згодою сторін.

Як встановлено у ході судового розгляду та вбачається з матеріалів справи, 05.11.2015 між ОСОБА_1 з однієї сторони та фермерським господарством «МК», в особі голови фермерського господарства Масляного Костянтина Олександровича з другої сторони, строком на сім років було укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення (далі Договір), за № 23, з кадастровим номером земельної ділянки 4823655100:19:000:0041, площею 7,9813 га ріллі, наданої з метою ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала орендодавиці на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку, серії ЯА № 069164, виданого 01.03.2005 року.

Право оренди зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обмежень 15.02.2016 року. Рішення про державну реєстрацію іншого речового права від 17.02.2016 року за індексним номером 28302451, підтвердженням чого є витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права, сформованого 17.02.2016 року. Згідно відомостей про об`єкт іншого речового права (розділ: Опис об`єкта іншого речового права), орендна плата становить 3 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що в грошовому виразі на час реєстрації права оренди становила 3500 грн.

Згідно п. 9 Договору, сторони дійшли згоди що орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі в розмірі 3 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що в грошовому виразі становить 3500 грн. а орендна плата вноситься у строк до серпня - грудня місяця кожного розрахункового року (пункт 11 Договору).

Згідност. 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно дост. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Відповідно до ч. ч. 1, 2ст. 614 ЦК Україниособа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання. Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Установлюючи презумпцію вини особи, яка порушила зобов`язання,ЦК Українипокладає на неї обов`язок довести відсутність своєї вини. Особа звільняється від відповідальності лише в тому разі, коли доведе відсутність своєї вини в порушенні зобов`язання (постанова судових палат у цивільних та господарських справах Верховного Суду України від 13.02.2013 року у справі № 6-170цс12).

За змістом ст. ст.1, 13 Закону України «Про оренду землі»основною метою договору оренди земельної ділянки та одним із визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати в установленому розмірі. Разом з тим доводи про наявність заборгованості з орендної плати мають підтверджуватись належними доказами.

Статтею 96 ЗК Українивстановлено обов`язок землекористувачів своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату (п п. «в» частина 1).

Положеннями ст. ст. 24 і 25Закону України«Про орендуземлі» передбачені права та обов`язки орендодавця та орендаря, зокрема, орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати а орендар зобов`язаний своєчасно вносити орендну плату в розмірі та строки обумовлені договором.

Частиною першоюстатті 81 ЦПК Українипередбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з частиною першоюстатті 76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідачем - ФГ «МК» на виконання вимог ухвали суду про витребування доказів, не надано доказів, а саме копії платіжних документів (розписки, банківські квитанції, та інші платіжні документи) про виплату орендної плати за договором оренди землі ОСОБА_1 за 2022 рік. А тому, будь-яким чином перевірити факт виплати орендної плати за вказаним договором оренди землі за 2022 рік, суд позбавлений можливості.

Таким чином, суд вважає, що належних та допустимих доказів на підтвердження сплати позивачу орендної плати за користування земельною ділянкою за 2022 рік представником відповідача до суду не надано, тому суд вважає, що у відповідача дійсно виникла заборгованість з виплати орендної плати позивачу за 2022 рік.

Згідно з витягу № НВ-4800016692023 із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, нормативна грошова оцінка орендованої земельної ділянки з кадастровим номером 4823655100:19:000:0041 (станом на 11.01.2023 року) становить 181187,74 грн.

При визначені розміру заборгованості з виплати орендної плати за 2022 рік позивач виходила з розрахунку 3000 грн. за 1 га орендованої земельної ділянки (7,98 га х 3000 грн. = 23940 грн.).

Проте, оскільки судом встановлено, що орендна плата сторонами не переглядалась та відповідні зміни до договору оренди землі в частині збільшення орендної плати не вносились, підтвердженням чого є витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, при визначенні заборгованості по орендній платі слід керуватись з розрахунку 3 % від розміру нормативної грошової оцінки орендованої земельної ділянки, яка передбачена умовами Договору (п. 9 Договору). Таким чином з урахування витягу про нормативну грошову оцінку земельної ділянки з кадастровим номером 4823655100:19:000:0041 (станом на 11.01.2023 року) дійсний розмір заборгованості по орендній платі яка підлягає стягненню з відповідача становить 5435,61 грн. (181187,74 х 3 %).

Доводи позивача що орендна плата за 2022 рік повинна розраховуватись з розрахунку 3000 грн. за 1 га орендованої земельної ділянки судом не сприймаються, оскільки такі доводи не підтверджуються належними і допустимими доказами та не знайшли свого підтвердження в судовому засіданні щодо перегляду орендної плати та внесення відповідних змін до договору оренди землі в частині збільшення орендної плати у вказаному позивачем розмірі.

Враховуючи наведене, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає частковому задоволеню.

Відповідно до ст.141ЦПК України з відповідача на користь позивача згідно розміру задоволених вимог також підлягають стягненню понесені останнім судові витрати.

Згідно з платіжним дорученям від 31.01.2023 року позивачем було сплачено судовий збір в розмірі 1073,60 грн.

Частина задоволених позовних вимог складає 22,70 % від заявлених вимог позивача, у зв`язку з чим з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати в розмірі 243,70 грн.

Керуючись ст. ст. 2, 10 - 13, 258, 259, 264, 265, 268, 279 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до фермерського господарства «МК» про стягнення заборгованості по орендній платі, - задовольнити частково.

Стягнути з фермерського господарства «МК» (ЄДРПОУ 39859564, юридична адреса: 56002, Миколаївська область, баштанський район, смт. Казанка, вул. Набережна, буд. № 130) на користь ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) заборгованість по орендній платі за 2022 рік в розмірі 5435,61 грн.

Стягнути з фермерського господарства «МК» (ЄДРПОУ 39859564, юридична адреса: 56002, Миколаївська область, баштанський район, смт. Казанка, вул. Набережна, буд. № 130) на користь ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) судовий збір в розмірі 243,70 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його складення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку.

Суддя: Іщенко Х.В.

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення17.04.2023
Оприлюднено17.05.2023
Номер документу110864154
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —478/285/23

Рішення від 17.04.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні