Постанова
від 08.05.2023 по справі 904/3089/22
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.05.2023 року м.Дніпро Справа № 904/3089/22

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Березкіної О.В.(доповідача),

суддів: Іванова О.Г., Антоніка С.Г.

Секретар судового засідання Ковзиков В.Ю.

Представники сторін:

від позивача: Демченко А.Г., довіреність №2 від 31.12.2022 р., адвокат;

інші учасники процесу не з`явились, про час та місце проведення судового засідання повідомлені судом належним чином

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу апеляційну скаргу Комунального підприємства теплових мереж "Криворіжтепломережа"

на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 21.11.2022 року у справі №904/3089/22

за позовом Комунального підприємства теплових мереж "Криворіжтепломережа"

до Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради Дніпропетровської області

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Криворізька міська рада

про стягнення 5 287, 50 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Комунальне підприємство теплових мереж "Криворіжтепломережа" звернувся до Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради Дніпропетровської області із позовною заявою про стягнення 5 287,50 грн., з яких: 4 393,31 грн. основний борг, 94,61 грн. 3% річних, 799,58 грн. інфляційні втрати.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 21.11.2022 року у справі №904/3089/22 в задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись рішенням суду, позивач - Комунальне підприємство теплових мереж "Криворіжтепломережа" звернувся з апеляційною скаргою, в якій просив рішення господарського суду Дніпропетровської області від 21.11.2022 року у справі №904/3089/22 скасувати та ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити в повному обсязі.

В обґрунтування своєї скарги апелянт посилається на те, що при винесенні оскаржуваного рішення, господарським судом Дніпропетровської області було неповно з`ясовано обставини, що мають значення для справи, неправильно застосовано норми матеріального права та порушено норми процесуального права, що призвело до ухвалення необґрунтованого, протиправного та незаконного рішення.

Апелянт зазначає, що підставами для відмови у задоволенні позовних вимог позивача, як зазначив суд було те, що жодних первинних документів, які б підтверджували факт постачання теплової енергії відповідачу у спірні нежитлові приміщення за адресами: вул. Седнєва, 13, вул. Конституційна, 2, вул. Ветеранів праці, 39, вул. Грицевця, 7, вул. Івана Сірка, 48, вул. Сергія Колачевського, 114, вул. Щегловського, 2, вул. Героїв-підпільників, 40, вул. Віталія Матусевича, 41 та вул. Володимира Бизова, 32, прим-68 у заявленому позивачем обсязі - в матеріалах справи відсутні та сторонами до суду не надані.

Судом під час розгляду справи не порушувалося питання щодо повноважень підписання звітів вищевказаними суб`єктами господарської діяльності, пояснень щодо вказаних осіб суд не вимагав, проте в рішенні суд зазначив про те, «що документ підписаний особою, яка не має причетність до спірних правовідносин».

Також апелянт посилається на те, що судом протиправно не було взято до уваги первинні документи, як належний доказ на підтвердження реальності здійснення господарської операції з боку Позивача та не надано належну оцінку доказам, які містяться в матеріалах справи.

Суд, відмовляючись приймати до уваги надані позивачем первинні документи, послався на таку підставу як - відсутність печатки.

Апелянт вважає помилковими висновки суду про те, що докази постачання теплової енергії в спірні приміщення у період з 26.10.2021 по 04.11.2021р. в заявленому позивачем обсязі в матеріалах справи відсутні, оскільки матеріалами справи підтверджено належним чином реальність здійснення господарської операції з надання послуг теплопостачання споживачу.

Всі ці обставини, на думку апелянта, є підставами для скасування рішення господарського суду Дніпропетровської області у справі №904/3089/22 від 21.11.2022р. та задоволення позовних вимог.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.12.2022 року для розгляду апеляційної скарги визначена колегія суддів у складі: головуючий суддя Березкіна О.В., судді Дармін М.О., Антонік С.Г.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 23.12.2022 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Комунального підприємства теплових мереж "Криворіжтепломережа" на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 21.11.2022 року у справі №904/3089/22. Вирішено розглянути апеляційну скаргу в порядку спрощеного позовного провадження, без повідомлення учасників справи, за наявними у справі матеріалами, в порядку письмового провадження.

Відповідно до пункту 2.4.6 Засад використання автоматизованої системи документообігу суду у Центральному апеляційному господарському суді, затверджених рішенням, оформленим протоколом зборів суддів Центрального апеляційного господарського суду №2 від 08.10.18р. зі змінами, у зв`язку з відпусткою судді Дарміна М.О. призначено автоматичну зміну складу колегії суддів у судовій справі № 904/3089/22.

Згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями 13.02.2023 у даній справі визначена колегія суддів у складі: головуючий, доповідач суддя Березкіна О.В., судді Іванов О.Г., Антонік С.Г.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 14.02.2023 року прийнято до свого провадження апеляційну скаргу Комунального підприємства теплових мереж "Криворіжтепломережа" на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 21.11.2022 року у справі №904/3089/22 для здійснення розгляду в порядку письмового провадження, без повідомлення учасників справи.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 23.02.2023 року призначено розгляд справи №904/3089/22 у судовому засіданні з повідомленням сторін на 12.04.2023 на 09 год. 30 хв. в приміщенні Центрального апеляційного господарського суду за адресою: м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 65, в залі засідань № 207.

12.04.2023 року у судовому засіданні було оголошено перерву до 08.05.23 р.

Відповідачем - Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради Дніпропетровської області надано відзив на апеляційну скаргу позивача, в якому зазначено, що судом першої інстанції в повному обсязі досліджено матеріали справи, прийнято вірне рішення у відповідності до норм чинного законодавства, доводи позивача, в свою чергу, які зазначені в апеляційній скарзі, є безпідставними та необґрунтованими. Просив залишити оскаржуване рішення без змін, а апеляційну скаргу без задоволення ( відзив на апеляційну скаргу а.с.232 т.1).

В судове засідання з`явився представник позивача - Комунального підприємства теплових мереж "Криворіжтепломережа" надав свої пояснення щодо вимог апеляційної скарги, просив апеляційну скаргу задовольнити, представники Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради Дніпропетровської області та третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Криворізька міська рада не з`явилися, про час та місце проведення судового засідання повідомлені судом належним чином.

Зважаючи на те, що в ході апеляційного розгляду справи судом апеляційної інстанції було створено сторонам необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства, надано достатньо часу та створено відповідні можливості для реалізації кожним учасником своїх процесуальних прав, передбачених ст. 42 ГПК України, колегія суддів вважає за можливе закінчити розгляд апеляційної скарги в даному судовому засіданні.

08.05.2023 року в судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Згідно зі ст. 269 ГПК України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Колегія суддів, переглянувши справу за наявними у ній доказами, що стосуються фактів, викладених в апеляційній скарзі, в межах доводів та вимог апеляційних скарг, зазначає наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач Комунальне підприємство теплових мереж "Криворіжтепломережа" створене з метою отримання прибутку в результаті діяльності з виробництва, транспортування, постачання та реалізації теплової енергії споживачам м. Кривий Ріг для потреби опалення та гарячого водопостачання.

КПТМ Криворіжтепломережа відповідно до приписів Закону України Про природні монополії відноситься до суб`єктів природної монополії. Як монополіст такої природної монополії позивач не має права відмовити споживачу теплової енергії у забезпеченні його тепловою енергією за наявності можливостей на приєднання споживача до теплової енергії. Таким чином, в силу законодавства позивач не може відмовитися від надання послуг з теплопостачання споживачам.

На виконання покладених на підприємство задач, позивач здійснює постачання теплової енергії до житлових та нежитлових споруд у місті Кривому Розі, у тому числі у нежитлові приміщення (вбудовані в житлові будівлі) по вул. Седнєва, 13, вул. Конституційна, 2, вул. Ветеранів праці, 39, вул. Грицевця, 7, вул. Івана Сірка, 48, вул. Сергія Колачевського, 114, вул. Щегловського, 2, вул. Героїв-підпільників, 40 та вул. Віталія Матусевича, 41

Згідно довідки Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради, за даними Реєстру об`єктів нерухомого майна комунальної власності міста Кривого Рогу в комунальній власності Криворізької територіальної громади значаться об`єкти нерухомого майна - нежитлові приміщення (вбудовані в житлові будівлі) по вул. Седнєва, 13, вул. Конституційна, 2, вул. Ветеранів праці, 39, вул. Грицевця, 7, вул. Івана Сірка, 48, вул. Сергія Колачевського, 114, вул. Щегловського, 2, вул. Героїв-підпільників, 40 та вул. Віталія Матусевича, 41, а також у нежитлове приміщення на вул. Володимира Бизова, 32, прим-68 (перебувало на балансовому обліку Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради до моменту укладання договору купівлі-продажу нежитлового приміщення, придбаного ФОП Дадашевою Г.П., а саме до 18.11.2021).

Відповідні будинки, в які вбудовані зазначені вище приміщення, є багатоквартирними. Подання теплоносія до будинку здійснюється від теплових мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) позивача, які є внутрішньобудинковим комплексом трубопроводів та обладнання для забезпечення опалення споживачів житлового будинку.

Згідно з рішенням Криворізької міської ради від 22.10.2021 № 530 "Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послугу з постачання теплової енергії Комунальному підприємству теплових мереж Криворіжтепломережа з урахуванням інтересів Криворізької міської територіальної громади" для потреб КПТМ Криворіжтепломережа, для потреб бюджетних організацій передбачено за період з 25.10.2021 по теперішній час тариф за 1 Гкал 3 691,85 грн. (з ПДВ).

За твердженням позивача, відповідач не виконав законодавчий обов`язок щодо оплати за отримані за період з 26.10.2021 по 04.11.2021 послуги з постачання теплової енергії, не здійснив розрахунок в повному обсязі, у зв`язку з чим у нього утворилася заборгованість на загальну суму 4393,31 грн.

На підтвердження своїх доводів позивач надав до суду відомості, акти прийому передачі теплової енергії, подобові відомості, зведені відомості, відомості теплоспоживання, звіти, звіти про споживання, звіти про використання теплової енергії (а.с. 48-65).

Також позивач нарахував та просив стягнути з відповідача 3 % річних у розмірі 94,61 грн. та інфляційні втрати у розмірі 799,58 грн.

Звертаючись до Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради Дніпропетровської області із позовною заявою про стягнення 5 287,50 грн., з яких: 4 393,31 грн. основний борг, 94,61 грн. 3% річних, 799,58 грн. інфляційні втрати, позивач Комунальне підприємство теплових мереж "Криворіжтепломережа" посилався на те, що відповідач не виконав обов`язок щодо оплати за отримані за період з 26.10.2021 по 04.11.2021 послуги з постачання теплової енергії.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, господарський суд першої інстанції виходив з того, що позивач не надав належних та допустимих доказів, які свідчать про постачання теплової енергії в спірні нежитлові приміщення у період з 26.10.2021 по 04.11.2021 в заявленому позивачем обсязі.

Проте, колегія суддів не погоджується з такими висновками суду першої інстанції з огляду на наступне.

Предметом розгляду у даній справі є вимога Позивача про стягнення з Відповідача вартості наданих послуг постачання теплової енергії, за період з 26.10.2021р. по 04.11.2021р.

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їх виробниками, виконавцями і споживачами, а також їх права та обов`язки регулюються Законом України "Про житлово-комунальні послуги"

Суб`єктами цього Закону є органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, виробники, виконавці та споживачі житлово-комунальних послуг, а також власники приміщень, будинків, споруд, житлових комплексів або комплексів будинків і споруд (ст. 1, ч. 2 ст. 3, ст. 19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги").

Пунктом 1 ч. 1 ст. 13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" встановлено, що залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються, зокрема, на комунальні послуги (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо).

Споживач зобов`язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору (п.1 ч. 3 ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги").

Споживач має право, зокрема, одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг (п. 1 ч. 1 ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги").

Відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах (ч. 1 ст. 19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги").

Такому праву прямо відповідає визначений п. 5 ч. 3 ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Як встановлено судом першої інстанції, між сторонами договір про надання житлово-комунальних послуг не був укладений, проте, означене само по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

З 01 травня 2019 року введено в дію Закон України від 09.11.2017 № 2189-УІІІ «Про житлово-комунальні послуги» (далі - Закон про ЖКП), згідно із статтею 5 якого комунальною послугою є послуга з постачання теплової енергії.

Правовідносини між сторонами в сфері виробництва, транспортування та постачання теплової енергії регулюються Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, Законом України "Про теплопостачання", Правилами користування тепловою енергією, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007р. за № 1198 та іншими нормативно-правовими актами України.

Відповідно до приписів ст.ст. 3, 4 Закону України «Про теплопостачання» відносини між суб`єктами діяльності у сфері теплопостачання регулюються цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Зокрема, в Законі та в вказаних Правилах надано визначення поняттю Споживач, а саме споживач теплової енергії - фізична або юридична особа, яка використовує теплову енергію на підставі договору (Закон); споживач теплової енергії - фізична особа, яка є власником будівлі або суб`єктом підприємницької діяльності, чи юридична особа, яка використовує теплову енергію відповідно до договору (Правил).

Теплова енергія - товарна продукція, що виробляється на об`єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу.

В розумінні Закону України «Про теплопостачання» та Правил користування тепловою енергією, Споживачем теплової енергії є фізична або юридична особа, що використовує теплову енергію на підставі договору.

Постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007р. № 1198 затверджені Правила користування тепловою енергією (надалі - Правила), пунктом 2 яких встановлено, що правила є обов`язковими для виконання усіма теплопостачальними організаціями незалежно від форми власності, споживачами, організаціями, що виконують проектування, пуск, налагодження та експлуатацію обладнання для виробництва, транспортування, постачання та використання теплової енергії.

Користування тепловою енергією допускається лише на підставі договору купівлі-продажу теплової енергії між споживачем і теплопостачальною організацією (далі - договір), крім підприємств, що виробляють та використовують теплову енергію для цілей власного виробництва. Договори укладаються відповідно до типових договорів. Форми типових договорів затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері теплопостачання (п. 4 Правил).

Теплова енергія постачається безперервно, якщо договором не передбачено інше (п. 29 Правил).

Споживач теплової енергії зобов`язаний: вчасно проводити розрахунки за спожиту теплову енергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та цих Правил (п. 40 Правил).

Таким чином, підставою для виникнення у відповідача зобов`язань з оплати послуг з постачання теплової енергії без укладеного договору є, насамперед, факт надання відповідних послуг, а також доведення обсягу та вартості таких послуг належними та допустимими доказами, адже споживання теплової енергії не може бути безоплатним.

Статтею 14 Закону України "Про теплопостачання" визначено, що прилад обліку теплової енергії - засіб вимірювальної техніки, що має нормовані метрологічні характеристики і тип якого занесений до реєстру затверджених типів засобів вимірювальної техніки, на основі показань якого визначається обсяг спожитої теплової енергії; теплова енергія - товарна продукція, що виробляється на об`єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу; постачання теплової енергії (теплопостачання) - господарська діяльність, пов`язана з наданням теплової енергії (теплоносія) споживачам за допомогою технічних засобів транспортування та розподілом теплової енергії на підставі договору.

Діяльність у сфері теплопостачання може здійснюватися суб`єктами господарської діяльності у сфері теплопостачання всіх організаційно-правових форм та форм власності, зокрема, на основі договорів оренди, підряду, концесії, лізингу та інших договорів. Тепло транспортуюча організація не має права відмовити споживачу теплової енергії у забезпеченні його тепловою енергією за наявності технічних можливостей на приєднання споживача до теплової мережі. Споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію (ч.ч. 1, 5, 6 ст. 19 Закону України "Про теплопостачання").

З урахуванням наведених правових норм, незважаючи на те, що Правилами користування тепловою енергією встановлено, що користування тепловою енергією допускається лише на підставі договору купівлі-продажу теплової енергії між споживачем і теплопостачальною організацією, в силу п.п. 1-2, 4 зазначених Правил, останні визначають взаємовідносини між теплопостачальними організаціями та споживачами теплової енергії і в тому випадку, коли такий договір відсутній, оскільки вони є обов`язковими для виконання усіма теплопостачальними організаціями незалежно від форми власності, споживачами, організаціями, що виконують проектування, пуск, налагодження та експлуатацію обладнання для виробництва, транспортування, постачання та використання теплової енергії. Крім того, такі договори укладаються відповідно до типових договорів, а форми типових договорів затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері теплопостачання.

Згідно Закону України "Про теплопостачання" та Правил надання послуги з постачання теплової енергії, підприємство обліковує постачання теплової енергії засобами комерційного обліку, або розрахунковим способом (пропорційно).

Правилами надання послуги з постачання теплової енергії, передбачено, що розподіл між споживачами обсягу спожитої у будівлі послуги здійснюється з урахуванням показань вузлів розподільного обліку/приладів- розподілювачів теплової енергії, а у разі їх відсутності - пропорційно опалюваній площі (об`єму) приміщення споживача відповідно до «Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг» № 315 від 22.11.2018 р.

У разі обліку постачання теплової енергії за приладом обліку - інформація отримана підприємством у «звітах за період» (як правило місячний) є підставою для внесення даних до систем автоматизованого розрахунку (програмних комплексів) споживання теплової енергії.

Після чого, програмні комплекси в автоматичному режимі здійснюють нарахування, формують рахунки на оплату для різних категорій споживачів. Отже для КПТМ «Криворіжтепломережа» вказані «звіти» є первинними документами в здійсненні господарської діяльності позивача.

Вказаними звітами фіксується кількість поставленої на житловий будинок теплової енергії - в Гігакалоріях (Гкал) згідно приладу обліку будинку, які (Гкал) в подальшому позивач розподіляє на спірні приміщення відповідача, у відповідності до відомостей (параметрів) нежитлових приміщень відповідача (розрахунки наводилися у «Довідці щодо теплового навантаження по об`єктам УКВМ», що додавалася до позовної заяви).

Згідно приписів «Правил надання послуги з постачання теплової енергії» одиницею вимірювання обсягу (кількості) спожитої споживачем теплової енергії є гігакалорія (Гкал). Для переведення одиниць вимірювання теплової енергії приладами обліку застосовуються коефіцієнти 1 Гкал = 1162,2 кВт`г, 1 кВт*г = 0,000859 Гкал, 1 Гкал = 4,1868 ГДж, 1 ГДж = 0,2388 Гкал., ч. 19.

Комерційний облік послуги здійснюється вузлом (вузлами) комерційного обліку, що забезпечує (забезпечують) загальний облік споживання послуги у будівлі, її частині (під`їзді), обладнаній окремим інженерним вводом, згідно з показаннями його (їх) засобів вимірювальної техніки.

Як вбачається з матеріалів справ, позивачем надано до позову звіти за спірний період, в яких зазначено дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції - відомість реєстрації параметрів, одиницю виміру господарської операції - Гкалл,; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення.

Акти про подачу теплової енергії до житлового будинку та Акти про припинення подачі теплоносія житлового будинку, підтверджують факт подання теплоносія до самої споруди, а рішення про початок та закінчення опалювального сезону приймається виконавчими органами відповідних сільських, селищних та міських рад або місцевими державними адміністраціями виходячи з кліматичних умов згідно з будівельними нормами і правилами, правилами технічної експлуатації, нормами санітарного законодавства та іншими нормативними документами у відповідності до пункту 5 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених Постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 року( які діяли на час виникнення спірних правовідносин). Включення та відключення систем теплоспоживання здійснюються за графіком, узгодженим з теплопостачальною організацією.

Означене спростовує висновки суду першої інстанції про відсутність доказів постачання теплової енергії відповідачу у спірні нежитлові приміщення по вул. Седнєва, 13, вул. Конституційна, 2, вул. Ветеранів праці, 39, вул. Грицевця, 7, вул. Івана Сірка, 48, вул. Сергія Колачевського, 114, вул. Щегловського, 2, вул. Героїв-підпільників, 40, вул. Віталія Матусевича, 41 та вул. Володимира Бизова, 32, прим-68, оскільки мережи опалення спірних приміщень відповідача не відокремлені від мереж системи опалення житлового будинку відповідно до чинного законодавства, а тому, відповідач в спірний період (з 26.10.2021р. по 04.11.2021р.) отримував теплову енергію, як і мешканці спірних житлових будинків.

Матеріали справи № 904/3089/22 містять документи, які підтверджують факти здійснення господарських операцій Позивачем, а саме:

-по вул. Седнєва, 13, було надано Акт про подачу теплової енергії до житлового будинку №13 від 26.10.2021р. та Акт про припинення подачі теплоносія житлового будинку від 01.04.2022р., також суду було подано звіти про споживання теплової енергії за вказаною адресою, за період з 24.10.2021р до 31.10.2021р. та з 01.11.2021р до 04.11.2021р.

-по вул. Конституційна, 2, було надано Акт про подачу теплової енергії до житлового будинку № 2 від 29.10.2021р. та Акт про припинення подачі теплоносія житлового будинку від 01.04.2022р., також суду було подано звіт про споживання теплової енергії за вказаною адресою, за період з 01.11.2021р до 05.11.2021р.

-по вул. Ветеранів праці, 39, було надано Акт про подачу теплової енергії до житлового будинку № 39 від 30.10.2021р. та Акт про припинення подачі теплоносія житлового будинку від 01.04.2022р., також суду було подано звіти про споживання теплової енергії за вказаною адресою, за період з 25.10.2021р до 31.10.2021р. та з 01.11.2021р до 04.11.2021р.

-по вул. Грицевця, 7, було надано Акт про подачу теплової енергії до житлового будинку № 7 від 01.11.2021р. та Акт про припинення подачі теплоносія житлового будинку від 01.04.2022р., також суду було подано звіт про споживання теплової енергії за вказаною адресою, за період з 01.11.2021р до 04.11.2021р.

-по вул. Івана Сірка, 48, було надано Акт про подачу теплової енергії до житлового будинку № 48 від 28.10.2021р. та Акт про припинення подачі теплоносія житлового будинку від 01.04.2022р., також суду було подано звіт про споживання теплової енергії за вказаною адресою, за період з 01.11.2021р до 04.11.2021р.

-по вул. Сергія Колачевського, 114, було надано Акт про подачу теплової енергії до житлового будинку № 114 від 26.10.2021р. та Акт про припинення подачі теплоносія житлового будинку від 06.04.2022р., також суду було подано звіти про споживання теплової енергії за вказаною адресою, за період з 26.10.2021р до 31.10.2021р. та з 01.11.2021р до 04.11.2021р.

-по вул. Щегловського, 2, було надано Акт про подачу теплової енергії до житлового будинку №2 від 30.10.2021р., Акт про припинення подачі теплоносія житлового будинку №2 не складався, замість нього суду було надано звіт показників по вузлам комерційного обліку, також суду було подано звіти про споживання теплової енергії за вказаною адресою, за період з 25.10.2021р до 01.11.2021р. та з 01.11.2021р до 05.11.2021р.

-по вул. Героїв-підпільників, 40, було надано Акт про подачу теплової енергії до житлового будинку №40 від 30.10.2021р. та Акт про припинення подачі теплоносія житлового будинку від 01.04.2022р., також суду було подано звіти про споживання теплової енергії за вказаною адресою, за період з 25.10.2021р до 31.10.2021р. та з 01.11.2021р до 04.11.2021р.

-по вул. Віталія Матусевича, 41, було надано Акт про подачу теплової енергії до житлового будинку № 41 від 03.11.2021р., Акт про припинення подачі теплоносія житлового будинку № 41 не складався, замість нього суду було надано звіт показників по вузлам комерційного обліку, також суду було подано Акт прийому-передачі теплової енергії за вказаною адресою, за листопад 2021р.

-по вул. Володимира Бизова, 32, прим-68 було надано Акт про подачу теплової енергії до житлового будинку №32 від 31.10.2021р. Акт про припинення подачі теплоносія житлового будинку не надався, так як згідно відповіді Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради (надалі УКВМ) №16/16/60 від 12.01.2022р. (копія відповіді є в матеріалах справи) на сторінці-6 було зазначено, що нежитлове приміщення за адресою: вул. Володимира Бизова, 32, прим-68 було продано 18.11.2021р., про що також було зазначено у «Довідці щодо теплового навантаження по об`єктам, які знаходяться на балансі УКВМ» (копія міститься в матеріалах справи), також суду було подано звіти про споживання теплової енергії за вказаною адресою, за період з 30.10.2021р до 01.11.2021р. та з 01.11.2021р до 05.11.2021р.

Тобто, дані акти є доказами безперебійного подання теплового носія до житлових будинків, в які вбудовані нежитлові приміщення відповідача, а також в окремо розташовану будівлю за адресою Віталія Матусевича, 41.

Нарахування розміру заборгованості проведено в межах подання теплоносія по кожному спірному об`єкту (для кожного об`єкта момент (дата) подання теплоносія був свій, оскільки будинки та споруди підключаються не всі одразу) та по 04.11.2021р.

При цьому, висновки суду про те, що звіти, акти про подачу теплової енергії, відомості теплоспоживання підписанні невідомими особами зі сторони споживача, є необґрунтованими з огляду на наступне.

Так, прилади комерційного обліку, які встановлені в житлових будинках обслуговуються в залежності від суб`єкта господарської діяльності якого обрали мешканці будинку для цих цілей.

Отже, звіти споживання теплової енергії, які надавалися до суду, підписані відповідними суб`єктами господарської діяльності (в даному випадку фізичними особами - підприємцями (ФОП, ТОВ)), а також представниками КПТМ «Криворіжтепломережа» (у випадку відсутності уповноважених осіб для обслуговування приладів комерційного обліку).

Надання позивачем звітів з відповідними розрахунками, скоригованими в ручний спосіб та підписаними в.о. начальника приладного обліку КПТМ «Криворіжтепломережа» Д.Павлючковим, на думку колегії суддів не спростовує їх чинність.

Акти подання теплоносія не є актами приймання-передачі теплової енергії, проте є документами фіксації певної події у часі, складеними та підписаними належними особами - представниками постачальника послуги з теплопостачання - КПТМ «Криворіжтепломережа» та представниками управляючих будинком організацій ( ОСББ тощо).

Підписання ФОП Турська О.О., ФОП Гіба С.В., ТОВ «Енергосервісна компанія «Еско-К», Вернигора та іншими особами відомостей, актів приймання-передачі щодо обслуговування приладів комерційного обліку, підписання звітів споживання теплової енергії та їх коригування тощо, також не спростовує дійсність зазначених доказів, оскільки дані особи зазначені як представники споживача.

Відповідно до приписів ст. 210 ГПК України «Дослідження доказів» - суд під час розгляду справи повинен безпосередньо дослідити докази у справі: ознайомитися з письмовими та електронними доказами, висновками експертів, поясненнями учасників справи, викладеними в заявах по суті справи, показаннями свідків, оглянути речові докази. Учасники справи можуть давати свої пояснення з приводу письмових, речових та електронних доказів.

Судом під час розгляду справи не порушувалося питання щодо повноважень підписання звітів вищевказаними особами, а тому відсутні підстави вважати акти про подачу теплової енергії, відомості приладів обліку та звіти про теплоспоживання на спірних об`єктах, які формуються автоматично програмним комплексом шляхом перетворення у цифровий вигляд, неналежними доказами постачання теплової енергії до спірних об`єктів.

Відсутність на зведених відомостях, звітах за обсяги теплоспоживання, актах прийому - передачі теплової енергії печаток, також не спростовує їх дійсність, оскільки згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами - підприємцями» печатка не належить до обов`язкових реквізитів первинного документа, а Правила надання послуги з постачання теплової енергії також не передбачають обов`язковість проставляння печатки на означених документах.

При цьому, колегія суддів також вважає необґрунтованими висновки суду першої інстанції про недоведеність обсягів та розміру нарахувань за послуги теплопостачання з огляду на наступне.

Так, позивачем при розрахунку були використані відомості щодо нежитлових приміщень, які обліковуються на балансі відповідача, та їх площі, згідно довідки, наданої відповідачем - Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради, на підставі даних Реєстру об`єктів нерухомого майна комунальної власності міста Кривого Рогу ( л.с. 13-16).

У спірний період розподіл теплової енергії між споживачами зафіксовано вузлами обліку теплової енергії відповідно до Правил користування теплової енергією.

Площа та теплове навантаження спірних об`єктів визначено згідно вихідних даних пропорційно площі об`єкта нежитлового приміщення та навантаження житлового будинку на підставі відомостей житлового фонду «ЖКК № 3» від котельної «КМК» від 01.08.1999; «ЖКГ-2» УСП ВО «Кривбасруда» від котельні «Ленінська» від 01.02.1998; переліку споживачів по Жовтневому району; «ЖКО-1» УСП ВО «Кривбасруда» від 01.02.1998 ( л.с. 21-26)

Розподіл обсягів теплової енергії, зафіксованої будинковими вузлами комерційного обліку за період з 26.10.2021р. по 04.11.2021р. проводився пропорційно розрахунковій потребі на усі приміщення житлового та нежитлового фонду, які знаходяться в будівлі.

По нежитловим приміщенням розрахунок здійснено відповідно до проектного теплового навантаження на опалення об`єкту, фактичної середньомісячної температури зовнішнього повітря, підтвердженої довідкою авіаметеостанції м. Кривий Ріг, та фактичних днів надання послуг в розрахунковому місяці (тобто по тепловому навантаженню об`єкта споживання) згідно Норм та вказівок по нормуванню витрат палива та теплової енергії на опалення житлових та громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби в Україні КТМ 204.

По житловому будинку розрахунок здійснювався з застосуванням фактичної норми витрати теплової енергії на опалення 1 кв.метра опалювальної площі в житлових будинках, приведеної до фактичної температури зовнішнього повітря та тривалості опалювального сезону (тобто по нормі споживання (площа, кв.метр) згідно Постанови КМУ №630 від 21.07.2005р.

Так, теплове навантаження на нежитлове приміщення:

по вул. Седнєва, 13 виконано пропорційно площі та навантаженню житлового будинку: 46,10:2909,06*0,1830=0,0029

Загальна площа відповідно до листа УКВМ вих. 16/16/60 від 12.01.2022р. становить 102,7м2, за винятком договорів позички ГО «Інгулецька районна організація м. Кривого Рогу «Діти війни та інваліди» - 24,0 м2, та ГО Товариство інвалідів «Надєжда» - 32,6 м2

102,7- (24+32,6 )= 46,10м2 (в розрахунку враховано лише площу вільного приміщення - 46,10 м)

по вул. Ветеранів праці, 39 виконано пропорційно площ та навантаженню житлових будинків по вул. Ветеранів праці № 37 та 39:

96,00:1061,60*0,0990=0,0090

Дані щодо загальної площі та теплового навантаження зазначені у зведеній відомості житловому фонду «ЖКК № 3» від котельні «КМК» 01,08.1999р.

по вул. Грицевця, 7 виконано пропорційно площі та навантаженню житлового будинку: 65,20:2946,80*0,2520=0,0056

Дані щодо теплового навантаження зазначені у переліку споживачів теплової енергії по «ЖКГ-2» УСП ВО «Кривбасруда» від котельні «Ленінська» станом на 01.02.1998р.

по вулиці Івана Сірка будинок 48 теплове навантаження приміщення УКВМ складає 0,0365 Гкал/год, виконано пропорційно площі та навантаженню нежитлових приміщень: 289,70:758,00*0,0955=0,0365

Дані щодо загальної площі та теплового навантаження зазначені у переліку споживачів теплової енергії нежитлового фонду «ЖКО-1» УСГІ ВО «Кривбасруда» 01.02.1998р.

по вул. Сергія Колачевського, 114 виконано пропорційно площі та навантаженню житлового будинку. 49,20:1644,22*0,1270=0,0038

Загальна площа відповідно до листа УКВМ вих. 16/16/60 від 12.01.2022р. становить - 206,44м2, за винятком площі по укладеним договорам - 157,24м2

206,44-157,24=49,20 м2 (в розрахунку враховано лише площу вільного приміщення - 49,20 м2).

по вул. Щегловського, 2 виконано пропорційно площі та навантаженню житлового будинку. 161,30:373,20*0,0287=0,0124

по вул. Героїв-підпільників, 40 виконано пропорційно площі та навантаженню житлового будинку. 73,00:2604,00*0,1778=0,0050

по вул. Володимира Бизова, 32, прим. 68 виконано пропорційно площі та навантаженню житлового будинку. 87,90:2826,04*0,1929=0,0060

В комунальній власності міста нежитлове приміщення значилось до моменту укладання Договору купівлі-продажу нежитлового приміщення придбаного ФОП Дадашевою Г.П., а саме до 18.11.21р.

по вул. Віталія Матусевича, 41 виконано пропорційно площі та навантаженню нежитлових приміщень: 557,24:1656,43*0,0883=0,0297

Дані щодо загальної площі та теплового навантаження зазначені у «Розрахунок теплового навантаження по приміщенням УКВМ за адресою: вул. Віталія Матусевича,41).

Загальна площа відповідно до листа УКВМ вих. 16/16/60 від 12.01.2022р. становить - 1656,43 м2 (1027,43м2+629,00м2 ), за винятком площі по укладеним договорам - 1099,19 м2

1656,43-1099,19=557,24 м2 (в розрахунку враховано лише площу вільного приміщення - 557,24 м2).

Таким чином, Позивачем надано детальний розрахунок теплового навантаження, кількість теплової енергії витраченої на спірні приміщення у зазначений період з урахуванням тарифу ( грн./Гкал-3691.850 ) на загальну суму 4393,31 грн., що не було спростовано відповідачем, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки відповідач прострочив виконання зобов`язання з оплати послуг теплопостачання, вимоги позивача щодо стягнення 3% річних за період з 21.12.2021 по 08.09.2022 року у сумі 94,61 грн. та інфляційних у сумі 799,58 грн. з січня по липень 2022 року також підлягають задоволенню.

Таким чином, оскільки господарський суд Дніпропетровської області неповно дослідив всі обставини справи, дав неналежну правову оцінку доказам, внаслідок чого дійшов помилкового висновку про відсутність підстав для задоволення позову, апеляційна скарга у відповідності до ст. 277 Господарського процесуального кодексу України підлягає задоволенню, рішення господарського суду скасуванню з ухваленням нового рішення про задоволення позовних вимог.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 123, 129, 269, 270, 275,276, 282-284 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Комунального підприємства теплових мереж "Криворіжтепломережа"- задовольнити.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 21.11.2022 року у справі №904/3089/22 скасувати.

Позовні вимоги Комунального підприємства теплових мереж "Криворіжтепломережа"- задовольнити.

Стягнути з Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради Дніпропетровської області ( код ЄДРПОУ 03364234) на користь Комунального підприємства теплових мереж "Криворіжтепломережа" ( код ЄДРПОУ 25522449) 5 287,50 грн., з яких: 4 393,31 грн. основний борг, 94,61 грн. 3% річних, 799,58 грн. інфляційні втрати.

Стягнути з Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради Дніпропетровської області ( код ЄДРПОУ 03364234) на користь Комунального підприємства теплових мереж "Криворіжтепломережа" ( код ЄДРПОУ 25522449) витрати по сплаті судового збору у суді першої інстанції у сумі 2481грн., та витрати по сплаті судового збору в апеляційній інстанції у сумі 3721,50 грн.

Видачу наказу відповідно до статті 327 Господарського процесуального кодексу України на виконання цієї постанови доручити Господарському суду Дніпропетровської області.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня складення її повного тексту з підстав, встановлених пунктом 2 частини третьої статті 287 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови виготовлено та підписано 18.05.2023року.

Головуючий суддя О.В.Березкіна

Суддя С.Г.Антонік

Суддя О.Г.Іванов

Дата ухвалення рішення08.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110955678
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/3089/22

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Судовий наказ від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Судовий наказ від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Постанова від 08.05.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Ухвала від 12.04.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Ухвала від 23.02.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Ухвала від 14.02.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні