Ухвала
від 15.05.2023 по справі 183/3201/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/3201/23

№ 2-о/183/157/23

У Х В А Л А

15 травня 2023 року Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області, у складі: головуючої судді Дубовенко І.Г., секретаря судових засідань Зозулі В.С., розглянувши у судовому засіданні в залі Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Харків) про встановлення факту батьківства після смерті батька,

За участю представника позивача - адвоката Гофельд Г.С., -

в с т а н о в и в:

В провадженні Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області знаходиться цивільна справа ОСОБА_1 , у якій заявник просить встановити факт батьківства громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Харків, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Зобов`язати Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Харків) внести відповідні зміни у актовий запис про народження дитини.

Ухвалою від 27 березня 2023 року у справі відкрите провадження та призначено справу до розгляду.

В судовому засіданні представником заявника адвокатом Гофельд Г.С. заявлене клопотання про призначення судової експертизи в якому просила - призначити по справі судову молекулярно-генетичну експертизу для визначення біологічного батьківства загиблого батька - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , необхідно проведення даної експертизи.

25 лютого 2023 року видане лікарське свідоцтво про смерть № 1797 від 25.02.2023 року за результатами розтину трупа тіла померлого ОСОБА_2 , проведеного судово-медичним експертом КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» ДОР, а також відібрані зразки біологічного матеріалу, які зберігаються в архіві судово-медичної лабораторії.

Інші учасники судового розгляду не з`явилися, про причини неявки не повідомили.

Суд, заслухавши представника заявника, дослідивши клопотання та матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, досудового та судового слідства. (ст.1 Закону України «Про судову експертизу»).

Відповідно до положень частини першої ЦПК України, суд призначає експертизу за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом.

Статтею 76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами, як серед іншого, висновками експертів.

Згідно з п. 4 ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Як роз`яснено у п. п. п. 1, 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.1997 року № 8 «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах», звернути увагу судів на необхідність суворого додержання вимог закону при призначенні судових експертиз та використанні їх висновків. Вказано на неприпустимість призначення експертизи у випадках, коли з`ясування певних обставин не потребує спеціальних знань, а також порушення перед експертом правових питань, вирішення яких віднесено законом до компетенції суду. Судова експертиза призначається лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

У п. 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 р. № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» роз`яснено, що питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це, зокрема, висновку експертизи, у тому числі судово-генетичної.

Відповідно до частини третьої ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експерту установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Оскільки відбір матеріалів для судово-медичної генетичної експертизи може проводитись лише у присутності матері та дитини, суд вважає необхідним зобов`язати експерта повідомити про час, дату та місце явки сторін для надання біологічних матеріалів для проведення судово-медичної генетичної експертизи.

З огляду на наведене, суд приходить до висновку, що по справі необхідно призначити судову молекулярно-генетичну експертизу, оскільки вирішення заявлених заявником вимог потребує спеціальних знань.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.1-12,76,103-108,251,260-261,353-355 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Гофельд Ганни Сергіївни, про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи - задовольнити.

Призначити судову молекулярно-генетичну експертизу по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Харків) про встановлення факту батьківства після смерті батька, на вирішення якої поставити наступне запитання:

- чи є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець міста Харків, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 біологічним батьком дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ?

Проведення експертизи доручити експертам КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» ДОР (49000, м.Дніпро, пл.Соборна,14).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків відповідно до ст.ст.384,385 КК України.

Оплату за проведення експертизи покласти на заявника ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 , тел. НОМЕР_1 ).

Зобов`язати заявника разом із дитиною з`явитись до експертної установи у визначений експертом день та час, з паспортами та свідоцтвом про народження дитини.

Надати дозвіл архіву судово-медичної лабораторії КЗ Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» ДОР надати зразки біологічного матеріалу, що були відібрані за результатами розтину тіла померлого ОСОБА_2 для використання експертам КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» ДОР.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена учасниками справи шляхом подачі апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя І.Г.Дубовенко

Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110974965
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —183/3201/23

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні