Ухвала
від 12.05.2023 по справі 183/5684/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/5684/23

Провадження № 2-о/183/193/23

У Х В А Л А

12 травня 2023 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Майна Г. Є., ознайомившись з заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа - Перещепинська міська рада Новомосковського району Дніпропетровської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

08 травня 2023 року заявники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 через представника адвоката Щербину С. В., звернулися до суду із заявою, у якій просять визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити ОСОБА_2 опікуном над недієздатним ОСОБА_3 . В обґрунтування заяви заявники указують на те, що ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_3 . У 2016 році її батько переніс інсульт та після чого проходив лікування. З червня 2017 року його стан здоров`я погіршився. На теперішній час ОСОБА_3 , через ураження головного мозку внаслідок інсульту, не може самостійно пересуватись, його фізичний та психічний стан погіршується. ОСОБА_3 є інвалідом Ігрупи та перебуває на обліку у лікаря-невролога з діагнозом: наслідки повторних інфарктів головного мозку на тлі гіпертонічної хвороби третьої стадії. Дисциркуляторна енцефалопатія ІІ стадії з правостороннім центральним геміпарезом, моторною асфазією, психостенічним синдромом. У зв`язку з таким станом за ОСОБА_3 потрібно доглядати та опікуватися. Фактично за батьком здійснює догляд її чоловік ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що дочка не має змоги у повній мірі здійснювати догляд за батьком, оскільки він не в змозі самостійно пересуватись, а ОСОБА_2 фізично сильніший та він в змозі ефективно допомагати її батькові. Крім того, ОСОБА_2 фактично проживає з її батьком за адресою: АДРЕСА_1 . У зв`язку з чим вони просять визнати ОСОБА_3 недієздатним та призначити ОСОБА_2 його опікуном.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09 травня 2023 року було визначено головуючого суддю Майну Г. Є. та 10 травня 2023 року вищезазначену справу передано головуючому судді.

Суд, дослідивши подані матеріали, приходить до таких висновків.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Нормою ч. 2 ст. 175 ЦПК визначено, що позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно з ч. 8 ст. 43 ЦПК України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника). Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Відповідно до ч. 1 ст. 58 ЦПК України, сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно з ч. 1 ст. 60 ЦПК України, представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 64 ЦПК України представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки.

Згідно з вимогами ч.ч. 4, 8 ст. 62 ЦПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність». У разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Як убачається зі змісту заяви, заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 просять суд, визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном ОСОБА_3 . Водночас, указана заява підписана лише адвокатом Щербиною С. В., відповідно до доданих до заяви документів адвокат Щербина С. В. уповноважений представляти інтереси тільки заявника ОСОБА_1 , інших документів про право на представлення інтересів, а саме ОСОБА_2 матеріали справи не містять.

Згідно з п. 1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України заява повертається у випадках, коли заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

За таких обставин, оскільки заяву подано від заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , яка підписана адвокатом Щербиною С. В., і документів про те, що указана особа є представником заявника ОСОБА_2 , до суду не надано, то заява про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, підлягає поверненню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2-5, 42, 185, 260, 293, 300 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа - Перещепинська міська рада Новомосковського району Дніпропетровської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна повернути заявникам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги заявником протягом 15 днів, починаючи з наступного за днем отримання її копії, в іншій частині ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Ухвала суду складена і підписана 12 травня 2023 року.

Суддя Г.Є. Майна

Дата ухвалення рішення12.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110974948
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —183/5684/23

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні