Ухвала
від 01.05.2023 по справі 932/4011/23
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 932/4011/23

Провадження № 1-кс/932/1658/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01травня 2023року м. Дніпро

Слідчий суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпрі клопотання слідчого СВ ДРУП ГУНП у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Центральної окружної прокуратури м. Дніпра ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні

№12016040670000237 від 25.01.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 348 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

27.04.2023 року до Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотанняслідчого СВ ДРУП ГУНП у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні №12016040670000237 від 25.01.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 348 КК України, відповідно до якого слідчий прохає надати доступ до історії хвороби та виписок із медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 ), який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий зазначає, щоу провадженні СВ ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження №12016040670000237 від 25.01.2016 року, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ст.348 КК України.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у отриманні доступу до історії хвороби та виписок із медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 ), який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , у зв`язу із чим слідчий звернувся до суду зі вказаним клопотанням.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав письмову заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Дніпропетровський клінічний військовий госпіталь про дату, час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином, однак явку свого представника у судове засідання не забезпечив, заяв чи клопотань надано не було.

Вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, приходжу до висновку, що воно підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1ст. 131 КПК Українизаходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннямист. 132 КПК Українипередбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі ідокументи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч.ч.1, 2ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає унаданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої перебувають такі речі ідокументи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п. 6 ч. 2ст. 160 КПК Україниу клопотанні зазначаються можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей ідокументів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з п.2 ч.5ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин укримінальному провадженні.

Згідно із вимогами ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5 ст. 163 КПК України, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим доведено, що вчинене кримінальне правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування відповідних заходів забезпечення кримінального провадження, потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який йдеться в клопотанні слідчого, а також може бути виконано завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням.

Відповідно до ч. 7ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи,що вказаніслідчим документи, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 ), який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , мають важливе значення для досудового розслідування кримінального провадження№12016040670000237 від 25.01.2016 року, відкритого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 348 КК України, слідчий суддя вважає, що слідчим доведено необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів.

В частині клопотання слідчого про надання дозволу на тимчасовий доступ до оригіналу історії хвороби та виписок із медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю їх вилучення необхідно відмовити, оскільки слідчим не було обгрунтовано необхідності отримання зазначених оригіналів.

Також, слідчим доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в зазначеній у клопотанні інформації, та відсутність можливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за її допомогою.

За таких обставин, керуючись вимогами ст.131,132,159-164 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ ДРУП ГУНП у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №12016040670000237 від 25.01.2016року, заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ст.348КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому СВ ДРУП ГУНП у Дніпропетровській області ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до речей і документів, із можливістю вилучення їх копій, які перебувають уволодінні ІНФОРМАЦІЯ_2 ), який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: історії хвороби та виписок із медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - до 01.07.2023 року.

Роз`яснити особі, у володінні якої перебувають речі та документи, що відповідно до ч.1ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей ідокументів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її проголошення в частині надання дозволу на вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

В іншій частині ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБабушкінський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення01.05.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу110973813
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —932/4011/23

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні