Ухвала
від 10.05.2023 по справі 638/3980/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/3980/23

Провадження № 1-кс/638/791/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2023 року Дзержинського районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

секретаря судового засідання: ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання Начальника Барвінківського відділу Ізюмської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні №12023221070000311, внесеному до єдиного реєстру досудових розслідувань від 02 березня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

08 травня 2023 року до Дзержинського районного суду м. Харкова надійшло клопотання Начальника Барвінківського відділу Ізюмської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні № 12023221070000311, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

На обґрунтування клопотання прокурор зазначає, що у провадженні СВ Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до ЄРДР за № 12023221070000311 від 02.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що працівники одного з комунальних підприємств на території Ізюмського району Харківської області, за попередньою змовою, шахрайським шляхом здійснили привласнення грошових коштів.

Прокурор зазначає, що в ході допиту заявника ОСОБА_4 встановлено, що остання в лютому-березні 2020 року прийняла пропозицію від знайомої ОСОБА_5 щодо офіційного працевлаштування у КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради (код за ЄДРПОУ: 02010882) на посаду двірника. В процесі працевлаштування з боку посадових осіб навчального закладу ОСОБА_4 було висунуто умову про те, що остання не буде приходити на роботу та фактично не буде виконувати свої обов`язки за посадою двірника, проте буде рахуватися в штатному розписі, отримувати заробітну платню на банківську картку. Також після відкриття рахунку в банку та отримання банківської платіжної картки в АТ «ПриватБанк» ОСОБА_4 повинна передати останню у користування ОСОБА_5 , повідомивши про ПІН-код з метою доступу до рахунку та безперебійного зняття готівкових коштів.

У своєму допиті ОСОБА_4 наголошує на тому, що через деякий час після зарахування до штату КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради, розуміючи, що вона офіційно працевлаштована та має змогу виконувати свої обов`язки, з`явилась до коледжу з питанням про бажання фактично виконувати покладені на неї функціональні обов`язкита отримувати заробітну плату, однак, керівництво КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради відвернуло прохання ОСОБА_4 , повідомивши, що «умови є незмінними». У подальшому заявниця вирішила звільнитись та забрати свою трудову книжку, однак по сьогоднішній день документи ОСОБА_4 не повернуті та про місце знаходження таких їй не відомо.

Вказані відомості були внесені в ЄРДР за № 12023221070000311 від 02 березня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

В ході проведення слідчих заходів встановлено, що до злочинної схеми можуть бути причетні: директор КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 . На посаді директора коледжу перебуває з 1990 року. Головний бухгалтер (на теперішній час лаборант) КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 . На посаді головного бухгалтера перебувала з 1980 року по 31 серпня 2022 року, зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Колишня прибиральниця КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Фактично запропонувала ОСОБА_4 працевлаштуватись у коледжі та забрала банківську картку останньої, зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 . Колишній завідувач гуртожитку КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_3 . Особа здійснювала ведення табелю обліку робочого часу ОСОБА_4 , зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

Надалі прокурором у клопотанні зазначаються відомості про проведення шести санкційних обшуків від 03 травня 2023 року з переліками виявлених та вилучених предметів та документів, що підтверджується матеріалами клопотання у вигляді наявних скан-копій клопотань про проведення обшуків, ухвал свідчого судді про надання дозволів на проведення обшуків та протоколів обшуків.

Прокурор зазначає, що вказані речі (предмети) мають доказове значення за даним кримінальним провадження, визнані речовими доказами та зможуть сприяти розкриттю даного кримінального правопорушення та притягнення винник осіб до кримінальної відповідальності, а також мають значення для встановлення істини під час досудового розслідування.

Відповідно до статті 170 КПК України є достатні підстави вважати, що майно, зазначене прокурором у клопотанні мають відношення до вчиненні кримінального правопорушення та без застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майно та предмети можуть бути приховані, пошкоджені, зіпсовані, знищені або перетворені.

У відповідності до статі 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченоїстаттею 235цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Згідно зч.2ст.167КПК Українитимчасово вилученимможе бутимайно увигляді речей,документів,грошей тощо,щодо якихє достатніпідстави вважати,що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Відповідно до ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, щовоно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіхосіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отримано ї неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Прокурором зазначено, що відповідно до чатсини другої статті 170 КПК України арешт майнадопускається зметою забезпечення: 1)збереження речовихдоказів; 2)спеціальної конфіскації; 3)конфіскації майнаяк видупокарання абозаходу кримінально-правовогохарактеру щодоюридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У зв`язку з викладеним вище прокурор просить суд накласти арешт на вилучене в ході обшуків майно, а саме:

1)Медичну картку на ім`я ОСОБА_4 , міжнародне свідоцтво про вакцинацію на ім`я ОСОБА_4 , копію ідентифікаційного коду ім`я ОСОБА_4 на 1 арк., копію паспорта ім`я ОСОБА_4 , довідка про 1 та 2 етапи вакцинації ім`я ОСОБА_4 , квитанція « 36-5 ім`я ОСОБА_4 , рахунок-фактура ім`я ОСОБА_4 , банківські картки АТ «ПриватБанк» « НОМЕР_4 та № НОМЕР_5 , мобільний телефон марки SamsungGalaxyA02, мобільний телефон марки SamsungGalaxyA12, мобільний телефон марки Sigma;

2)Особову картку ім`я ОСОБА_4 , папку з особовою справою на ім`я ОСОБА_8 з документами стосовно роботи в КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж», медичні картки на працівників КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» у кількості 48 штук та 2 трудові книжки на ім`я ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ;

3)Папку скоросшивач з відомостями по заробітній платі за 2020 рік КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж», папку скоросшивач з вмістом листі непрацездатності за 2021 рік КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж», папку скоросшивач з відомостями по заробітній платі за 2021 рік КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж»;

4)Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці з підписами ОСОБА_4 , журнал реєстрації інструктажів з питань пожежної безпеки з підписами ОСОБА_4 , список працівників КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж», бухгалтерські документи в 11 томах по місяцях з лютого по грудень за 2020 рік, табеля-накази за 2020 рік у 2-х томах, табеля-накази КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» за 2021 рік в 2-х томах, книга обліку трудових книжок і вкладинок, папку з особовою справою на ім`я ОСОБА_4 , папку з особовою справою на ім`я ОСОБА_7 , папку з особовою справою на ім`я ОСОБА_6 , бухгалтерські документи за 2021 рік по місяцям з серпня по грудень в 10 томах, журнал обліку відпусток працівників, книгу реєстрації наказів, полімерну папку зі скріпленою документацією «Листування м. Ізюм 2020», накази директора з медичного коледжу з особового складу у 2-х томахз 02.01.2020 по 31.12.2020 року, папка з документацією «Листування з Департаментом охорони здоров`я Хода», графіки відпусток працівників за 2021 та 2022 роки затверджені директором КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» ОСОБА_6 , згода на збір та обробку персональних даних ОСОБА_4 на 1 арк., особові картки працівників по виплаті заробітної плати за 2020-2021 роки у 2-х томах, виписка банку по виплаті заробітної плати працівника КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» за першу половину лютого 2022 року;

5)Трудову книжку на ім`я ОСОБА_4 , наказ КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» № 45-к від 12.08.2022про попередження про заплановане звільнення, наказ КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж»№ 119-к від 30.12.2022про виплату заробітної плати, наказ КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» № 39-к від 03.08.2022 про надання щорічних відпусток, наказ КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» № 40-к від 24.05.2022про призупинення виплати заробітної плати, лист КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» до Голови профспілкової організації № 34 від 11.08.2022з додатком, повідомлення ОСОБА_4 від КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» № 54 від 16.08.2022, акти № 17 та № 18 на підставі наказу № 46-к від 12.08.2022, штатний розпис (копії), посадова інструкція інспектора з кадрів відділу кадрів, посадова інструкція завідувача гуртожитку, посадова інструкція секретаря;

6)Розрахунковий листза травень 2022 року на ОСОБА_4 на 1 аркуші (оригінал, без підпису), Розрахунковий листза квітень 2022 року на ОСОБА_4 на 1 аркуші (оригінал, без підпису), Розрахунковий листза січень 2022 року на ОСОБА_4 на 1 аркуші (оригінал, без підпису), табелі обліку використання робочого часу за березень, квітень, травень, червень, липень, серпень 2022 року КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» на 6 арк. (оригінал), тарифікаційний список адміністративно-господарчого персоналу станом на 01.01.2022 на 2 арк.(оригінал), штатний розпис КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» з 01 січня 2022 року на 2 арк. (оригінал), розрахункова відомість нарахованого утримання за січень, лютий,березень, квітень, травень, червень, липень, серпень2022 року на 11 арк. (оригінал з підписами та без), видатки на 2022 рік на загального фонду на КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» на 2 арк. (оригінал), щомісячний план використання бюджетних коштів на 2022 рік КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж`на 1 арк. (оригінал), лист паперу без тексту з нтполКЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» на 2 арк. (копія), наказ № 35-к від 29.07.2022року «правило першого підпису» на 1 арк. (копія), табель об`єму використаного робочого часу за липень 2022 року на 1 арк. (копія), відомість розподілу виплат ОМС КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» від 03.02.2022 року на 2 арк. (копія),список працівників КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» на 1 арк. (копія), лист ДОЗ ХОДА КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» на 1арк. (копія), розрахункова відомість № 13 АдмВБ за червень 2022 року на 1 арк. (копія), заробітна плата за квітень 2022 року з додатком на 9 арк. (копія), розрахункова відомість № 9 за травень 2022 року на 2 арк. (копія), розрахункова відомість № 10 ВК за травень 2022 року на 1 арк.

Прокурор у клопотання просив визнати місцем зберігання камеру схову Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області, що розташована за адресою: Харківська обл., м. Ізюм, площа Садова 18/75.

Дослідивши матеріали клопотання та матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

У провадженні СВ Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до ЄРДР за № 12023221070000311 від 02.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що працівники одного з комунальних підприємств на території Ізюмського району Харківської області, за попередньою змовою, шахрайським шляхом здійснили привласнення грошових коштів.

В ході допиту заявника ОСОБА_4 встановлено, що остання в лютому-березні 2020 року прийняла пропозицію від знайомої ОСОБА_5 щодо офіційного працевлаштування у КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради (код за ЄДРПОУ: 02010882) на посаду двірника. В процесі працевлаштування з боку посадових осіб навчального закладу ОСОБА_4 висунуто умову про те, що остання не буде приходити на роботу та фактично не буде виконувати свої обов`язки за посадою двірника, проте буде рахуватися в штатному розписі, отримувати заробітну платню на банківську картку. Також після відкриття рахунку в банку та отримання банківської платіжної картки в АТ «ПриватБанк» ОСОБА_4 повинна передати останню у користування ОСОБА_5 , повідомивши про ПІН-код з метою доступу до рахунку та безперебійного зняття готівкових коштів.

У своєму допиті ОСОБА_4 наголошує на тому, що через деякий час після зарахування до штату КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради, розуміючи, що вона офіційно працевлаштована та має змогу виконувати свої обов`язки, з`явилась до коледжу з питанням про бажання фактично виконувати покладені на неї функціональні обов`язки та отримувати заробітну плату, однак, керівництво КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради відвернуло прохання ОСОБА_4 , повідомивши, що «умови є незмінними». У подальшому заявниця вирішила звільнитись та забрати свою трудову книжку, однак по сьогоднішній день документи ОСОБА_4 не повернуті та про місце знаходження таких їй не відомо.

Вказані відомості були внесені в ЄРДР за № 12023221070000311 від 02 березня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

В ході проведення слідчих заходів встановлено, що до злочинної схеми можуть бути причетні: директор КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 . На посаді директора коледжу перебуває з 1990 року. Головний бухгалтер (на теперішній час лаборант) КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 . На посаді головного бухгалтера перебувала з 1980 року по 31 серпня 2022 року, зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Колишня прибиральниця КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Фактично запропонувала ОСОБА_4 працевлаштуватись у коледжі та забрала банківську картку останньої, зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 . Колишній завідувач гуртожитку КЗОЗ «Ізюмський медичний фаховий коледж» Харківської обласної ради ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_3 . Особа здійснювала ведення талю обліку робочого часу ОСОБА_4 , зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

В результаті шести санкційних обшуків від 03 травня 2023 року з переліками виявлених та вилучених предметів та документів, що підтверджується матеріалами клопотання у вигляді наявних скан-копій клопотань про проведення обшуків, ухвал свідчого судді про надання дозволів на проведення обшуків та протоколів обшуків.

Вказані речі (предмети) мають доказове значення за даним кримінальним провадження, визнані речовими доказами та зможуть сприяти розкриттю даного кримінального правопорушення та притягнення винник осіб до кримінальної відповідальності, а також мають значення для встановлення істини під час досудового розслідування.

Відповідно до статті 170 КПК України є достатні підстави вважати, що майно, зазначене прокурором у клопотанні мають відношення до вчиненні кримінального правопорушення та без застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майно та предмети можуть бути приховані, пошкоджені, зіпсовані, знищені або перетворені.

Відповідно до ч. ст. 170 КПК України з клопотанням про арешт майна до слідчого судді може звернутися, зокрема, прокурор.

Відповідно доч.2ст.170КПКУкраїниу клопотанніслідчого,прокурорапроарешт майнаповиннобутизазначено: 1)підставиімету відповіднодоположеньстатті 170цьогоКодексута відповіднеобґрунтуваннянеобхідностіарешту майна; 2)переліківиди майна,щоналежитьарештувати; 3)документи,якіпідтверджуютьправо власностінамайно,щоналежитьарештувати,абоконкретніфакти ідокази,щосвідчатьпро володіння,користуваннячирозпорядження підозрюваним,обвинуваченим,засудженим,третімиособамитаким майном; 4) розмір шкоди, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, у разі подання клопотання відповідно до частини шостої статті 170 цього Кодексу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує доводи клопотання.

Згідно із ч. 1 ст. 172 КПК України клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

З матеріалів, доданих до клопотання вбачається, що суд не має можливості встановити адресу власника майна або інші контактні відомості (номер телефону, адреса електронної пошти), а отже забезпечити його (їх) участь у розгляді клопотання, відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України.

Велика Палата Верховного суду постановою від 12 грудня 2019 року (провадження № 11-788сап19) залишила в силі рішення Вищої ради правосуддя про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, оскільки доведено, що прирозгляді клопотання слідчого про арешт майна, суддя не дослідила документи, які підтверджують право власності на майно, яке належить арештувати. Вказане мало наслідком порушення суддею вимог КПК України, оскільки клопотання про арешт майна було розглянуто без участі власника цього майна, що спричинило істотне порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя і унеможливило реалізацію учасниками судового процесу наданих їм процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Дисциплінарний орган наголосив про те, що неповідомлення власника майна про розгляд мало істотне значення, оскільки не дало йому змоги навести аргументи на користь своєї позиції відповідно спричинило протиправне обмеження права власності на майно.

ВРП в оскаржуваному рішенні зазначила, що оскільки суддя не вчинила дій для встановлення та виклику власника майна, що підлягало арешту, відбулося протиправне обмеження права власності на це майно як основоположного права людини в розумінні статті 1 Першого протоколу до Конвенції, а накладання арешту, яким, зокрема, заборонено збір врожаю, було істотним втручанням у господарську діяльність відповідних суб`єктів господарювання та, відповідно, у їхнє право власності, що також є протиправним.

Згідно з ч. 3 ст. 172 КПК, слідчий суддя, суд, встановивши, що клопотання подано без додержання вимог ст. 171 КПК, повертає його прокурору, цивільному позивачу для усунення недоліків, про що постановляє ухвалу.

У зв`язку із наведеним клопотання про накладення арешту підлягає поверненню прокурору.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 171, 172 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотанняначальника Барвінківського відділу Ізюмської окружної прокуратури Харківської області, подане в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023221070000311 від 02.03.2023, про арешт майнаповернути прокурору та встановити строк в сімдесят дві години з моменту отримання ухвали для усунення недоліків.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення10.05.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу110876086
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —638/3980/23

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 10.05.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні