Ухвала
від 18.05.2023 по справі 175/3743/22
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/3743/22

Провадження № 2/175/1045/22

УХВАЛА

Іменем України

"18" травня 2023 р. смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Білоусової О.М.,

за участю секретаря судового засідання Одоєвець А.Ю.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в смт. Слобожанське в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Факторингова Компанія «Фінвест Груп» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа: приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Міссіяж О.А. про визнання правочинів недійсними,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Факторингова Компанія «Фінвест Груп» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа: приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Міссіяж О.А. про визнання правочинів недійсними.

01 березня 2023 року до суду надійшло клопотання представника відповідача, про зупинення провадження по цивільній справі №175/3743/22, оскільки в Голосіївському районному суді м.Каєва перебуває справа №752/9563/22 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Факторингова Компанія «Фінвест Груп», Товариства з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна» .

Представник позивача надав заяву про проведення судового засівдання без її участі, заперечувала щодо зупинення провадження по справі, надала копію рішення Голосіївського районного суді м.Каєва по цивільній справі №752/9563/22 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Факторингова Компанія «Фінвест Груп», Товариства з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна», яким в задоволенні позову було відмовлено.

Представник відповідача про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином, в клопотанні про зупинення провадження, зазначив про рогляд цього клопотання без його участі.

Інші учасники судового засідання про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином, в судове засідання не з`явились, причини неявки суду не повідомили, заяв не надали.

Ознайомившись з заявою про зупинення провадження по справі та дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Відповідно до п.6 ч. 1ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі: об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Згідно з п.5ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 6 частини першоїстатті 251 цього Кодексу- до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Зупинення провадження у справі це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення. Межі зупинення провадження у справі не повинні призводити до зменшення розумного строку розгляду справи. В справі, яка переглядається, суть спірних правовідносин полягає у вирішенні питання щодо правомірності звільнення з роботи позивача. Проте, вирішуючи питання про зупинення провадження у справі, яка переглядається, суд на порушення вимог пункту 4 частини першоїстатті 201 ЦПК Українине вказав конкретну іншу справу та обставину, до вирішення якої зупиняється провадження у справі, у чому саме полягає взаємозв`язок предметів розгляду інших справ, а також у чому полягає передбачена законом неможливість розгляду зазначеної справи до розгляду іншої справи, та зупинив провадження у справі усупереч принципу ефективності судового процесу, направленому на недопущення затягування розгляду справи. При цьому суди взагалі не аналізували та не встановлювали у визначеному законом порядку, чи дійсно від наслідку розгляду іншої справи залежить прийняття рішення у зазначеній цивільній справі".

Подібний висновок викладений у постанові Верховного Суду України від 01 лютого 2017 року в справі № 6-1957цс16.

Відповідно до роз`яснень, які надані у п. 33 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції», визначаючи наявність передбаченихст. 201 ЦПК Українипідстав, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, врахувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, як зазначено у п. 4 ч. 1 цієї статті - неможливість розгляду цивільної справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства, застосовується у тому разі, коли в іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість розгляду.

Таким чином, визначаючи наявність передбачених вказаною статтею підстав, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, врахувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, застосовується в тому разі, коли в цій іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються умов від яких залежить можливість її розгляду.

У постанові Верховного Суду в складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 14лютого 2022 року викладено висновок про те, що метою зупинення провадження у справі згідно з пунктом 6 частини першоїстатті 251 ЦПК Україниє виявлення обставин (фактів), які не можуть бути з`ясовані та встановлені в цьому провадженні, але мають значення для справи, провадження у якій зупинено. Об`єктивна неможливість розгляду справи до вирішення іншої справи полягає у тому, що рішення суду в іншій справі встановлює обставини, які впливають на збирання та оцінку доказів у справі, провадження у якій зупинено, зокрема факти, що мають преюдиційне значення.

Суд проаналізувавшиматеріали справи,вважає занеобхідне відмовитиу задоволенніклопотанні прозупинення провадження,у зв`язкуз відсутністюбезумовних підставдля об`єктивноїнеможливості розглядуданого позову, наявності рішення Голосіївського районного суді м.Каєва по цивільній справі №752/9563/22 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Факторингова Компанія «Фінвест Груп», Товариства з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна», яким в задоволенні позову було відмовлено. В даномувипадку євсі процесуальніможливості розглянутисправу беззупинення провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.2,11,251,353 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання представника відповідача, про зупинення провадження по цивільній справі №175/3743/22, оскільки в Голосіївському районному суді м.Каєва перебуває справа №752/9563/22 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Факторингова Компанія «Фінвест Груп», Товариства з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна» - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. М. Білоусова

Дата ухвалення рішення18.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110974025
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання правочинів недійсними

Судовий реєстр по справі —175/3743/22

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Лопатіна М. Ю.

Рішення від 11.01.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Рішення від 11.01.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні