Ухвала
від 18.05.2023 по справі б8/065-12
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

18 травня 2023 року

м. Київ

Справа № Б8/065-12 (911/229/22)

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Банаська О. О. - головуючого, Білоуса В. В., Пєскова В. Г.

за участю секретаря судового засідання Солоненко А. В.

за участю представників:

скаржника 1 (Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна Українська Спілка" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Демчана О. І.): Демчан О. І.

скаржника 2 (Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк"): Западнюк М. А.

відповідача ( ОСОБА_1 ): Архіпов О. Ю.

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційні скарги

1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна Українська Спілка" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Демчана О. І.

2. Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк"

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 22.02.2023

у складі колегії суддів: Гарник Л. Л. (головуючої), Полякова Б. М., Пантелієнка В. О.

у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна українська спілка"

до ОСОБА_1

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача

1. Акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України"

2. Товариство з обмеженою відповідальністю "Маєток Сервіс"

3. Товариство з обмеженою відповідальністю "Сантехсервіс"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Універсальна товарна біржа "Соціум"

про витребування майна

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду перебуває справа № Б8/065-12 (911/229/22) за касаційними скаргами Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна Українська Спілка" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Демчана О. І. та Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк" на постанову Північного апеляційного господарського суду від 22.02.2023, в якій ухвалою від 04.05.2023 відкрито касаційне провадження, об`єднано касаційні скарги в одне касаційне провадження, призначено її до розгляду на 18.05.2023.

05.05.2023 до Верховного Суду від ОСОБА_1 надійшов відзив, в якому викладено заперечення в межах доводів та вимог касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна Українська Спілка" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Демчана О. І. з проханням залишити її без задоволення.

15.05.2023 на електронну адресу Верховного Суду від представника ОСОБА_1 надійшло клопотання про продовження строків на подання відзиву на касаційну скаргу Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк".

У судове засідання з`явились представники скаржника 1 (Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна Українська Спілка" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Демчана О. І.), скаржника 2 (Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк"), відповідача ( ОСОБА_1 ).

У судовому засіданні представником ОСОБА_1 заявлено клопотання про продовження строків на подання відзиву на касаційну скаргу Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк".

Розглянувши клопотання представника ОСОБА_1 про продовження строку на подання відзиву колегія суддів дійшла висновку про його задоволення з огляду на таке.

Згідно із частиною першою статті 295 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) учасники справи мають право подати до суду касаційної інстанції відзив на касаційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом касаційної інстанції в ухвалі про відкриття касаційного провадження.

За змістом частин першої та четвертої статті 119 ГПК України пропущений учасником процесуальний строк може бути поновлений судом за умови вчинення учасником процесуальної дії, для вчинення якої було встановлено строк, подання учасником заяви про поновлення процесуального строку та визнання причин пропуску строку поважними, крім випадків, коли Господарським процесуальним кодексом України встановлено неможливість такого поновлення.

Натомість відповідно до частини другої статті 119 ГПК України за заявою учасника може бути продовжений тільки строк, який встановлений судом і який не сплив на час звернення учасника справи із заявою. Процесуальний строк може бути продовжений також з ініціативи суду. При цьому суд не може продовжити строк понад встановлений Господарським процесуальним кодексом України строк (правова позиція викладена в постанові об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 03.12.2018 у справі N 904/5995/16).

За приписами частини четвертої статті 294 ГПК України в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначається строк для подання учасниками справи відзиву на касаційну скаргу. Тобто, це не є строк, який встановлений законом, у зв`язку з чим може бути продовжений.

Частиною першою статті 14 ГПК України визначено принцип диспозитивності, що полягає в обов`язку суду здійснювати розгляд справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Отже, можливість продовження встановленого судом процесуального строку обумовлена поданням відповідної заяви учасника справи до закінчення цього строку.

З урахуванням зазначеного, строк на подання відзиву на касаційну скаргу Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк" може бути продовжений судом, відтак клопотання представника ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Враховуючи завдання господарського судочинства, особливості конкретних обставин справи, з метою дотримання принципів змагальності і рівності Верховний Суд дійшов висновку про відкладення розгляду касаційної скарги відповідно до приписів статті 216 ГПК України.

На підставі викладеного та керуючись статтями 202, 216, 232, 234, 235, 301, 314, 326 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду

УХВАЛИВ:

1. Відкласти розгляд справи № Б8/065-12 (911/229/22) за касаційними скаргами Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна Українська Спілка" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Демчана О. І. та Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк" на постанову Північного апеляційного господарського суду від 22.02.2023.

2. Повідомити учасників справи, що розгляд касаційних скарг Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна Українська Спілка" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Демчана О. І. та Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк" відбудеться 15 червня 2023 року о 12:30 у приміщенні Касаційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6 в залі судових засідань № 330.

3. Задовольнити клопотання представника ОСОБА_1 про продовження строку на подання відзиву на касаційну скаргу Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк" задовольнити.

4. Продовжити представнику ОСОБА_1 строк на подання відзиву на касаційну скаргу Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк" до 25.05.2023.

5. Довести до відома учасників справи, що явка їх представників в судове засідання не є обов`язковою.

6. Звернути увагу учасників справи на можливості розгляду справи за відсутності їх представників за наявними у справі матеріалами у разі подання відповідного клопотання відповідно до частини третьої статті 196 Господарського процесуального кодексу України.

7. Роз`яснити учасникам справи положення статті 202 Господарського процесуального кодексу України відповідно до якої неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

8. Повідомити учасників справи про можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції, у тому числі поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, скарги, відзиви тощо), в тому числі заяву в порядку статті 197 ГПК України, на електронну адресу суду (kgs@supreme.court.gov.ua), через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або іншими дистанційними засобами зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного кваліфікованого електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий О. О. Банасько

Судді В. В. Білоус

В. Г. Пєсков

Дата ухвалення рішення18.05.2023
Оприлюднено23.05.2023
Номер документу110997949
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б8/065-12

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Постанова від 02.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Постанова від 02.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Постанова від 02.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні