Ухвала
від 17.05.2023 по справі 918/755/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А


УХВАЛА

"17" травня 2023 р. м. Рівне Справа № 918/755/17

Господарський суд Рівненської області у складі судді Н.Церковної, за участі секретаря судового засідання І.Гусевик, розглянувши матеріали справи за заявою боржника Приватного підприємства - фірми "А.М.И.Д." про визнання банкрутом

учасники провадження у справі в судове засідання не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

Постановою Господарського суду Рівненської області від 12.12.2017 року визнано банкрутом Приватне підприємство - фірму "А.М.И.Д.", відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором банкрута Сокотуна Віталія Аполлінарійовича.

Повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури Приватного підприємства - фірми "А.М.И.Д." опубліковано на сайті Вищого господарського суду України за № 47847 від 13.12.2017 року.

Ухвалою суд від 08.02.2018 року визнано грошові вимоги: ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" до боржника в сумі 1 493 600 грн 00 коп. - підлягають внесенню до реєстру окремо, як вимоги, що забезпечені заставою майна боржника; судовий збір в сумі 3 200 грн 00 коп. черговість задоволення вимог перша; Рівненського об`єднаного управління пенсійного фонду України Рівненської області до боржника в сумі 924 грн 04 коп. - черговість задоволення вимог друга; ТОВ "Лендбуд" до боржника в сумі 487 364 грн 20 коп. - черговість задоволення вимог шоста; ПП Фірма "УБ-КОМЕНС" до боржника в сумі 548 367 грн 17 коп. - черговість задоволення вимог шоста; ПП "Дантотехніка" до боржника в сумі 289 715 грн 47 коп. - черговість задоволення вимог шоста; ТОВ ТВП "Сармат-Промресурс" до боржника в сумі 689 715 грн 35 коп. - черговість задоволення вимог шоста; ТОВ "Український друкарський дім" до боржника в сумі 212 295 грн 50 коп. - черговість задоволення вимог шоста.

За клопотанням ліквідатора строк ліквідаційної процедури боржника та повноважень ліквідатора неодноразово продовжувався.

Ухвалою суду від 04.05.2023 року призначено до розгляду в судовому засіданні клопотання ліквідатора про продовження строку ліквідаційної процедури та строку повноважень ліквідатора Сокотуна В. А. до закінчення воєнного стану на 17.05.2023 року .

В судове засідання 17.05.2023 року кредитори та ліквідатор не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Крім того, 17.05.2023 року від ліквідатора надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутності та підтримання вищевказаного клопотання.

Господарський суд, дослідивши звіт ліквідатора про виконану роботу, який долучений до клопотання ліквідатора про продовження строку ліквідаційної процедури боржника та строку повноважень ліквідатора до закінчення воєнного встановив таке.

Подане клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури обґрунтовано тим, що ліквідатором здійснюються усі необхідні заходи ліквідаційної процедури, що унеможливлює подання до суду звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута, а тому є необхідність у додатковому часі для завершення ліквідаційної процедури, у зв`язку з чим просить суд продовжити строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора.

Так, арбітражний керуючий повідомляє, що через запровадження в Україні воєнного стану та постійного відключення електричної енергії, не має можливості вчасно у встановлений судом строк подати затверджений кредиторами звіт про роботу ліквідатора та ліквідаційний баланс. Також, наразі є необхідність закриття рахунків боржника, що не було здійснено вчасно через перебої роботи банківської системи та проведення комітету кредиторів.

У відповідності до ч. 1 ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства, у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

Згідно ч. 2 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню. Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Так, законодавством передбачено певну сукупність дій, яку необхідно ліквідатору вчинити в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури; подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч.2 ст.119 ГПК України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Суд враховує, що Кодексом України з процедур банкрутства не передбачено можливості продовження строку ліквідаційної процедури банкрута.

Разом з цим, продовження строку, встановленого судом, передбачено ст. 119 ГПК України і суд зазначає, що з 24.02.2022 в Україні введено воєнний стан, який неодноразово продовжувався та наразі триває. У зв`язку з ворожим обстрілами та пошкодженням об`єктів критичної інфраструктури на території України здійснюються віялові, планові та аварійні відключення електроенергії. Вказані факти є загальновідомими.

Варто також зауважити, що запровадження воєнного стану є поважною причиною для поновлення/продовження процесуальних строків.

Частиною 1 ст. 12-2 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України.

Згідно ст. 26 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

Статтею 7 ГПК України визначено, що правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин.

Відповідно до рішення Ради Суддів України від 02.03.2022 року щодо роботи судів в умовах воєнного стану рекомендовано розгляд справ по можливості відкладати (за винятком невідкладних судових розглядів) та знімати їх з розгляду, зважати на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи через задіяння до функціонування критичної інфраструктури, вступ до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань та інших форм протидії збройної агресії проти України, або не можуть прибути в суд у зв`язку з небезпекою для життя. Процесуальні строки по можливості продовжуються щонайменше до закінчення воєнного стану.

Законом затверджено Указ Президента України від 1 травня 2023 року № 254/2023 "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", яким строк дії воєнного стану в Україні продовжується з 05 години 2023 року 30 хвилин 20 травня 2023 року строком на 90 діб (до 18 серпня 2023 року).

Враховуючи, що необхідні заходи, які є обов`язковими для здійснення в ліквідаційній процедурі банкрута ліквідатором в межах строку ліквідаційної процедури в повному обсязі не виконані, а суду не представлений звіт та ліквідаційний баланс банкрута, суд доходить до висновку про необхідність продовження строку ліквідаційної процедури Приватного підприємства - фірми "А.М.И.Д." та повноважень ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Сокотуна В.А. до закінчення воєнного стану 18 серпня 2023 року.

Керуючись ст.ст. 58, 60, 61 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд-

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк ліквідаційної процедури Приватного підприємства - фірми "А.М.И.Д." та строк повноважень ліквідатора Сокотуна Віталія Аполлінарійовича до 18 серпня 2023 року.

2. Ліквідатору боржника Сокотуну В.А. по завершенні строку ліквідаційної процедури подати суду звіт про проведену роботу та ліквідаційний баланс банкрута.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Дана ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття - 17.05.2023 року та підлягає оскарженню відповідно до статей 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н. Церковна

Дата ухвалення рішення17.05.2023
Оприлюднено19.05.2023
Номер документу110924763
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом учасники провадження у справі в судове засідання не з`явилися

Судовий реєстр по справі —918/755/17

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 21.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 04.05.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 05.01.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 17.12.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 21.07.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 05.07.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 12.01.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 30.12.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні