Постанова
від 16.05.2023 по справі 200/4018/22
ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2023 року справа №200/4018/22

м. Дніпро

Перший апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: судді-доповідача Гаврищук Т.Г., суддів Блохіна А.А., Сіваченка І.В., розглянув у письмовому провадженні апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 13 лютого 2023 р. у справі №200/4018/22 (головуючий І інстанції Аканов О.О.) за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області, Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про визнання незаконним та скасування рішення,-

УСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області, Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, в якому просила:

- визнати незаконними та скасувати рішення Головного управління Пенсійного фонду в Харківській області №056550004472 від 26 травня 2022 року про відмову в призначені пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п.2 ч.2 статті 114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» за Списком №2;

- зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області призначити ОСОБА_1 пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до п. 2 частини 2 ст.114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування з 11 травня 2022 року із зарахуванням до пільгового стажу за Списком №2 періодів роботи з 05 грудня 1985 року по 21 липня 2002 року на посаді «пресувальника піроскопів» в Костянтинівському вогнетривкому заводі «Червоний Жовтень», а також періоди роботи з 01 грудня 2003 року по 20 червня 2007 року на посаді «пресувальника вогнетривких виробів», з 21 червня 2007 року по 29 листопада 2007 року на посаді «знімач-укладальник заготовок, маси та готових виробів», з 30 листопада 2007 року по 27 грудня 2009 року на посаді «пресувальника вогнетривких виробів», з 26 грудня 2011 року по 16 липня 2013 року на посаді «пресувальника вогнетривких виробів» в Товаристві з обмеженою відповідальністю «Дружківський вогнетривкий завод».

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 13 лютого 2023 року позов задоволено частково. Визнано протиправним та скасовано рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області №056550004472 від 26 травня 2022 про відмову у призначенні пенсії ОСОБА_1 . Зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 18.05.2022 про призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п.2 частини 2 ст.114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування із зарахуванням до пільгового стажу за Списком №2 періодів роботи з 05 грудня 1985 по 21 липня 2002 на посаді «пресувальника піроскопів» в Костянтинівському вогнетривкому заводі «Червоний Жовтень»; з 01 грудня 2003 по 20 червня 2007 на посаді «пресувальника вогнетривких виробів»; з 21 червня 2007 по 29 листопада 2007 на посаді «знімач-укладальник заготовок, маси та готових виробів»; з 30 листопада 2007 по 27 грудня 2009 на посаді «пресувальника вогнетривких виробів»; з 26 грудня 2011 по 16 липня 2013 на посаді «пресувальника вогнетривких виробів» в Товаристві з обмеженою відповідальністю «Дружківський вогнетривкий завод», з 11 травня 2022 року. В іншій частині позову відмовлено.

Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області не погодилось з рішенням суду першої інстанції, подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції, прийняти нове, яким відмовити у задоволенні позову.

В обґрунтування доводів зазначає, що пільговий стаж позивача склав 06 років 04 місяці 07 днів. Головним управлінням вирішено відмовити позивачу у призначенні дострокової пенсії за віком на пільгових умовах до надходження акту зустрічної перевірки пільгової роботи або рішення комісії Головного управління Пенсійного фонду України щодо підтвердження стажу роботи або про відмову у його підтвердженні.

Відповідно до частини 1 статті 311 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції розглянув справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Суд, заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, здійснюючи апеляційний перегляд у межах доводів та вимог апеляційної скарги, відповідно до частини 1 статті 308 Кодексу адміністративного судочинства України, встановив наступне.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є громадянином України згідно паспорта серія НОМЕР_1 .

18.05.2022 позивач звернулась до відповідача з заявою про призначення пенсії.

Рішенням Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області №056550004472 від 26 травня 2022 відмовлено позивачу в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах згідно п.п.2 п.2 ст.114 Закону №1058 до надходження акту зустрічної перевірки пільгової роботи або рішення комісії Головного управління Пенсійного фонду України щодо підтвердження стажу роботи або про відмову в його підтвердженні.

Отже, предметом спору у даній справі є наявність правових підстав для відмови у призначенні пенсії за віком згідно п. 2 ч. 2 ст. 114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

При вирішенні справи суд виходить з наступного.

За приписами ч. 1 ст. 114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» № 1058 право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають особи, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, зазначених у частинах другій і третій цієї статті, а пенсії за вислугу років - на умовах, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Пунктом 2 частини 2 статті 114 Закону № 1058 передбачено, що на пільгових умовах пенсія за віком призначається: працівникам, зайнятим повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, - після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менше 25 років у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Відповідно до ст. 48 Кодексу законів про працю України, положення якої кореспондуються зі ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення», трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 1 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 (далі - Порядок № 637) основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Пункт 3 Порядку № 637 встановлює, що за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу органами Пенсійного фонду на місцях приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Відповідно до пункту 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року №637 (надалі - Порядок), у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників (додаток № 5).

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, до якого включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Аналіз наведених норм свідчить про те, що основним документом, що підтверджує стаж роботи є трудова книжка. Проте, якщо у трудовій книжці не зазначені відомості про умови праці та характер виконуваної роботи, то для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Тобто надання уточнюючої довідки необхідне лише у двох випадках: за відсутності трудової книжки як такої або необхідних записів у ній, які визначають право на пільгове пенсійне забезпечення.

Щодо доводів апелянта, що Головним управлінням вирішено відмовити позивачу у призначенні дострокової пенсії за віком на пільгових умовах до надходження акту зустрічної перевірки пільгової роботи або рішення комісії Головного управління Пенсійного фонду України щодо підтвердження стажу роботи або про відмову у його підтвердженні, суд зазначає наступне.

Як встановлено судом та підтверджено матеріалами справи, у трудовій книжці позивача від 10 червня 1980, містяться наступні записи щодо спірних періодів праці:

05.12.1985 прийнята пресувальником на дільницю формовки на Костянтинівський вогнетривкий завод (наказ №780 від 02.12.85);

21.07.2002 звільнена за власним бажанням (наказ №242 від 30.09.2002);

23.08.2002 прийнята формувальником у вогнетривкий цех на ВАТ «Кіндратівський вогнетривкий завод» (наказ №225 від 23.08.2002);

01.12.2003 переведена пресувальником вогнетривких виробів (розп. 647 від 01.12.2003);

21.06.2007 переведена знімач-укладальником заготівельних мас і виробів (розп. 871 від 21.06.2007);

30.11.2007 переведена пресувальником вогнетривких виробів (розп. 2569 від 30.11.2007);

01.11.2011 переведена пресувальником вогнетривких виробів наказ №33/к від 01.11.11);

26.12.2011 переведена пресувальником вогнетривких виробів наказ №35 від 26.12.11);

16.07.2013 звільнена за згодою сторін (наказ №464 від 16.07.2013).

Згідно індивідуальних відомостей про застраховану особу Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування за позивача сплачено суми заробітку для нарахування пенсії страхувальниками: ПАТ «Кіндратівський вогнетривкий завод» (код ЄДРПОУ 00191767), ВАТ Костянтинівський вогнетривкий завод (код ЄДРПОУ 00191862) за 2002; ПАТ «Кіндратівський вогнетривкий завод» (код ЄДРПОУ 00191767) за 2003-2013 роки.

Стаж роботи позивача за Списком №2 підтверджується довідками: №8/48, №307 від 13.05.21, виданими ТОВ "Дружківський вогнетривкий завод"; №05-07-07/482, №05-07-07/483, №05-07-07/484, №05-07-07/485 від 23.06.2021, виданими виконавчим комітетом Костянтинівської міської ради.

Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування затверджений Постановою правління Пенсійного фонду України 25 листопада 2005 року № 22-1 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 року за № 1566/11846, далі Порядок № 22-1).

Перелік документів, що додаються до заяви про призначення, перерахунку та поновлення пенсії визначений Розділом 2 цього Порядку.

Підпунктом 2 п. 2.1 Порядку № 22-1 передбачено, що до заяви про призначення пенсії за віком додаються документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 (далі - Порядок підтвердження наявного трудового стажу, Порядок № 637).

Згідно п. 4.1 Порядку № 22-1 орган, що призначає пенсію, розглядає питання про призначення пенсії […] при зверненні особи із відповідною заявою.

Не пізніше 10 днів після надходження заяви та за наявності документів, необхідних для призначення, перерахунку, переведення з одного виду пенсії на інший та поновлення виплати пенсії (у тому числі документів, одержаних відповідно до абз. 2 пп. 3 п. 4.2 цього розділу), орган, що призначає пенсію, розглядає подані документи та приймає рішення щодо призначення […] без урахування періоду, за який відсутня інформація про сплату страхових внесків до Пенсійного фонду України (п. 4.3 Порядку № 22-1).

Пунктом 4.7 Порядку № 22-1 передбачено, що право особи на одержання пенсії встановлюється на підставі всебічного, повного і об`єктивного розгляду всіх поданих документів органом, що призначає пенсію.

Згідно п. 4.2 Порядку № 22-1 орган, що призначає пенсію, має право вимагати від підприємств, установ та організацій, фізичних осіб дооформлення у тримісячний строк з дня подання заяви прийнятих і подання додаткових документів, передбачених законодавством, а також перевіряти обґрунтованість їх видачі.

Тобто, відповідач не був позбавлений можливості на виконання цього пункту звернутись із відповідним запитом.

Отже суд вважає що, вказані вище записи в трудовій книжці позивача є належними та допустимими доказами підтвердження її трудового стажу.

Посилання відповідача на акт зустрічної перевірки пільгової роботи або рішення комісії Головного управління Пенсійного фонду України щодо підтвердження стажу роботи або про відмову у його підтвердженні, суд вважає безпідставними, оскільки трудовою книжкою підтверджується, що позивач у зазначенні періоди виконувала роботи з повним робочим днем на посадах, які віднесені до Списку №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 року № 36.

Крім того, жодних доказів визнання недостовірними записів у трудовій книжці щодо спірних періодів роботи позивача, відповідачем суду не надано, а тому, на думку суду, їх безпідставно не взято до уваги відповідачем при обрахуванні стажу роботи.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що відповідачем протиправно не проведено позивачу зарахування спірних періодів роботи, а тому порушені права позивача підлягають відновленню.

На підставі викладеного, колегія суддів погоджує висновок суду першої інстанції про зобов`язання Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 18.05.2022 про призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п. 2 частини 2 ст. 114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» із зарахуванням до пільгового стажу за Списком №2 періодів роботи з 05 грудня 1985 по 21 липня 2002 на посаді «пресувальника піроскопів» в Костянтинівському вогнетривкому заводі «Червоний Жовтень»; з 01 грудня 2003 по 20 червня 2007 на посаді «пресувальника вогнетривких виробів»; з 21 червня 2007 по 29 листопада 2007 на посаді «знімач-укладальник заготовок, маси та готових виробів»; з 30 листопада 2007 по 27 грудня 2009 на посаді «пресувальника вогнетривких виробів»; з 26 грудня 2011 по 16 липня 2013 на посаді «пресувальника вогнетривких виробів» в Товаристві з обмеженою відповідальністю «Дружківський вогнетривкий завод», з 11 травня 2022 року.

Статтею 316 КАС України визначено, що суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Суд вважає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, тому при таких обставинах апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення а рішення суду без змін.

Керуючись статями 308, 311, 315, 316, 321, 322, 325 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 13 лютого 2023 р. у справі №200/4018/22 - залишити без задоволення.

Рішення Донецького окружного адміністративного суду від 13 лютого 2023 р. у справі №200/4018/22 - залишити без змін.

Повне судове рішення складено 16 травня 2023 року.

Постанова суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду набирає законної сили з дати прийняття та відповідно до ст. 328 Кодексу адміністративного судочинства України може бути оскаржена до Верхового Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя Т.Г. Гаврищук

Судді: А.А. Блохін

І.В. Сіваченко

Дата ухвалення рішення16.05.2023
Оприлюднено18.05.2023
Номер документу110891689
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/4018/22

Постанова від 16.05.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гаврищук Тетяна Григорівна

Ухвала від 20.03.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гаврищук Тетяна Григорівна

Ухвала від 20.03.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гаврищук Тетяна Григорівна

Рішення від 13.02.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аканов О.О.

Ухвала від 04.08.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аканов О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні