Ухвала
від 22.05.2023 по справі 640/29911/20
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

22 травня 2023 року 640/29911/20

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Балаклицького А.І.,

при секретарі судового засідання - Гавриловій С.В.,

за участю:

представників позивача - Одарченко А.С., Племянник О.М.,

представника відповідача-1 - Фоміна М.В.,

розглянувши у м. Києві в підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за позовом Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні "Центр мікрохірургії ока" до Департаменту охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), заступника директора Департаменту охорони здоров`я - начальника управління економіки Департаменту охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Куцопала Дмитра Валерійовича, треті особи: Головне управління Державної казначейської служби України у м. Києві, Управління Державної казначейської служби України у Солом?янському районі м. Києва про визнання протиправної бездіяльності, визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

Київська міська клінічна офтальмологічна лікарня "Центр мікрохірургії ока" звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Департаменту охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), заступника директора Департаменту охорони здоров`я - начальника управління економіки Департаменту охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Куцопала Дмитра Валерійовича, в якому, з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог, просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність Департаменту охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), яка виявилася у неперерахуванні Київській міській клінічній офтальмологічній лікарні "Центр мікрохірургії ока" бюджетних коштів на оплату праці та нарахувань на неї в період з 13.05.2020 по 13.10.2020 на загальну суму 6474708 грн.;

- визнати протиправною бездіяльністьДепартаменту охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) по виконанню рішення Київської міської ради від 10.09.2020 №453/9532 "Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 12.12.2019 №456/8029 "Про бюджет м. Києва на 2020 рік" щодо здійснення видатків на оплату праці та сплату податків і зборів, в т.ч. погашення кредиторської заборгованості, що обліковується з 01.04.2020, Київській міській клінічній офтальмологічній лікарні "Центр мікрохірургії ока" та зобов?язати виконати рішення шляхом перерахування грошових коштів на погашення кредиторської заборгованості (станом на 24.12.2020) в розмірі 3946784,87 грн. на розрахунковий рахунок позивача;

- визнати протиправними дії Департаменту охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та заступника директора Департаменту охорони здоров`я - начальника управління економіки Департаменту охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Куцопала Дмитра Валерійовича щодо безпідставного зменшення кошторису Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні "Центр мікрохірургії ока" по загальному фонду на загальну суму 4296929 грн., шляхом складання та затвердження правових актів індивідуальної дії відносно Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні "Центр мікрохірургії ока" - кошторисних документів: довідки про зміни до кошторису по установі КМКОЛ "ЦМХО" на суму 2334929 грн. №27а/45 від 29.10.2020 - на 6 аркушах та довідки про зміни до кошторису по установі КМКОЛ "ЦМХО" на суму 1962000 грн. №30а/45 від 06.11.2020 - на 5 аркушах, та зобов?язати скасувати їх.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 04.12.2020 відкрито провадження у справі та постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Залучено до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача-1: Управління Державної казначейської служби України у Солом?янському районі м. Києва та Головне управління Державної казначейської служби України у м. Києві.

13.12.2022 Верховною Радою України було прийнято Закон України "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду" №2825-IX, статтею 1 якого ліквідовано Окружний адміністративний суд міста Києва.

Пунктом 1 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" вказаного Закону визначено, що цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Згідно з пунктом 2 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" цього Закону з дня набрання чинності цим Законом Окружний адміністративний суд міста Києва припиняє здійснення правосуддя; до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду справи, підсудні окружному адміністративному суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, розглядаються та вирішуються Київським окружним адміністративним судом.

14.12.2022 вказаний Закон був опублікований в газеті "Голос України" №254 та набрав чинності 15.12.2022.

26.04.2023 на адресу Київського окружного адміністративного суду від Окружного адміністративного суду міста Києва надійшли матеріали адміністративної справи №640/29911/20, які 27.04.2023 за результатами автоматизованого розподілу були передані на розгляд судді Балаклицькому А.І.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 03.05.2023 прийнято до провадження адміністративну справу №640/29911/20, вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження, розпочато підготовку справи до судового розгляду та призначено підготовче засідання на 22.05.2023.

У підготовче засідання з`явились представники позивача та представник відповідача-1.

Відповідач-2 у підготовче засідання не з`явився, про причини своєї неявки суд не повідомив, хоча про дату, час та місце проведення підготовчого засідання повідомлявся належним чином.

Треті особи у підготовче засідання не з`явились, подали до суду пояснення, в яких просили здійснювати розгляд справи за їх відсутності.

Під час проведення підготовчого засідання представником позивача подано клопотання про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні позивача - Міністерство охорони здоров`я України.

В обґрунтування заявленого клопотання представник позивача зазначила, що вирішення даної справи в частині погашення кредиторської заборгованості позивачу з виплати заробітної плати та нарахувань на неї з місцевого бюджету Департаменту охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в розмірі 3946784,87 грн. може безпосередньо вплинути на права та інтереси Міністерства охорони здоров`я України з фінансування позивача як органу у підпорядкуванні якого останній знаходиться.

Представник відповідача-1 проти залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні позивача - Міністерства охорони здоров`я України не заперечував.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Частинами 4 та 5 вказаної норми передбачено, що у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

З огляду на положення вказаних норм та враховуючи те, що рішення, прийняте у даній справі, може вплинути на права та обов`язки Міністерства охорони здоров`я України, суд з метою всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи вважає за необхідне залучити вказану особу до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 181 Кодексу адміністративного судочинства України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

З урахуванням того, що судом залучено до участі у справі третю особу та такій особі необхідно надати час для надання суду пояснень щодо позову, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання на іншу дату.

Керуючись ст.ст. 49, 181, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, - Міністерство охорони здоров`я України (код ЄДРПОУ 00012925, місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 7, електрона пошта: moz@moz.gov.ua).

2. Зобов`язати позивача невідкладно направити на адресу третьої особи - Міністерство охорони здоров`я України копію позовної заяви з усіма доданими до неї документами, докази чого надати суду (чек про відправку рекомендованого поштового відправлення тощо).

3. Запропонувати третій особі у 10-денний термін з дня отримання копії позовної заяви надати письмові пояснення по суті позову.

4. Відкласти підготовче засідання на 19 червня 2023 року о 10 год. 30 хв., яке відбудеться в приміщенні Київського окружного адміністративного суду (адреса: м. Київ, бульвар Лесі Українки, 26, 2-й під`їзд, 10-й поверх).

5. Викликати для участі в підготовчому засіданні учасників справи (їх представників).

6. Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи (їх представникам), зокрема, шляхом направлення тексту ухвали електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Балаклицький А. І.

Дата ухвалення рішення22.05.2023
Оприлюднено25.05.2023
Номер документу111043998
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправної бездіяльності, визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —640/29911/20

Рішення від 24.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А. І.

Ухвала від 13.09.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А. І.

Ухвала від 19.06.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А. І.

Ухвала від 22.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А. І.

Ухвала від 03.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А. І.

Постанова від 24.03.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Постанова від 24.03.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Ухвала від 26.02.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Ухвала від 26.02.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Ухвала від 20.01.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні