Ухвала
від 19.05.2023 по справі 462/683/23
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 462/683/23

провадження 1-кс/462/797/23

У Х В А Л А

19 травня 2023 року cлідчий суддя Залізничного районного суду м. Львова ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ ВП № 1 ЛРУП № 2 ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Франківської окружної прокуратури м. Львова Львівської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, внесеного у кримінальному провадженні за № 12023141390000106 від 28.01.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України,

встановив:

слідчий СВ ВП № 1 ЛРУП № 2 ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням у кримінальному провадженні за № 12023141390000106 від 28.01.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, погодженим із прокурором Франківської окружної прокуратури м. Львова Львівської області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю а саме: копій документів реєстраційно-облікової справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), в тому числі до інформації про відкриті/закриті рахунки зазначеного суб`єкта господарювання, інформації щодо IP адреси подання звітності (вхід в електронний кабінет платника податків, час створення та подання податкової звітності, тощо), інформації щодо подання звітності по ПДВ за період часу із з моменту створення 26.05.2022 по 06.04.2023; інформації щодо реєстрації податкових накладних за вказаний період часу та документів що стали підставою для такої реєстрації; інформації щодо заборгованості по податках та зборах; інформації щодо документів, які стали підставою для видачі електронних цифрових підписів; інформації щодо документів, які стали підставою для внесення підприємства до Єдиного державного реєстру платників податку на додану вартість; інформації щодо чисельності працюючих та працевлаштованих осіб у вищевказаному підприємстві, їх доходи, а також інформації щодо проведених перевірок та їх результатів, з можливістю огляду зазначених документів та вилучення їх копій у приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовано тим, що у провадженні ВП № 1 ЛРУП № 2 ГУНП у Львівській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до ЄРДР за № 12023141390000106 від 28.01.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування проведено допит представника цивільного позивача ОСОБА_5 , який повідомив, що він являється директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 . Через мережу інтернет він вирішив придбати дизельне паливо для товариства. Так, знайшовши відповідне оголошення на сайті «ОЛХ» та зателефонувавши на абонентський номер мобільного телефону НОМЕР_2 , почав спілкуватись із невідомою особою, яка представилася на ім`я ОСОБА_6 та менеджером ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », яке реалізовує паливо компанії « ІНФОРМАЦІЯ_5 » по ціні 41 гривня за літр. ОСОБА_5 на дану пропозицію погодився, однак, особа на ім`я ОСОБА_6 повідомив, що фактично договір буде укладатися із ТОВ ТВК « ІНФОРМАЦІЯ_6 ». Вже, 26.01.2023 було укладено договір поставки №755 між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » в особі ОСОБА_7 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в особі ОСОБА_5

27.01.2023 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » перерахувало на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 (ЄДРПОУ - НОМЕР_3 , МФО - НОМЕР_4 ) НОМЕР_5 грошові кошти в сумі 2 100 000 гривень, оскільки, автомобілі із пальним приїхали на територію ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Однак, особа на ім`я ОСОБА_6 , незважаючи на здійснений перерахунок коштів, повідомляв, що кошти не надійшли та просив чекати і вже через декілька годин відключив телефон.

Перевізники, котрі здійснили поставку пального ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », відмовилися його відвантажувати, оскільки, проплата за їх послуги не поступила на рахунок. Від так, особа на ім`я ОСОБА_6 заволоділа коштами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на загальну сум 2 100 000 гривень.

Відповідно до платіжної інструкції кредитного переказу встановлено, що 27.01.2023 здійснено переказ грошових коштів в сумі 2 100 000 гривень ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » рахунок платника: НОМЕР_6 на рахунок отримувачу - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » НОМЕР_5 відкритому в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ - НОМЕР_3 , МФО - НОМЕР_4 ) за дизельне паливо.

Беручи до уваги вищевказане, службою безпеки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з метою встановлення вищевказаних перерахованих коштів зясовано наступне: 27.01.2023 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), з рахунку НОМЕР_8 відкритому у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », перераховано кошти в розмірі 2 100 000 гривень ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), на рахунок відкритий в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » НОМЕР_5 .

Надалі з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) кошти були перераховані на рахунок НОМЕР_10 , АТ ІНФОРМАЦІЯ_9 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ( АДРЕСА_3 ) в сумах 550 000,00 гривень, 650 990,00 гривень та 899 000,00 гривень.

Після цього, кошти були спрямовані на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) ( АДРЕСА_4 ) відкритий рахунок НОМЕР_12 в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) ( АДРЕСА_5 ) відкритий рахунок в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » НОМЕР_14 та НОМЕР_15 .

В подальшому кошти були спрямовані на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », що має рахунки відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » НОМЕР_16 та АТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » НОМЕР_17 , після цього, кошти були перераховані на рахунки у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) НОМЕР_19 , НОМЕР_20 , НОМЕР_21 , які відкриті в Акціонерному товаристві « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_22 ) та саме на цих рахунках на даний час містяться грошові кошти ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », які шахрайським способом заволоділа особа на ім`я ОСОБА_6 .

Враховуючи викладене, досліджуючи повно та неупереджено обставини вчинення даного кримінального правопорушення, в органу досудового розслідування виникла необхідність в підтверджені факту здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та сплати ПДВ у бюджет держави, від так, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до копій документів реєстраційно-облікової справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Слідчий та прокурор в судове засідання не з`явилися, у клопотанні просять проводити розгляд у їх відсутності, клопотання підтримують та просить таке задовольнити.

Слідчий суддя ухвалив розглядати клопотання в порядку ч. 2 ст. 163 КПК України без повідомлення володільця майна, з метою недопущення зміни або знищення речей чи документів із зазначеними земельними ділянками, котрі унеможливлять встановлення обставин по кримінальному провадженні.

У поданому клопотанні слідчий просить розглянути дане клопотання із залученням представника цивільного позивача ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » - ОСОБА_5 , однак слідчий суддя, відповідно до вимог ч. 4 ст. 163 КПК України, розглядає клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за участю сторони кримінального провадження, яка подала таке клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Перевіривши доводи клопотання, надані матеріали та дослідивши докази по матеріалах, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Як передбачено ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюються в порядку, встановленому законом.

Виходячи зі змісту наведеного положення ст. 163 КПК України, для надання тимчасового доступу до речей і документів, слідчому необхідно довести наявність усіх вищезазначених умов.

Надання доступу до документів, які містять в собі охоронювану законом таємницю, у даному випадку може призвести до необґрунтованого втручання у права і свободи осіб, гарантовані Конституцією України. Слідчим не доведено, що таке втручання є співмірним із зазначеним заходом забезпечення кримінального провадження, а також пропорційним меті, яку воно переслідує, необґрунтовано необхідність надання такого доступу. Зокрема, в клопотанні зазначається, що дана інформація необхідна для підтвердження фінансово-господарської діяльності підприємства та сплати ПДВ у бюджет. Однак, отримання даної інформації не відповідає відомостям, внесеним в ЄРДР в даному кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає, що через необґрунтованість, недоведеність слідчим обставин, передбачених частиною п`ятою та шостою статті 163 КПК України, доводи клопотання є непереконливими, а законні підстави для задоволення клопотання про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, відсутні, з огляду на що у задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. 131, 132, 159 - 164 КПК України,

постановив:

у задоволенні клопотання старшого слідчого СВ ВП № 1 ЛРУП № 2 ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 , погодженим прокурором Франківської окружної прокуратури м. Львова Львівської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя/підпис/

З оригіналом згідно:

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЗалізничний районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення19.05.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу111019135
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —462/683/23

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Маліновська-Микич О. В.

Ухвала від 12.04.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 12.04.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 12.04.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 12.04.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Маліновська-Микич О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні