Ухвала
від 16.05.2023 по справі 462/3404/23
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 462/3404/23

УХВАЛА

16 травня 2023 року м. Львів

Суддя Залізничного районного суду м. Львова Гедз Б.М., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «КСТ-Авто»</a>, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: фізична особа підприємець ОСОБА_2 про захист прав споживача, зобов`язання виконання умов договору, -

встановив:

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Романишин Я.О. звернувся до суду із позовом, в якому просив зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «КСТ-Авто»</a> надати ОСОБА_1 : акт огляду реалізованого транспортного засобу марки КІА, модель Sorento, номер кузова НОМЕР_1 , рік виготовлення 2013 року; акт технічного стану транспортного засобу марки КІА, модель Sorento, номер кузова НОМЕР_1 , рік виготовлення 2013 року.

Ознайомившись із матеріалами позовної заяви щодо дотримання вимог, передбачених

ст. 175, 177 ЦПК України суддя приходить до наступного висновку

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст.175ЦПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Виходячи з приписів ч. 7 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Згідно положення ст. 62 ЦПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені: довіреністю фізичної або юридичної особи. Довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або, у визначених законом випадках, іншою особою. Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

30 вересня 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін доКонституції України(щодо правосуддя)», яким внесено зміни доКонституції України, зокрема, доповнено Основний Закон статтею 131-2, відповідно до частини першої, третьої та четвертої якої для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура та виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення; законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Підпунктом 11 пункту 16-1 розділу ХVПерехідних положень Конституції України, передбачено, що представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті131-1та статті131-2цієїКонституціївиключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Відповідно до вимог частини 7статті 177 ЦПК Українидо позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Як встановлено із позовної заяви ОСОБА_1 , така підписана адвокатом Романишин Я.О. та у тексті позовної заяви останній зазначений представником позивача.

Згідно матеріалів, долучених до позовної заяви, на підтвердження повноважень представника долучено копію ордера на надання правничої (правової) допомоги від

16.09.2022 року та копію договору про надання правової допомоги № 16/09/22 від 16.09.2022 року.

Однак, суд звертає увагу на те, що згідно умов договору, зокрема розділу 2, яким передбачено права та обов`язки сторін, не міститься відомостей щодо уповноваження позивачем ОСОБА_1 адвокатів Брегей І.С. та Романишина Я.О. безпосередньо на підписання від його імені документів, в тому числі позовної заяви.

Відповідно до вимог пункту 1 частини 4статті 185 ЦПК України, заява повертається у випадках, коли заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

У постанові від 05 серпня 2022 року у справі № 441/2317/21 (провадження № 61-3748 св 22) Верховний Суд дійшов висновку, що не надання адвокатом суду належних документів на підтвердження повноважень на підписання позовної заяви та звернення з позовною заявою до суду від імені та в інтересах позивача є підставою для повернення позовної заяви особі, яка її подала відповідно до положення пункту 1 частини четвертоїстатті 185 ЦПК України.

Враховуючи, що у даному випадку позовну заяву ОСОБА_1 підписано його представником -адвокатом Романишиним Я.О., яким в свою чергу не надано суду достатніх доказів на підтвердження своїх повноважень на підписання позовної заяви та звернення з позовною заявою до суду від імені та в інтересах позивача, тобто не надано суду доказів на підтвердження своїх повноважень як представника у судовому провадженні, відтак позовну заяву ОСОБА_1 слід повернути позивачу.

При цьому, роз`яснити позивачу, що відповідно до ч. 7 ст.185ЦПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви, у зв`язку із чим, повернення заяви не є порушенням права на справедливий судовий захист та не може вважатися обмеженням права доступу до суду, оскільки, після усунення вказаних вище невідповідностей вимогам закону, представнику позивача має право повторного звернення до суду із вказаною заявою.

Керуючись ст. 185 ЦПК України, -

постановив:

позовну заяву ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю«КСТ-Авто»,за участютретьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору:фізична особа підприємець ОСОБА_2 прозахист правспоживача,зобов`язаннявиконання умовдоговору повернути позивачу.

Роз`яснитипозивачу, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвали,що постановленісудом позамежами судовогозасідання абов судовомузасіданні уразі неявкивсіх учасниківсправи,розгляду справибез повідомлення(виклику)учасників справи,набирають законноїсили змоменту їхпідписання суддею(суддями).

Суддя (підпис) Б.М. Гедз

З оригіналом згідно.

Оригінал ухвали знаходиться в матеріалах цивільної справи № 462/3404/23.

Суддя Б.М. Гедз

Дата ухвалення рішення16.05.2023
Оприлюднено24.05.2023
Номер документу111020680
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживача, зобов`язання виконання умов договору

Судовий реєстр по справі —462/3404/23

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні