Ухвала
від 16.05.2023 по справі 915/738/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

16 травня 2023 року Справа № 915/738/23

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Ткаченка О.В.,

розглянувши матеріали заяви

кредитора: Товариства з обмеженою відповідальністю «Кредіт Інвестмент Груп» (код ЄДРПОУ 41586125; 04071, м. Київ, вул. Набережна-Лугова, 8, е-майл - creditinvgroup@gmail.com),

боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «ЕКО-БУД СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 35760478; 54028, м. Миколаїв, вул. Чайковського, 28, офіс 57)

про відкриття провадження у справі про банкрутство,

В С Т А Н О В И В:

12.05.2023 ТОВ «Кредіт Інвестмент Груп» звернулось до Господарського суду Миколаївської області з заявою від 08.05.2023 № 0805 про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «ЕКО-БУД СЕРВІС».

В заяві посилається на те, що позичальник (Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «ЕКО-БУД СЕРВІС») не виконав взяті на себе зобов`язання, внаслідок чого за рішенням Господарського суду м. Києва від 22.06.2016, позовні вимоги були задоволені в повному обсязі. На виконання рішення суду видано накази, на підставі яких відкриті виконавчі провадження. Ухвалою Господарського суду м. Києва від 16.12.2021 заяву ТОВ «Кредіт Інвестмент Груп» про заміну сторони виконавчого провадження та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання у справі № 910/6090/16 задоволено частково, замінено сторону (стягувача) з ПАТ «Банк Фінанси та Кредит» на його правонаступника - ТОВ «Кредіт Інвестмент Груп» у наказах Господарського суду м. Києва від 11.07.2016, поновлено строк для пред`явлення наказів до виконання.

Зазначає, що заборгованість ТОВ «Компанія «ЕКО-БУД СЕРВІС» перед ТОВ «Кредіт Інвестмент Груп» становить: 1193066477,00 грн. - заборгованість по кредиту та процентах, 222756458,00 грн. - пені, 163959,00 грн. - судового збору.

Дослідивши матеріали заяви, суд дійшов висновку про залишення заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство без руху з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 2 Кодексу, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно приписів ч. 1-3 ст. 34 Кодексу, заява про відкриття провадження у справі про банкрутство подається кредитором або боржником, а стосовно боржника - державного підприємства або господарського товариства, у статутному капіталі якого більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі - органом (суб`єктом), уповноваженим управляти державним майном, у письмовій формі та повинна містити:

найменування господарського суду, до якого подається заява;

найменування боржника, його місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи;

ім`я або найменування кредитора, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті); найменування органу (суб`єкта), уповноваженого управляти державним майном щодо боржника - державного підприємства або господарського товариства, у статутному капіталі якого більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі;

виклад обставин, що є підставою для звернення до суду;

перелік документів, що додаються до заяви.

До заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство додаються:

докази сплати судового збору, крім випадків, коли згідно із законом судовий збір не підлягає сплаті;

довіреність чи інший документ, що засвідчує повноваження представника, якщо заяву підписано представником;

докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень;

докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

Заява кредитора, крім відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, повинна містити відомості про розмір вимог кредитора до боржника із зазначенням окремо розміру неустойки (штрафу, пені), яка підлягає сплаті.

Положеннями ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що боржник - це юридична особа або фізична особа, в тому числі фізична особа - підприємець, неспроможна виконати свої грошові зобов`язання, строк виконання яких настав; неплатоспроможність - неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом.

Проте, заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Кредіт Інвестмент Груп» не містить викладу всіх обставин, якими кредитор обґрунтовує свої вимоги щодо неспроможності Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «ЕКО-БУД СЕРВІС» виконати грошові зобов`язання перед кредитором не інакше, як через застосування процедур, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства. Посилання на наявність рішення суду, яке набрало законної сили, не є безумовною підставою викладення обставин неспроможності юридичної особи виконати грошові зобов`язання перед кредитором.

До заяви не додано документи, на які міститься посилання в заяві про відкриття провадження у справі, зокрема, копії: рішення Господарського суду м. Києва від 22.06.2016, ухвали суду від 16.02.2021 про виправлення описки у судовому рішенні.

Суд також звертає увагу кредитора на те, що у відповідності до ч. 2, 5 ст. 91 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Копії письмових доказів, які подаються суду, оформлюються відповідно до вимог п. 5.26 національного стандарту України ДСТУ 4163:2020 "Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів", прийнятого наказом державного підприємства "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 01.07.2020 №144, який набрав чинності 01.09.2021.

Зазначеним пунктом передбачено, що відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів "Згідно з оригіналом" (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчують відбитком печатки юридичної особи, структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) юридичної особи або печатки "Для копій". Відмітку про засвідчення копії документа проставляють нижче реквізиту "Підпис" на лицьовому боці останнього аркуша копії документа.

Вказані вимоги оформлення письмових доказів стосуються матеріалів заяви наданих кредитором у копіях.

До заяви надані копії документів, які кредитором не засвідчені належним чином, а саме не зазначена дата засвідчення копій документів.

Окрім того, кредитор в прохальній частині заяви про відкриття провадження у справі не зазначає вимоги, на які міститься посилання в мотивувальній частині заяви.

Частиною 3 ст. 37 Кодексу встановлено, що господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви про відкриття провадження у справі залишає без руху заяву про відкриття провадження у справі з підстав, передбачених статтею 174 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (ч. 2 ст. 174 ГПК України).

Також, суд інформує кредитора, що згідно приписів ч. 3. 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. У разі не виконання вимог ухвали у визначений строк, заява буде вважатися неподаною та повернута заявнику.

Керуючись ст. 2, 34, 37 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 174, 233-235, 254 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Кредіт Інвестмент Груп» (код ЄДРПОУ 41586125) про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «ЕКО-БУД СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 35760478) залишити без руху.

2. Встановити кредитору 10-денний строк з дня отримання даної ухвали для усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, які зазначено у мотивувальній частині ухвали.

3. Попередити кредитора про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення заяви без руху, передбачені ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

4. Копію ухвали направити кредитору та боржнику.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://mk.arbitr.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Ткаченко

Дата ухвалення рішення16.05.2023
Оприлюднено18.05.2023
Номер документу110907784
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —915/738/23

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні