Рішення
від 15.05.2023 по справі 237/2190/23
МАР`ЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 237/2190/23

Номер провадження 2-о/237/56/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.05.23 року м. Курахове

Мар`їнський районний суд Донецької області у складі:

головуючого судді: Ліпчанського С. М.,

присяжних: Майорчикової В.В., Нєколаєвої Л.М.,

при секретарі: Бахтіяровій Н. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Курахове цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Курахівської міської ради Покровського району про усиновлення дитини -

ВСТАНОВИВ:

До Мар`їнського районного суду Донецької області із заявою про усиновлення дитини, звернувся ОСОБА_1 заінтересована особа: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Курахівської міської ради Покровського району.

В обґрунтування заяви вказує, що з 26.03.2016 року перебуває в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 виданим Жовтневим відділом державної реєстрації актів цивільного стану Маріупольського міського управління юстиції у Донецькій області.

Від шлюбу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають спільну дитину - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 , актовий запис № 1122 складений 08 серпня 2017 року Центральним районним у місті Маріуполі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області).

ОСОБА_2 є матір`ю неповнолітньої дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 , актовий запис № 478 складений відділом реєстрації актів цивільного стану Петровського районного управління юстиції у м. Донецьку Донецької області).

Рішенням Мар`їнського районного суду Донецької області від 13.03.2023 року позбавлено ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 батьківських прав відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2

Між заявником та неповнолітнім пасинком ОСОБА_6 , 2010 року народження склалися гарні, дружні відносини, позивач приймає активну участь в житті та розвитку дитини, займається вихованням, розвитком, освітою та добробутом хлопця, матеріально його утримує. В свою чергу, неповнолітній ОСОБА_6 висловлює повагу до нього та сприймає як батька.

Для укріплення сімейних стосунків позивач бажає усиновити дитину дружини ОСОБА_7 тому звертається до суду.

Учасники до судового засідання не з`явилися, про місце, час та дату розгляду повідомлені належним чином.

Так як у справі достатньо матеріалів про права та взаємовідносини осіб, що беруть участь у справі, суд розглядає цивільну справі за відсутності учасників справи.

Суд, вивчивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення. При цьому суд виходить з наступних підстав.

Згідно ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду; усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до положень ч. 1 статті 208 СК України усиновленою може бути дитина, тобто особа до досягнення нею повноліття.

Неповнолітня дитина, щодо якої подається заява про усиновлення - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Біологічним батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_2 розірвано рішенням Мар`їнського районного суду Донецької області від 14.10.2013 року по справі № 237/4932/13-ц.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється.

Рішенням Мар`їнського районного суду Донецької області від 13.03.2023 року позбавлено ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 батьківських прав відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно ч. 1 ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків.

ОСОБА_2 надано письмову згоду на усиновлення ОСОБА_1 її неповнолітнього сина ОСОБА_4 .

З урахуванням вищевикладеного, наявні правові підстави для усиновлення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 заявником ОСОБА_1 .

Згідно ст. 211 СК України, усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини, яка відповідає критеріям, наведеним у даній статті за умови відсутності підстав, визначених ст. 212 СК України.

Відсутні підстави, передбачені ст. 212 СК України, для визнання ОСОБА_1 таким, що не може бути усиновлювачем, а саме: обмеження в дієздатності, недієздатність, позбавлення батьківських прав, усиновлення було скасовано або визнано недійсним, перебування на обліку або на лікуванні, зловживання спиртними напоями чи наркотичними засобами, відсутність постійного заробітку, постійного місця проживання, наявність хвороб, передбачених переліком Міністерства охорони здоров`я України, відсутність громадянства, судимість чи наявність інтересів, які суперечать інтересам дитини.

Можливість та доцільність усиновлення ОСОБА_1 неповнолітнього пасинка ОСОБА_6 , 2010 року народження підтверджується:

- довідкою про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин № 004996 від 24.04.2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 психіатричні, у тому числі спричинені вживання психоактивних речовин протипоказань для усиновлення відсутні;

- довідкою Головного управління національної поліції в Донецькій області № 729/12/01-023 від 24.04.2023 року майор поліції ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_5 , дійсно проходить службу у Головному управлінні Національної поліції в Донецькій області та на теперішній час перебуває на посаді старшого слідчого в особливо важливих справах відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Донецькій області.

- витягом з інформаційно - аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», останній виданий про те, що громадянин України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець Ровеньки, Україна на території України станом на 24.04.2023 року до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває .

Відповідно до ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її умови проживання, ставлення до виховання дитини; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Так, ОСОБА_1 матеріально забезпечений, отримує стабільний дохід від проходження служби у Головному управлінні Національної поліції в Донецькій області.

Сукупність зазначених обставин вказує на можливість ОСОБА_1 бути усиновлювачем, здатність заявника забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя неповнолітнього ОСОБА_6 , 2010 року народження.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 12 Конвенції ООН від 20 листопада 1989 року "Про права дитини" (ратифікована Україною 27 лютого 1991 року) держави-учасниці забезпечують дитині, здатній сформулювати власні погляди, право вільно висловлювати ці погляди з усіх питань, що стосуються дитини. Відповідно до положень ч. 1 ст. 218 СК України для усиновлення дитини потрібна її згода.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 висловив згоду на усиновлення ОСОБА_1 .

Вказане свідчить про можливість врахування при розгляді справи положення ч. 4 ст. 218 СК України та визнання непотрібним допит неповнолітнього ОСОБА_6 , 2010 року народження в судовому засіданні для перевірки згоди на усиновлення заявником по справі.

Згідно зі ст. 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей, прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до ст. 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Враховуючи вищевказані факти та відповідні правовідносин, сторона заявника вважає, що заява ОСОБА_1 про усиновлення підлягає задоволенню, оскільки відповідає вимогам ст. ст. 207, 208, 211, 217, 218, 220 СК України та відповідає інтересам неповнолітнього ОСОБА_6 , 2010 року народження щодо забезпечення стабільних та гармонійних умов його життя.

У відповідністю з ч. 1 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

З урахуванням цих правових норм, ОСОБА_1 заявляє вимогу бути записаним батьком неповнолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 зі зміною прізвища дитини на « ОСОБА_8 », по-батькові на « ОСОБА_9 », ім`я, дату, місце народження дитини - залишити без змін.

Згідно ст. 225 СК України усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

На підставі зазначеного та керуючись 207, 208, 211, ч. 2 ст. 213, 218, 222, 225, 229, 233, 283 СК України, керуючись ст. ст. 293, 313, 314 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Курахівської міської ради Покровського району про усиновлення дитини - задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянина України - усиновлювачем неповнолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відділу державної реєстрації актів цивільного стану внести зміни до актового запису № 478 про народження ОСОБА_4 , вчинений 13 вересня 2010 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Петровського районного управління юстиції у м. Донецьку Донецької області, вказавши у ньому батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянина України:

- ім`я, дату, місце народження дитини залишити без змін;

- прізвище дитини змінити на « ОСОБА_8 »,

- по-батькові дитини змінити на « ОСОБА_9 »;

- виключити запис про батька ОСОБА_5 та в графі «батько» вказати: ОСОБА_1 , громадянин України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається в Донецький апеляційний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя С.М.Ліпчанський

СудМар`їнський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено24.05.2023
Номер документу111003290
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —237/2190/23

Рішення від 15.05.2023

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні