Ухвала
від 15.05.2023 по справі 805/6167/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про повернення заяви без розгляду

15 травня 2023 року Справа №805/6167/13-а

Суддя Донецького окружного адміністративного суду - Зеленов А.С., одержавши матеріали заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу дублікату виконавчого листа у справі №805/6167/13-а за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Артемівську та Артемівському районі Донецької області до Відкритого акціонерного товариства Нова Строй про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 за період з 01 жовтня 2012 року по 01 квітня 2013 року в сумі 20747,63 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного Фонду України в м. Артемівську та Артемівському районі Донецької області (надалі позивач) звернулось до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Відкритого акціонерного товариства Нова Строй про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 за період з 01.10.2012 року по 01.04.2013 року в сумі 20747,63 грн.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 20 травня 2013 року позов управління Пенсійного фонду України в м. Артемівську та Артемівському районі Донецької області до Відкритого акціонерного товариства Нова Строй про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 за період з 01.10.2012 року по 01.04.2013 року в сумі 20747,63 грн задоволено повністю.

23 липня 2013 року Донецьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист, строк пред`явлення якого до 02 липня 2014 року.

Постановою державного виконавця Бахмутського відділу державної виконавчої служби у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) від 25 жовтня 2021 року ВП №65475568 повернуто виконавчий документ стягувачу.

Ухвалою суду від 26 листопада 2021 року замінено стягувача у виконавчому провадженні по виконанню виконавчого листа №805/6167/13-а з Управління Пенсійного фонду України в м. Артемівську та Артемівському районі Донецької області на Бахмутсько-Лиманське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області. Замінено стягувача у виконавчому провадженні по виконанню виконавчого листа №805/6167/13-а з Бахмутсько-Лиманського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (Донецька область, м. Слов`янськ, пл. Соборна, буд. 3; код ЄДРПОУ: 13486010).

10 травня 2023 року до суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу дублікату виконавчого листа.

Розглянувши заяву позивача про поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу дублікату виконавчого листа суд зазначає наступне.

Порядок вирішення питання щодо видачі дубліката виконавчого листа до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів визначений п.п.18.4 п.18 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України.

Так, підпунктом 18.4 пункту 18 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Частиною 1 ст.14 Закону України Про виконавче провадження визначено, що учасниками виконавчого провадження є, зокрема, виконавець, сторони, представники сторін.

З матеріалів заяви вбачається, що учасниками виконавчого провадження по виконанню постанови суду від 20 травня 2013 року є стягувач Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, боржник Відкрите акціонерне товариство Нова Строй. Як вказав позивач, він звернувся із заявою про виконання виконавчого листа, виданого Донецьким окружним адміністративним судом по справі №805/6167/13-а до Бахмутського відділу державної виконавчої служби у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків).

Тому учасником виконавчого провадження є також державний виконавець відповідного відділу державної виконавчої служби.

Разом з тим, заявником в порушення вимог ч.1 ст.167 КАС України не додано до заяви докази її надіслання всім учасникам справи (провадження) у першу чергу відповідачу (боржнику) - Відкритому акціонерному товариству Нова Строй та державному виконавцю Бахмутського відділу державної виконавчої служби у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків).

Відповідно до статті 44 КАС України учасники справи мають рівні процесуальні права та обов`язки, можуть подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Невиконання вимог ст. 167 КАС України призводить до порушень прав інших учасників справи та виконавчого провадження, зокрема щодо можливості надання ними своїх пояснень суду, заперечення проти заяви, доводів і міркувань заявника, що перешкоджає розгляду такої заяви у встановлений законом десятиденний строк.

Згідно вимог ч.2 ст.167 КАС України якщо заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої цієї статті і ці недоліки не дають можливості її розглянути, суд повертає таку заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду.

Щодо твердження заявника, що Порядок видачі дублікату виконавчого документу встановлений пунктом 18.4 частини першої «Перехідних положень» Кодексу адміністративного судочинства не містить обов`язку стягувача щодо надсилання (надання) даних заяв іншим учасникам справи, зокрема відповідачу (Боржнику) суд зазначає наступне.

Вказана правова норма регулює сам порядок та строки розгляду заяви про видачу дублікату виконавчого документа.

У той час як загальні вимоги до форми та змісту будь-якої письмової заяви, клопотання, заперечення встановлені статтею 167 Кодексу адміністративного судочинства України.

Як вже зазначалося вище, відповідна заява Головного управління Пенсійного України у Донецькій області подається вже на стадії виконання судового рішення по справі №805/6167/13-а.

Тому суд вкотре зазначає, що відповідно до ч.1 ст.167 КАС України до заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Крім того, суд зауважує, що на офіційному сайті Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції розміщені дані щодо поштової адреси та офіційної електронної пошти Бахмутського відділу державної виконавчої служби у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Також суд вважає необхідним зазначити, що ухвалою суду від 04 травня 2023 року було вже повернуто аналогічну заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області без розгляду у зв`язку із недодержанням вимог ст.167 КАС України.

Враховуючи скорочений термін розгляду заяви, та оскільки заявником заяву про видачу дублікату виконавчого листа подано без додержання вимог ч.1 ст.167 КАС України, тобто без надання доказів надіслання заяви іншим учасникам справи та виконавчого провадження і ці недоліки не дають можливості її розглянути з огляду на недотримання права боржника та державного виконавця на надання відповідних пояснень або заперечень, суд повертає заяву без розгляду.

Повернення заяви не позбавляє права на її повторне подання до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Керуючись ст.ст.166, 167, 248, 256, 294, пунктом 18.4 частини першої «Перехідних положень» Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Повернути заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу дублікату виконавчого листа у справі №805/6167/13-а за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Артемівську та Артемівському районі Донецької області до Відкритого акціонерного товариства Нова Строй про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 за період з 01 жовтня 2012 року по 01 квітня 2013 року в сумі 20 747,63 грн. без розгляду.

Ухвалу постановлено та підписано 15 травня 2023 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Першого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя А.С. Зеленов

Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено18.05.2023
Номер документу110886939
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 за період з 01 жовтня 2012 року по 01 квітня 2013 року в сумі 20747,63 грн

Судовий реєстр по справі —805/6167/13-а

Ухвала від 21.06.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 07.06.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 15.05.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 04.05.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 26.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Хохленков О.В.

Ухвала від 26.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Хохленков О.В.

Ухвала від 11.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Хохленков О.В.

Постанова від 20.05.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Хохленков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні