Ухвала
від 15.05.2023 по справі 926/791/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

п р о з а л и ш е н н я п о з о в у б е з р о з г л я д у

15 травня 2023 року Справа № 926/791/23

За позовом Воєнізованої гірничорятувальної (аварійно-рятувальної) частини Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області

до Приватного підприємства "Юс - Будінвест"

про зобов`язання повернути майно

Суддя Тинок О.С.

Секретар судових засідань Меленко О.С.

Представники:

від позивача не з`явився

від відповідача Кирилюк Т.А.

ВСТАНОВИВ:

Воєнізована гірничорятувальна (аварійно-рятувальної) частина Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області звернулась до Господарського суду Чернівецької області із позовною заявою до Приватного підприємства "Юс - Будінвест" про зобов`язання повернути майно, згідно договору відповідального зберігання майна №38 від 25 квітня 2022 року та акту приймання-передачі майна від 25 квітня 2022 року.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23 лютого 2023 року, позовну заяву №926/791/23 передано судді Тинку О.С.

Ухвалою суду від 28 лютого 2023 року постановлено: прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі; здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначити на 13 березня 2023 року.

13 березня 2023 року представник відповідача подала до суду клопотання (вх. №1025) про відкладення підготовчого засідання та ознайомлення з матеріалами справи.

Ухвалою суду від 13 березня 2023 року відкладено підготовче засідання на 29 березня 2023 року.

17 березня 2023 року представник відповідача подала до суду заяву (вх. №1174) про продовження процесуального строку для подання відзиву на позовну заяву.

28 березня 2023 року позивач через систему «Електронний суд» подав до суду клопотання (вх. №1393) про відкладення розгляду справи та продовження строку проведення підготовчого провадження.

Крім того, позивач також направив клопотання (вх. №1385 від 28 березня 2023 року ) про відкладення підготовчого засідання і на електронну адресу Господарського суду Чернівецької області.

Ухвалою від 29 березня 2023 року суд постановив: заяву представника Приватного підприємства "Юс - Будінвест" (вх. №1174) про продовження процесуального строку для подання відзиву на позовну заяву задовольнити; продовжити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву до 10 квітня 2023 року; продовжити строк проведення підготовчого провадження на тридцять днів; відкласти підготовче засідання на 01 травня 2023 року.

10 квітня 2023 року представник відповідача подала до суду відзив на позовну заяву, який суд долучив до матеріалів справи.

01 травня 2023 року позивач через систему Електронний суд подав до суду заяву (вх. №1813) в якій зазначає, що після подання позовної заяви до суду, спір відповідачем врегульовано в повному об`ємі, а тому просить суд повернути витрати по сплаті судового збору, яку суд залишив без розгляду.

Ухвалою суду від 01 травня 2023 року постановлено: відкласти підготовче засідання на 15 травня 2023 року; позивачу надати суду належні та беззаперечні докази врегулювання між сторонами спору в повному об`ємі (повернення майна), а також вказати, яку процесуальну дію позивач просить суд здійснити, а саме, чи позивач відмовляється від позову у повному об`ємі, чи просить суд закрити провадження у справі; попередити позивача, що у випадку неподання суду вищевказаних доказів та своєї позиції, судом буде розглянуто справу за документами, наявними в матеріалах справи.

11 травня 2023 року позивач через систему «Електронний суд» подав до суду заяву (вх. №2013) про залишення позовної заяви без розгляду та повернення судового збору.

У поданій заяві позивач повідомляє суд, що після подання позову до суду, спір відповідачем врегульовано в повному об`ємі. Зокрема, частина майна, яке знаходилось на відповідальному зберіганні у відповідача, повернута останнім в натуральному виді, що підтверджується актом приймання-передачі майна від 28 квітня 2023 року, а решта майна встановлена на об`єкті будівництва в с. Хриплин, згідно акту №24 приймання виконаних будівельних робіт за квітень 2023 року.

З огляду на викладене у заяві, позивач просить суд залишити заяву без розгляду у зв`язку з врегулюванням предмету спору (повернення майна) та повернути витрати по сплаті судового збору в сумі 5253,71 грн на розрахунковий рахунок в ДКСУ м. Київ.

Позивач явку належного представника в судове засідання 15 травня 2023 року не забезпечив, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, причини неявки суду не відомі.

Представник відповідача у судовому засіданні 15 травня 2023 року проти залишення позовної заяви без розгляду не заперечила.

Розглянувши заяву Воєнізованої гірничорятувальної (аварійно-рятувальної) частини Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області про залишення позовної заяви без розгляду та повернення судового збору, дослідивши матеріали справи та заслухавши позицію сторони по справі, суд встановив наступне.

Згідно пункту 5 частини 3 статті 2 Господарського процесуального кодексу України, однією з основних засад (принципів) господарського судочинства є диспозитивність.

Так, згідно з положеннями статті 14 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 226 Господарського процесуального кодексу України, суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Отже, право позивача на подання заяви про залишення позову без розгляду може бути реалізовано ним лише до початку розгляду справи по суті та є абсолютним, тобто, не залежить від мотивів позивача чи волі інших сторін у справі.

Станом на час звернення позивача із означеною вище заявою розгляд справи № 926/791/23 по суті не розпочато, а відтак позивач звернувся до суду із заявою про залишення позову без розгляду в межах визначеного господарським процесуальним законом строку.

Враховуючи вищевикладене, керуючись чинним законодавством, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви Воєнізованої гірничорятувальної (аварійно-рятувальної) частини Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області до Приватного підприємства "Юс - Будінвест" про зобов`язання повернути майно - без розгляду.

Про залишення позову без розгляду постановляється ухвала, в якій вирішуються питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету (частина 2 статті 226 Господарського процесуального кодексу України).

Позивач у поданій заяві (вх. №2013 від 11 травня 2023 року) просить суд повернути сплачений судовий збір у сумі 5253,71 грн.

Так, відповідно до частини 2 статті 123 Господарського процесуального кодексу України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначаються Законом України "Про судовий збір".

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 7 Закону України «Про судовий збір», сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

З огляду на зазначені приписи Закону, сплачена позивачем сума судового збору за подання позову у даній справі не підлягає поверненню. Відтак, заява позивача в частині повернення сплаченого судового збору задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 46, 226, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Заяву Воєнізованої гірничорятувальної (аварійно-рятувальної) частини Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області про залишення позовної заяви без розгляду та повернення судового збору (вх. №2013 від 11 травня 2023 року) задовольнити частково.

2. Залишити без розгляду позов Воєнізованої гірничорятувальної (аварійно-рятувальної) частини Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області до Приватного підприємства "Юс - Будінвест" про зобов`язання повернути майно, згідно договору відповідального зберігання майна №38 від 25 квітня 2022 року та акту приймання-передачі майна від 25 квітня 2022 року.

3. В частині заяви (вх. №2013 від 11 травня 2023 року) Воєнізованої гірничорятувальної (аварійно-рятувальної) частини Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області щодо повернення судового збору відмовити.

Повний текст ухвали складено та остання підписана 16 травня 2023 року.

Ухвала набирає законної сили в порядку та в строки, визначені ст. 235 ГПК України.

Ухвала суду може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в строк і в порядку, передбачених ст. ст. 254-257 ГПК України.

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

Суддя О.С. Тинок

Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено18.05.2023
Номер документу110880138
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання повернути майно

Судовий реєстр по справі —926/791/23

Ухвала від 15.05.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 29.03.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 28.02.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні