Рішення
від 08.05.2023 по справі 604/317/23
ПІДВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 604/317/23

Провадження № 2/604/150/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2023 року сел. Підволочиськ

Підволочиський районний суд Тернопільської області

в складі:

Головуючого судді Сташківа Н.Б.

за участі

секретаря судового засідання Дериш М. Ю

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Підволочиську цивільну справу за позовом органу опіки та піклування Скориківської сільської ради Тернопільського району, юридична адреса: вул. Б. Хмельницького,1б с. Скорики Тернопільського району Тернопільської області, в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , треті особи на стороні позивача - служба у справах дітей Скориківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, юридична адреса: вул. Б. Хмельницього, 1б, с.Скорики Тернопільського району Тернопільської області, Новосільська спеціальна школа Тернопільської обласної ради, юридична адреса: с.Нове Село Тернопільський район Тернопільська область до ОСОБА_3 , адреса реєстрації: с.Токи Тернопільського району Тернопільської області, про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів -

ВСТАНОВИВ:

Описова частина.

Короткий зміст позовних вимог. Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача

Представник органу опіки та піклування Скориківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, котрий діє в інтересах неповнолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 , треті особа на стороні позивача - служба у справах дітей Скориківської сільської ради, Новосільська спеціальна школа Тернопільської обласної ради, про позбавлення батьківських прав відносно малолітніх дітей, та стягнення аліментів на утримання дитини в твердій грошовій сумі в розмірі 1000,00 грн на кожну дитину, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дитиною повноліття.

Позов обґрунтований тим, що ОСОБА_3 є матір`ю малолітніх ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батько малолітніх записаний згідно ст.135 СК України. Відповідно до рішення Підволочиського районного суду Тернопільської області від 16 січня 2019 р. малолітні діти відібрані від матері ОСОБА_3 без позбавлення батьківських прав. Відповідно до розпорядження голови Підволочиської РДА від 18.02.2019р. діти отримали статус дитини, позбавленої батьківського піклування та переведено дітей на повне державне утримання в Новосільський обласний спеціальний навчально-виховний комплекс Тернопільської районної ради, що знаходиться на території Скориківської ТГ Тернопільського району. За час перебування дітей в Новосільській спеціальній школі відповідач перебувала з малолітньою ОСОБА_1 в лікарні на час амбулаторного лікування, проте загалом не часто спілкувалась з малолітніми дітьми, не утримувала їх, не цікавилась станом здоров`я та їх шкільним життям, не зверталась в службу в справах дітей Скориківської сільської ради щодо участі у вихованні дітей. Відповідач проживає в с. Токи, згідно відомостей старости вживає алкогольні напої, в будинку антисанітарія та неналежні умови проживання. Згідно вироку Підволочиського районного суду Тернопільської області ОСОБА_3 відбуває засуджена до трьох років одного місяця позбавлення волі та відбуває покарання у виправній колонії. З метою захисту прав та інтересів дітей надано висновок органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 , оскільки фактично відповідач ухиляється від виконання батьківських обов`язків, закріплених у ст.150 СК України, не піклується про фізичний, духовний та моральний розвиток дітей та своєю аморальною поведінкою шкодить нормальному розвиткові дітей, а тому, з метою захисту прав та інтересів неповнолітніх доцільно позбавити батьківських прав відповідача. Окрім того, представник позивача просить стягнути з ОСОБА_3 аліменти на утримання дітей, посилаючись на те, що особи, позбавлені батьківських прав, не звільняються від обов`язку щодо утримання дітей.

Відзив на позовну заяву від відповідача до суду не надходив.

Письмові пояснення третіх сторін відсутні.

Процесуальні дії у справі. Заяви (клопотання) учасників справи.

Ухвалою Підволочиського районного суду від 15 березня 2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі. Справу ухвалено розглядати за правилами загального позовного провадження і призначено підготовче засідання у справі.

Ухвалою Підволочиського районного суду від 20 квітня 2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

Представник позивача - органу опіки і піклування Скориківської сільської ради Гуцайло Б.М. в судове засідання не з`явилась, подала заяву, згідно якої позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить справу розглянути у їх відсутності, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Від відповідача ОСОБА_3 , котра відбуває покарання у Збаразькій ВК №63 с.Добриводи Тернопільської області, повернулась розписка про отримання повістки-повідомлення. Будь-яких заяв, клопотань до суду не поступало. Відзив на позовну заяву не надходив.

Представники третіх осіб - служби у справах дітей Скориківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, Новосільської спеціальної школи Тернопільської обласної ради, будучи належним чином повідомленими про дату час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явились, причини неявки суду невідомі.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст.280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності сторін у справі за наявними матеріалами та ухвалити заочне рішення відповідно до вимог ч. 1 ст. 280 ЦПК України, оскільки позивач не заперечував проти заочного розгляду справи.

Мотивувальна частина

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав:

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Токівською сільською радою Підволочиського району Тернопільської області, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , його батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Токівською сільською радою Підволочиського району Тернопільської області, ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 , її батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

Відповідно до листа Підволочиського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Тернопільській області №126/14-01-09.6 від 20.02.2023р. в архіві відділу виявлено актові записи про народження, реєстрація яких відбулася відповідно до ч.1 ст.135 СК України: гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до рішення Підволочиського районного суду Тернопільської області від 16 січня 2019 р. малолітні діти ОСОБА_2 , ОСОБА_1 відібрані від матері ОСОБА_3 без позбавлення батьківських прав.

Відповідно до розпорядження голови Підволочиської РДА від 18.02.2019р. №32-од «Про надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування ОСОБА_2 , ОСОБА_1 », з метою захисту прав малолітніх, дітям надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування та переведено на повне державне утримання в Новосільський обласний спеціальний навчально-виховний комплекс Тернопільської районної ради, що знаходиться на території Скориківської ТГ Тернопільського району.

У відповідності до довідки про склад сім`ї № 21 від 17.01.2023 року ОСОБА_3 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , разом з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 .

Згідно акту обстеження умов проживання ОСОБА_3 №97 від 08.10.2021р., виданого Скориківською сільською радою, в результаті обстеження виявлено, що ОСОБА_3 проживає в АДРЕСА_2 з ОСОБА_7 . Малодітні діти ОСОБА_1 , ОСОБА_2 перебувають в Новосільській спеціальній школі Тернопільської обласної ради. Мати навідується до дітей, але на канікули та свята додому не забирає. В будинку прибирання не проводиться, в кімнатах брудно, немає чистої постільної білизни та продуктів харчування, умови для проживання дітей вкрай незадовільні, у зв`язку з чим учасники комісії дійшли висновку що діти ще не можуть бути повернені в сім`ю ОСОБА_3 .

Відповідно до акту обстеження №9 від 10.01.2023р., проведеного комісією в складі старости Токівського старостинського округу № З Скориківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, депутата округу, діловода Токівського старостинського округу № 3 Скориківської сільської ради - в результаті обстеження виявлено, що ОСОБА_3 зареєстрована в АДРЕСА_1 . В будинку зареєстровано п`ятеро осіб, але ніхто із зареєстрованих у ньому не проживає. ОСОБА_3 має двох малолітніх дітей: донька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які вже декілька років перебувають в Новосільській спеціальній школі Тернопільської обласної ради. На даний час ОСОБА_3 перебуває в місцях позбавлення волі. За час проживання на території села з ОСОБА_3 неодноразово проводились бесіди щодо виконання батьківських обов`язків, умов їх проживання та про позбавлення її батьківських прав відносно малолітніх дітей, однак вона не створювала належних умови для проживання, навчання та виховання дітей. Будинок перебуває у вкрай незадовільному стані та непридатний для проживання.

Згідно вироку Підволочиського районного суду Тернопільської області від 12 вересня 2022 року ОСОБА_3 визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.185 КК України і призначено покарання у виді 2 (двох ) років позбавлення волі. На підставі ст.71 КК України за сукупністю вироків, до основного покарання призначеного за новим вироком частково приєднане не відбуте покарання за вироком Підволочиського районного суду Тернопільської області від 12 жовтня 2021 року за яким ОСОБА_8 засуджена за ч.3 ст.185 КК України до покарання у виді 3-ох років позбавлення волі, звільненої від відбування покарання із встановленням іспитового строку терміном на 1 рік та остаточно ОСОБА_3 призначено покарання у виді 3 (трьох) років 1 (одного) місяця позбавлення волі.

Згідно довідки - характеристики, виданої виконкомом Скориківської сільської ради Тернопільської області №6 від 09 січня 2023 р. ОСОБА_3 на даний час перебуває в місцях позбавлення волі. За час проживання на території села ОСОБА_3 часто вживала спиртні напої та була схильна до крадіжок. В сім`ї періодично виникали сварки між нею та її цивільним чоловіком ОСОБА_7 . ОСОБА_3 в громадських справах села участі не приймала.

Згідно рішення комісії з питань захисту прав дитини Скориківської сілської ради №4 від 17.01.2023р. надано висновок органу опіки, піклування Скориківської сільської ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 щодо малолітніх ОСОБА_1 , 2015р.н., ОСОБА_2 , 2013р.н.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Скориківської сілсьької ради Тернопільського району Тернопільської області №8 від 17 .01.2023р. затверджено рішення комісії з питань захисту прав дитини Скориківської сільської ради №4 від 17.01.2023р. «Про надання висновку органу опіки, піклування Скориківської сільської ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 »

Відповідно до висновку органу опіки, піклування Скориківської сільської ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 від 17.01.2023р. №1, щодо малолітніх ОСОБА_1 , 2015р.н., ОСОБА_2 , 2013р.н. встановлено, що ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_1 , ОСОБА_2 . Батько записаний відповідно до ч.1 ст.135 СК України. На підставі рішення суду від 16.01.2019р. малолітні ОСОБА_2 , ОСОБА_1 відібрані від матері ОСОБА_3 без позбавлення батьківських прав. Діти влаштовані в Новосільський обласний спеціальний навчально-виховний комплекс на повне державне утримання. На даний час ОСОБА_3 відбуває покарання в місцях позбавлення волі. Відповідно до п.8 постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки і піклування, пов`язаної із захистом прав дитини», із змінами, якщо протягом року після прийняття судом рішення про відібрання дитини у батьків не усунені причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, служба у справах дітей за місцем походження дитини, позбавленої батьківського піклування, зобов`язана вжити заходів до позбавлення батьків їх батьківських прав. У зв`язку з свідомим нехтуванням обов`язками щодо утриманння і виховання малолітніх, відсутністю турботи про здолров`я та фізичний розвиток - Скориківська сільська рада, як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 щодо малолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

За вказаних обставин судом встановлено, що відповідач ОСОБА_3 не забезпечує належних умов для нормального виховання та розвитку дітей, не надає дітям доступу до культурних та інших духовних цінностей, не сприяє засвоєнню ними загальновизнаних норм моралі, не виявляє інтересу до їх внутрішнього світу, що свідчить про відсутність у останньої інтересу до дітей та свідомого нехтування батьківськими обов`язками відповідачем.

Норми права, які застосував суд та мотиви їх застосування

Положеннями норм Сімейного кодексу України встановлено, що кожний із батьків зобов`язаний піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, проявляти у відношенні неї батьківське піклування, зобов`язаний виховувати та утримувати дитину до її повноліття. Здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом (ст.ст. 150, 151, 152, 155 Сімейного кодексу України).

Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Згідно зі ст. 165 Сімейного кодексу України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

У відповідності до п. 16 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав» від 30 березня 2007 року № 3, ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Суд, зазначає, що ухилення батьків від виконання обов`язків має місце, якщо вони: не піклуються про розвиток дитини, не надають доступу до духовних цінностей та освіти; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу.

Судом встановлено, що саме такою є поведінка відповідача по відношенню до своїх дитини.

Європейський суд з прав людини у справі "Хант проти України", рішення від 07 грудня 2006 року наголошував на тому, що питання сімейних відносин має ґрунтуватися на оцінці особистості заявника та його поведінці. Факт заперечення заявником проти позову про позбавлення його батьківських прав також може свідчити про його інтерес до дитини (параграф 57, 58).

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки для батька (матері) та дитини (ст.166 СК України) і допускається тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, при цьому за встановлених обставин, суд переконаний, що поведінку відповідача по відношення до своєї дитини, за встановлених обставин, змінити у кращу сторону неможливо.

Відповідно до 6 принципу Декларації прав дитини від 20 листопада 1959 року дитина для повного та гармонійного розвитку особистості потребує любові та розуміння. Вона повинна, у випадку такої можливості, рости під опікою та відповідальністю своїх батьків і в будь-якому випадку в атмосфері любові та духовного і матеріального забезпечення.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно ч. 2 ст. 27 Конвенції батько (-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

З цих підстав, беручи до уваги інтереси дитини, необхідність умов їх нормального розвитку та виховання, відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України, слід позбавити ОСОБА_3 батьківських прав стосовно малілітніх дітей сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, відповідно до ч.2 ст. 166 Сімейного Кодексу України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дітей.

За змістом ст. 180 Сімейного Кодексу України (далі - СК України) батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

У відповідності до ст.141 СК України проживання батьків окремо від дитини не впливає на обсяг їх прав і обов`язків і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого та рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до ч.2 ст.182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатінм для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік» прожитковий мінімум для дитини віком до 6 років - становить 2272 гривні, для дітей віком від 6 до 18 років - 2833 гривень. Таким чином, мінімальний гарантований розмір аліментів для дитини віком від 6 до 18 років - 1417,00 грн (2833 грн х 50 %).

Розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону. Крім того, суд виходить також із захисту інтересів дітей, забезпечення одержання ними коштів, необхідних для їх життєдіяльності, збереження того рівня життя, який вони би мали тоді, коли утримувалися обома батьками.

Судом не встановлено, а відповідачем не подано ніяких доказів про те, що вона за своїм станом здоров`я чи матеріальним становищем не може виконувати своїх обов`язків по утриманню неповнолітніх дітей.

За змістом ч.1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Оцінивши в сукупності надані докази по справі, висновок органу опіки та піклування, враховуючи інтереси дітей, беручи до уваги необхідність врегулювання аліментних правовідносин, на принципах справедливості, сумлінності і розумності, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Також суд вважає за необхідне роз`яснити відповідачу про його право, передбачене ст. 169 Сімейного кодексу України, на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав, під час розгляду якого буде перевірено, наскільки змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав й за умови, що дитина за той час не буде усиновлена, а також якщо на час вирішення питання судом про поновлення батьківських прав дитина не досягне повноліття.

Розподіл судових витрат між сторонами

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню судовий збір на користь держави.

Керуючись ст. 4, 13, 81, 141, 263-265, 268, 280, 354 ЦПК України,ст.155, 154-166, 180-183, 191 СК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов органу опіки та піклування Скориківської сільської ради Тернопільського району, в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , треті особи на стороні позивача - служба у справах дітей Скориківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, Новосільська спеціальна школа Тернопільської обласної ради, до ОСОБА_3 , про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительку с. Токи Тернопільського району Тернопільської області батьківських прав щодо малолітніх ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на користь Новосільської спеціальної школи Тернопільської обласної ради , аліменти на дітей: - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , в твердій грошовій сумі в розмірі по 1417 (одній тисячі чотириста сімнадцять) гривень на кожну дитину щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 13 березня 2023 року до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 , в користь держави, судовий збір в розмірі 1073,60 грн

Заочне рішення може бути переглянуто Підволочиським районним судом Тернопільської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом. У цьому разі тридцятиденний строк на апеляційне оскарження рішення починається відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення суду в загальному порядку встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Підволочиський районний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Позивач: орган опіки та піклування Скориківської сільської ради Тернопільського району, юридична адреса: вул. Б. Хмельницького,1б с. Скорики Тернопільського району Тернопільської області

Відповідач: ОСОБА_3 - ІНФОРМАЦІЯ_5 , паспорт НОМЕР_3 виданий Підволочиським РС УДМС України в Тернопільській області 20 лютого 2014р., РНОКПП НОМЕР_4 , адреса реєстрації: с.Токи Тернопільського району Тернопільської області, адреса тимчасового перебування:ДУ «Збаразька виправна колонія (№63)» с. Добриводи Тернопільського району Тернопільської області.

Третя особа: Служба у справах дітей Скориківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, юридична адреса: вул. Б. Хмельницього, 1б, с.Скорики Тернопільського району Тернопільської області.

Третя особа: Новосільська спеціальна школа Тернопільської обласної ради, юридична адреса: с. Нове Село Тернопільський район Тернопільська область, ЗКПО 04590978, р/р НОМЕР_5 .

Суддя-підпис

згідно з оригіналом:

Суддя Підволочиського районного суду

Тернопільської області Н.Б.Сташків

СудПідволочиський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення08.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110970108
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —604/317/23

Рішення від 08.05.2023

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні