Ухвала
від 17.05.2023 по справі 991/3183/22
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/3183/22

Провадження №2-азз/991/2/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

17 травня 2023 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі

головуючої судді Широкої К. Ю. (суддя-доповідач), суддів Мойсака С .М., Саландяк О. Я.,

розглянувши в письмовому провадженні з власної ініціативи питання скасування заходів забезпечення позову в адміністративній справі № 991/3183/22 за позовом Міністерства юстиції України до ОСОБА_1 , третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування»; ТОВ Науково-інженерний центр «ЗТЗ-СЕРВІС»; ТОВ «ЕЛЕКТРОЗАВОД-ВІТ»; ТОВ «ІТМ-УКРАЇНА»; ТОВ «СМАРТ ДІДЖИТАЛ СОЛЮШНС»; іноземної юридичної особи АТ ХК «Електрозавод» про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції»,

ВСТАНОВИВ:

24 серпня 2022 року до Вищого антикорупційного суду звернулось Міністерство юстиції України (далі - Мін`юст або Позивач) з адміністративним позовом до ОСОБА_1 (далі - Відповідач), та третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», і стягнення в дохід держави активів.

Разом з адміністративним позовом від Позивача до суду надійшла заява про забезпечення позову шляхом заборони органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, державним реєстраторам органів місцевого самоврядування, особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо об`єктів нерухомого майна, земельних ділянок, які належать третім особам; заборони вчинення реєстраційних дій прямо передбачених Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» щодо третіх осіб.

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 25.08.2022 заяву про забезпечення адміністративного позову задоволено повністю та вжито заходів забезпечення позову.

01 вересня 2022 року суд виніс рішення, яким вимоги Мін`юсту до ОСОБА_1 про застосування санкції, передбаченої п. 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції» у виді стягнення активів в дохід держави задовольнив в повному обсязі. Стягнуто у дохід держави активи Відповідача, зазначені в резолютивній частині рішення суду.

Водночас у рішенні Вищого антикорупційного суду від 01.09.2022, яке набрало законної сили 08.09.2022 вказано, що підстав для скасування заходів забезпечення адміністративного позову при вирішенні справи по суті немає, оскільки процедура застосування санкції, передбаченої п. 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції» та стягнення в дохід держави активів є тривалою та встановлюється Кабінетом Міністрів України відповідно до ч. 3 ст. 5-1 Закону України «Про санкції».

28 березня 2023 року до суду надійшло клопотання Фонду державного майна України (далі - ФДМУ) про скасування заходів забезпечення позову з обґрунтуванням необхідності їх скасування, оскільки ФДМУ як уповноваженим органом управління активами, стягнутими в дохід держави згідно з рішенням Вищого антикорупційного суду від 01.09.2022, має бути проведена відповідна реєстрація права власності на нерухоме майно, яке зазначено у рішенні суду. Однак ФДМУ позбавлений можливості здійснити відповідні реєстраційні дії через наявність нескасованої ухвали про забезпечення адміністративного позову.

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 04.04.2022 клопотання ФДМУ про скасування заходів забезпечення позову повернуто разом із матеріалами особі, яка його подала, оскільки остання не є учасником адміністративної справи за ініціативою якої вирішується питання про скасування заходів забезпечення адміністративного позову, передбаченого ч. 1 ст. 157 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Цією ж нормою встановлено, що суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи.

Проаналізувавши інформацію, наявну в матеріалах адміністративної справи, суд зазначає таке.

Відповідно до ч. 3 ст. 5-1 Закону України «Про санкції» рішення суду про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини першої статті 4 цього Закону, в день набрання ним законної сили надсилається Кабінету Міністрів України для визначення суб`єкта, порядку та способу його виконання.

Кабінет Міністрів України уповноважений доручити здійснення заходів, пов`язаних із тимчасовим управлінням активами, які підлягають стягненню в дохід держави як санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини першої статті 4 цього Закону, центральному органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Фонду державного майна України, військовим адміністраціям та/або іншим органам державної влади, суб`єктам господарювання державного сектора економіки.

На виконання вищенаведеної норми Закону України «Про санкції» розпорядженням КМУ від 09.12.2022 № 1137-р «Про визначення уповноваженого органу управління активами, стягнутими в дохід держави» визначено ФДМУ уповноваженим органом управління активами (нерухомим майном, корпоративними правами (акціями, частками) господарських товариств), що стягнуті в дохід держави згідно з рішенням Вищого антикорупційного суду від 01.09.2022 у справі № 991/3183/22.

З урахуванням того, що заходи забезпечення адміністративного позову зводяться до прямої заборони вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо об`єктів нерухомого майна, земельних ділянок, реєстраційних дій відносно корпоративних прав юридичних осіб, які в подальшому рішенням суду в цій же справі були стягнуті в дохід держави, це призвело до ситуації фактичної неможливості виконати рішення суду та зареєструвати стягнуте в дохід держави майно на уповноваженого управителя - Фонд державного майна України.

Така ситуація склалася через особливість даного виду адміністративних справ, де з метою забезпечення можливості стягнути в дохід держави активи існує необхідність в забороні на проведення будь-яких реєстраційних дій з майном, що може підлягати стягненню в дохід держави, з метою збереження існуючого становища до ухвалення остаточного рішення у справі.

У разі невжиття заходів забезпечення позову Відповідач, будучи обізнаним про адміністративний позов про застосування санкції у вигляді стягнення в дохід держави активів, які йому належать, міг вчинити дії з переоформлення такого нерухомого майна, з метою унеможливлення стягнення цих активів або міг вплинути на інших осіб для вчинення дій з перереєстрації такого майна. Вказане стало підставою для винесення судом ухвали від 25.08.2022 про забезпечення позову.

Однак після задоволенні адміністративного позову, набрання рішенням суду законної сили та встановлення порядку стягнення активів підсанкційної особи в дохід держави, така заборона на проведення реєстраційних дій, у разі її не скасування, унеможливлює перереєстрацію такого майна на уповноваженого Державою управителя майна.

Така ситуація зумовлює необхідність скасування заходів забезпечення адміністративного позову за ініціативою суду відповідно до ч.1 ст.157 КАС України, з метою належного виконання судового рішення від 01.09.2022, що набрало законної сили 08.09.2022, оскільки в межах спірних правовідносин відпали передбачені КАС України підстави для вжиття заходів забезпечення адміністративного позову.

Згідно з ч. 3 ст. 157 КАС України за результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, постановляється ухвала. Ухвала про скасування заходів забезпечення позову або про відмову у скасуванні забезпечення позову може бути оскаржена (ч. 4 ст. 157 КАС України).

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 294 КАС України окремо від рішення суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції щодо скасування забезпечення позову. У відповідності до ч. 1 ст. 295, ч. 1 ст. 297 КАС України апеляційна скарга на ухвалу суду при розгляді справи в порядку письмового провадження, подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення, безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо судове рішення було ухвалено в порядку письмового провадження, копія судового рішення надсилається учасникам справи протягом двох днів із дати його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса відсутня (ч. 5 ст. 251 КАСУ).

Згідно з вимогами ч. 7 ст. 157 КАС України примірник ухвали про скасування заходів забезпечення позову невідкладно після набрання такою ухвалою законної сили надсилається заявнику, всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також державним та іншим органам, які повинні були та (або) виконували ухвалу про забезпечення позову, для здійснення ними відповідних дій щодо скасування заходів забезпечення позову.

Оскарження ухвали про скасування забезпечення позову зупиняє виконання цієї ухвали (ч. 9 ст. 154 КАС України).

Враховуючи викладене та керуючись статтями 157, 251, 294, 295, 297 КАС України, Законом України «Про санкції», суд

УХВАЛИВ:

Заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Вищого антикорупційного суду від 25 серпня 2022 року у справі № 991/3183/22 (провадження 2-а/991/1/22) - скасувати.

Скасувати заборону органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, державним реєстраторам органів місцевого самоврядування, особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо наступних об`єктів нерухомого майна та земельних ділянок, які належать АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування» (код ЄРДПОУ - 00216757); ТОВ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» (код ЄРДПОУ - 13605779); ТОВ «СМАРТ ДІДЖИТАЛ СОЛЮШНС» (код ЄРДПОУ - 38973972); ТОВ «ІТМ-Україна» (код ЄРДПОУ - 40909120):

1)будівля транспортного цеху, інв.000010-3, об`єкт житлової нерухомості, загальною площею (кв.м): 467, 9, що знаходиться за адресою м. Запоріжжя, Дніпропетровське шосе, буд.11, що на праві власності належить АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування» (код ЄРДПОУ - 00216757);

2)нежитлове приміщення інв.№00010-17, загальною площею (кв.м): 2 268, 4, площа земельної ділянки (кв.м): 160 940, що розташоване за адресою: м. Запоріжжя, Дніпропетровське шосе, буд.11, що на праві власності належить АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування» (код ЄРДПОУ - 00216757) (частка 17/20);

3)нежитлова будівля, інв. №000010-6, загальною площею (кв.м): 17780, 8, площа земельної ділянки (кв.м): 160940, що розташоване за адресою: м. Запоріжжя, Дніпропетровське шосе, буд.11, що на праві власності належить АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування» (код ЄРДПОУ - 00216757);

4)будинок транспортного цеху, інв. №000010-3, загальною площею (кв.м): 467, 9, площа земельної ділянки (кв.м): 160 940, що розташоване за адресою: м. Запоріжжя, Дніпропетровське шосе, буд.11, що на праві власності належить АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування» (код ЄРДПОУ - 00216757);

5)квартира, розташована за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сталеварів, буд.25, кв.34, що на праві власності належить АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування» (код ЄРДПОУ - 00216757);

6)недобудований спальний корпус спальний корпус на 99 місць літ.А-3, недобудований корпус клуба-їдальні літ.Б-3, недобудований господарський корпус літ. В, будівля для обладнання літ. Г, будівля насосної літ. Д, загальна площа земельної ділянки (кв.м): 46 060, що розташоване за адресою: Запорізька область, Запорізький район, с. Лисогірка, вул. Дніпрова, буд. 2, що на праві власності належить АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування» (код ЄРДПОУ - 00216757);

7)інженерний корпус з їдальнею інв. №00010-18, загальною площею (кв.м): 18 974, 2, площа земельної ділянки (кв.м) 160 940, що розташований за адресою: м. Запоріжжя, Дніпропетровське шосе, буд. 11 (частка 9/100), що на праві колективної власності належить - ТОВ Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» (код ЄРДПОУ - 13605779) з часткою 447/500, водночас в АТ ХК «Електрозавод» у власності знаходиться 447/500 частки власності);

8)приміщення боксових гаражів літ. З, загальною площею (кв.м): 564, 9, площа земельної ділянки (кв.м): 160 940, що розташований за адресою: м. Запоріжжя, Дніпропетровське шосе, буд. 11 (частка 39/50), що на праві власності належить ТОВ Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» (код ЄРДПОУ - 13605779);

9)нежитлова будівля, літ. А-2, споруда літ. Б, загальною площею земельної ділянки (кв.м): 5 256, що розташована за адресою: м. Запоріжжя, вул. Кремлівська, буд.67а, що на праві власності належить ТОВ Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» (код ЄРДПОУ - 13605779);

10)інженерний корпус з їдальнею інв. №00010-18, за адресою: Запорізька обл.,м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, будинок 11, загальна площа 18974.2 кв.м., що на праві власності належить російському підприємству АТ ХК «Електрозавод» (ІПН - 7718013390);

11)нежитлова будівля, інв. №000010-1, за адресою: Запорізька обл., м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, будинок 11, загальна площа 10577.8 кв.м., що на праві власності належить російському підприємству АТ ХК «Електрозавод» (ІПН - 7718013390);

12)одноповерхова частина ЛЕК інв. №000010-4, за адресою: Запорізька обл., м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, будинок 11, загальна площа 23926.0 кв.м. що на праві власності належить російському підприємству АТ ХК «Електрозавод» (ІПН - 7718013390);

13)об`єкт нерухомості за інв. №000010-11, за адресою: Запорізька обл., м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, будинок 11, загальна площа 1417.0 кв.м. що на праві власності належить російському підприємству АТ ХК «Електрозавод» (ІПН - 7718013390);

14)об`єкт нерухомості за інв. №000010-14, за адресою: Запорізька обл., м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, будинок 11, загальна площа 92.1 кв.м. що на праві власності належить російському підприємству АТ ХК «Електрозавод» (ІПН - 7718013390);

15)об`єкт нерухомості за інв. №000010-7, за адресою: Запорізька обл., м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, будинок 11, загальна площа 286.7 кв.м. що на праві власності належить російському підприємству АТ ХК «Електрозавод» (ІПН - 7718013390);

16)об`єкт нерухомості за інв. №000010-13, за адресою: Запорізька обл., м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, будинок 11, загальна площа 221.9 кв.м. що на праві власності належить російському підприємству АТ ХК «Електрозавод» (ІПН - 7718013390);

17)об`єкт нерухомості за інв. №000010-15, за адресою: Запорізька обл., м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, будинок 11, загальна площа 37.3 кв.м. що на праві власності належить російському підприємству АТ ХК «Електрозавод» (ІПН - 7718013390).

Скасувати заборону у вчиненні реєстраційних, дій передбачених Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» щодо юридичних осіб - ТОВ «СМАРТ ДІДЖИТАЛ СОЛЮШНС» (код ЄРДПОУ - 38973972), ТОВ «ІТМ-Україна» (код ЄРДПОУ - 40909120), АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування» (код ЄРДПОУ - 00216757); ТОВ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-СЕРВІС» (код ЄРДПОУ - 13605779); ТОВ «Електрозавод-Віт» (код ЄРДПОУ - 34535653) стосовно:

1)59,2 % частки статутного капіталу ТОВ «СМАРТ ДІДЖИТАЛ СОЛЮШНС» (знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Є.Сверстюка, 11, код ЄРДПОУ - 38973972), яка належить ОСОБА_1 ;

2)59,2 % частки статутного капіталу ТОВ «ІТМ-Україна» (знаходиться за адресою: м. Київ, просп. С.Бандери, 9, корп.4-В, офіс 4-403, код ЄРДПОУ - 40909120), яка належить ОСОБА_1 ;

3)34,21 % від загальної кількості акцій АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування» (знаходиться за адресою: за адресою: Запорізька обл., м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, будинок 11, код ЄРДПОУ - 00216757), якими опосередковано володіє ОСОБА_1 через російське підприємство АТ ХК «Електрозавод» (ІПН - 7718013390) в кількості 5 783 478 шт., номінальна вартість - 0, 05 грн.

4)42,09 % від загальної кількості акцій ТОВ «ЗТЗ-СЕРВІС» (знаходиться за адресою: за адресою: Запорізька обл., м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, будинок 11, код ЄРДПОУ - 13605779), які належать ОСОБА_1 ;

5)42,09 % від загальної кількості акцій ТОВ «Електрозавод-Віт» (знаходиться за адресою: за адресою: Запорізька обл., м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, будинок 11, код ЄРДПОУ - 34535653), які належать ОСОБА_1 .

Направити учасникам справи копію цієї ухвали в порядку, визначеному частиною 5 статті 251 КАС України.

Примірник ухвали про скасування заходів забезпечення позову після набрання ухвалою законної сили невідкладно надіслати особам, визначеним в ч. 7 ст. 157 КАС України.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Оскарження ухвали про скасування забезпечення позову зупиняє виконання цієї ухвали.

Повний текст ухвали складено та підписано 17.05.2023.

Судді:Широка К.Ю. (доповідач) Мойсак С.М. Саландяк О.Я.

Дата ухвалення рішення17.05.2023
Оприлюднено19.05.2023
Номер документу110934350
СудочинствоАдміністративне
Сутьсанкції

Судовий реєстр по справі —991/3183/22

Ухвала від 17.05.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Широка К. Ю.

Окрема думка від 10.05.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Панаід І. В.

Ухвала від 10.05.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Панкулич В. І.

Ухвала від 26.04.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Панкулич В. І.

Ухвала від 04.04.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Широка К. Ю.

Ухвала від 11.04.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Панкулич В. І.

Ухвала від 30.03.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Панкулич В. І.

Ухвала від 16.03.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Широка К. Ю.

Рішення від 31.08.2022

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Широка К. Ю.

Ухвала від 24.08.2022

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Широка К. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні