Ухвала
від 18.05.2023 по справі 127/13789/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/13789/23

Провадження №1-кс/127/5454/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2023 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Клопотання мотивовано тим, що проводиться досудове розслідування кримінального провадження №42022020000000076 від 17.02.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що cлужбові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за попередньою змовою з посадовими особами органів місцевого самоврядування, які здійснюють діяльність у сфері архітектури та містобудування, зловживаючи службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди, налагодили схему будівництва на території м. Вінниці, у тому числі в межах санітарно-захисної зони, багатоквартирних житлових будинків під виглядом приватної забудови, при цьому порушуючи вимоги містобудівного законодавства, що спричинило тяжкі наслідки.

Відділом представництва інтересів держави у бюджетній сфері, з питань державної і комунальної власності управління представництва інтересів держави в суді виявлено порушення інтересів держави у містобудівній сфері. Зокрема установлено, що за адресою: АДРЕСА_1 здійснюється будівництво багатоквартирного житлового будинку на земельній ділянці з кадастровим номером 0510100000:02:048:0469, загальна 0,0934га, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового площа будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), клас наслідків CC1. Відповідно до повідомлення про початок виконання будівельних робіт від 26.11.2021 BH051211125163 фізичними особами здійснюється будівництво індивідуального житлового будинку садибного типу на приватизованій земельній ділянці по АДРЕСА_1 . Згідно схеми забудови земельної ділянки, яка долучена до будівельного паспорту ВР01: НОМЕР_1 , виданого 18.11.2021, відсоток забудови земельної ділянки становить 17,3%, кiлькiсть поверхів - один з мансардою. Водночас, на даний час вже збудовано триповерховий будинок на два під`їзди, добудовується четвертий мансардний поверх. Об`єкт нерухомості візуально займає майже всю відведену під будівництво земельну ділянку. Окрім того, на сусідній земельній ділянці по АДРЕСА_2 , кадастровий номер 0510100000:02:048:0438, встановлено паркан та проведено розчищення для початку здійснення будівництва багатоквартирного будинку. Загальна площа вказаної земельної ділянки 0,0761 га, цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). За результатом пошуку на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва дозвільні документи на будівництво відсутні. Подібне будівництво триповерхового будинку здійснено на земельній ділянці по АДРЕСА_3 кадастрові номера земельних ділянок 0510100000:02:048:0433, 0510100000:02:048:0434, 0510100000:02:048:0436, 0510100000:02:048:0435.

Вказане будівництво здійснюється ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », відомості про це розміщено на сайті ІНФОРМАЦІЯ_2 Усі земельні ділянки перебувають у приватній власності, це призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки). Відповідно до повідомлення про початок будівництва від 03.01.2020 клас наслідків СС1. Вказаним товариством проводиться будівництво аналогічних об`єктів нерухомості по 1-му АДРЕСА_4 ; АДРЕСА_5 . Відтак, здійснення багатоповерхового будівництва на території садибної забудови, суперечить вимогам містобудівної документації (Генерального плану міста) нівелює мету планування та забезпечення сталого розвитку міста, а отже порушує суспільні інтереси, які виражаються у забезпеченні дотримання правил благоустрою населеного пункту спрямованих на створення умов, сприятливих для життєдіяльності людини, тобто в даному випадку є порушенням державних інтересів.

3 вищевикладеного вбачається, що службові особи забудовників, за попередньою змовою з посадовими особами органів місцевого самоврядування та державного контролю у сфері архітектури й містобудування, зловживаючи службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди, налагодили схему будівництва на території м. Вінниці багатоквартирних житлових будинків під виглядом приватної забудови, при цьому порушуючи вимоги містобудівного законодавства, що спричинило тяжкі наслідки.

Виходячи з вище викладеного володільцем документів, доступ до яких необхідно отримати є ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Таким чином на даний час виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме до будівельних паспортів та документів на підставі яких вони видані, щодо об`єктів де здійснює забудову ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », тому слідчий просив клопотання задовольнити.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, приходить до висновку, що клопотання є необґрунтованим, а тому задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної чи юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Зі змісту клопотання встановлено, що у провадженні СУ ГУНП у Вінницькій області знаходиться кримінальне провадження №42022020000000076 відомості про яке внесено до ЄРДР 17.02.2022.

З матеріалів клопотання та долучених до нього матеріалів встановлено, що слідчий просить надати тимчасовий доступ до речей і документів ІНФОРМАЦІЯ_3 АДРЕСА_6 , мотивуючи вимоги тим, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також посадові особи органів місцевого самоврядування, які здійснюють діяльність у сфері архітектури та містобудування, можливо причетні до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В обгрунтуванняклопотання слідчимнадано лишекопію рапортуначальника відділуобласної прокуратури, на підставі якого внесено відомості до ЄРДР від 17.02.2022, що не є належним доказом, з точки зори КПК України.

Відповідно до п. 2 ч. 3. ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Отже, процесуальний закон ставить в чітку залежність застосування заходів забезпечення кримінального провадження з обов`язком слідчого довести слідчому судді, що такі заходи виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який слідчий зазначає у своєму клопотанні.

Таким чином, всупереч вимогам ч. 5 , ч.6 ст. 163 КПК України, слідчий не довів наявність достатніх підстав вважати, щодокументи,тимчасовий доступ до яких він просить, перебувають у володінні вказаної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і можуть бути використані як доказ у кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги викладене, та зважаючи на те, що у клопотанні та додатках до нього відсутні належні докази щодо необхідності проведення тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 ,слідчий у своєму клопотанні належним чином не обґрунтував доцільність застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження, слідчий суддя вважає, що клопотання неналежно оформлене, а тому задоволенню не підлягає.

На підставінаведеного,керуючись ст.ст.159,160,161,162,163,164,309,370КПК України,слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 - відмовити.

Ухвала не підлягає апеляційному оскарженню.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення18.05.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу111038640
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —127/13789/23

Ухвала від 18.05.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні