Рішення
від 16.05.2023 по справі 193/271/23
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/271/23

Провадження № 2/193/186/23

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

16 травня 2023 року сел. Софіївка

Софіївський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Шумської О.В.

за участю секретаря Мельникової Т.О.

розглянувши у судовому засіданні в смт.Софіївка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , представник позивача ОСОБА_2 , до Товариства з обмеженою "Реаліт", третя особа - Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, про розірвання договору оренди землі та скасування його державної реєстрації, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач ОСОБА_1 , звернувся до суду з вказаним позовом. В обгрунтування позову вказує, що він ІНФОРМАЦІЯ_1 є власником на праві приватної власності земельної ділянки (пай), що знаходяться на території Девладівської сільської ради Софіївського району Дніпропетровської області, кадастровий номером 1225286600:03:004:0202, площею 5,3193 га. 03.12.2008 року Позивачем було укладено договір оренди земельної ділянки № 3 з Товариством з обмеженою відповідальністю «Реаліт» код ЄДРПОУ 30643505 строком на 7 років та зареєстровано у відділі Держкомзему Софіївського району Дніпропетровської області.

01.10.2013 року між Позивачем та Відповідачем укладено додаткову угоду без номера до Договору оренди № 3 від 03.12.2008 року П.8 Договору визначено, що строк його дії становить 15 років, тобто враховуючи, що договір було зареєстровано 18.11.2013 року - строк його закінчується - 18.11.2028 року. Відповідно до п.9 умов типового договору оренди на земельну ділянку - орендна платавноситься орендарем у грошовій форміу розмірі3500(тритисячі п`ятсот)гривень абов натуральній:зернові -2000грн.,соняшник - 200кг.,солома -1000грн.,,культівація іоранка -0.3га.,ритуальні послуги -1000 грн. - за одинкалендарний рік.Орендна плата у грошовій формі вноситься на рахунок зазначений орендодавцем у відповідній заяві, або отримується готівкою в касі орендаря. У випадку неможливості орендодавцем отримання орендної плати орендар має право переказати на ім я орендодавця поштовим переказом.

Згідно п.11 умов типового договору оренди на земельну ділянку - передбачено - орендна плата вноситься у такі строки: в грошовій формі- один раз на рік до 31 грудня звітнього року, в натуральній до 20 грудня звітнього року.

Орендна плата справляється також у випадках, якщо орендар з поважних причин тимчасово не використовує земельну ділянку.

Відповідач на протязі тривалого часу, а саме з 2018 року по сьогоднішній день, тобто більше 3 років взагалі не проводить розрахунок з позивачем за оренду земельних паїв та не сплачує відповідні податки та збори.

Позивач просить розірвати договір оренди землі № 3, укладений 03.12.2008 року між ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Реаліт» код ЄДРПОУ 30643505 на земельну ділянку загальною площею 5,3193 га, кадастровий номером 1225286600:03:004:0202, право оренди якого (зміни за додатковою угодою від 01.10.2013 року) зареєстроване Софіївським районним управлінням юстиції Дніпропетровської області 18.11.2013 року та скасувати його державну реєстрацію.

Позивач та відповідач в судове засідання не з`явились. Заяв про розгляд справи без їх участі суду не направляли.

Згідно матеріалів справи, 01.10.2013 року між Позивачем та Відповідачем укладено до Договору оренди № 3 від 03.12.2008 року П.8 Договору визначено, що строк його дії становить 15 років, тобто враховуючи, що договір було зареєстровано 18.11.2013 року - строк його закінчується - 18.11.2028 року. Відповідно до п.9 умов типового договору оренди на земельну ділянку - орендна платавноситься орендарем у грошовій форміу розмірі3500(тритисячі п`ятсот)гривень абов натуральній:зернові -2000грн.,соняшник - 200кг.,солома -1000грн.,культівація іоранка -0.3га.,ритуальні послуги -1000 грн. - за одинкалендарний рік.Орендна плата у грошовій формі вноситься на рахунок зазначений орендодавцем у відповідній заяві, або отримується готівкою в касі орендаря. У випадку неможливості орендодавцем отримання орендної плати орендар має право переказати на ім`я орендодавця поштовим переказом.

Згідно п.11 умов типового договору оренди на земельну ділянку - передбачено - орендна плата вноситься у такі строки: в грошовій формі- один раз на рік до 31 грудня звітнього року, в натуральній до 20 грудня звітнього року.

Орендна плата справляється також у випадках, якщо орендар з поважних причин тимчасово не використовує земельну ділянку.

Згідно ст.1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Положеннями ст.ст. 30, 31 Закону України "Про оренду землі" визначено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Відповідно до частини першої статті 526 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог та умов - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі статтею 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами. Відповідно до частин першої та другої статті 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно зі статтею 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до статті 1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно зі статтею 13 цього Закону договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Права та обов`язки орендодавця та орендаря встановлені статтями 24 та 25 Закону України "Про оренду землі".

Положеннями статті 32 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, у разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

Пунктом "д" частини першої статті 141 Земельного кодексу України однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою передбачено систематичну несплату земельного податку або орендної плати.

Разом з тим, як зазначалося вище, згідно із частиною другою статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Системний аналіз зазначених положень законодавства дає можливість дійти висновку, що при вирішенні питання щодо розірвання договору оренди земельної ділянки з підстави, передбаченої пунктом "д" частини першої статті 141 ЗК України, застосуванню також підлягають положення частини другої статті 651 ЦК України, згідно з якою необхідна наявність істотного порушення стороною договору.

Згідно з частиною четвертою статті 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Верховний Суд у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у постанові від 06.03.2019 у справі № 183/262/17 дійшов висновку, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. У пункті "д" частини першої статті 141 ЗК України визначено, що підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати. Підставою для розірвання договору оренди землі є систематична несплата орендної плати (два та більше випадки). При цьому, систематична сплата орендної плати не у повному обсязі, визначеному договором, тобто як невиконання, так і неналежне виконання умов договору, є підставою для розірвання такого договору, оскільки згідно зі статтею 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

В пункті 10.1. постанови Великої Палати Верховного Суду вад 27 листопада 2018 року у справі № 912/1385/17 (провадження № 12-201гс18) зазначено, що при вирішенні судом питання щодо розірвання договору оренди землі за обставин систематичного невнесення орендної плати застосуванню також підлягають положення частини другої статті 651 ЦК України, якою передбачено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

У постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 06 березня 2019 року у справі № 183/262/17 (проваджеиня № 61-41932св18) вказано, що "зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Отже, якщо договором оренди передбачена сплата орендної плати щорічно, то систематичною може бути визнана несплата протягом 2 і більше років. Якщо сплата орендної плати передбачена щомісячно, то, відповідно, несплата протягом 2 і більше місяців може бути визнана систематичною. Якщо ж має місце лише затримка виплати орендної плати - це не є підставою для розірвання договору оренди в судовому порядку.

Сплата орендної плати є істотною умовою договору оренди, а позивач як власник земельної ділянки не отримав вчасно того, на що він розраховував при наявності діючої угоди. Неналежне виконання умов договору, а саме - невиконання обов`язку зі своєчасної сплати орендної плати є порушенням умов договору оренди земельної ділянки, яке, з огляду на положення статті 526 ЦК України, дає право орендодавцю вимагати розірвання такого договору, незважаючи на те, чи виплачена заборгованість у подальшому.

Так, відповідно до п. 37 Договору оренди землі, дія договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Дані умови не суперечать ч.3 ст. 31 Закону України "Про оренду землі".

За вказаних обставин сам факт систематичного порушення умов договору оренди земельної ділянки щодо своєчасної сплати орендної плати є підставою для розірвання такого договору.

У правовому висновку Верховного Суду, що висловлений у постанові від 22.09.2020 у справі № 327/163/17, вказано, що судами попередніх інстанцій правомірно враховано, що за наявності порушення з боку орендаря вимог щодо своєчасної стати орендної тати орендодавцю застосовуються вимоги частини другої статті 625 ЦК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 653 ЦК України, у разі розірвання договору зобов`язання сторін припиняються.

Відповідно до ч. З ст. 653 ЦК України, якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов`язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про оренду землі відносини, пов`язані з орендою землі регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його не виконання або виконання з порушенням умов.

Одним із основних обов`язків орендаря відповідно до ст. 24 Закону України «Про оренду землі» є своєчасне внесення орендної плати за умови належного оформлення відносин.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог.

Окрім того, відповідно до положень статті 141ЦПКУкраїни з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сплачений судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

Керуючись вимогами ст.ст. 258-259, 263-265, 268, 279, 352 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , представник позивача ОСОБА_2 , до Товариства з обмеженою "Реаліт", третя особа - Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, про розірвання договору оренди землі та скасування його державної реєстрації задовольнити.

Розірвати договір оренди землі №3, укладений 03.12.2008 року між ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Реаліт» код ЄДРПОУ 30643505 на земельну ділянку загальною площею 5,3193 га, кадастровий номером 1225286600:03:004:0202, право оренди якого (зміни за додатковою угодою від 01.10.2013 року) зареєстроване Софіївським районним управлінням юстиції Дніпропетровської області 18.11.2013 року та скасувати його державну реєстрацію.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Реаліт» код ЄДРПОУ 30643505 на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 1073,60 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасники справи, яким повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, мають право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом 30 днів, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи. Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку. Апеляційна скарга на рішення може бути подана безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя О.В.Шумська

СудСофіївський районний суд Дніпропетровської області 
Дата ухвалення рішення16.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110975385
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо припинення права оренди

Судовий реєстр по справі —193/271/23

Рішення від 16.05.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Шумська О. В.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Шумська О. В.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Шумська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні