Ухвала
від 19.05.2023 по справі 598/1156/23
ЗБАРАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 598/1156/23

провадження № 1-кс/598/293/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" травня 2023 р. Слідчий суддя Збаразького районного суду Тернопільської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ ВП №4 (м.Збараж) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду, внесене у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №12023211090000133 від 07 травня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 382 КК України,

встановив:

Згідно клопотання, групою слідчих СВ ВП №4 (м.Збараж) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023211090000133 від 07.05.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 382 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 6 травня 2023 року на адресу ВП №4 (м.Збараж) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області з Теребовлянської окружної прокуратури надійшлиматеріали за фактом умисного невиконанняпосадовими особами Збаразької загальноосвітньої школи I-III ступенів №1 Збаразької міської ради Тернопільської областірішення Тернопільського окружного адміністративного суду від 10.01.2022 (справа №500/5880/21) про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі Збаразької загальноосвітньої школа I-III ступенів №1 Збаразької міської ради Тернопільської області за адресою: 47302, вул.Шевченка,1, м. Збараж, Тернопільська обл., до повного усунення порушень.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 382 КК України - умисне невиконання рішення суду, що набрало законної сили, вчинене службовою особою.

Досудовим розслідуванням встановлено, щоз 10 по 17 червня 2021 року провідним інспектором відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Тернопільського районного управління Головного управління ОСОБА_5 , в присутності керівника опорного закладу «Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1» Збаразької міської ради Тернопільської області (далі - Опорний заклад) ОСОБА_6 , проведено позапланову перевірку виконання вимог припису про усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки від 22.01.2020р. №3, що був виданий за результатами позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки будівель, приміщень та території Опорного закладу за адресою: 47302, вул.Шевченка,1, м. Збараж, Тернопільська обл..

Під час здійснення перевірки встановлено, що заходи запропоновані до виконання у приписі від 22.01.2020р. №3 не виконані Збаразькою загальноосвітньою школою I-IIІ ступенів №1 Збаразької міської ради Тернопільської області у повному обсязі, з огляду на що, Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Тернопільській області було складено акт за результатами проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки від 17.06.2021р. №112, з яким ознайомлено керівника Опорного закладу ОСОБА_6 , що підтверджується її особистим підписом, а також даний акт вручений вказаній посадовій особі, що підтверджується її особистим підписом.

Під час проведеної перевірки Збаразької загальноосвітньої школи I-IIІ ступенів №1 з`ясовано, що не виконаними залишились порушення вимог нормативних актів у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створюють загрозу життю та здоров`ю людей, а саме:

1. з`єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів і кабелів, що знаходяться у будівлі, не виконані за допомогою опресування, зварювання, паяння або затискачів, а методом скрутки;

2. будівлю не обладнано системами протипожежного захисту, відповідно до ДБН В.2.5-56-2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: системою пожежної сигналізації та системою оповіщення людей про пожежу типу СО-2;

3. будівлю не обладнано пристроями від прямих попадань блискавок і вторинних її проявів відповідно до вимог;

4. в коридорі другого поверху влаштована перегородка, що перекриває шлях евакуації до сходової клітки;

5. на шляхах евакуації з центрального входу першого поверху будівлі влаштоване горюче оздоблення;

6. з приміщення їдальні будівлі не влаштований другий евакуаційний вихід;

7. вхідні двері відкриваються проти напрямку виходу з будівлі;

8. під сходовими клітками будівлі влаштовані підсобні приміщення;

9. не здійснено вогнезахисне обробляння дерев`яних елементів горищних покриттів (крокви, лати) засобами вогнезахисту, що забезпечують І групу вогнезахисної ефективності;

10. не обладнано евакуаційним освітленням шляхи евакуації в приміщеннях та по маршрутах евакуації: у коридорах і проходах за маршрутом евакуації; в місцях зміни (перепаду) рівня підлоги або покриття; в зоні зміни напрямку маршруту; перед кожним евакуаційним виходом; із зовні перед кожним кінцевим виходом з будівлі;

11. вхідні двері в електрощитову та люки виходів на горище встановлені не протипожежні 2-го типу з класом вогнестійкості ЕІ 30;

12. приміщення не забезпечені первинними засобами пожежогасіння, а саме: одним покривалом з негорючого теплоізоляційного матеріалу або повсті розміром 2 х 2 м на кожен поверх будівел;.

13. територію та приміщення не забезпечено відповідними знаками безпеки, згідно з ДСТУ ЕN ІSО 7010:2019 «Графи безпеки. Зареєстровані знаки безпеки».

Наявність перелічених та не усунутих порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, створюють реальну загрозу життю та здоров`ю людей, стали підставою звернення УДСНС України у Тернопільській області до суду з адміністративним позовом.

Рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду від 10.01.2022 (справа №500/5880/21) задоволено вказаний позов та застосовано заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі Збаразької загальноосвітньої школа I-III ступенів №1 Збаразької міської ради Тернопільської області за адресою: 47302, вул.Шевченка,1, м. Збараж, Тернопільська обл.., до повного усунення порушень.

Вказане рішення суду набрало законної сили 13.04.2022.

На даний час рішення суду перебуває на виконанні у Збаразькому відділі ДВС у Тернопільському районі Тернопільської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ).

Рішенням сесії Збаразької міської ради №VIII/17/18 від 30.06.2022 «Про зміну типу та перейменуваннязакладів загальної середньої освітиЗбаразької міської ради та затвердженняїх установчих документів» опорний заклад «Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1» Збаразької міської ради Тернопільської області (код ЄДРПОУ 21161204, адресамісцезнаходження: Україна, Тернопільська обл., м. Збараж, вул.РодиниБілинських,2) перейменовано на Збаразький ліцей №1 Збаразької міської ради Тернопільськоїобласті, скорочене найменування: Збаразький ліцей № 1 Збаразької МР.

Вказаним рішенням сесії також затверджено статут Збаразького ліцею №1 Збаразької міської ради Тернопільської області.

Відповідно до вказаного Статуту Збаразький ліцей №1 Збаразької міської ради Тернопільської області є правонаступником усього майна, прав та обов`язків опорного закладу «Збаразька загальноосвітньої школа I-III ступенів №1» Збаразької міської ради Тернопільської області.

В ході досудового слідства виникла необхідність у проведені огляду будівліЗбаразького ліцею №1 Збаразької міської ради Тернопільської області, що за адресою: 47302, вул.Шевченка,1, м. Збараж, Тернопільська обл., щозгідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно належить Збаразькій міській раді,з метою з`ясування обставин, які мають важливе значення для досудового розслідування.

Беручи до уваги те, що проведений огляд будівліЗбаразького ліцею№1Збаразької міськоїради Тернопільськоїобласті,що заадресою:вул.Шевченка,1, м. Збараж, Тернопільського району, Тернопільської області, має істотне значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, оскількимогли зберегтися на собі сліди вчинення кримінального правопорушення (інформацію про вчинене кримінальне правопорушення), та іншим шляхом неможливо отримати доступ до вказаної будівлі для проведення усіх необхідних слідчих дій, що може негативно вплинути на дослідження усіх обставин скоєння кримінального правопорушення, тому необхідно отримати дозвіл на огляд в будівлі Збаразького ліцею№ 1Збаразької міськоїради Тернопільськоїобласті,що заадресою:вул.Шевченка,1, м. Збараж, Тернопільського району, Тернопільської області.

Відповідно, ч.1 ст.237 КПК України передбачає, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів, а ч.2 цієї статті визначає, що огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється, згідно з правилами КПК України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Частиною 2 статті 237 КПК України передбачено, що огляд житла та іншого володіння особи здійснюється з правилами цього кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи відповідно до ч.2 ст.234 КПК України.

Слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду в будівліЗбаразького ліцею №1 Збаразької міської ради Тернопільської області,що заадресою:вул.Шевченка,1, м. Збараж, Тернопільського району, Тернопільської області, що належить Збаразькій міській раді.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримала.

Дослідивши матеріалами клопотання, заслухавши пояснення слідчої, приходжу до висновку за необхідне задовольнити клопотання, надавши дозвіл на проведення огляду в будівліЗбаразького ліцею №1 Збаразької міської ради Тернопільської області,що заадресою:вул.Шевченка,1, м. Збараж, Тернопільського району, Тернопільської області, та належить Збаразькій міській раді.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.110, 234, 235, 309, 369, 371, 372 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СВ ВП №4 (м.Збараж) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області лейтенанту поліції ОСОБА_4 , старшому слідчому СВ ВП №4 (м.Збараж) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_7 , заступнику начальника СВ ВП №4 (м.Збараж) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області капітану поліції ОСОБА_8 , слідчому СВ ВП №4 (м.Збараж) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_9 ,слідчому СВ ВП №4 (м.Збараж) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області лейтенанту поліції ОСОБА_10 , заступнику начальника ВП - начальнику СВ ВП №4 (м.Збараж) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області майору поліції ОСОБА_11 на проведення огляду в будівліЗбаразького ліцею №1 Збаразької міської ради Тернопільської області,що заадресою:вул.Шевченка,1, м. Збараж, Тернопільського району,Тернопільської області та належить Збаразькій міській раді.

Дана ухвала діє до 19 липня 2023 року і надає право провести огляд лише один раз.

Дана ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Галина ЩЕРБАТА

СудЗбаразький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення19.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110965465
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —598/1156/23

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Щербата Г. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні