Ухвала
від 16.05.2023 по справі 758/5276/23
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/5276/23

У Х В А Л А

16 травня 2023 року суддя Подільського районного суду м. Києва Анохін А.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія «Альфа - Гарант», Товариства з обмеженою відповідальністю «Київтранслогістик», ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної шкоди, завданої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася з позовом до Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія «Альфа - Гарант», Товариства з обмеженою відповідальністю «Київтранслогістик», ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної шкоди, завданої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди.

11 травня 2023 року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, вищевказана справа передана на розгляд судді Анохіну А.М.

Розглядаючи питання про відкриття провадження у справі, суд вважає, що вищевказаний слід направити за підсудністю, виходячи з наступного.

Вищевказаний позов відноситься до категорії позовів, що розглядаються за правилом загальної територіальної підсудності, встановленої ст. 27 ЦПК України, відповідно до якої позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом (ч. 1 ст. 27 ЦПК України).

Позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ч. 2 ст.27 ЦПК України).

Також, вищевказаний позов може бути розглянутий за правилом альтернативної підсудності, встановленої ст. 28 ч. 6 ЦПК України, відповідно до якої позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичної (юридичної) особи, можуть пред`являтись за місцем заподіяння шкоди.

Матеріалами позову підтверджено, що ДТП сталася в АДРЕСА_1 з вини відповідача ОСОБА_2 (постанова Шевченківського районного суду м. Києва від 08.07.2021 року у справі № 761/21169/21). Шевченківським районним судом м. Києва справа про адміністративне правопорушення була розглянута, як судом за місцем вчинення правопорушення на підставі ст.276 ч.1 КУпАП.

Звертаючись до Подільського районного суду м. Києва позивачем зазначені адреси відповідачів, зокрема Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія «Альфа - Гарант» та ОСОБА_2 територіально не відноситься до Подільського району м. Києва.

А відтак, враховуючи те, що відповідачі не зареєстровані в Подільському районі м. Києва, ДТП відбувалась в Шевченківському районі м. Києва, вищевказаний позов є не підсудним Подільському районному суду м. Києва.

Враховуючи вищенаведене позов є підсудним Шевченківському районному суду м. Києва за місцем заподіяння шкоди.

Статтею 187 ч. 9 ЦПК України, яка регулює питання відкриття провадження у справі, передбачено, що в разі, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 р., Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Крім того, недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення апеляційним судом з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ст. 378 ч. 1 ЦПК України).

Беручи до уваги зазначене вище, матеріали позову (оскільки провадження у справі ще не відкрито) слід передати на розгляд до належного суду - Шевченківського районного суду м. Києва, до територіальної юрисдикції (підсудності) якого належить вищевказаний позов.

На підставі наведеного вище, керуючись, ст.ст. 28 ч. 6, 31 ч. 1 п. 1, 187 ч. 9, 258-260, 261, 353, 354 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Справу з матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія «Альфа - Гарант», Товариства з обмеженою відповідальністю «Київтранслогістик», ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної шкоди, завданої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди передати на розгляд до Шевченківського районного суду м. Києва.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя А.М.Анохін

Дата ухвалення рішення16.05.2023
Оприлюднено19.05.2023
Номер документу110903956
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —758/5276/23

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Постанова від 13.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Олійник Василь Іванович

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Олійник Василь Іванович

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Олійник Василь Іванович

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Олійник Василь Іванович

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні