Ухвала
від 10.05.2023 по справі 761/14901/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/14901/23

Провадження № 1-кс/761/9948/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №420211121300000011, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.04.2021, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 332, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 358 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СУ ГУНП в Київській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернулася до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим з першим заступником керівника Броварської окружної прокуратури ОСОБА_4 , згідно якого просить надати групі слідчих тимчасовий доступ до документів, які зберігаються в ВНЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташований за адресою: АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , з можливістю вилучення інформації в копіях та в електронному вигляді.

Своє клопотання обґрунтовує тим, що слідчим управлінням ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 420211121300000011 від 28.04.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 332, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 358 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 налагодив канал нелегальної міграції по лінії гуманітарного обміну студентів-іноземців. Сайед ОСОБА_6 разом з представниками ВУЗів та «контрактерів» координують процес оформлення відповідних документів для перетину на в`їзд Українського кордону та подальшого транзиту через територію України до Європейського союзу вихідців з країн Центральної та Південно-Східної Азії. До своєї протиправної діяльності він залучив наступних осіб:

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , як посадова особа, а саме ректор Приватного закладу вищої освіти « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яка усвідомлюючи той факт, що більша частина іноземців які прибули по запрошенню її ПВНЗ, в`їжджають в Україну лише з метою отримання посвідок на тимчасове проживання та подальшого виїзду за кордон, наміру на навчання не мають. За грошову винагороду видає їм запрошення, а ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , як заступник начальника відділу міжнародної діяльності « ІНФОРМАЦІЯ_3 » також усвідомлюючи всі обставини, займається оформленням відповідних документів, необхідних для потрапляння на територію України іноземних абітурієнтів.

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , через свої зв`язки в Республіці Індія займається підбором абітурієнтів з Афгано Пакистанського регіону, які мають на меті потрапити на територію України з подальшим транзитом до країн Європейського союзу. В процесі своєї злочинної діяльності, він налагоджує зв`язки з представниками ВУЗів та «контрактерами», які за грошову винагороду здійснюють підбір майбутніх «абітурієнтів» і в подальшому налагоджують комунікацію з вищими навчальними закладами. При цьому за посередництва громадян України ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , директор громадської організації ГО « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , забезпечує іноземців підробленими посвідками на проживання в Україні, посвідченнями водія українського зразку, атестатами про отримання середньої освіти іноземного зразку тощо.

Також, вказані особи займаються розселенням іноземців на території України, фіктивної реєстрацієї за адресами прописки для можливості отримання посвідок на проживання в Україні.

Всі троє є засновниками групи в «Телеграм» під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 », в якій розміщують контент спрямований на іноземців з пропозиціями допомогти з «вирішенням питань» потрапляння до України, легалізації та подальшої еміграції до країн ЄС, Великобританії та Канади. Потенційними користувачами їхніх послуг є вихідці з країн терористичного ризику, які мають на меті безперешкодно потрапити на територію України з кінцевою метою є потрапляння до вищеперерахованих країн. Не виключено, що вказаною схемою користуються члени та прихильники міжнародних терористичних організацій, які у такий спосіб безперешкодно потрапляють до країн ЄС.

Ще однією особою з якою ОСОБА_9 налагодив злочинний зв`язок є ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , начальник відділу по роботі з іноземними студентами « ІНФОРМАЦІЯ_12 ». ОСОБА_13 на прохання ОСОБА_9 лобіює перед керівництвом свого університету співпрацю з останнім, оскільки з його слів він є помічником народного депутата 9 скликання від партії « ІНФОРМАЦІЯ_13 » ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , який тісно співпрацює з представниками Республіки Індія в Україні, оскільки сам здобував освіту в ІНФОРМАЦІЯ_15 (м. Калькутта, Індія) на факультеті міжнародних відносин.

Наступними з ким ОСОБА_5 вибудував свої злочинні відносини з ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , який раніше проходив службу в ІНФОРМАЦІЯ_17 на оперативних посадах. Він є відповідальним за налагодження корупційних зав`язків з представниками ДПС України Західного регіону щодо безперешкодного пропуску іноземців-студентів на територію нашої держави, не зважаючи на відсутність деяких документів або неможливості підтвердження іноземцем мети приїзду до України.

ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_18 , Директор центру міжнародної освіти в « ІНФОРМАЦІЯ_19 » м. Одеса. ОСОБА_17 займається підробкою документів про середню освіту іноземних абітурієнтів, на підставі яких отримує запрошення на навчання. Лобіює інтереси студентів та пришвидшує видачу посвідок на тимчасове проживання в органах ІНФОРМАЦІЯ_20 . Своєчасно не надає до органів ІНФОРМАЦІЯ_21 інформацію щодо відрахування іноземців, що дає можливість останнім перебувати на території нашої держави легально.

ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_22 , ректор ІНФОРМАЦІЯ_23 . На особисті прохання ОСОБА_5 видає запрошення на навчання до вказаного вузу іноземним громадянам усвідомлюючи, що фактично вони переслідують мету потрапляння до країн ЄС, Великобританії та Канади. Надає вказівки своїм підлеглим щодо фіктивного оформлення іноземців на навчання у вузі на підставі чого вони отримують посвідки на навчання в Україні. Його довіреною особою є ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_24 , яка займає посаду фахівця сектору роботи з іноземними студентами ІНФОРМАЦІЯ_23 . В сою чергу ОСОБА_19 безпосередньо займається підготовкою документації необхідної для отримання запрошень на навчання, зарахування до ВНЗ та подає пакет документів до органів ІНФОРМАЦІЯ_21 .

Громадянин ОСОБА_20 ( ОСОБА_21 ), ІНФОРМАЦІЯ_25 (колишній студент ІНФОРМАЦІЯ_26 ). Останній за вказівкою ОСОБА_5 зустрічає в пунктах пропуску через державний кордон України, розташованих на території Вінницької області, іноземних громадян, які прибули до України каналом організованим фігурантами описаного провадження. В подальшому за матеріальну винагороду сприяє через невстановлені зв`язки із посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_27 у прискореному проходженні іноземцями необхідної прикордонної (митної) перевірки. Крім того, здійснює послуги з їх перевезення до пунктів пропуску із країнами Європейського Союзу, у т.ч. у разі необхідності допомагає їм в організації прихованого для оточуючих подобового проживання в України. За описані послуги ОСОБА_22 отримує орієнтовно 400 євро (з одного іноземця).

ОСОБА_23 ( ОСОБА_24 ), ІНФОРМАЦІЯ_28 , громадянин Ісламської Республіки Пакистан. Сайед ОСОБА_6 разом з ОСОБА_25 координують процес оформлення відповідних документів для перетину Молдовсько - Українського кордону та подальшого транзиту через територію України до Європейського союзу вихідців з країн Центральної та Південно-Східної Азії.

Окрім цього ОСОБА_23 , за попередньою змовою з громадянином Пакистану, який проживає на території Федеративної Республіки Німеччина та іншими невстановленими особами, мешканцями Індії, Пакистану, Нідерландів налагодили схему міграції іноземних громадян через кордон Молдови та України за рахунок видачі віз для навчання та роботи в Україні з метою оформлення посвідок і подальшого виїзду до країн ЄС.

ОСОБА_26 ( ОСОБА_27 ), ІНФОРМАЦІЯ_29 , громадянин Пакистану. Останній підтримує тісні зв`язки з Сайедом ОСОБА_6 . У 2021 році відкрив ФОП « ОСОБА_28 », основним видом діяльності якої є «допоміжна діяльність в сфері освіти». В загальній кількості за період 2021 2022 років на запрошення ПВНЗ « ІНФОРМАЦІЯ_30 » на навчання запрошено 55 іноземців, а лише 11 з них була зарахована на навчання до вказаного ПВНЗ. Крім того, здійснює послуги з їх перевезення до пунктів пропуску із країнами ЄС, у т.ч. у разі необхідності допомагає їм в організації прихованого для оточуючих подобового проживання в України. В усіх видах його діяльності приймає безпосередню участь ОСОБА_29 , ІНФОРМАЦІЯ_31 , яка в свою чергу займається допомогою у оформленні всіх необхідних документів для отримання спочатку запрошення на навчання а в подальшому допомагає з оформленням посвідок на тимчасове проживання в органах ДМС України.

Окрім того отримані дані відносно іноземців, які скориставшись каналом студентського обміну організованого ОСОБА_5 за участю усіх вищевказаних осіб, транзитом через територію нашої держави потрапили до країн ЄС, а саме: громадяни Індії: 26 осіб; громадяни Пакистану: 12 осіб; громадяни Непалу: 7 осіб.

Поряд з цим, ще два громадянина Непалу намагались виїхати з території України до Угорщини, про те були не пропущені.

Наявна інформація свідчить про налагодження сталого каналу нелегальної міграції до країн Європейського союзу на каналі міжнародного студентського обміну.

В ході виконання доручення старшого слідчого СУ ГУНП України в Київській області (вих. № 11дор/109/24/48-2023 від 10.04.2023) в рамках кримінального провадження № 42021112130000011 від 28.04.2021, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбачених ч. 2 ст. 332, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 358 КК України, отримана інформація стосовно того, що об`єкти кримінального провадження, які причетні до організації переправлення іноземців із країн підвищеного терористичного ризику до країн Європейського союзу транзитом через територію України здійснюють протиправну діяльність за сприянням посадових осіб ВНЗ « ІНФОРМАЦІЯ_32 », розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 .

У зв`язку із вищевикладеним, на даному етапі досудового розслідування виникла необхідність у долучені до матеріалів кримінального провадження речі та матеріали, які матимуть доказове значення у вказаному кримінальному провадженні, керуючись положенням ст.ст. 131, 132, 159 КПК України, з метою документування вищевказаних кримінальних правопорушень, шляхом зняття копій інформації з документів, в т.ч. які міститься в електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, без їх вилучення, у вищезазначеному ВНЗ.

На підставі викладеного, слідчий звернувся з вказаним клопотанням.

Слідчий в судове засідання не з`явився, однак подав до суду заяву у якій просив справу слухати у його відсутність, клопотання підтримав, та просив його задовольнити в повному обсязі.

Особи, у володінні яких знаходяться такі документи, у судове засідання не з`явилися, про час та слухання справи повідомлені належним чином.

Дослідивши доводи клопотання й додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для його задоволення, виходячи із наступного.

Так, згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження, у володінні якої знаходиться такі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

При цьому, за змістом ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи, що стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ перебувають у володінні ВНЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що вказані документи самі по собі, а також в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, що обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо довести іншим шляхом, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

За таких обставин, керуючись вимогами ст. 132, 159, 163 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №420211121300000011, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.04.2021, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 332, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 358 КК України задовольнити у повному обсязі.

Надати старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_30 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_31 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_32 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_33 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_34 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_35 , старшому слідчому в ОВС ОСОБА_36 , тимчасовий доступ до документів, які зберігаються в ВНЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташований за адресою: АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , з можливістю вилучення інформації в копіях та в електронному вигляді, а саме:

- журнали видачі запрошень іноземним абітурієнтам на навчання в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- журнал видачі листів, які направлялись до органів охорони державного кордону ІНФОРМАЦІЯ_33 з метою попередження про прибуття іноземних абітурієнтів;

- журнали реєстрації наказів з особового складу, а саме щодо зарахування, переведення, відрахування іноземних студентів та інших в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- особові справи іноземних студентів, аспірантів та слухачів, оформлені в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- відомості про оплату навчання та проживання іноземних студентів в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- журнали листування з органами державної влади щодо іноземних студентів, які велися в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- журнали реєстрації успішності та відвідування іноземних студентів в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- залікові та екзаменаційні відомості в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- посадові інструкції ректора, деканів, викладачів та бухгалтерів;

- договори або контракти про співпрацю з контрактерами, які представляють інтереси іноземних абітурієнтів у ВНЗ;

- копії договорів оренди приміщень ВНЗ укладені між фірмами контрактерами та приватними особами;

- відомості щодо оплати приватними особами та фірмами контрактерами за орендовані приміщення;

- освітні програми для іноземних студентів в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- стандарти вищої освіти в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- навчальні плани в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- розклад занять за всіма формами навчання в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- навчальні картки студентів в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- зведена відомість успішності студентів у період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- журнал реєстрації довідок-викликів та повідомлень здобувачів вищої освіти, які навчаються за заочною (дистанційною) формою в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- журнал обліку рецензування (обліку контрольних (письмових), курсових робіт, дипломних робіт (проектів) здобувачів вищої освіти, які навчаються за заочною (дистанційною) формою) в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- копії або витяги з наказів про зарахування, відрахування, переведення, поновлення студентів іноземців тощо в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- списки студентів, які мешкають у гуртожитках студмістечка в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- списки працівників кафедр, аспірантів і докторантів у період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- робочі програми навчальних дисциплін та програми практик у період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- витяги з наказів про затвердження тем дипломних робіт (проектів) в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- завдання на дипломні роботи (проекти) в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- дипломні роботи (проекти) в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- екзаменаційні білети (завдання) в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- щоденники практики в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- звіти щодо проходження практики в період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- повідомлення про прибуття на проходження практики у період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік;

- курсові роботи у період з 2019 навчального року по 2023 навчальний рік.

- контракти про надання освітніх послуг укладені між ВНЗ та іноземним громадянином;

- кошторис вартості надання освітніх послуг іноземним громадянам.

Строк дії ухвали становить 2 (два) місяці з дня її постановлення.

Роз`яснити службовим особам ВНЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що у відповідності до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає, між тим, відповідно до ст. 309 КПК України, може бути оскаржена протягом 5 днів з моменту її отримання в разі надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, як посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутністю яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.05.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу110941219
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —761/14901/23

Ухвала від 10.05.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні