Ухвала
від 23.05.2023 по справі 700/315/23
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 700/315/23

Провадження № 1-кп/700/76/23

УХВАЛА

іменем України

"23" травня 2023 р. Лисянський районний суд Черкаської області в складі головуючого - судді: ОСОБА_1 , за участю секретаря: ОСОБА_2 , прокурора: ОСОБА_3 , обвинуваченої: ОСОБА_4 , представника потерпілого: ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Лисянка кримінальне провадження відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Жубровичі, Олевського району, Житомирської області, жительки АДРЕСА_1 , українки, громадянки України, не працюючої, раніше не судима, яка вчинила кримінальне правопорушення передбачене ч. 1 ст. 190 КК України,

установив:

До Лисянського районного суду Черкаської області 04.04.2023 року надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_4 , яка вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.190 КК України.

ОСОБА_4 , 01.07.2017 року звернулась до управління соціального захисту населення Лисянської РДА з заявою про призначення та виплату матеріальної допомоги малозабезпеченим сім`ям на підставі постанови Кабінету міністрів України № 250 від 24.02.2003. На підставі вказаної заяви ОСОБА_4 , призначено відповідну допомогу.

Разом з тим, при поданні довідки про склад сім`ї та декларації, ОСОБА_4 усвідомлюючи протиправність своїх дій, шляхом обману, розуміючи наслідки своїх дій вказала, не вказала всі доходи свого чоловіка ОСОБА_6 , а саме його пенсію. Па підставі викладеного ОСОБА_4 , призначено державну соціальну допомогу. Після чого в ході перевірки управлінням соціального захисту населення Лисянського РДА встановлено, що ОСОБА_4 , при поданні декларації про доходи та майновий стан, які звернулися за призначенням усіх видів соціальних допомог вказала не достовірні відомості та порушила п. 6 постанови Кабінету міністрів України № 250 від 24.02.2003, а саме, не вказала пенсію її чоловіка ОСОБА_6 . Тому кошти отримані вище вказаною громадянкою у період часу за період часу з 01.07.2017 по 30.06.2019 в розмірі 62 164 грн. 24 коп., не є правомірно отриманими.

Відповідно до вищевикладеного ОСОБА_4 , в період з 01.07.2017 по 30.06.2019 управлінням соціального захисту населення Лисянської РДА отримала надміру виплачену матеріальну допомогу малозабезпеченим сім`ям на суму 62 164 грн. 24 коп., чим спричинила матеріальних збитків державі на вище вказану суму.

Таким чином, ОСОБА_4 вчинила кримінальний проступок передбачений ч. 1 ст. 190 КК України, тобто заволодіння чужим майном або правом на майно шляхом обману (шахрайство).

У судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 погодилась зі всіма обставинами кримінального правопорушення, які зазначені в обвинувальному акті щодо неї, зазначивши, що усі кошти повернула, помилково не вказала пенсію чоловіка, проти закриття справи не заперечує.

Представник потерпілого ОСОБА_5 у судовому засіданні подав заяву, в якій просить звільнити обвинувачену від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК України, так як вона відшкодувала всі збитки, заподіяні цим кримінальним правопорушенням, у зв`язку з чим примирилася з потерпілим - Управлінням соціального захисту населення Звенигородської райдержадміністрації Черкаської області, а справу провадженням закрити.

Прокурор у судовому засіданні проти задоволення заяви представника потерпілого не заперечив, цивільний позов просив залишити без розгляду.

Заслухавши думку учасників кримінального провадження, обговоривши заявлене клопотання, суд вважає, що воно підлягає до задоволення з таких підстав.

Відповідно до ст. 46 КК України, особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Згідно з п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України №12 від 23.12.2005 р. «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності», примирення винної особи з потерпілим належить розуміти як акт прощення її ним в результаті вільного волевиявлення, що виключає будь-який неправомірний вплив, незалежно від того, яка зі сторін була ініціатором, та з яких мотивів. Звільнення винної особи від кримінальної відповідальності та закриття справи у зв`язку з примиренням із потерпілим можливе тільки в разі відшкодування завданих збитків або усунення заподіяної шкоди.

За наявності передбачених у ст. 46 КК України підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язковим.

Судом встановлено, що кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується ОСОБА_4 , дійсно мало місце та містить склад кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України.

Крім цього, наявні підстави звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності, передбачені ст. 46 КК України, оскільки обвинувачена раніше не судима, відшкодувала потерпілому заподіяні збитки в сумі 62 164 грн. 24 коп., щиро розкаюється у вчиненому, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК України, є кримінальним проступком, не відноситься до корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів; потерпілий подав до суду письмову заяву про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених у ст. 46 КК України.

Згідно зі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Із врахуванням вищенаведеного, суд дійшов до переконання, що обвинувачену слід звільнити від кримінальної відповідальності у зв`язку з примиренням з потерпілим та закрити провадження в справі.

Запобіжний захід не обирався, судових витрат у кримінальному провадженні немає, цивільний позов необхідно залишити без розгляду, речові докази відсутні.

Виходячи з викладеного та керуючись ст. ст. 284,285,286,372 КПК України, ст. 46 КК України, суд

постановив:

Клопотання представника потерпілого задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 190 КК України на підставі ст.46 КК України - у зв`язку з примиренням винної з потерпілим, а кримінальне провадження закрити.

Заявлений у справі прокурором цивільний позов залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду через районний суд протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя - ОСОБА_1

СудЛисянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено25.05.2023
Номер документу111028042
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —700/315/23

Ухвала від 23.05.2023

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні