Ухвала
від 17.05.2023 по справі 592/6479/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/6479/23

Провадження № 1-кс/592/2824/23

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів

17 травня 2023 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м.Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до документів за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023200480000390 від 08.02.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.361 КК України.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , своє клопотання обґрунтовує тим, що в провадженні слідчого відділу Сумського районного управління поліції ГУНП в Сумській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023200480000390 від 08.02.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.361 КК України, за фактом здійснення можливого несанкціонованого втручання в роботу інформаційних (автоматизованих) систем.

Відомості за вказаним фактом внесено 08.02.2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань службовою особою Сумського РУП ГУНП в Сумській області.

Підставою для внесення відомостей до ЄРДР за вказаним фактом стала заява, яка надійшла до ВПК в Сумській області ДКП НП України про те, що голова правління ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_4 без відома бухгалтера вказаного ОСББ підписала і подала в електронному вигляді до податкової служби уточнюючі податкові розрахунки, сум доходу нарахованого (сплаченого) на користь платників податків фізичних осіб і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за березень, квітень та травень 2022 року. В результаті таких дій останньою збільшено в електронній звітності нарахування заробітної плати за кожен з вказаних місяців на 1950грн., при цьому використано для вчинення таких дій електронний ключ бухгалтера ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » без відома та дозволу останнього.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснює діяльність в приміщенні, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідно до штатного розпису на даний час (та на момент подачі ОСОБА_4 уточненої звітності) на посаді голови правління рахується ОСОБА_4 , на посаді бухгалтера ОСОБА_5 . Органом управління ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » є правління, до складу якого входить близько шести семи осіб з числа співвласників будинку. Найвищим органом об`єднання є Загальні збори. Повноваження голови правління вказаного ОСББ покладено на ОСОБА_4 .

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що на момент подачі уточненої звітності до органів податкового контролю на посаді бухгалтера об`єднання перебувала ОСОБА_5 виключно до посадових обов`язків якої входить подача квартальної звітності, а саме розрахунки сум доходу нарахованого (сплаченого) на користь платників податків фізичних осіб і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, уточнюючих податкових розрахунків та річної звітності. Інших бухгалтерів або ж осіб, які мали відношення до підготовки, формування, подачі бухгалтерської звітності в об`єднанні немає.

Так, встановлено, що обов`язковою умовою подачі такого звіту є накладення бухгалтером електронного цифрового підпису, для чого у вказаному об`єднанні використовується особистий цифровий ключ бухгалтера, та електронного цифрового підпису голови правління.

Так, встановлено, що вказаний особистий цифровий ключ електронного підпису бухгалтер ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » отримала близько у вересні 2020 року у пункті обслуговування Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІНФОРМАЦІЯ_2 . Близько вересня 2022 року з використанням особистого електронного кабінету остання продовжила дію вказаного ключа, оскільки завершувався термін його дії 2 роки. З того часу вказаний ключ на протязі часу його існування зберігався та зберігається виключно у бухгалтера та інші сторонні особи до нього доступу не мають, а також можливо наявний в пункті обслуговування Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІНФОРМАЦІЯ_2 . Крім того, особистий цифровий ключ має систему захисту, а саме пароль, який генерує власник ключа при його отриманні.

Так, процедура отримання особистого цифрового ключа електронного підпису, передбачає, що особа, яка буде власником, має з`явитися особисто для його отримання, маючи із собою пакет необхідних документів, а саме: копії паспорту, РНОКПП, Статут юридичної особи та інше.

Так, 31.01.2023 року при перевірці поданої звітності в особистому електронному кабінеті платника податків бухгалтером ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » виявлено, що 29.12.2022 року сформовано, підписано та відправлено в електронному цифровому вигляді до податкової служби уточнюючі податкові розрахунки сум доходу нарахованого (сплаченого) на користь платників податків фізичних осіб і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за березень, квітень, та травень 2022 року, без згоди та без відома останньої, з використанням особистого цифрового ключа електронного підпису бухгалтера, оскільки це є основною умовою без якої звітність неможливо подати до органу контролю. Крім того, при аналізуванні вказаної звітності виявлено, що також накладено цифровий ключ електронного підпису голови правління ОСОБА_4 , що також є основною умовою для формування та подачі звітності до податкової. Так, в уточнених податкових розрахунках було збільшено нарахування заробітної плати, яку отримувала ОСОБА_4 , на 1950грн. за кожен місяць звітності, а саме березень, квітень, травень.

Також у ході проведення допиту бухгалтер ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 повідомила, що відповідно до інформації з офіційного електронного майданчику КНЕДП ДПС голова ОСББ ОСОБА_4 08.12.2022 року та 09.12.2022 року змінила особистий цифровий ключ електронного підпису голови правління та печатку, про що не повідомила бухгалтеру. А відтак, остання не мала жодної змоги подати 29.12.2022 року уточнену бухгалтерську звітність, у зв`язку з тим, що для її подачі в обов`язковому порядку на документ має бути накладено ключ електронного підпису бухгалтера та голови правління.

Відтак, враховуючи вищевикладене, на даний час з метою підтвердження або ж спростування фактів порушення норм законодавства щодо порядку роботи (доступу) інформаційних (автоматизованих), інформаційно-комунікаційних систем, на виконання вимог ст.ст. 2, 9, 25, 91 КПК України щодо всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, встановлення події кримінального правопорушення,мвстановлення всіх обставин справи, а також підтвердження або ж спростування факту несанкціонованого втручання в роботу інформаційних (автоматизованих) систем, що необхідно для подальшого проведення першочергових слідчих дій, потрібно отримати та дослідити відомості, які перебувають у володінні ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

У документах, які перебувають у володінні ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » міститься інформація, яка самостійно чи в сукупності з іншими доказами матиме суттєве значення для з`ясування обставин вчинення кримінального правопорушення. Оригінали або ж належним чином завірені копії зазначених документів необхідні в матеріалах кримінального провадження для подальшого проведення слідчих дій з їх використанням.

Згідно ч.4 ст.38 КПК України, орган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

А тому, з метою повного та всебічного проведення досудового розслідування, встановлення всіх обставин справи, а також осіб, які вчинили дане кримінальне правопорушення, з метою подальшого проведення ряду слідчих дій виникла необхідність вилучення документів, що перебувають у володінні ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: наказ (розпорядження) про призначення (зарахування) на посаду директора (керівника) ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_4 , посадова інструкція або інший документ, у якому визначено коло повноважень, покладених на ОСОБА_4 ; наказ (розпорядження) про призначення (зарахування) на посаду бухгалтера ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 , посадова інструкція або інший документ, у якому визначено коло повноважень, покладених на ОСОБА_5 ; штатний розпис ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з 01.01.2022 по 31.12.2022; документи, в яких обліковується техніка (в тому числі комп`ютери, ноутбуки), яка рахується на балансі ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також, комп`ютерна техніка, яка фактично використовується в діяльності ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; статут ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; накази про підвищення розміру заробітної плати посадових осіб ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в тому числі голови правління, винесені у 2022 році; наказ про виконання обов`язків двірника головою правління від 01.03.2022 року; протоколи Загальних зборів ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », проведених у 2022 році.

Підсумовуючи вищевикладене, у слідства є всі підстави вважати, що вищезазначені документи знаходяться в ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В судове засідання слідчий СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , не з`явилася.

Вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з тих підстав, що документи до яких заявлено клопотання про надання доступу можуть містити інформацію, необхідну для встановлення обставин вчинення протиправних дій та бути визнані доказами у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 159, 160, 163, 164 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Надати тимчасовий доступ до документів зазначеній в ухвалі особі.

2. Документи, до яких повинен бути наданий тимчасовий доступ з можливістю вилучення належним чином завірених копій вказаних документів:

- документи, з можливістю вилучення завірених належним чином копій документів, що перебувають у володінні об`єднання співвласників багатоквартирного будинку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_2 , а саме:

- наказ (розпорядження) про призначення (зарахування) на посаду директора (керівника) ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_4 , посадова інструкція або інший документ, у якому визначено коло повноважень, покладених на ОСОБА_4 ;

- наказ (розпорядження) про призначення (зарахування) на посаду бухгалтера ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 , посадова інструкція або інший документ, у якому визначено коло повноважень, покладених на ОСОБА_5 ;

- штатний розпис ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з 01.01.2022 року по 31.12.2022 року;

- документи, в яких обліковується техніка (в тому числі комп`ютери, ноутбуки), яка рахується на балансі ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також, комп`ютерна техніка, яка фактично використовується в діяльності ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

- статут ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

- накази про підвищення розміру заробітної плати посадових осіб ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в тому числі голови правління, винесені у 2022 році;

- наказ про виконання обов`язків двірника головою правління від 01.03.2022 року;

- протоколи Загальних зборів ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », проведених у 2022 році.

3. Тимчасовий доступ до речей та документів має надати уповноважена особа об`єднання співвласників багатоквартирного будинку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_2 .

4. Строк дії ухвали шістдесят днів з дня винесення ухвали.

Право тимчасового доступу до речей та документів надається слідчому ОСОБА_3 , слідчому ОСОБА_6 , слідчому ОСОБА_7 , слідчому ОСОБА_8 , слідчому ОСОБА_9 , старшому слідчому ОСОБА_10 , слідчому ОСОБА_11 , слідчому ОСОБА_12 та іншим слідчим з групи слідчих у кримінальному провадженні №12023200480000390 від 08.02.2023 року.

Відповідно до вимог ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала виготовлена у двох примірниках.

Примірник 1 - знаходиться в матеріалах судового провадження.

Примірник 2 та завірена копія - надано слідчому.

Суддя ОСОБА_1

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення17.05.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу110910631
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —592/6479/23

Ухвала від 17.05.2023

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Котенко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні