Рішення
від 15.05.2023 по справі 681/501/23
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 681/501/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2023 року

Полонський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Горщара А.Г.

з участю секретаря судових засідань Салюк Т.М.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Полонне за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Понінківської селищної ради про визнання права власності на житловий будинок з господарськими спорудами, в порядку спадкування за законом, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати за ним право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в цілому, що розташовані по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування після смерті його матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування вимог, вказував, що після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на вказаний житловий будинок з господарськими спорудами.

Позивач являється єдиним спадкоємцем за законом після смерті матері, проте не може оформити в нотаріальній конторі право власності на житловий будинок із-за відсутності правовстановлюючих документів, на підставі чого нотаріусом відмовлено йому у видачі свідоцтва про право на спадщину, тому він змушений звернутись з цього приводу до суду.

В підготовче судове засіданні позивач ОСОБА_1 не з`явився, подав заяву про слухання справи у його відсутності, позовні вимоги підтримав, просив суд задоволити їх і винести рішення в підготовчому судовому засіданні.

Представник Понінківської селищної ради в підготовче судове засідання не з`явився, подав заяву про слухання справи у його відсутності, проти позову ОСОБА_1 та винесення рішення в підготовчому судовому засіданні не заперечував.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши письмові докази, суд зазначає про наступне.

Встановлено, що житловий будинок, який розташований по АДРЕСА_1 був збудований матір`ю позивача на виділеній земельній ділянці, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_2 за життя не оформила право власності на спірний будинок.

Матеріалами справи встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 про що свідчать дані свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 24.11.2020 року (а.с.10).

Після смерті матері позивача відкрилась спадщина, ОСОБА_1 являється єдиним спадкоємцем за законом першої черги, у шестимісячний строк подав заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини, про те не може отримати свідоцтво про право на спадщину, оскільки на житловий будинок відсутні правовстановлюючі документи.

Згідно зі ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до роз`яснень викладених в п.9 Постанови пленуму Верховного суду України 04.10.1991 року №7 «Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності на житловий будинок», право власності на житловий будинок, збудований громадянином на відведеній у встановленому порядку земельній ділянці і прийнятий в експлуатацію, виникає з часу його реєстрації у виконкомі місцевої ради.

Про належність будинку спадкодавцеві свідчать наступні докази:

Рішення виконавчого комітету Понінківської селищної ради№24 від 22.12.1964 року про надання ОСОБА_2 дозволу на будівництво індивідуального житлового будинку №24 від 22.12.1964 року (а.с.17); договору про надання в безстрокове користування земельної ділянки для будівництва житлового будинку на праві особистої власності (а.с.18-19); дозволом на виконання робіт (а.с.20); технічним паспортом (а.с.13-15).

Згідно роз`яснення Міністерства юстиції України від 21.02.2005 р. № 19/32-319 у разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не була проведена і правовстановлюючий документ відсутній, питання визначення належності цього майна попередньому власнику та наступного його власника повинно вирішуватися в судовому порядку, а підтвердити своє право власності на спадкове майно, що складається з житлового будинку та господарських споруд, позивач не має змоги внаслідок відсутності належних правовстановлюючих документів.

Приймаючи до уваги, що покійна ОСОБА_2 за свого життя не оформила правовстановлюючий документ на домоволодіння, що унеможливлює позивачу оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі, тому ОСОБА_1 , відповідно до ст.ст.1217, 1268 ЦК України, набув право власності в цілому на вказане вище домоволодіння.

Відтак, суд вважає позов обґрунтований та такий що підлягає задоволенню.

Керуючись наведеним, ст.ст.13, 81, 200, 206, 263-265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України суд, -

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в цілому на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення складено - 19.05.2023 року.

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , що проживає по АДРЕСА_2 ,

Відповідач: Понінківська селищна рада, код ЄДРПОУ 04404935, місцезнаходження: вул. Перемоги, 51, Шепетівського району, Хмельницької області, поштовий індекс 30511.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено23.05.2023
Номер документу110987250
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок з господарськими спорудами, в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —681/501/23

Рішення від 15.05.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горщар А. Г.

Рішення від 15.05.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горщар А. Г.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горщар А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні