Ухвала
від 23.05.2023 по справі 2а/1570/8518/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/1570/8518/2011

УХВАЛА

23 травня 2023 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Юхтенко Л.Р., розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні Одеського окружного адміністративного суду заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області (код ЄДРПОУ 20987385, місцезнаходження: 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83) про заміну стягувача у виконавчому провадженні №2а/1570/8515/2011,-

ВСТАНОВИВ:

До суду 02 травня 2023 року надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області (код ЄДРПОУ 20987385, місцезнаходження: 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83) про заміну стягувача у виконавчому провадженні №2а/1570/8515/2011по справі за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Одеса до Державного підприємства «Одеський механічний завод`про стягнення заборгованості із сплати страхових внесків у розмірі 11961 грн. 22коп.

Ухвалою від 17 травня 2023 року заяву було прийнято до провадження та розгляду в порядку письмового провадження.

На обґрунтування заяви представник Головного управління зазначив, що з 01 січня 2023 року набрав чинності Закон України №2620-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування», згідно з яким відбулось приєднання Фонду соціального страхування до Пенсійного фонду України, відповідно до якого Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками ФССУ і виконують функції з соціального страхування.

На підставі викладеного, заявник, посилаючись на положення статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України, просить замінити стягувача (сторону у виконавчому документі, у виконавчому провадженні) по справі №2-а-7492/08/1570 з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області на правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області.

Розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області, дослідивши додані до заяви письмові докази, та матеріали справи, суд вважає, що заява належить задоволенню, з таких підстав.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 21 грудня 2011 року адміністративний позов заступника прокурора Суворовського району м. Одеси в інтересах держави в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Суворовському районі м. Одеси до Державного підприємства «Одеський механічний завод`про стягнення заборгованості із сплати страхових внесків у розмірі 11961 грн. 22коп. - задоволено.

Стягнуто з Державного підприємства «Одеський механічний завод»(код ЄДРПОУ 01056333) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Суворовському районі м. Одеси (м. Одеса, вул. Чорноморського козацтва, 115) заборгованість зі страхових внесків в сумі 11961 грн. 22 коп. (одинадцять тисяч дев`ятсот шістдесят одна гривня 22 копійки).

Рішення набрало законної сили - 24 січня 2012 року.

09 вересня 2015 року Одеським окружним адміністративним судом видано дублікат виконавчого листа.

Ухвалою суду від 06 вересня 2013 року замінено сторону виконавчого провадження за виконавчим листом №2а/1570/8518/2011, виданим Одеським окружним адміністративним судом 27.01.2012 року,про стягнення з Державного підприємства «Одеський механічний завод» на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Суворовському районі м. Одеси грошової суми у розмірі 11961,22 грн., з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Суворовському районі м. Одеси на відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Одеса.

Ухвалою від 25 вересня 2015 року поновлено Відділенню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Одеса строк пред`явлення до виконання виконавчого листа по справі № 2а/1570/8518/2011.

Так, суд встановив, що з 01 січня 2023 року набрав чинності Закон України №2620-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (надалі - Закон №2620-ІХ), який відповідно до Основ законодавства України про загальнообов`язкове державне соціальне страхування визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов`язкового державного соціального страхування, гарантії працюючим громадянам щодо їх соціального захисту у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, охорони їхнього життя та здоров`я.

Відповідно до п. 2 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2620-ІХ припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Згідно з пунктом 5 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2620-ІХ Фонду соціального страхування України доручено забезпечити передачу Пенсійному фонду України особових справ потерпілих (членів їхніх сімей), баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення щодо ведення обліку та здійснення страхових виплат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Установлено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється (п. 6 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2620-ІХ).

Відповідно до п. 7 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2620-ІХ стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року №1442 «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України» припинено з 01 січня 2023 року, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, зокрема, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2022 року №1323 «Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням» встановлено, що залишки коштів, які утворилися на рахунках виконавчої дирекції Фонду соціального страхування та її робочих органів станом на кінець останнього банківського дня у системі електронних платежів Національного банку у 2022 році, перераховуються власниками рахунків в перший банківський день 2023 року на дохідний рахунок Пенсійного фонду України, відкритий в Державній казначейській службі для обліку коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності і загальнообов`язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з подальшим їх спрямуванням цього ж дня на видатковий рахунок Пенсійного фонду України для здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування».

Згідно з частиною першою статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Одесі припинило свою діяльність шляхом реорганізації приєднання до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області (код ЄДРПОУ 41322052), яке стало правонаступником відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Одесі.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області (ідентифікаційний код: 41322052) станом на момент розгляду цієї заяви перебуває в стані припинення.

Суд зазначає, що публічне правонаступництво органів державної влади є окремим, особливим видом правонаступництва, під таким терміном розуміється перехід в установлених законом випадках прав та обов`язків одного суб`єкта права іншому. При цьому обов`язок щодо відновлення порушених прав особи покладається на орган, компетентний відновити такі права. Такий підхід про перехід до правонаступника обов`язку відновити порушене право відповідає принципу верховенства права, оскільки метою правосуддя є ефективне поновлення порушених прав, свобод і законних інтересів.

Аналізуючи пункт 7 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону №2620-ІХ, суд зазначає, що фактично обов`язок та функції зі стягнення та погашення заборгованості за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності Законом №2620-IX, у яких Фонд соціального страхування є відповідно стягувачем або боржником, передано до органів Пенсійного фонду України з моменту набрання чинності Законом №2620-IX.

Оскільки Закон №2620-IX набрав чинності 01 січня 2023 року, тому з вказаної дати відбулось правонаступництво, тобто перехід прав та обов`язків Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області до Головного Управління Пенсійного фонду України в Одеській області, як територіального органу Пенсійного фонду України, який здійснює свої повноваження на території Одеської області, яке було правонаступником прав та обов`язків відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Одесі.

Відповідно до частини першої статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з частиною четвертою статті 379 КАС України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Суду не надано докази наявного відкритого виконавчого провадження за виконавчим листом по справі №2а/1570/8515/2011.

Тому, суд доходить висновку, що заява Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про заміну стягувача (сторони у виконавчому документі, у виконавчому провадженні) по справі №2а/1570/8515/2011 є обґрунтованою та належить задоволенню шляхом заміни стягувача у виконавчому документі.

Керуючись ст. ст.205,241,243,256, 294,379 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області (код ЄДРПОУ 20987385, місцезнаходження: 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83) про заміну стягувача у виконавчому провадженні №2а/1570/8515/2011 задовольнити.

Замінити у виконавчому листі по справі № 2а/1570/8515/2011 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Одеса до Державного підприємства «Одеський механічний завод» про стягнення заборгованості із сплати страхових внесків у розмірі 11961 грн. 22коп, Стягувача: Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Одеса на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області (код ЄДРПОУ 20987385, місцезнаходження: 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83).

Ухвала суду набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала суду може бути оскаржена в строк та в порядку, передбаченому ст.293 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя: Л.Р. Юхтенко

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено25.05.2023
Номер документу111045116
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаміну стягувача у виконавчому провадженні №2а/1570/8515/2011

Судовий реєстр по справі —2а/1570/8518/2011

Ухвала від 29.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 21.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 09.08.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 23.05.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 17.05.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 09.10.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

Постанова від 25.09.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

Ухвала від 08.11.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 25.10.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 05.08.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні