Ухвала
від 15.05.2023 по справі 756/3974/23
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

15.05.2023 Справа № 756/3974/23

Справа № 756/3974/23

Провадження № 2-о/756/255/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2023 року Оболонський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Тихої О.О.,

за участі секретаря судового засідання - Кренджеляк А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Коростишівська міська рада (орган опіки та піклування), Київський психоневрологічний інтернат, ОСОБА_3 , про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Оболонського районного суду м. Києва перебуває заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Коростишівська міська рада (орган опіки та піклування), Київський психоневрологічний інтернат, ОСОБА_3 , про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна.

Ухвалою суду від 06.04.2023 відкрито провадження по справі, справу призначено до судового розгляду.

12.05.2023 заінтересованою особою ОСОБА_2 на електронну адресу суду направлено заяву, в якій повідомлено, що заявник ОСОБА_1 померла, на підтвердження чого надано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 від 25.04.2023, видане Коростишівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Заінтересована особа ОСОБА_2 подала до суду заяву про проведення судового засідання, призначеного на 15.05.2023, без її участі.

Представник Коростишівська міська рада надіслав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Представник Київського психоневрологічного інтернату у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений в установленому законом порядку.

Враховуючи, що у судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, зібрані у справі докази, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Коростишів Житомирської області, актовий запис № 210, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 25.04.2023, виданим Коростишівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Частиною першій статті 2 ЦК України встановлено, що учасниками цивільних відносин є фізичні особи та юридичні особи.

Здатність мати процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільно-процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи (ст.46 ЦПК України).

Під цивільно-процесуальною правоздатністю розуміють - Здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

Цивільно-процесуальна дієздатність - здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи,які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Відповідно до статті 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження. У випадках, встановлених законом, охороняються інтереси зачатої, але ще не народженої дитини. У випадках, встановлених законом, здатність мати окремі цивільні права та обов`язки може пов`язуватися з досягненням фізичною особою відповідного віку. Цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (ч.1 ст.293 ЦПК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно п.7 ч. 1 ст.255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановлені обставини, суд вважає, що в даному випадку правовідносини нерозривно пов`язані із особою заявника та не допускають правонаступництва, а тому провадження у справі підлягає закриттю на підставі п.7 ч.1 ст.255 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 255, 260, 261, 353-355 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Коростишівська міська рада (орган опіки та піклування), Київський психоневрологічний інтернат, ОСОБА_3 , про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна - закрити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з моменту її підписання суддею.

Учасник справи, якому ухвалу суду не було вручені у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.О. Тиха

Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено18.05.2023
Номер документу110903671
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —756/3974/23

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тиха О. О.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тиха О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні