Ухвала
від 16.05.2023 по справі 908/1532/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 9/135/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

16.05.2023 Справа № 908/1532/23

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі суду: судді Боєвої О.С., розглянувши матеріали за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Запоріжжяелектропостачання», код ЄДРПОУ 42093239 (69063, м.Запоріжжя, вул.Олександрівська, буд. 35)

до відповідача: Публічного акціонерного товариства «Запорізький завод «ПЕРЕТВОРЮВАЧ», код ЄДРПОУ 05755571 (69066, м.Запоріжжя, вул. Дніпровське шосе, буд. 9)

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Публічне акціонерне товариство «Запоріжжяобленерго», код ЄДРПОУ 00130926 (69035, м.Запоріжжя, вул. Сталеварів, буд. 14)

про стягнення суми 1896020,11 грн,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Запоріжжяелектропостачання» про стягнення з відповідача: Публічного акціонерного товариства «Запорізький завод «ПЕРЕТВОРЮВАЧ» суми 1540681,62 грн основного боргу за постачання електричної енергії за період з січня по травень 2022 року включно, суми 305331,73 грн інфляційних втрат, суми 50006,76 грн 3% річних, всього загальної суми 1896020,11 грн.

Позов обґрунтовано ст.ст. 16, 526, 530, 625, 610-612, 629 ЦК України, ст.ст. 193, 230 ГК України, Законом України «Про ринок електричної енергії», Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими Постановою НКРЕКП України від 14.03.2018 № 312 та умовами договору № 54 про постачання електричної енергії споживачу від 10.11.2021.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу від 08.05.2023 здійснено автоматизований розподіл судової справи між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/1532/23 та визначено до розгляду судді Боєвій О.С.

За змістом ч. 1 ст. 176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі.

Позовна заява відповідає вимогам, закріпленим у ст. 162, ч.ч. 1, 5 ст. 164, ст. 172 Господарського процесуального кодексу України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, її повернення або відмови у відкритті провадження у справі судом не встановлено.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відповідно до змісту ч. 2 ст. 50 ГПК України при вирішенні питання про відкриття провадження у справі суд, зокрема, залучає до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, якщо встановить, що рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

До позовної заяви додано клопотання про залучення до участі у справі Публічного акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору та стороні позивача, яке мотивовано тим, що ПАТ «Запоріжжяобленерго» виконує функції адміністратора комерційного обліку у Запорізькій області. Позивачем було здійснено розрахунок заборгованості ПАТ «Запорізький завод «ПЕРЕТВОРЮВАЧ» на підставі отриманих від адміністратора комерційного обліку даних про фактичний обсяг споживання електричної енергії за період січень травень 2022 року.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне клопотання позивача задовольнити, залучити Публічне акціонерне товариство «Запоріжжяобленерго» до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, оскільки рішення суду у справі може безпосередньо вплинути на його права та обов`язки.

Згідно з ч.ч. 1, 3, 4 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження. Спрощене провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або ніші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Відповідно до п. 8 ч. 4 ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення (ч. 7 ст. 12 ГПК України).

Враховуючи викладене, оцінивши у сукупності характер правовідносин сторін, ціну позову (1896020,11 грн), яка перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2023 1342000,00 грн. (2684х500), суд дійшов до висновку, що розгляд даної справи слід здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 50, 176, 182, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву та відкрити провадження у справі №908/1532/23. Присвоїти справі номер провадження 9/135/23.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Публічне акціонерне товариство «Запоріжжяобленерго», код ЄДРПОУ 00130926 (69035, м.Запоріжжя, вул. Сталеварів, буд.14).

4. Підготовче засідання призначити на 14.06.2023 о/об 11 год. 00 хв., яке відбудеться в приміщенні господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м.Запоріжжя, вул.Гетьманська, буд. 4, корпус 1, ІІІ поверх. Номер зали судового засідання буде повідомлено додатково в каб. № 318.

5. Відповідно до ст. 165 ГПК України запропонувати відповідачу в строк до 12.06.2023 включно подати до суду відзив з документальним обґрунтуванням (доказами). Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, його копію з додатками направити іншим учасникам справи (позивачу та третій особі), докази направлення/вручення надати суду (додати до відзиву).

Суд зазначає, що відповідно до ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

6.Запропонувати третій особі надати суду письмове пояснення щодо позову або відзиву з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову та відповідні докази протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали суду про відкриття провадження у справі, але не пізніше 14.06.2023. Копії пояснень необхідно направити іншим учасникам справи (позивачу, відповідачу), докази направлення/вручення надати суду (додати до пояснення).

7. Запропонувати:

позивачу надати відповідь на відзив, відповідь на пояснення третьої особи протягом десяти днів з дня отримання відзиву/пояснення третьої особи;

відповідачу надати заперечення на відповідь на відзив, заперечення на пояснення третьої особи протягом десяти днів з дня отримання відповіді на відзив/пояснення третьої особи.

8. Суд наголошує, що копії заяв по суті справи та заяв процесуальних питань, що подаються до суду, - одночасно надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи (докази направлення/вручення надаються суду).

Заяви по суті спору та докази, заяви з процесуальних можуть бути подані нарочно через канцелярію суду або направлені поштою (в тому числі електронною) з таким розрахунком, щоб вони були отримані судом у встановлені строки.

Електронна адреса господарського суду Запорізької області:inbох@zp.arbitr.gov.ua.

Відповідно до ч. 8 ст. 42 ГПК України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються кваліфікованим електронним підписом (КЕП) учасника справи (його представника), прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги". Відповідні документи (заяви та клопотання) не скріплені електронним підписом залишаються судом без розгляду.

Суд повідомляє, що надсилання процесуальних документів по справі може здійснюватись, в тому числі, електронною поштою. Доступний для скачування зразок заяви на отримання процесуальних документів в електронному вигляді розміщено на сайті суду в розділі "Громадянам" - вкладка "Бланки заяв" за посиланням: https://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/gromadyanam/blanki_zayav/.

В Господарському суді Запорізької області впроваджено експлуатацію підсистеми Електронний суд, що забезпечує обмін процесуальними документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, органами та установами системи правосуддя, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу. За допомогою сервісу «Електронний суд», розміщеному за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua, учасники судового процесу можуть подавати до суду процесуальні документи (заяви по суті про справи, заяви з процесуальних питань, клопотання тощо) в електронній формі.

Для можливості користування сервісом Електронного суду необхідно пройти передбачений порядок реєстрації офіційної електронної адреси («Електронного кабінету») з обов`язковим використанням власного кваліфікованого електронного підпису.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки та особи, які провадять клірингову діяльність у значенні, наведеному в Законі України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі (ч. 8 ст. 6 ГПК України).

Якщо позов, апеляційна, касаційна скарга подані до суду в електронній формі, позивач, особа, яка подала скаргу, мають подавати до суду заяви по суті справи, клопотання та письмові докази виключно в електронній формі, крім випадків, коли судом буде надано дозвіл на їх подання в паперовій формі (ч. 9 ст. 42 ГПК України).

Відповідно до ч. 7 ст. 6 ГПК України особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Єдиний Контакт-центр судової влади України: (044) 207-35-46.«Гаряча» телефонна лінія господарського суду функціонує за номером (061) 764-89-30.

Отримати інформацію про стан розгляду справи можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/sud5009. Ознайомитись з процесуальними документами у справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.

Ухвала підписана 16.05.2023.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.С. Боєва

Дата ухвалення рішення16.05.2023
Оприлюднено18.05.2023
Номер документу110878924
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення суми 1896020,11 грн

Судовий реєстр по справі —908/1532/23

Ухвала від 22.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 11.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 18.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні