Ухвала
від 15.05.2023 по справі 390/381/23
КІРОВОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 390/381/23

Провадження № 1-кп/390/290/23

УХВАЛА

підготовчого судового засідання

"15" травня 2023 р. Кіровоградський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора - ОСОБА_3 ,

потерпілого - ОСОБА_4 ,

представника потерпілого - ОСОБА_5 ,

обвинуваченого - ОСОБА_6 ,

захисника - ОСОБА_7 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Кропивницький обвинувального акту у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023121040000084 від 01.02.2023, стосовно

ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Кіровоград, українець, громадянин України, з професійно - технічною освітою, одружений, на утриманні має неповнолітню дитину, працює на посаді машиніста насосних установок в ТОВ «Сонек», зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий,

який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України,

встановив:

В провадженні Кіровоградського районного суду Кіровоградської області перебуває обвинувальний акт відносно ОСОБА_6 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України.

В підготовчому судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 просила призначити судове провадження до судового розгляду у відкритому судовому засіданні та доручити уповноваженому органу з питань пробації скласти досудову доповідь відносно обвинуваченого. Зазначила, що підстав для повернення обвинувального акту немає.

Інші учасники процесу не заперечували проти призначення вказаного судового провадження до судового розгляду.

Справа підсудна Кіровоградському районному суду Кіровоградської області.

Підстав для закриття кримінального провадження, передбачених п.п. 4-8 ч.1 або ч.2 ст. 284 КПК України, або зупинення провадження немає.

Обвинувальний акт складено відповідно до вимог ст. 291 КПК України, при його затвердженні прокурором дотримано вимоги процесуального закону, відтак підстав для його повернення прокурору немає.

З вказаних мотивів суд приходить до висновку про необхідність призначення судового розгляду на підставі обвинувального акту у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023121040000084 від 01.02.2023, стосовно ОСОБА_6 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України.

На досудовому розслідуванні обвинуваченому ОСОБА_6 запобіжний захід не обирався, клопотань про обрання запобіжного заходу до суду не надходило.

Відповідно до ч.2 ст.3141 КПК України досудова доповідь складається щодо особи, обвинуваченої у вчиненні нетяжкого або тяжкого злочину, нижня межа санкції якого не перевищує п`яти років позбавлення волі. Досудова доповідь щодо неповнолітнього обвинуваченого віком від 14 до 18 років складається незалежно від тяжкості вчиненого злочину, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи, що ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні нетяжкого злочину, обставини, які виключають складення досудової доповіді, передбачені ст. 3141 КПК України, відсутні, а тому суд вважає необхідним складення досудової доповіді.

Потерпілий ОСОБА_4 23.03.2023 подав до суду цивільний позов до ПрАТ «Європейський страховий альянс» та ОСОБА_6 про відшкодування майнової та моральної шкоди внаслідок вчиненого кримінального правопорушення.

В судовому засіданні поставлено на обговорення питання щодо необхідності залучення ПрАТ «Європейський страховий альянс», як цивільного відповідача, оскільки позовна заява ОСОБА_4 містить позовні вимоги як до ОСОБА_6 , так і до ПрАТ «Європейський страховий альянс».

Учасники кримінального провадження не заперечували проти залучення цивільного відповідача - ПрАТ «Європейський страховий альянс».

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.61 КПК України цивільним позивачем у кримінальному провадженні є фізична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової шкоди, та яка в порядку, встановленому цим Кодексом, пред`явила цивільний позов. Права та обов`язки цивільного позивача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

Відповідно до ст. 62 КПК України цивільним відповідачем у кримінальному провадженні може бути фізична або юридична особа, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану кримінально протиправними діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, та до якої пред`явлено цивільний позов у порядку, встановленому цим Кодексом. Права та обов`язки цивільного відповідача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду. Цивільний відповідач має права та обов`язки, передбачені цим Кодексом для підозрюваного, обвинуваченого, в частині, що стосуються цивільного позову, а також має право визнавати позов повністю чи частково або заперечувати проти нього. Цивільний відповідач повідомляється про прийняті процесуальні рішення в кримінальному провадженні, що стосуються цивільного позову, та отримує їх копії у випадках та в порядку, встановлених цим Кодексом для інформування та надіслання копій процесуальних рішень підозрюваному, обвинуваченому.

Відповідно до ч.ч. 1, 5 ст.128 КПК України особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред`явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами, встановленими цим Кодексом. Якщо процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються норми Цивільного процесуального кодексу України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

Поданий цивільний позов потерпілого ОСОБА_4 за формою і змістом відповідає вимогам, встановленим до позовів, які пред`являються в порядку цивільного судочинства, та поданий до початку судового розгляду, тому суд вважає необхідним прийняти його до спільного розгляду з цим кримінальним провадженням, визнати потерпілого ОСОБА_4 цивільним позивачем по справі, обвинуваченого ОСОБА_6 , до якого пред`явлений позов, - цивільним відповідачем по справі.

Враховуючи, що в цьому кримінальному провадженні пред`явлено цивільний позов як до ОСОБА_6 , так і до ПрАТ «Європейський страховий альянс», суд вважає за необхідне залучити ПрАТ «Європейський страховий альянс» до участі у справі як цивільного відповідача 2.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 61, 62, 128, 314, 3141, 315, 316 КПК України, суд

постановив:

Призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акту у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023121040000084 від 01.02.2023, стосовно ОСОБА_6 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, у відкритому судовому засіданні в приміщенні Кіровоградського районного суду Кіровоградської області на 12 год. 00 хв. 25.05.2023.

Прийняти цивільний позов потерпілого ОСОБА_4 до ОСОБА_6 , ПрАТ «Європейський страховий альянс» про відшкодування майнової та моральної шкоди внаслідок вчиненого кримінального правопорушення до спільного розгляду в цьому кримінальному провадженні.

Визнати потерпілого ОСОБА_4 - цивільним позивачем, обвинуваченого ОСОБА_6 - цивільним відповідачем у справі.

Залучити до участі у кримінальному провадженні № 390/381/23 стосовно ОСОБА_6 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, ПрАТ «Європейський страховий альянс», як цивільного відповідача 2.

Копію ухвали та копію позовної заяви надіслати цивільному відповідачу 2 - ПрАТ «Європейський страховий альянс».

Уповноваженому органу з питань пробації скласти досудову доповідь щодо ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яку надати до суду на судовий розгляд.

В судове засідання здійснити виклик сторін кримінального провадження, участь яких є обов`язкова.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського районного суду

Кіровоградської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено19.05.2023
Номер документу110937074
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Судовий реєстр по справі —390/381/23

Вирок від 27.03.2024

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Бойко І. А.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Бойко І. А.

Ухвала від 21.06.2023

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

Ухвала від 15.05.2023

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

Ухвала від 04.04.2023

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

Ухвала від 07.03.2023

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Терещенко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні